SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

One Ring Phone Scam


Salam and good day REaDers...


Hari ni aku nak share pasal something yg menjadi fenomena baru2 ni, iaitu mendapat panggilan telefon daripada nombor yang tak dikenali dan pelik, sometimes ada tulis lokasi panggilan...biasanya dari luar negara la...
Baru2 ni aku pun mendapat panggilan dari Maldives...which I didn't realized when I answered...huhu...nombornya depannya 960... so aku macam terbaca 019 macam tu la...almaklumlah keje aku ni, aku kena aware dengan phone calls sbb aku ni ala2 kaunter pertanyaan gitu...tak jawab rasa bersalah plak....so aku jawab la tp senyap je...macam de bunyi kruk kruk mesin so aku suspicious la dan terus end call...then aku tengok balik nombor, baru perasan, nombor pelik tu...ok so maybe benda ni mcm advertisement nak suruh subscribe ringtones ke ape..

Sampailah aku terbaca satu post kat fb yg org duk share pasal scam nombor from maldives...sape yang angkat maybe kena bayar roaming charge...or worst kena pukau....baca kt komen ramai rupanya yang dapat panggilan macam ni....cuma ramai tak angkat....lucky you poor me...hukhukhuk
Aku pun risau la kalau2 aku kena charge la plkak...da la sebelum ni aku pernah terbaca ada orang kena charge roaming sampai puluh ribu.... huhu

Then aku terus la menggoogle dan terjumpa la beberapa link pasal perkara ni....

Benda ni adalah scam yang dinamakan One Ring Phone Scam...asalnya adalah Wangiri Scam dari Jepun...modus operandinya adalah scammers akan misscall victims dengan harapan victims akan call balik...masa tu la charge roaming akan bermula....actually aku still tak faham cmne roaming charge tu bleh dpt kat dorg...spatutnya pada telco company la kan...(unless telco company yg punya keje ni...hukhukhuk)....hurm...

Rupanya scam ni dah lama dah...dan dari macam2 negara...Pakistan, Malawi, Russia, Tunisia etc..kat Malaysia pun macam da lama gak...cuma maybe tak digembar-gemburkan....dulu tak de viral2 ni...so ramai yang tak tau...dan kalau berlaku pd diri sendiri tak terpikir nak share dgn orang lain...

Melalui pembacaan aku, at least kita jangan call balik jela so kita tajk de la kena charge...simple

Then, aku terbaca plak yang ada kes victims dapat missed call then dorang kena roaming charges sedangkan dorang takde call back pun...rupanya scammer tu hack ke phone victims utk automatic call back...that's why la kena charge...

Alahai macam2 plak la taktik penipu ni kan....pakai fon pun bahaya sekarang ni....hurm

So, solutionnya? jangan call back then berdoa la phone kita tak kena hack....


For further readings, thejournal, techwelkin, telegraph, dailymail

Happy reading.. :)

That's all for now, till next time, bye bye bicycle

I'll be better~sayonara


Seoul Survival Day 1 - KL to Seoul


Salam and good day REaDers...

Hari ni aku nak citer pasal my trip to Seoul, Korea...finally....

Sejak dari aku mula memasuki alam traveling ni aku slalu tertanya2 bilalah aku nak menjejakkan kai ke tempat kegemaran rakyat Malaysia ni....with my interest in kpop, kdramas, variety shows, movies, idols, actors, memang da jatuh wajib utk melawat Korea ni...hehe

Journey planning  aku starting bulan 10 last year sebenarnya...memendam rasa tu dah lama then lepas je takwim persekolahan 2017 keluar (kena tau bila cuti sekolah) aku dan kawan aku pn memejamkan mata book flight ticket...hihihi..kitorang pilih airasia go sebab nak skali dengan penginapan...kira2 dalam 1800 sorang la....utk 8 malam...agak mahal sket sebab kitorang mmg nak private room dan private bathroom...malas plak nak duk hostel kongsi2 dgn orang....

OK, so pada petang Jumaat 17 Mac selepas balik kerja, aku pun bersiap2 dan memulakan perjalanan ke Mantin....hujan renyai2 menemani pemanduanku, chewah...


Sampai di tempat Tiqah, makan, solat dan rehat2 jap (sempat tido sekejap), dalam pukul 11 camtu kawan Tiqah menghantar kami ke KLIA2...flight pagi esoknya tapi kesian plak kawan Tiqah nak hantar pagi2 buta so kami cadang nak bermalam je di KLIA2...tido dalam surau....Alhamdulillah tak kena marah/halau...ramai gak tido dalam tu....sejuk gila...



Awal2 pagi kami pun bersiap2, beratur untuk check in beg then menunggu flight...






Malang sket hari ni flight delayed....mula2 delayed 3 jam..katanya masalah operasi...aku syak pilot tak de sebab aku nmpk de soransg pilot je masuk tadi...



flight yang patutnya 7.30 berlepas, dalam pulul 9.30 baru dapat boarding...then flight da gerak tiba2 pilot announced yang aircraft de masalah teknikal plak so dorang nak check....delayed lagi...mmg rasa tension tp bagi aku lebih baik lah delayed dan check the problems daripada terus fly and crash...



Alhamdulillah dalam kul 11 camtu berlepas la jugak...still rasa cam x caya je aku nak ke korea ni...




Sampai Incheon Airport da gelap....first mission, mencari simcard....puas duk tanya, akhirnya dapat beli...tapi masa register tu prob...seller tu plak mcm tak membantu je...dia suruh buat sendiri..tension je...sebab da lewat sgt, kami pun cadang nak gerak ke hotel terus...kami naik bas...turun di Dongmyo...

Melilau gak la cari hostel...sambil menarik beg, kejap ke kanan, kejap ke kiri, kejap melintas jalan pastu patah balik...hati dah risau sebab hari gelap...kalau x jmpa hostel kami nak tido mana...then kami beranikan diri tanya orang..mmg masalah bahasa sket sebab dorg x berapa faham English...kami tunjuk alamat hostel tu...dorang try cari guna enjin carian kat korea, Naver...google kt sana tak popular sangat....

Alhamdulillah jumpa gak Hostel Korea 10th...rupanya berdepan sket je dengan tempat kami turun tu...bangunan tepi jalan tapi jalan masuknya agak terpencil...

Ni peta yang orang hostekl tu emel kat aku...



Inilah bangunannya...nasibla dorang da bagitau awal2 pintunya di mana...papan tandanya tak berapa jelas, kalau malam lagi la tak nampak...huhu





Sampai hostel tu, pekerja hostel tunjukkan bilik, dia kata dorang upgrade bilik kami besar sket sbb kami duduk lama kat situ...dia bagi bilik utk 3 orang...part last nanti aku tunjuk keadaan dalam bilik ye...

Till next time, bye bye bicycle


I'll be better~sayonara