SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Solo Trip to Ho Chi Minh City Day 1


Salam and good day REaDers...

Ingat tak ngomelan aku sebelum ni pasal susah nak cari travel companion..it solved already...i was travel alone... :)

Seperti yang aku cakap sebelum ni, aku yakin je nak travel alone cuma mak aku yang tak yakin dengan aku ni....tapi aku just tried my luck, random je bagitau mak aku yang aku nak pegi gak, akhirnya mak aku dengan berat hati, merelakan....tiba2 je...maybe beliau terbaca post aku tu kot....mak aku ni agak berjinak2 juga dengan internet....tau je nak baca blog2 ni...mungkin beliau terjumpa blog aku dan baca...kihkihkih

Apapun, aku dah berjaya menjejakkan kaki ke Vietnam....congrat to myself dan Alhamdulillah selamat pergi dan balik... :)

Aku selalu je check flight, tapi tak beli2 sebab tak yakin...yelah dgn macam2 masalah...akhirnya aku beli gak walaupun cm mahal sket....aku beli via AirAsiaGo...tiket flight pergi balik campur hotel 2 malam, dalam RM700...erm ok la...masih mampu....

Then beli plak ETS via online....tak bleh walk in je sebab tiket ETS ni slalu habis....pegi balik RM66, RM33 sehala...mahal gak beli online sebab de caj proses RM2...kalau beli kat kaunter RM31 je...

Then sediakan Vietnam Dong plak....aku tukar RM1000 dpt 5200000 VND...lepas tu tukar USD sebab dengar citer kalo de masalah kat airport kena caj tambahan, dorg hanya terima USD...ada gak dengar citer tak yah tukar banyak dong sebab peniaga kat sana terima RM tapi de gak kata sekarang dorg tak terima sangat sebab RM jatuh kan....so utk keselamatan aku tukar jela...


Aku bertolak pada 14 Mac 2016...naik ETS pukul 7.50 dari Kampar sampai ke KL Sentral dalam pukul 10....



then beli tiket KLIA Express yang berharga RM55...yup memang sangat mahal...apakan daya....


Sampai KLIA2 dekat nak pukul 11...awal sangat...flight pukul 2.45...



so aku pergi lunch dulu...di Quizzin by Rasa level 3 KLIA2....terjumpa plak lauk kegemaran aku...ikan patin....tak pasti la masak lemak ke tempoyak...tah la....


Then aku lepak2 depan pintu masuk ke international departure...menyaksikan pelbagai gelagat manusia....ada yang tido kepenatan, ada yang dalam rombongan...then tetiba ramai2 jemaah dari Indonesia rasanya...dorang ni pakai baju yang sama so tau la dorang ni dalam rombongan yang sama....aku terpaksa bangun sebab nak bagi dorang duduk....orang2 tua kot takkan la aku nak buat muka bodoh je duk situ tanpa rasa bersalah...huhu...

Aku pun menuju ke surau, kebetulan da masuk waktu Zohor....pegi tandas dulu...ada la beberapa orang ahli rombongan Indonesia tu kat situ...ambil wudu'...cleaner situ amcam marah je sebab kat surau kan ada tempat ambil wudu'....then kat surau pun dorang ada...ramai plak tu campur dengan rakyat2 tempatan lagi...

Selepas solat jamaq dan qasar, aku pun terus menuju ke pintu masuk international departure tu...memang lamat lagi tapi ada announcement suruh masuk awal selesaikan urusan kastam dan imegresen....






Penerbangan mengambil masa sejam 45 minit...Alhamdulillah tiba dengan selamat di bumi HCMC....


Sebelum pergi aku da catat tempat2 nak pergi dan tips2 yg berguna....salah satunya beli simkad...so aku pun beli simkad mobifone..ambil pakej unlimited data...maksudnya tak de call or sms...cuma guna data je...harga 200000 VND atau lebih kurang RM36 duit kita....mahal jugak tp ok la drpd roaming, 30 lebih utk sehari tau...

Then aku ada terbaca tempat tunggu bas berdekatan dengan Burger King...ok da jumpa...da nampak bas...pastu baru teringat aku ada terbaca kena sediakan duit kecil sebab orang bas tu takkan pulangkan baki...alamak....tambang dalam 5000 VND...duit aku sebenarnya besar2...al maklumlah tukar di money changer...

AKu pun pergilah beli air...mahal gak air drinking water botol kecik je pun...tapi maybe sebab kat airport kot...20000 VND la lebih kurang...tapi cashier tu bagi baki duit besar gak...paling kecik aku ada 10000 VND...aku mintak nak tukar duit cashier tu tak bagi...sombong betul...then aku beli air drinking water lagi di Burger King plak...aku pikir air tu memang aku nak minum pun so xpelah banyak2 pun (walaupun mahal...hukhukhuk)...cashier tu bg duit besar gak...aku nak tukar duit pun dia tak bagi...sombong jugak...mmmg tak de kompromi langsung....aku memang de terbaca orang2 kat airport ni mmg sombong2 belaka....tak sangak peniaga pun cmtu...

Aku pun mati kutu la...aduhai...then sorg uncle tu tanya nak teksi ke? aku cakap tak nak...dia tanya nak pergi mana...aku jawab la Ben Thahn...dia kata so aku kena ambik teksi la utk pegi sana...aku cakap nak naik bas...dia tunjuk la bas yang memang ada dua di depan airport tu...aku ckp la aku xde duit kecik...dia kata xpe, nanti orang bas tu akan pulangkan baki....so aku pun percaya la...conversation ni dalam english ye (broken english in my case...hehe)...jangan pelik plak aku ckp melayu dengan Vietnamese...hehe

Aku naik jela bas tu....aku ada terbaca kena naik bas nombor 152 tau kalau nak pegi Ben Thanh...ada minah salleh aku dengar nak pegi Ben Thanh gak...so aku bleh ikut je dia bila dia turun nanti...hehe


Dalam tu ada konduktor yang berpakaian seragam...mcm komunis je aku tengok..muda je muka konduktor ni...aku bagitau dia Ben Thanh dan bagi 10000 VND...Alhamdulillah dia pulangkan baki 5000 VND dan tiket skali...


AKu memangd e terbaca trafik di Vietnam ni memangs esak...ramai giler penunggang motor....dorang selit2 je...pejalan kaki yang menyeberang kalan pun sama...main seberang je...kereta, bas, van, teksi pun main redah je....tapi yang pelik tak accident plak...


Aku de terbaca gak bila da lalu bulatan lepas tu kena turun di bus stop...aku pund e nampak bangunan Ben Thanh Market tu so aku pun turun la di bus stop yg bas tu berhenti..dekat dengan stesen minyak ala2 Petron tapi namanya lain, ape tah...konduktor tu pun prihatin...dia bgtau aku turun di situ...bagus la dia...kat minash salleh tu pun dia bgtau tapi minah salleh tu tak turun pun...dia turun next stop kot...

Dalam bas tu aku da masukkan simkad...nasib baik otomatik je simkad tu aktif...aku pn bukak google map dan cari hotel aku...agak ke belakang jugak drpd Ben Thanh Market tu...dalam 5 minit berjalan je....ramai je orang Malaysia aku terserempak...tapi org Malaysia ni memang sombong sket...kat tempat orang da nmpak rakan senegara pe salahnya senyum kan...masa pegi Krabi dulu pn camtu...hurmmm

Nama hotel aku ni Mai Vuong Sai Gon Hotel....aku tempah skali dgn flight tickets via AirAsiaGo...dalam rm700 la return flights + 2 malam di hotel...

Biliknya tak besar sangat tapi ok la...aku pn sorang kan...takde tingkap tapi tak pe...bkn de pemandangan indah pn...huhu






Lepas letak barang, aku terus keluar...aktiviti pertama adalah water puppet show... 

Mcm biasa guna google maps....

Then ternampak signboard ni, sbb sebelah tu de tulis water puppet show aku terus masuk sedangkan google map tu suruh pegi depan lg...aku tak peduli..terus je masuk...alang2 da jmpa kan...



Yang aku masuk tu mcm sport centre la...ramai org bersukan...then aku nmpk bangunan de ramai2 pelancong berkumpul...aku pn mendekati dorg...de org tgh tnjuk cmne puppet digerakkan....


Malas nak lepak lama2 kt situ sebab dorg tu msti under travel agency kan...karang dorg marah plak aku yg tak bayar ni menumpang dgr skali...aku mencari2 gak kt mana nk tgk show tu....aku pegi ke atas sebab nampak org naik ke atas tp rupanya tmpat budak2 blaja menari...huhu...

Tengok sekeliling mmg penuh org bersukan je....



Hujung tu siap de budak break dance lagi...


Aku da hampir nak berputus asa la mencari....nak balik jela...then aku berjalan ke belakang bangunan...ceh baru nmpak entrance utk show...ceh skali lagi...hihi


Beli tiket di bahagian bawah...aku yg tak tau nak tanya la aku ingat org tu org tempatan tp rupanya travel agency mana tah tgh kmpul kan org2nya...buat xtau je dgn aku...ceh

Aku tanya penyambut tetamu kt entrance tu, dia tunjuk kat bawah tmpt beli tiket...harga tiket 200000 VND...dlm RM37 cmtu la...

Then org kt entrance tu tunjukkan tmpt duduk aku...baris ketiga ke keempat tah...tp ok la...show mula kul 6.30...dalam tu sejuk giler...better bawak baju sejuk ye...




Show pun bermula...bagi spoiler sket...mmg berlantaikan air pentasnya...thats why water puppet...kiri kanan de orang main muzik sambil menyanyi dan berdialog....dalam bahasa dorang la...tak faham tapi bleh la enjoy the show...ibarat kanak2 tengok citer kartun omputih la...bkn gaham tp enjoy tgk kartun tu je...hehe







Tamat la sudah...dalam masa 45 minit gak la....


Next destination, Night Market....aku pn nak bukak google map tapi terpadam plak henpon...dlm masa aku berjalan sambil menggodek henpon..de sekumpulan rakyat Malaysia gak berjalan ke arah yg sama...salah sorg tu tegur aku nk ke mana...aku ckp la night market...dia ajak follow dorg sebab dorg pn hala ke sana...

Tapi dorg ikut jalan jauh...huhu...sambil tu sembang2 la...rupa2nya dorg pn dalam bidang yg sama dgn aku...tapi leh ckp dorg keje kt mana sebab nanti org yang kenal dorg tu terbaca nanti bgtau dorg plak...hehe

Alhamdulillah sampai juga di Night Market...kami berpisah sebab dorg nak g makan....aku nk terus ke sini...da makan roti td...kenyang lagi...


Tak best pun di night market ni...tah la...rasa cm kena tipu je stiap kali membeli...huhu

Aku beli fridge magnet....key chain (tersilap beli...ingatkan fridge magnet tp ok la)...tshirt utk aku...

Orang kat sini tak de la bagi kalau kita menawar terlalu rendah...sombong je....siap kena marah lagi kalau harga kita rendah sgt...oh ye kalau da menawar kena beli tau kalau dia bg harga kita nak tu...aku tertawar utk beli fridge magnet sepapan rm10...mula2 dia tak bagi tp last2 dia bg tapi aku plak tak nak sebab aku da beli...saja nak riki harga...dia mcm marah terus aku blak...dia jerit panggil aku tp aku wt tak tau je...tp malu gak...huhu..terus tak de mood da....hurmm

Pemandangan area Ben Thanh di waktu malam...


Tamatlah perjalanan hari ini...jom balik hotel...esok sambung lagi...adios...bye bye bicycle...


HCMC Trip
Day 2 Part 1
Day 2 Part 2



I'll be better~sayonara



No comments: