SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

A Map for Saturday


Salam and good day REaDers....

Baru2 ni aku menonton sebuah dokumentari bertajuk A Map for Saturday. Mula2 aku pun xtau cerita tu dokumentari sebenarnya. Aku ingat filem biasa... Aku download cerita ni drpd torrents berdasarkan satu list yg aku baca, filem2 yg memberi inspirasi utk travel...disebabkan aku ni suka travel, so aku pun download la satu persatu filem drpd list tu termasuklah dokumentari ni...

Sumber gambar: theflicks.asia

Kalau dah namanya dokumentari mmg la bosan sket...huhu...tambahan plak tak de subtitle...terpaksa la mnggunakan serba sedikit english manglish aku utk memahami dialog dlm dokumentari tu, tambah plak dgn slang2 lagi..hukhukhuk

OK, sinopsis yg aku nak bagi ni adalah drpd pemahaman aku sendiri...kalau nak yang detail dan lebih tepat, bleh baca sendiri kat wiki...malas plak aku nak copy dan translate...huhu

Alkisahnya, dokumentari ni dirakam oleh someone yg sedang travel dan dalam masa yg sama merakam dan menemubual travelers lain...dorang share la pengalaman dorang, perasaan dorang, faktor dan kesan travelling...banyak gak la bleh dipelajari kat sini...then ada plak dia temuramah org yg tak travel dan tak suka travel...utk share perasaan dorg pasal travelling...hurm, mmg sekitar kita pun ada org macam tu kan...

Travelling ni memang something yg unik, tak semua orang minat dan mampu melakukannya...terutama solo traveler...banyak pengorbanan dan risiko yg ditempuhi...

Well kalau cerita bab travel ni, banyak je pendapat masing2 kan...slalu je aku baca komen2 kat page2 backpackers, tentang pengalaman dan perasaan mereka travelling ke pelbagai tempaat...cuma satu je yg tak syok, ada sesetengah yg memperlekehkan cara orang lain travelling...

They claimed they are truly backpackers or backpackers sejati la kononnya...aku faham maksudnya, backpackers sejati ni kononnya very cheapskate...travel agency is definitely no-no...travel bawak backpack je, beg beroda ni definetly...no-no...nak travel dgn penerbangan yg murah je, kalau guna jalan darat lagi bagus, naik train ke bas ke, hitchhiking ke...then tido plak kat hostel2 yg murah, bercampur lelaki pompuan pun tak kisah, makan pun yg bawak sendiri je, roti ke, megi ke, biskut ke, tak pun makan kat sana tapi yg murah2 je...souvenir konfem x beli, membazir...then explore street2 yg jarang orang pegi..tangkap gambar, post then claim dorang backpackers sejati...be a traveler, not a tourist.... :P

OK la, up to them la....aku x mau kritik cara dorang, kalau kritik karang, pa beza plak aku dgn dorang kan? aku tak kisah la cara masing2....aku sendiri akui aku bukan backpacker sejati cam dorang..pasal tiket murah tu mmg semua org pun nak cari tiket murah kan...tapi sebab keje aku ni yg hanya cuti pd cuti sekolah, di mana mmg sukar mendapatkan tiket murah, maka aku pun redha dn pasrah jela kalau tiket x brape murah pun..janji dpt travel kan...

Kalau pegi dengan ejen pun aku x kisah pn sebenarnya...relax sket dan rasa selamat...smua da diuruskan...cuma yg aku x suka ikut ejen ni sebab kena ikut jadual dorg...aku ni kan suka berlengah2 dan suka ikut kepala sendiri je...so susah sket la...sbb tu aku suka pegi sendiri je...

Then aku ni suka je beli souvenir...utk diri sendiri dan org yg matters to me...tmpat tido plak aku mmg takkan pilih yg cmpur lelaki pmpuan, pe2 hal pn aku masih perempuan muslim kan...xkan tido pn aku nk pakai tudung....yg share bathroom pn aku x suka....xde privacy, x bleh lama2....huhu

Lagi satu, aku suka pegi tempat2 yg komersil, mcm theme park ke dan landmark2 yg wajib pegi la utk menunjukkan kita dah smpai ke tmpt tu...mcm merlion kat singapore...masjid kubah emas kat Brunei, etc...

Pasal makan aku x kisah sgt...aku bawak je sendiri, tp kalau teringin makan apa2 kat sana aku beli je...

Well, maybe aku nampak mcm tourist more than backpacker, so what? asalkan aku dpt pegi ke tmpt yg aku nak pegi ok la tu...x kisahlah level apa pun...

Kalau tengok dlm A Map for Saturday ni, mmg dorang ni backpackers sejati la...tido campur2 je...berkawan dgn semua org...tak mandi bbrapa hari, pakai baju yg sama je...tak plan bila nak balik...hukhukhuk...mmg takkan berlaku pada aku la...aku ni timid sket...so susah sket nak bersosial ni..lagi satu aku ni jenis cpt suspicious....risau je kalau org de niat x baik pd aku...huhu...thats why la pergerakan aku terbatas sket...susah nk berkomunikasi dan berinteraksi...

Tujuan setiap orang travelling ni pelbagai, ada yang nak cari diri sendiri la....aku pun x faham...kalau aku ni tak de la nak cari diri, diri aku ade je kat sini...huhu....tapi maybe la dlm pengalaman yg aku kutip tu, banyak yg aku pelajari dan sedari....mengubah sedikit sebanyak pemikiran aku...tapi tujuan utama sebenarnya nak merasa tempat orang, nak tgk scenery, lifestyle, culture etc...that's all....xde deep2 meaning or anything...

Untuk orang yang tak suka travelling tu, it's ok...xde masalah pun....tak perlulah nak kondem kan...hak dan pilihan masing2 la....setiap orang ada minat dan kehendak masing2...people don't have to be like us...

OK, thats all for now...cukuplah bebelan aku ni...anyway, aku rekemen tgk citer ni utk para travelers sekalian...mmg tak leh tiru sepenuhnya cara depa ni travelling tapi boleh la ambik sedikit sebanyak pengalaman dan tips mereka....bye bye bicycle


I'll be better~sayonara