SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

One Ring Phone Scam


Salam and good day REaDers...


Hari ni aku nak share pasal something yg menjadi fenomena baru2 ni, iaitu mendapat panggilan telefon daripada nombor yang tak dikenali dan pelik, sometimes ada tulis lokasi panggilan...biasanya dari luar negara la...
Baru2 ni aku pun mendapat panggilan dari Maldives...which I didn't realized when I answered...huhu...nombornya depannya 960... so aku macam terbaca 019 macam tu la...almaklumlah keje aku ni, aku kena aware dengan phone calls sbb aku ni ala2 kaunter pertanyaan gitu...tak jawab rasa bersalah plak....so aku jawab la tp senyap je...macam de bunyi kruk kruk mesin so aku suspicious la dan terus end call...then aku tengok balik nombor, baru perasan, nombor pelik tu...ok so maybe benda ni mcm advertisement nak suruh subscribe ringtones ke ape..

Sampailah aku terbaca satu post kat fb yg org duk share pasal scam nombor from maldives...sape yang angkat maybe kena bayar roaming charge...or worst kena pukau....baca kt komen ramai rupanya yang dapat panggilan macam ni....cuma ramai tak angkat....lucky you poor me...hukhukhuk
Aku pun risau la kalau2 aku kena charge la plkak...da la sebelum ni aku pernah terbaca ada orang kena charge roaming sampai puluh ribu.... huhu

Then aku terus la menggoogle dan terjumpa la beberapa link pasal perkara ni....

Benda ni adalah scam yang dinamakan One Ring Phone Scam...asalnya adalah Wangiri Scam dari Jepun...modus operandinya adalah scammers akan misscall victims dengan harapan victims akan call balik...masa tu la charge roaming akan bermula....actually aku still tak faham cmne roaming charge tu bleh dpt kat dorg...spatutnya pada telco company la kan...(unless telco company yg punya keje ni...hukhukhuk)....hurm...

Rupanya scam ni dah lama dah...dan dari macam2 negara...Pakistan, Malawi, Russia, Tunisia etc..kat Malaysia pun macam da lama gak...cuma maybe tak digembar-gemburkan....dulu tak de viral2 ni...so ramai yang tak tau...dan kalau berlaku pd diri sendiri tak terpikir nak share dgn orang lain...

Melalui pembacaan aku, at least kita jangan call balik jela so kita tajk de la kena charge...simple

Then, aku terbaca plak yang ada kes victims dapat missed call then dorang kena roaming charges sedangkan dorang takde call back pun...rupanya scammer tu hack ke phone victims utk automatic call back...that's why la kena charge...

Alahai macam2 plak la taktik penipu ni kan....pakai fon pun bahaya sekarang ni....hurm

So, solutionnya? jangan call back then berdoa la phone kita tak kena hack....


For further readings, thejournal, techwelkin, telegraph, dailymail

Happy reading.. :)

That's all for now, till next time, bye bye bicycle

I'll be better~sayonara


Seoul Survival Day 2 - Gyeongbokgung Palace, Cheoggye(cheon) Stream, Bukchon Hanok Village, Insadong & Samcheongdong


Salam and good day REaDers...

Still tak percaya bangun pagi di Seoul....bestnya perasaan menghirup udara segar di sini tapi sejuk sangat....

Kelua je hostel terus mencari stesen subway yang tak jauh dari hostel...just melintas dan jalan sket je...singgah 7E beli susu pisang yang digembar-gemburkan ni...sedap gak...tapi aku lg suka yg kat Thailand dulu...


Destinasi pertama kami adalah Gyeongbok(gung) Palace..... antara palace yang femes di korea ni...banyak lg palace lain tapi kami pergi yang ni je...nak masuk dalam palace tu kena bayar, Tiqah tak nak masuk sebab nak jimat so aku pn x masuk la gak...rasa rugi plak..masuk jela even sorang kan...masa tu tak terpikir sangat....x pela...bergambar2 dalam kawasan istana jela...



Sempat menyaksikan latihan istiadat pertukaran shif pengawal istana...

 

Then tengok istiadat sebenat...meriah betul....istiadat ni di kawasan istana ni gak....free je tengok...





Then sambung bergambar2 lagi...



Keluar gate tengok org duk beratur bergambar dgn guard...kami pun join la...de pekerja kat situ yg mengawasi barisan dan tolong ambilkan gambar....


Keluar dari Gwanghamun Gate, kitorang melintas jalan ke Gwanghamun Square....


Tiqah cakap bangunan belakang ni mcm Istana Budaya la, Running Man pernah shooting kat situ...


Yang ni tugu King Sejong...raja Korea yang banyak berjasa...


Keadaan kat sini agak serabut gak, macam ada protes, politics related kot...open sangat protes dorang ni...bleh plak buat macam ni...da la kat tempat tourist attractions plak tu...


Yang bawah ni plak peringatan mangsa2 kejadian feri yang karam beberapa tahun lalu...


Yang ni tugu peringatan gak tapi tak ingat plak sape...tapi orang yang banyak berjasa la kot, ala2 leftenan adnan...tapi nak bergambar pn susah...tengok la bawah tu berserabut...macam tak menghormati tempat ni je....bayangkan kalau kat tugu negara kita orang buat macam tu...kan tak best...


Kami meneruskan perjalanan mencari Cheoggye(cheon) Stream...sungai buatan yang agak popular dalam kalangan penduduk tempatan dan pelancong....aku de baca dalam someone's blog, kalau dari Gwanghamun, kena cari siput macam kat bawah ni, permulaan stream ni....


Suasana memang damai giler kat sini....rasa nak duk sini je lama2...tp memikirkan banyak destinasi lagi....maka kami jalan2 snap gambar je menyusuri stream ni....



Ni tempat org duk lempar2 syiling...kalo syiling berjaya masuk dalam tempat bulat tu bleh make a wish...




Kami teruskan perjalanan mencari stesen subway...jumpa signboard tulis subway de kt bangunan ni...kt sini juga ada tourist information centre tp tutup sbb hari ni ahad kan...tp smpat gak bergambar dgn Song Joong Ki...


Tandas kat sini canggih mcm kt Jepun gak....tp tandas elektronik ni kt sini je aku de jumpa spanjang di Korea ni....maybe tempat2 ekslusif je kot...tp seriously tandas kt sini cantik sgt interior designnya...



Dari  Cheoggye(cheon) Stream, kami terus ke Bukchon Hanok Village..sebenarnya kitorg pn xtau arah sbnr....main jalan je....terjumpa plak souvenir shop yg jual poskad...siap jual setem dan bleh pos terus kt situ...



Rumah2 kawasan ni mmg semuanya klasik....tp kena hati2 sbb sini mmg kediaman sbnr...jadi jgn buat bising sampai mengganggu ketenteraman awam....




Kemudian kami kembali ke subway dan turun di insadong plak...sini adalah kwsn shopping utk souvenir....


Samziegil ni mcm shopping mall....tp xde ape sgt kt dlm ni...jual bende2 utk local people je....mcm accecories, baju, etc





Dari insadong kitorg berjalan sampai ke Samcheong-dong...punyalah jauh....dlm blog org kata dekat je...huhu

Kat sini femes sbb Running Man pernah shooting kt sini...kat sini femes dgn konsep cafe dan bangunan2 yg cantik designnya....


Singgah jap beli churros...sedap...




Ada blog suggest ice-cream yg sedap kat sini...puas car kedai tu x jumpa2...siap tanya org yg lalu lalang....then jumpa couple ni...dorg olong cari guna fon dorg siap call lg tp x dpt...then dorg escort kitorg cari kedai tu tp kedai tu mcm x wujud plak..tah le...

Then dorg suggest ice-cream kt kedai  ni...osulloc....tempat dorg first date...lps ucap tq and selfie kitorg masuk kedai ni tp kedai ni da nk tutup..huhu...xpela, xde rezeki...lgpun tgk harga2nya bleh tahan gak mahalnya...huhu


Gile lenguh kaki ni berjalan....nak balik ikut subway Gyeongbokgung Palace tp palace tu da tutup...rupanya de jalan lain nk ke subway tu...siap de polis jaga pintu tu...huhu

Balik singgah seven eleven beli nasi then panaskan canned food yg tiqah bawak...ni lah dinner kami....


OK, nak rehat...esok nak jalan lagi...till next time, bye bye bicycle...
I'll be better~sayonara


Seoul Survival Day 1 - KL to Seoul


Salam and good day REaDers...

Hari ni aku nak citer pasal my trip to Seoul, Korea...finally....

Sejak dari aku mula memasuki alam traveling ni aku slalu tertanya2 bilalah aku nak menjejakkan kai ke tempat kegemaran rakyat Malaysia ni....with my interest in kpop, kdramas, variety shows, movies, idols, actors, memang da jatuh wajib utk melawat Korea ni...hehe

Journey planning  aku starting bulan 10 last year sebenarnya...memendam rasa tu dah lama then lepas je takwim persekolahan 2017 keluar (kena tau bila cuti sekolah) aku dan kawan aku pn memejamkan mata book flight ticket...hihihi..kitorang pilih airasia go sebab nak skali dengan penginapan...kira2 dalam 1800 sorang la....utk 8 malam...agak mahal sket sebab kitorang mmg nak private room dan private bathroom...malas plak nak duk hostel kongsi2 dgn orang....

OK, so pada petang Jumaat 17 Mac selepas balik kerja, aku pun bersiap2 dan memulakan perjalanan ke Mantin....hujan renyai2 menemani pemanduanku, chewah...


Sampai di tempat Tiqah, makan, solat dan rehat2 jap (sempat tido sekejap), dalam pukul 11 camtu kawan Tiqah menghantar kami ke KLIA2...flight pagi esoknya tapi kesian plak kawan Tiqah nak hantar pagi2 buta so kami cadang nak bermalam je di KLIA2...tido dalam surau....Alhamdulillah tak kena marah/halau...ramai gak tido dalam tu....sejuk gila...



Awal2 pagi kami pun bersiap2, beratur untuk check in beg then menunggu flight...






Malang sket hari ni flight delayed....mula2 delayed 3 jam..katanya masalah operasi...aku syak pilot tak de sebab aku nmpk de soransg pilot je masuk tadi...



flight yang patutnya 7.30 berlepas, dalam pulul 9.30 baru dapat boarding...then flight da gerak tiba2 pilot announced yang aircraft de masalah teknikal plak so dorang nak check....delayed lagi...mmg rasa tension tp bagi aku lebih baik lah delayed dan check the problems daripada terus fly and crash...



Alhamdulillah dalam kul 11 camtu berlepas la jugak...still rasa cam x caya je aku nak ke korea ni...




Sampai Incheon Airport da gelap....first mission, mencari simcard....puas duk tanya, akhirnya dapat beli...tapi masa register tu prob...seller tu plak mcm tak membantu je...dia suruh buat sendiri..tension je...sebab da lewat sgt, kami pun cadang nak gerak ke hotel terus...kami naik bas...turun di Dongmyo...

Melilau gak la cari hostel...sambil menarik beg, kejap ke kanan, kejap ke kiri, kejap melintas jalan pastu patah balik...hati dah risau sebab hari gelap...kalau x jmpa hostel kami nak tido mana...then kami beranikan diri tanya orang..mmg masalah bahasa sket sebab dorg x berapa faham English...kami tunjuk alamat hostel tu...dorang try cari guna enjin carian kat korea, Naver...google kt sana tak popular sangat....

Alhamdulillah jumpa gak Hostel Korea 10th...rupanya berdepan sket je dengan tempat kami turun tu...bangunan tepi jalan tapi jalan masuknya agak terpencil...

Ni peta yang orang hostekl tu emel kat aku...



Inilah bangunannya...nasibla dorang da bagitau awal2 pintunya di mana...papan tandanya tak berapa jelas, kalau malam lagi la tak nampak...huhu





Sampai hostel tu, pekerja hostel tunjukkan bilik, dia kata dorang upgrade bilik kami besar sket sbb kami duduk lama kat situ...dia bagi bilik utk 3 orang...part last nanti aku tunjuk keadaan dalam bilik ye...

Till next time, bye bye bicycle


I'll be better~sayonara