SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Solo Trip to Ho Chi Minh City Day 2 Part 2


Salam and good day REaDers....

Sambungan daripada post sebelum ni, hari kedua aku berada di Ho Chi Minh City, Vietnam....oleh sebab hari ni saja yg aku ada utk mengutip pengalaman (esok dah nak balik).... so aku struggle gak la ke sana ke mari...dengan berjalan saja...semua sekitar Ben Thanh saja...tak berpeluang nak pergi ke tempat2 yg femes yang orang slalu pergi kalau dtg ke HCMC ni....faktornya aku sorang je so agak susah la nk join tour tu...tak cukup korum, harga pun mesti mahal kalau sorang kan...kalau join tour org lain, akwkard plak...hukhukhuk

OK, pagi tadi dah beberapa tempat aku lawati, then balik hotel, solat dan rehat2 jap...then sambung pengembaraan...

Setelah mengharungi trafik yang sangat sibuk, berpandukan google maps, sampailah aku ke Fine Art Museum of Ho Chi Minh City....yay

FYI, aku ni bukanlah peminat seni sangat...tapi aku suka je pegi muzium...suka tengok2...bukanlah menghayati sangat pun...just nak tengok....cuci mata...




Cantik bangunannya...nampak cam bangunan English classic...



Beli tiket di satu pondok dekat dgn gate...lupa la harga tiket..nak tau...google la ye...tapi harganya mmg x mahal sangat...


Dalam ni mmg nampak old school..lagipun tak ramai orang la...masa aku dtg tu hanya ada aku dan sorg mat salleh je...so mmg sunyi...scary pun ada...al maklumlah, muzium...tempat barang2 lama kan...mana la tau, ada sejarahnya tersendiri...hihihi














Setelah penat bergambar dgn lukisan2 tu...huhu...aku pun meneruskan perjalanan ke City Hall...dengar citer bangunannya cantik...memang pun...



Tapi aku tak masuk...aku tak pasti la bleh masuk ke tak...aku terserempak dengan satu rombongan mat salleh veteran ni...tour guide dorg tak bawak masuk pun...bergambar dari seberang jalan je cam aku...so aku assume mmg tak bleh masuk kot...

Then aku ke depan lagi untuk ke Saigon Opera House...bangunannya pun cantik...



Bajet nak tengok opera la konon....tapi harga tiketnya sampai beratus...aku pikir gak...mmg la teringin nak de pengalaman tgk opera tapi x berbaloi la sampai beratus sebab aku bkn peminat sgt...malam plak tu show nya...buat aku ngantuk je nti..lagipin mesti dalam bahasa depa, mana nk paham...membazir je...so aku buat keputusan, x mau tgk la...

OK la...cukup perjalanan ptg ni...otw balik aku ternampak projek ni...x lama lgi ada LRT la kat HCMC ni.....semakin maju...bagus2...


Itu saja pengembaraan aku di HCMC ni...esok balik dah...mmg short trip betul kan...at least aku da merasa sampai sini...sebelum ni dgr cerita org je...aku kagum gak dgn diri sendiri berjaya mengumpul kekuatan utk travel sorang ke luar negara....bravo ELLY...keep it up!!... ok la till next time...adios bye bye bicycle... :)


HCMC Trip

Day 1
Day 2 Part 1




I'll be better~sayonara


No comments: