SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

One Ring Phone Scam


Salam and good day REaDers...


Hari ni aku nak share pasal something yg menjadi fenomena baru2 ni, iaitu mendapat panggilan telefon daripada nombor yang tak dikenali dan pelik, sometimes ada tulis lokasi panggilan...biasanya dari luar negara la...
Baru2 ni aku pun mendapat panggilan dari Maldives...which I didn't realized when I answered...huhu...nombornya depannya 960... so aku macam terbaca 019 macam tu la...almaklumlah keje aku ni, aku kena aware dengan phone calls sbb aku ni ala2 kaunter pertanyaan gitu...tak jawab rasa bersalah plak....so aku jawab la tp senyap je...macam de bunyi kruk kruk mesin so aku suspicious la dan terus end call...then aku tengok balik nombor, baru perasan, nombor pelik tu...ok so maybe benda ni mcm advertisement nak suruh subscribe ringtones ke ape..

Sampailah aku terbaca satu post kat fb yg org duk share pasal scam nombor from maldives...sape yang angkat maybe kena bayar roaming charge...or worst kena pukau....baca kt komen ramai rupanya yang dapat panggilan macam ni....cuma ramai tak angkat....lucky you poor me...hukhukhuk
Aku pun risau la kalau2 aku kena charge la plkak...da la sebelum ni aku pernah terbaca ada orang kena charge roaming sampai puluh ribu.... huhu

Then aku terus la menggoogle dan terjumpa la beberapa link pasal perkara ni....

Benda ni adalah scam yang dinamakan One Ring Phone Scam...asalnya adalah Wangiri Scam dari Jepun...modus operandinya adalah scammers akan misscall victims dengan harapan victims akan call balik...masa tu la charge roaming akan bermula....actually aku still tak faham cmne roaming charge tu bleh dpt kat dorg...spatutnya pada telco company la kan...(unless telco company yg punya keje ni...hukhukhuk)....hurm...

Rupanya scam ni dah lama dah...dan dari macam2 negara...Pakistan, Malawi, Russia, Tunisia etc..kat Malaysia pun macam da lama gak...cuma maybe tak digembar-gemburkan....dulu tak de viral2 ni...so ramai yang tak tau...dan kalau berlaku pd diri sendiri tak terpikir nak share dgn orang lain...

Melalui pembacaan aku, at least kita jangan call balik jela so kita tajk de la kena charge...simple

Then, aku terbaca plak yang ada kes victims dapat missed call then dorang kena roaming charges sedangkan dorang takde call back pun...rupanya scammer tu hack ke phone victims utk automatic call back...that's why la kena charge...

Alahai macam2 plak la taktik penipu ni kan....pakai fon pun bahaya sekarang ni....hurm

So, solutionnya? jangan call back then berdoa la phone kita tak kena hack....


For further readings, thejournal, techwelkin, telegraph, dailymail

Happy reading.. :)

That's all for now, till next time, bye bye bicycle

I'll be better~sayonara