SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Solo Trip to Kuching Day 2


Salam and good day REaDers....

Hari kedua berada aku di Kuching...pagi2 lagi aku da keluar jalan2 tepi sungai sarawak yg dekat je dgn hotel aku...pagi2 ni tak ada apa sangat di situ..

 Kat belakang tu sungat sarawak dan di seberang tu bangunan DUN Sarawak....cantik seni binanya tapi dalam gambar ni tak nampak sangat sebab jauh sket...




Then aku teringat utk g tugu kucing..aku pn siap bkak google maps nak mencari....aku de baca blos someone tu kata tugu kucing ni dekat dengan Sarawak Plaza...

 
Sarawak Plaza aku jumpa tapi tugu kucingnya x jmpa gak..aku search kt google images..tgk gmbr org lain yg bergambar di tugu tu..blkgnya ada mcD..aku de lalu mcD td..so aku patah balik..cis rupa2nya aku mmg da lalu dpn tugu kucing tu tp aku je yg x prasan...alahai...

Tugu kucing tu plak terletak di tengah2 jalan yg agak sibuk..segannya nk bergambar kt situ...



da la selfie je..tp xleh ambik betul2 pn sbb membelakangkan matahari..muka aku jd gelap..ceh..tgkp dari tepi jela...
 

Then aku jalan2 balik kt tepi sungai tu..bru tringat belum sarapan..patut la lapar semacam...punya excited nk keluar..aku lupa bawak roti dgn air..terpaksa beli kt seven eleven..sini mcm kt thailand gak..punya bnyak seven eleven..aku beli 2 roti...air 100 plus dan air tin kopi for my caffein consumed..hihihi

Aku makan di tepi sungai tu..ada kerusi meja...cadangnya nak naik bot keliling sungai tu tp tgk cm xde org naik je..xkan aku sorg...habis je sarapan tgk2 ada satu family naik bot tu..da gerak pun..tertinggal aku..hukhukhuk

Erm xpelah, aku pun meneruskan misi aku hari ni, nak melawat semua muzium di Kuching...kihkihkih...skema kan? well, for your information, aku memang minat je muzium ni...suka tengok benda2 unik...

 Muzium pertama adalah Chinese History Museum (Muzium Sejarah Cina)....punyalah google map...rupanya dekat jek...betul2 depan sungai tu...mmg ada satu bangunan setingkat yang dia je ade kat situ...seberang jalannya ada tokong...landmark untuk sape nak cari....kalau korang pun suka muzium cam aku....tapi tak ramai rasanya...huhu








Nampak cam kosong je bangunan tu...aku masuk je...de sorang pekerja lelaki...aku xtau nak greet camne...nak bagi salam pun tak berani...tak tau bangsa apa...kat Sarawak kan ada macam2 bangsa...aku tanya la boleh masuk melawat ke? dia kata boleh..aku tanya boleh tangkap gambar ke...sepatutnya tak boleh...memang ada tertulis kat situ tapi aku tanya la jugak...dia kata tangkap jela buat kenangan...hehe...memahami betul orang tu....

So aku pun masuk la....free je...tak de bayaran masuk...aku sorang je dalam tu...muzium tu pun tak besar sangat....dalam tu ada pasal sejarah orang2 Cina datang ke Sarawak...tokoh2 Cina Sarawak...semua yang berkaitan dengan Cina; bangsa, alat muzik, kaligrafi dll














Seterusnya aku menuju ke Sarawak Museum...jauh gak..tapi boleh tercapai la dengan berjalan....berpandukan google map...Sarawak Museum ni adalah kawasan yang ada dalam 3 bangunan...




Bangunan mula2 tu Muzium Sejarah Alam Semula Jadi...tapi tengah renovate...x bleh masuk...



 
Bangunan kedua tertulis Muzium Seni...aku tertarik la nak masuk...rupanya Muzium Seninya tengah renovate..yang ada kedai souvenir...termasuk dan terbeli gak la aku...huhu




Bangunan ketiga Muzium Etnologi...Alhamdulillah yang ni tak renovate....akan datang kot...huhu....ramai kat muzium ni...mcam de rombongan...then ada 2 pekerja muzium bagi penerangan...aku pun tumpang dengar la...dapat gak serba sedikit pengetahuan baru...



Pastu tengok Aquarium pulak yang ada dekat kawasan muzium tu menghala ke Reservoir Park....ada ikan pelbagai jenis...penyu...buaya....








Dekat signboard Sarawak Museum tu ada tertulis Muzium Islam tapi tak jumpa pun bangunannya...so aku tanyalah pekerja muzium tu...dorang kata jauh sket tapi tak la jauh sangat...bleh laa berjalan...muzium dekat dengan RTM dan Hopoh Mall....so aku pun berjalan la...menyusuri jejambat ke seberang jalan dan menyusuri jalan raya....





Muzium tu katanya terletak di Jalan P. Ramlee....



Da nampak RTM...dan Hopoh Mall...aku pun seberang sebab kat belakang Hopoh Mall tu cam ada bangunan berbentuk ala2 Islamik...tapi aku tengok macam bukan muzium je sebab pekerja tu kata tadi bangunan lama...puas gak aku meronda2....



 
Last2 aku  ke depan Hopoh Mall tu balik dan seberang jalan...kat situ, sebelah RTM ada satu bangunan lama tapi tak de apa2 signboard...aku masuk jela...


tengok kat depan pintu masuk de tulis Sarawak Museum...

 
dalam tu baru ada tulis Muzium Islam...fuh...jumpa akhirnya...



Ada dua orang pekerja dalam tu...yang lelaki cam penjaga situ, yang perempuan nampak cam sibuk je...so aku tanya lelaki tu boleh melawat ke? dia kata boleh...aku tanya la boleh tangkap gambar ke? dia kata tak boleh...ceh, menyesal tanya....konon bertanya dengan harapan dia kata boleh...hihihi...aku pun berjalan la masuk...tapi banyak pintu...pastu strukturnya pun pelil...pintu yang aku masuk tu sebenarnya keluar dari lobi tu pastu kena masuk pintu lain untuk ke galeri...ada beberapa bahagian....bahagian senjata, bahagian AL-Quran tapi tutup sebab renovation (lagi...huh), bahagian seni bina, bahagian kesenian, pastu satu lagi apa tah...tu la x bleh tangkap gambar...da tak bleh recall...huhu

Dalam tu aku sorang je....scary je...hehe...mungkin sebab kedudukannya yang jauh sket dari muzium2 lain....pastu tak de signboard plak tu...so tak mesra pelancong....pelancong yang rajin cam aku je sanggup mencari...huhu

Akhir sekali sebenarnya nak ke Muzium Kucing tapi muzium tu melalui google maps, jauh sangat...seberang sungai sana....camne nak pegi ni....mula2 plan aku nak cari teksi kat Hopoh Mall tu...kata mall kan...tapi rupanya mall tu kecik je...aku masuk teengok lebih kurang cam Kompleks Yik Foong kat Ipoh tu je struktur dalamnya....teksi pun tak de menunggu kat luar tu...hurm...aku pun berjalan la pulang...tapi ternampak dari jauh Kuching Civic Centre....menara untuk tengok pemandangan...memang dalam google pun termasuk dalam 10 things to do in Kuching....dan memang dalam plan aku pun...sebenarnya cadang nak naik teksi je...sebab teksi tak de dan menara tu nampak cam boleh dicapai je, aku pun berjalan jela....arahnya aku agak2 je berdasarkan kedudukan menara tu....penat gile weh...menara tu atas bukit...kena seberang naik jejantas papan...menyusuri jalan....aku kena mendaki jalan raya berbukit...nak bergambar pun tak de mood...penat sangat...





Fuh akhirnya sampai....





Nampak cam tak de orang je...aku tanya sorang pak guard yang nampak aku bekeliaran kat situ dan tengok aku dengan pandangan suspicious je...aku tanya la dia, boleh naik atas menara ni ke? dia kata tak boleh...tutup...da setahun dah...dia tunjuk notis dekat sebelah lift tu...kwang kwang kwang soo...gila la...penat duh aku menapak...bayangkan betapa kecewanyanya aku ditambah peluh2 yang menitik....adohai...



sebelah menara tu ada satu bangunan macam science centre pastu ada satu tu tulis pusat sains mini...ada planeterium....aku pun cam berminat la nak pegi...da alang2 sampai sini...tapi pintu tu kunci...kwang kwanng kwang soo lagi skali...hurmmm


Dengan kecewanya aku melangkah pulang...aku ikut jalan lain plak...bajet sendiri sendiri je..tak tau la betul ke tak...jalan yang aku lalu tu cam sunyi2 sket...pastu ada kem tentera.....cuak jugak aku...siap de sorang yang naik motor tu lalu pastu pandang ke belakang tengok aku sambil gelak...maybe dia pelik tengok aku berjalan kat kawasan tu kot....rasa cuak gak....

Sebab kaki aku da penat sangat, aku singgah di Plaza Merdeka...nak cari tempat untuk duduk dan minum...sebenarnya tekak teringin nak merasa masakan Sarawak tapi sebab kat mall ni cam xde foodcourts so aku makan burger king jela...fast food lagi...macam kat semenanjung tak de je kan....aku minum dan makan kentang je sebab penat sangat...tak lalu nak makan...burger aku simpan utk makan malam...then aku naik ke atas jap cadang nak beli kasut sebab sandal aku cam dah haus...al maklumlah digunakan secara optimum....tapi bila pikir balik cam rugi plak...sayang duit...huhu....tetiba ternampak rupanya de foodcourt kat tingkat atas skali...cis...nyesal tak survey awal2...huhu


 Then aku nak cari pejabat pos sebanarnya...aku google tapi nampaknya pejabat pos terdekat pun agak jauh dari tempat aku berada ru...kena pegi balik ikut jalan yang aku lalu nak pegi Kuching Civic Centre tu....fuh tak sanggup aku....aku merayau sekitar situ then try google lagi skali...rupanya General Post Office betul2 bertentangan dengan Plaza Merdeka tu...ceh

 

Aku ada beli poskad masa kat Sarawak Museum tadi...aku pun pos pada diri sendiri (as always) dan beberapa orang rakan yang rapat....whatsapp dorang dulu tanya alamat...so tak surprise la...huhu

Then ternampak kat seberang jalan...sebelah Plaza Merdeka tu ada Textile Museum...wow...memang ada dalam planning aku cuma aku terlupa....nasib terjuma secara kebetulan...hihihi


Aku sorang je dalam tu...textile tu di tingkat atas...free je...pekerja tu kata da habis tengok baru tuli nama di kaunter...aku pun naik ke atas...ada la kolesi jenis2 fabrik...pastu banyak gila patung2 model menenun la...menjahit la...mebggayakan pakaian la...scary plak..da la aku sorang je....ada lagi tingkat atas...tak tau la boleh melawat ke tak..tapi aku tak naik pun...seram sejuk je...aku turun...tulis nama...then beransur....

 Habis muzium sekitar situ aku lawat dah rasanya....then aku pun balik ke hotel...solat dan rehat...

Aku keluar balik sebab macam awal lagi....aku pergi balik tugu kucing tu...nak jugak tangkap gambar berlatarkan tugu tu...tapi masa tu ada orang lain gak...so tak leh dekat2 sangat...hurmmm


Then aku jalan2 balik di waterfront tu....teringin nak naik perahu tambang ke seberang...perahu tu bukan je bawak pelancong tapi rakyat setempat gak yang duduk di seberang tapi keje area sini...aku nampak de orang balik keje dan tunggu bot tu so aku pun ikut la...






Tambangnya seringgit je...bagi masa turun....

Aku da kenyangs ebenarnya tapi ternampak orang jual mi kolok dekat foodcourt yang ada di situ so aku pun makan jela...mi kolok goreng special....rm5 je dengan teh ais laici rm2.20... tak tau la nak cakap sedap ke tak sebab masa tu aku kenyang lagi...huhu

Oh ye, penjual ni cakap mi kolok de dua jenis...kalau mi kolok je mi dengan sup tu dicampur...kalau mi kolok goreng...mo dengan sup asing....special tu maybe sebab de ayam kot....


 Then aku berjalan ke Mora Cake House...tapi pikir aku lambat lagi nak balik...nanti rosak plak...so aku tak jadi beli...berangkat pulang....sama cam tadi..tunggu je di jeti tu....



Then aku balik hotel semula...aku de tanya kaunter Golden Service tu pasal kereta sewa...esok aku cadang nak drive sendiri je pegi Kampung Budaya dan Muzium Kucing...kereta viva cam aku tu sewanya rm140 sehari...fuh bleh tahan gak....aku cakap la nak pikir dulu...hurmmm

 Malam tu aku bosan....da la tak de tv...wifi pun tak de...hukhukhuk...aku pun keluar cari wifi....sebelum keluar aku tanya kat kaunter Golden Service tu pasal tour plak...aku pikir daripada aku drive sendiri baik ikut tour...at least tak de la sesat larat...huhu....sebab aku sorang mahal sket la aku kena bayar...rm220 campur GST rm234 lebih kurang...aku cakap la nak pikir dulu...asyik pikir je aku ni...huhu

Aku masuk Plaza Sarawak...ada kfc..then aku buka wifi dan scan, akfc tu ada wifi...hehe...terus la order...tapi bleh plak pekerja tu salah dengar...aku cakap set A...yang de seketul ayam dengan air tu je...dia dengar set E...yang ada tiga ketul ayam dengan air...aku da siap bayar...baru prasan...giler 3 ketul kot...aku da la kenyang lagi...burger king tadi pun tak makan lagi...so aku betulkan balik la...kalau ikutkan aku yang biasa, aku biarkan je tapi sebab tak sanggup nak habiskan tiga ketul...

Aku cakap nak take away tapi aku duk je situ...sambil tu dapatlah bukak utube...nak tengok SHINee punya performance dekat MAMA....sambil tu taip sket2 untuk blog ni...lama gak aku duk situ...sampailah de family ni ramai2 datang pastu sorang tu tanya aku lama ke aku nak duk situ sebab dorang nak sambung meja...so aku pun bangunlah duk tempat lain...sebenarnya banyak je lagi meja lain kan tapi tak pela....aku sorang so senang dibuli...huhu

Sempat snap pic tugu kucing ni di waktu malam...nak selfie tak bleh sebab henpon aku punya gambar waktu malam tak lawa...bukan oppo la katakan....tah nape suka sgt tugu ni sedangkan bukan de ape sangat pun...maybe sebab landmark kuching ni kot....


Meriah gak waterfront di waktu malam...sepanjang sungai tu ada gerai makan....ramai gile orang...


Okaylah, as a good girl, tak elok keluar lama sangat waktu malam...so nak balik dah...


Masa aku balik Golden Service tu da tutup...huhu...orang tunehotel tu kata esok dalam kul 8 orang tu bukak...ok la sambil tu bleh pikir2 lagi....jumpa esok...bye bye bicycle....

I'll be better~sayonara


No comments: