SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Solo Trip to Kuching Day 3 Part 1 - Kampung Budaya Sarawak


Salam and good day REaDers...

Hari ni merupakan hari ketiga aku di sini...pagi2 lagi aku da bangun...nak deal pasal tour tu...tapi tak bukak lagi kaunternya...so aku jejalan dulu dekat waterfront tu...



Then bila balik hotel aku terus deal....bayar jela demi keluasan bercuti ni...once in a lifetime kan....aku ambik pakej ke Kampung Budaya Sarawak dan city tour...

Pukul 9, orang yang deal dengan aku tu En. John yang bawak aku ke Kampung Budaya...baik orangnya...de la sembang2 sket dengan dia...aku berusaha gak nak faham dialek Melayu Sarawak....huhu

Perjalanan ke Santubong mengambil masa dalam 45 minit....

Tu la Gunung Santubong yang dalam lagenda Puteri Santubong.....Kampung Budaya Sarawak terletak di kaki bukit gunung tu la...


Sementara En John uruskan tiket aku, pekerja kat sini tolong ambikkan gambar...first time gambar tak selfie...hihi


Model Kampung Budaya Sarawak


Boleh plak hujan kat sini...adohai...


Aku mula jalan ikut kiri...sedangkan orang lain ikut kanan.....masa ni aku jalan sorang je...En John tunggu luar...dia pun da bosan masuk kampung ni kot....

Rumah pertama adalah Rumah Cina....






Dalam ni ada pekerja buat dan jual kuih...aku tak lapar so tak beli la...


Rumah kedua adalah Rumah Melayu...

 



Masa kat sini da hujan lebat gila2....masa tu da pukul 10.30....show pukul 11.30...so aku kena habis kan melawat rumah2 ni sebelum show...tapi hujan camni camne nak jalan...akuhirnya aku tebalkan muka pinjam payung sorang pakcik ni dan pegi ke depan balik untuks ewa payung...rm5 kot...siap beli poncho lagi rm4.50 tapi aku tak pakai pun sebab nampak pelik...huhu






Kat dapur dorang buat kuih kot tapi aku malas pergi tengok sebab aku bukan nak beli pun....oh ye ada gak orang main kompang dalam ni...de tempat bagi tips...tapi aku tak bagi pun...cheapskate...huhu


Rumah ketiga adalah Rumah Melanau....



Di sini baru aku tau setiap rumah ada tempat untuk cop di pasport yang diberi tu...huhu...

Kat sini ramai gak pelancong...








Rumah keempat adalah Rumah Orang Ulu tapi sebab rumah ni jauh nak pergi dan tinggi dan besar dan aku kesuntukan masa, maka aku tak pergi...sekian




 Rumah kelima adalah Rumah Penan...

Tapi rumah ni kecik je dan masa aku sampai kat situ ramai snagat orang tengah cuba menyumpit...so aku just tangkap gambar kat signboard ni dan pergi cop sendiri kat pasport je....


Rumah keenam adalah Rumah Iban....


Rumah ni da pernah tengok masa di Muzium Etnologi semalam...ada model rumah ni...tapi aku masuk gak la tengok....




Rumah ketujuh dan terakhir adalah Rumah Bidayuh...


 Rumahnya simple je bentuk cam bulat...masa aku masuk tu tak de orang pun dalam rumah tu...maybe sebab tu rumah pertama yang dorang pegi kot...tapi dalam tu pun tak de tempat cop...mungkin pekerja situ ingat da tak de orang nak melawat so dorang pun blah...hurm maybela...





Yay...habis da melawat semua rumah...walaupun tak semua rumah aku lawat...
kwang kwang kwang soo

OK...da nak sampai masa untuk cultural show...moh berangkat....

Terlalu plak kat sini...Rainforest Music House....oooo ini la kot tempat yang ada event tiap2 tahun tu...hehehe...aku xtau sangat...aku tau pun dalam novel contengan jalanan rasanya ada mentioned pasal tempat ni...rasanya ni la kot....


OK....inilah tempat untuk tengok show....tapi belum bukak lagi...11.15 baru bleh masuk...


Dah ramai yang tengah menunggu....


Setiap hari ada 2 show...pukul 11.30 pagi dan pukul 4 petang....kata En John, pernah gak dorang buat sampai 3 show sehari sebab pelawat terlalu ramai...


OK, da boleh masuk...aku adalah antara yang awal...so bleh pilih duk kat mana aku suka...aku duk kat tengah, barisan lebih kurang 4, 5 dari depan...malas nak duk depan skali....sebab rendah sangat...nanti x nampak pentas....


Tepat 11.30 persembahan pun bermula...ada MC yang mengendalikan persembahan ini dalam Bahasa Inggeris...tapi dia cakap laju sangat...da la slang Sarawak...susah nak faham...


Persembahan pertama, persembahan selamat datang katanya....


Kemudian, persembahan masyarakat Iban....


Persembahan ketiga, persembahan masyarakat Bidayuh...



Seterusnya, persembahan masyarakat Melanau...


Yang ini persembahan Orang Ulu....ada menari2 sket pastu menyumpit....buat saspen je lebih korang ni...huhu



Hebat jugak dia menyumpit belon....


Pastu dia jemput sorang penonton untuk naik...aku da pernah baca di blog lain yang dalam show ni memang dorang akan ajak penonton nai...tu pasal aku tak nak duk depan dan tepi...hihihi


Seterusnya, persembahan masyarakat Melayu Sarawak...nyanyian dan tarian...


Akhir sekali, persembahan penutup...semua penari terlibat....mereka siap jemput penonton untuk sama2 menari atas pentas lagi....ramai gak yang sporting...


Berakhirlah lawatan aku ke Kampung Budaya Sarawak ni...dapat gak la merasa...walaupun tak sepenuhnya dapat menikmati sebab hujan lebat tambah plak aku sorang2...lonely sket...hehe

Seterusnya kami (aku dengan driver) menuju ke Muzium Kucing plak...stay tune...till next time...
bye bye bicycle... :)





I'll be better~sayonara


No comments: