SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

A Map for Saturday


Salam and good day REaDers....

Baru2 ni aku menonton sebuah dokumentari bertajuk A Map for Saturday. Mula2 aku pun xtau cerita tu dokumentari sebenarnya. Aku ingat filem biasa... Aku download cerita ni drpd torrents berdasarkan satu list yg aku baca, filem2 yg memberi inspirasi utk travel...disebabkan aku ni suka travel, so aku pun download la satu persatu filem drpd list tu termasuklah dokumentari ni...

Sumber gambar: theflicks.asia

Kalau dah namanya dokumentari mmg la bosan sket...huhu...tambahan plak tak de subtitle...terpaksa la mnggunakan serba sedikit english manglish aku utk memahami dialog dlm dokumentari tu, tambah plak dgn slang2 lagi..hukhukhuk

OK, sinopsis yg aku nak bagi ni adalah drpd pemahaman aku sendiri...kalau nak yang detail dan lebih tepat, bleh baca sendiri kat wiki...malas plak aku nak copy dan translate...huhu

Alkisahnya, dokumentari ni dirakam oleh someone yg sedang travel dan dalam masa yg sama merakam dan menemubual travelers lain...dorang share la pengalaman dorang, perasaan dorang, faktor dan kesan travelling...banyak gak la bleh dipelajari kat sini...then ada plak dia temuramah org yg tak travel dan tak suka travel...utk share perasaan dorg pasal travelling...hurm, mmg sekitar kita pun ada org macam tu kan...

Travelling ni memang something yg unik, tak semua orang minat dan mampu melakukannya...terutama solo traveler...banyak pengorbanan dan risiko yg ditempuhi...

Well kalau cerita bab travel ni, banyak je pendapat masing2 kan...slalu je aku baca komen2 kat page2 backpackers, tentang pengalaman dan perasaan mereka travelling ke pelbagai tempaat...cuma satu je yg tak syok, ada sesetengah yg memperlekehkan cara orang lain travelling...

They claimed they are truly backpackers or backpackers sejati la kononnya...aku faham maksudnya, backpackers sejati ni kononnya very cheapskate...travel agency is definitely no-no...travel bawak backpack je, beg beroda ni definetly...no-no...nak travel dgn penerbangan yg murah je, kalau guna jalan darat lagi bagus, naik train ke bas ke, hitchhiking ke...then tido plak kat hostel2 yg murah, bercampur lelaki pompuan pun tak kisah, makan pun yg bawak sendiri je, roti ke, megi ke, biskut ke, tak pun makan kat sana tapi yg murah2 je...souvenir konfem x beli, membazir...then explore street2 yg jarang orang pegi..tangkap gambar, post then claim dorang backpackers sejati...be a traveler, not a tourist.... :P

OK la, up to them la....aku x mau kritik cara dorang, kalau kritik karang, pa beza plak aku dgn dorang kan? aku tak kisah la cara masing2....aku sendiri akui aku bukan backpacker sejati cam dorang..pasal tiket murah tu mmg semua org pun nak cari tiket murah kan...tapi sebab keje aku ni yg hanya cuti pd cuti sekolah, di mana mmg sukar mendapatkan tiket murah, maka aku pun redha dn pasrah jela kalau tiket x brape murah pun..janji dpt travel kan...

Kalau pegi dengan ejen pun aku x kisah pn sebenarnya...relax sket dan rasa selamat...smua da diuruskan...cuma yg aku x suka ikut ejen ni sebab kena ikut jadual dorg...aku ni kan suka berlengah2 dan suka ikut kepala sendiri je...so susah sket la...sbb tu aku suka pegi sendiri je...

Then aku ni suka je beli souvenir...utk diri sendiri dan org yg matters to me...tmpat tido plak aku mmg takkan pilih yg cmpur lelaki pmpuan, pe2 hal pn aku masih perempuan muslim kan...xkan tido pn aku nk pakai tudung....yg share bathroom pn aku x suka....xde privacy, x bleh lama2....huhu

Lagi satu, aku suka pegi tempat2 yg komersil, mcm theme park ke dan landmark2 yg wajib pegi la utk menunjukkan kita dah smpai ke tmpt tu...mcm merlion kat singapore...masjid kubah emas kat Brunei, etc...

Pasal makan aku x kisah sgt...aku bawak je sendiri, tp kalau teringin makan apa2 kat sana aku beli je...

Well, maybe aku nampak mcm tourist more than backpacker, so what? asalkan aku dpt pegi ke tmpt yg aku nak pegi ok la tu...x kisahlah level apa pun...

Kalau tengok dlm A Map for Saturday ni, mmg dorang ni backpackers sejati la...tido campur2 je...berkawan dgn semua org...tak mandi bbrapa hari, pakai baju yg sama je...tak plan bila nak balik...hukhukhuk...mmg takkan berlaku pada aku la...aku ni timid sket...so susah sket nak bersosial ni..lagi satu aku ni jenis cpt suspicious....risau je kalau org de niat x baik pd aku...huhu...thats why la pergerakan aku terbatas sket...susah nk berkomunikasi dan berinteraksi...

Tujuan setiap orang travelling ni pelbagai, ada yang nak cari diri sendiri la....aku pun x faham...kalau aku ni tak de la nak cari diri, diri aku ade je kat sini...huhu....tapi maybe la dlm pengalaman yg aku kutip tu, banyak yg aku pelajari dan sedari....mengubah sedikit sebanyak pemikiran aku...tapi tujuan utama sebenarnya nak merasa tempat orang, nak tgk scenery, lifestyle, culture etc...that's all....xde deep2 meaning or anything...

Untuk orang yang tak suka travelling tu, it's ok...xde masalah pun....tak perlulah nak kondem kan...hak dan pilihan masing2 la....setiap orang ada minat dan kehendak masing2...people don't have to be like us...

OK, thats all for now...cukuplah bebelan aku ni...anyway, aku rekemen tgk citer ni utk para travelers sekalian...mmg tak leh tiru sepenuhnya cara depa ni travelling tapi boleh la ambik sedikit sebanyak pengalaman dan tips mereka....bye bye bicycle


I'll be better~sayonara


Dilema Lagi


Salam and good day REaDers....


Same old same old dilemma

Isu travelling lagi la....apa lagi la masalah aku....masalah cinta xde...forever alone....masalah keluarga pn x berat sangat....sebab aku dah besar kan....no heart feeling sangat dah....masalah tempat kerja pun masih boleh diatasi...so masalah paling besar adalah minat terbesar aku la...travelling...

Isunya sama macam dulu...nak travel tapi tak de kawan....

Aku dah selesaikan masalah tak de kawan travel dlu dengan travel solo....so kali ni pun sama la...tapi macam biasa la, mak aku tu....risau sesangat....aku pun rasa serba salah ni...dulu jiwa mudah so keraskan hati je...sekarang ni rasa macam tak sampai hati je...

Aku ni dah nak dekat sangat dengan 3 series pun beliau risau lagi...macam tak percaya je aku bleh jaga diri....sebelum aku dah buktikan aku bleh je survive di Kuching...Ho Chi Minh City...tak cukup lagi ke....alahai

Sekarang ni aku masih try tanya2 kawan aku kalau2 de yg nak follow...kalau tak de gak, kena pejam mata...book je tiket...huhu

Nantikan kesinambungan kisah dilema aku ni...huhu

Ok, till next time...bye bye bicycle



I'll be better~sayonara


Solo Trip to Ho Chi Minh City Day 2 Part 2


Salam and good day REaDers....

Sambungan daripada post sebelum ni, hari kedua aku berada di Ho Chi Minh City, Vietnam....oleh sebab hari ni saja yg aku ada utk mengutip pengalaman (esok dah nak balik).... so aku struggle gak la ke sana ke mari...dengan berjalan saja...semua sekitar Ben Thanh saja...tak berpeluang nak pergi ke tempat2 yg femes yang orang slalu pergi kalau dtg ke HCMC ni....faktornya aku sorang je so agak susah la nk join tour tu...tak cukup korum, harga pun mesti mahal kalau sorang kan...kalau join tour org lain, akwkard plak...hukhukhuk

OK, pagi tadi dah beberapa tempat aku lawati, then balik hotel, solat dan rehat2 jap...then sambung pengembaraan...

Setelah mengharungi trafik yang sangat sibuk, berpandukan google maps, sampailah aku ke Fine Art Museum of Ho Chi Minh City....yay

FYI, aku ni bukanlah peminat seni sangat...tapi aku suka je pegi muzium...suka tengok2...bukanlah menghayati sangat pun...just nak tengok....cuci mata...




Cantik bangunannya...nampak cam bangunan English classic...



Beli tiket di satu pondok dekat dgn gate...lupa la harga tiket..nak tau...google la ye...tapi harganya mmg x mahal sangat...


Dalam ni mmg nampak old school..lagipun tak ramai orang la...masa aku dtg tu hanya ada aku dan sorg mat salleh je...so mmg sunyi...scary pun ada...al maklumlah, muzium...tempat barang2 lama kan...mana la tau, ada sejarahnya tersendiri...hihihi














Setelah penat bergambar dgn lukisan2 tu...huhu...aku pun meneruskan perjalanan ke City Hall...dengar citer bangunannya cantik...memang pun...



Tapi aku tak masuk...aku tak pasti la bleh masuk ke tak...aku terserempak dengan satu rombongan mat salleh veteran ni...tour guide dorg tak bawak masuk pun...bergambar dari seberang jalan je cam aku...so aku assume mmg tak bleh masuk kot...

Then aku ke depan lagi untuk ke Saigon Opera House...bangunannya pun cantik...



Bajet nak tengok opera la konon....tapi harga tiketnya sampai beratus...aku pikir gak...mmg la teringin nak de pengalaman tgk opera tapi x berbaloi la sampai beratus sebab aku bkn peminat sgt...malam plak tu show nya...buat aku ngantuk je nti..lagipin mesti dalam bahasa depa, mana nk paham...membazir je...so aku buat keputusan, x mau tgk la...

OK la...cukup perjalanan ptg ni...otw balik aku ternampak projek ni...x lama lgi ada LRT la kat HCMC ni.....semakin maju...bagus2...


Itu saja pengembaraan aku di HCMC ni...esok balik dah...mmg short trip betul kan...at least aku da merasa sampai sini...sebelum ni dgr cerita org je...aku kagum gak dgn diri sendiri berjaya mengumpul kekuatan utk travel sorang ke luar negara....bravo ELLY...keep it up!!... ok la till next time...adios bye bye bicycle... :)


HCMC Trip

Day 1
Day 2 Part 1




I'll be better~sayonara


Solo Trip to Ho Chi Minh City Day 2 Part 1


Salam and good day REaDers....

Hari ni hari kedua aku di Ho Chi Minh City, Vietnam.... aku menetap di Mai Vuong Sai Gon Hotel.... 4 minit berjalan dari Ben Thanh market...

Hari ni cadangannya aku nak mengexplore sekitar Ben Thanh.....semua attractions yang boleh dicapai melalui berjalan je...

Alhamdulillah, dengan bantuan Google Map, sampai gak aku ke beberapa tempat yang memang da ada dalam list utk aku lawati...

Aku makan roti yang aku beli siap2 di Malaysia...hotel ni de sediakan breakfast tapi tak mau lah... of koz x halal kan... tak banyak pilihan....lagipun tempat makannya betul2 kat tempat receptionist tu...sempit je...masa aku check in pun depa x ckp psl breakfast, maybe dorg faham kan, ramai je org Malaysia menginap kat situ....

Then aku memulakan perjalanan ke tempat pertama, Reunification palace atau nama lainnya, Independence Palace.... beli tiket siap2 kat pintu pagar, ada tempat beli souvenir skali, aku beli fridge magnet siap2...then aku pun mula melawat...
















Sekejap je aku kat situ...snap2 pic then aku pun keluar, masa tu ramai da mula datang....rombongan bdk tadika pun ada....

Aku meneruskan perjalanan ke Central Post Office....


Ternampak plak bangunan ni... Notre Dame Cathedral.. mmg ada dlm list aku utk melawat slps post office...x sangka jm pa dia dulu...bangunan ni church sebenarnya tp sbb bangunannya unik sbb seni bina Perancis, so tangkap gmbr la dpb bangunannya....tp ni bahagian tepi sbnrnya... cdg nak masuk tp malas la...


Terus ke Central Post Office....bangunannya pun cantik....post office ni da lama beroperasi tapi masih teguh...mmg salah satu attraction utk pelancong...




Dalam tu kaunter tepi tempat beurusan hal ehwal post office...yg di tengah tu, dorang jual souvenir dan poskad....ceh nyesal aku beli poskad di night market smlm...sini lg murah dan mcm2 pilihan...aku beli setem di kaunter tepi tu....aku gatal beli setem tapi nak gunanya satu je...huhu...da la sekeping 10500 VND, dalam RM3 gak la...kalau kita nak pos poskad, 50 sen je...



Lepas beli fridge magnet dan pos aku punya poskad, aku pn snap beberapa pic lagi...



Ternampak plak tugu ni di luar post office tu....sambil tu aku duduk jap depan tugu tu kebetulan de kerusi...rehat2 jap sebelum meneruskan perjalanan....


  

Then datang sorang tu, dia tegur aku tanya aku melancong sorg je ke...aku jawab la ye...dia pun kata dia sorg....dia minta aku tgkp gmbr dia berlatarkan bangunan post office tu...then kami sembang2 jap...dia datang dr Korea Selatan....namanya apa tah...tak faham sgt...tp nama Inggerisnya Stella...dia datang situ duk rumah kawannya, org sini, tapi kawannya pegi keje so kwn dia drop dia di post office tu utk jalan2...Stella tanya aku nk pgi mana pasni, aku ckplah War Remnant Museum, dia nak ikut...

Stella ckp dgn aku Englishnya kureng sket...aku pn ngaku la aku pn sama...hehe....so kitorg berkomunikasi mcm ayam dan itik gak la...hehe

Mula2 Stella nak bergambar dpn Notre Dame ni...

 

Kami masuk jap...dpt la tgk dlm church ni...tp tak bleh masuk smpai dlm...tu khas tuk org sembahyang je...pelawat x bleh masuk...


Then kami pun berjalan sambil bersembang...dia tanya aku ni Muslim ke...aku jawab la ye...tau gak dia ye...rupanya Stella ni atheis...aku igt dia Kristian...yela, siap de nama Inggeriskan...mcm2 gak kami sembang...aku ckp la aku minat pada SHINee...dia kata dia tak minat particular pd mana2 kumpulan, dia dgr je semua...hehe...rasa klaka plak org luar lagi obses dgn kpop berbanding org korea sendiri...hehe....tp Stella kata dia suka tgk satu rancangan ni, Infinite Challenge...

Lepas sesat, patah balik, kahirnya jmpa gak, War Remnant Museum...



Gambar pertama aku yang diambil oleh orang lain, bukan selfie...hehe

 







Masa menjengah2 dlm tu, kawan Stella call so aku dan Stella pun berpisah...Stella ikut kawan dia pegi mana tah....aku keseorangan balik...tapi rasa best dpt kenal kwn baru..dr negara lain plak tu...bertambah pengetahuan baru...sebelum berpisah dia add aku kt fesbuk...

Lama gak aku kt situ sebab menjenguk2 tempat souvenir...nak cari fridge magnet tp xde fridge magnet khas utk muzium tu...aku beeli keychain...pastu beli buku psl HCMC...mahal tp hati meronta2 nk beli...kena la beli...hehe





Then, aku berjalan ke Ben Thanh Market....untuk aktiviti shopping....


Sanggup seberang jalan yg sibuk semata2 nk bergambar dpn bangunan ni...huhu


Tah nape la orang suka sangat shopping kat sini...barang2nya tak de la murah sangat pun...peniaga2 pun annoying...tak bleh tgk lebih2...nanti dipaksa beli....tawar lebih murah dorang marah plak..xnak jual...tah la....tension je aku...

 

Sebelum balik hotel, aku singgah satu kedai makan halal ni....banyak je kedai halal keliling Ben Thanh Market ni...da kebetulan aku lalu kedai ni, masuk jela...


Aku order nasi goreng kampung dan telur mata.....tapi lebih kpd nasi goreng biasa je aku tgk...then aku order 2 air, kopi ais dan jus tembikai...dahaga punya pasal..huhu


Sambil makan tu, aku terdengar tokey kedai ni citer kat salah sorg customer yg dia bukan org Islam tapi dia invest kedai makan ni sebab dia tgk kedai makan halal mmg banyak permintaan...oooo....baru aku tau...ingatkan dia org Malaysia gak..pandai betul dia buat bisnes ek....

Makanan halal mmg mahal sket....biasala tu....sbnrnya kat Malaysia pn de je kedai2 yg jual makanan biasa cmni smpai berbelas ringgit...elok je org makan kat situ...huhu

Then aku balik hotel dan berehat seketika....


HCMC Trip
Day 1
Day 2 Part 2

I'll be better~sayonara