SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Solo Trip to Ho Chi Minh City Day 2 Part 1


Salam and good day REaDers....

Hari ni hari kedua aku di Ho Chi Minh City, Vietnam.... aku menetap di Mai Vuong Sai Gon Hotel.... 4 minit berjalan dari Ben Thanh market...

Hari ni cadangannya aku nak mengexplore sekitar Ben Thanh.....semua attractions yang boleh dicapai melalui berjalan je...

Alhamdulillah, dengan bantuan Google Map, sampai gak aku ke beberapa tempat yang memang da ada dalam list utk aku lawati...

Aku makan roti yang aku beli siap2 di Malaysia...hotel ni de sediakan breakfast tapi tak mau lah... of koz x halal kan... tak banyak pilihan....lagipun tempat makannya betul2 kat tempat receptionist tu...sempit je...masa aku check in pun depa x ckp psl breakfast, maybe dorg faham kan, ramai je org Malaysia menginap kat situ....

Then aku memulakan perjalanan ke tempat pertama, Reunification palace atau nama lainnya, Independence Palace.... beli tiket siap2 kat pintu pagar, ada tempat beli souvenir skali, aku beli fridge magnet siap2...then aku pun mula melawat...
















Sekejap je aku kat situ...snap2 pic then aku pun keluar, masa tu ramai da mula datang....rombongan bdk tadika pun ada....

Aku meneruskan perjalanan ke Central Post Office....


Ternampak plak bangunan ni... Notre Dame Cathedral.. mmg ada dlm list aku utk melawat slps post office...x sangka jm pa dia dulu...bangunan ni church sebenarnya tp sbb bangunannya unik sbb seni bina Perancis, so tangkap gmbr la dpb bangunannya....tp ni bahagian tepi sbnrnya... cdg nak masuk tp malas la...


Terus ke Central Post Office....bangunannya pun cantik....post office ni da lama beroperasi tapi masih teguh...mmg salah satu attraction utk pelancong...




Dalam tu kaunter tepi tempat beurusan hal ehwal post office...yg di tengah tu, dorang jual souvenir dan poskad....ceh nyesal aku beli poskad di night market smlm...sini lg murah dan mcm2 pilihan...aku beli setem di kaunter tepi tu....aku gatal beli setem tapi nak gunanya satu je...huhu...da la sekeping 10500 VND, dalam RM3 gak la...kalau kita nak pos poskad, 50 sen je...



Lepas beli fridge magnet dan pos aku punya poskad, aku pn snap beberapa pic lagi...



Ternampak plak tugu ni di luar post office tu....sambil tu aku duduk jap depan tugu tu kebetulan de kerusi...rehat2 jap sebelum meneruskan perjalanan....


  

Then datang sorang tu, dia tegur aku tanya aku melancong sorg je ke...aku jawab la ye...dia pun kata dia sorg....dia minta aku tgkp gmbr dia berlatarkan bangunan post office tu...then kami sembang2 jap...dia datang dr Korea Selatan....namanya apa tah...tak faham sgt...tp nama Inggerisnya Stella...dia datang situ duk rumah kawannya, org sini, tapi kawannya pegi keje so kwn dia drop dia di post office tu utk jalan2...Stella tanya aku nk pgi mana pasni, aku ckplah War Remnant Museum, dia nak ikut...

Stella ckp dgn aku Englishnya kureng sket...aku pn ngaku la aku pn sama...hehe....so kitorg berkomunikasi mcm ayam dan itik gak la...hehe

Mula2 Stella nak bergambar dpn Notre Dame ni...

 

Kami masuk jap...dpt la tgk dlm church ni...tp tak bleh masuk smpai dlm...tu khas tuk org sembahyang je...pelawat x bleh masuk...


Then kami pun berjalan sambil bersembang...dia tanya aku ni Muslim ke...aku jawab la ye...tau gak dia ye...rupanya Stella ni atheis...aku igt dia Kristian...yela, siap de nama Inggeriskan...mcm2 gak kami sembang...aku ckp la aku minat pada SHINee...dia kata dia tak minat particular pd mana2 kumpulan, dia dgr je semua...hehe...rasa klaka plak org luar lagi obses dgn kpop berbanding org korea sendiri...hehe....tp Stella kata dia suka tgk satu rancangan ni, Infinite Challenge...

Lepas sesat, patah balik, kahirnya jmpa gak, War Remnant Museum...



Gambar pertama aku yang diambil oleh orang lain, bukan selfie...hehe

 







Masa menjengah2 dlm tu, kawan Stella call so aku dan Stella pun berpisah...Stella ikut kawan dia pegi mana tah....aku keseorangan balik...tapi rasa best dpt kenal kwn baru..dr negara lain plak tu...bertambah pengetahuan baru...sebelum berpisah dia add aku kt fesbuk...

Lama gak aku kt situ sebab menjenguk2 tempat souvenir...nak cari fridge magnet tp xde fridge magnet khas utk muzium tu...aku beeli keychain...pastu beli buku psl HCMC...mahal tp hati meronta2 nk beli...kena la beli...hehe





Then, aku berjalan ke Ben Thanh Market....untuk aktiviti shopping....


Sanggup seberang jalan yg sibuk semata2 nk bergambar dpn bangunan ni...huhu


Tah nape la orang suka sangat shopping kat sini...barang2nya tak de la murah sangat pun...peniaga2 pun annoying...tak bleh tgk lebih2...nanti dipaksa beli....tawar lebih murah dorang marah plak..xnak jual...tah la....tension je aku...

 

Sebelum balik hotel, aku singgah satu kedai makan halal ni....banyak je kedai halal keliling Ben Thanh Market ni...da kebetulan aku lalu kedai ni, masuk jela...


Aku order nasi goreng kampung dan telur mata.....tapi lebih kpd nasi goreng biasa je aku tgk...then aku order 2 air, kopi ais dan jus tembikai...dahaga punya pasal..huhu


Sambil makan tu, aku terdengar tokey kedai ni citer kat salah sorg customer yg dia bukan org Islam tapi dia invest kedai makan ni sebab dia tgk kedai makan halal mmg banyak permintaan...oooo....baru aku tau...ingatkan dia org Malaysia gak..pandai betul dia buat bisnes ek....

Makanan halal mmg mahal sket....biasala tu....sbnrnya kat Malaysia pn de je kedai2 yg jual makanan biasa cmni smpai berbelas ringgit...elok je org makan kat situ...huhu

Then aku balik hotel dan berehat seketika....


HCMC Trip
Day 1
Day 2 Part 2

I'll be better~sayonara


No comments: