SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Solo Trip to Kuching Day 1


Salam and good day REaDers...

Hari ni 2 Disember 2015 bermulalah langkah pertama pengembaraan soloku...

Berjalan sorang ni bukan perkara baru utk aku sebab sebelum ni masa blaja aku selalu travel sorang2 je dari rumah ke skola teknik di ipoh..then ms kt maktab di batu pahat..lps tu ke mktab jb plak...so alone is my bff...hehehe


Tapi bab travel for leisure and adventure ni selama ni aku tak suka sgt sorang2..pertamanya for safety reason..maklumlah aku kan pompuan...secondly aku rasa jalan sorang2 ni tak fun la..less exciting..boring...yela..xde kwn nk sembang..nk share excitement..share worries...


Alhamdulillah pengalaman aku sebelum ni ade je kwn utk berjalan...tp aku tau suatu hari nanti aku akan hadapi masalah utk dptkan kwn utk berjalan bersama...almaklumlah masing2 de komitmen..

Plan ke Kuching ni kwn aku yg ajk..kebetulan de tiket murah la gak..dlm rm120 pegi balik..erm ok la tu..kitorg terus beli je..berbulan awal gak la kitorg booking tu...then senyap cmtu je tp masing2 jnji nk survey psl Kuching la..

Dalam tengah bulan 11 aku contact balik kwn aku tu utk planning trip ni tp dia x balas2...erm aku ni jenis x suka nk push dan suka assume the worst je..aku agak dia xnk pegi...erm ok la..spatutnya good news utk aku sbb aku byk giler asgment kena submit da aku de exam bln 12..kira ok la kalau dia xjd pg..x yah la aku rs serba salah..tp xtau la nape..hati aku kuat nak pegi gak...aku struggle siapkan asgment..dan htr je walau x complete..

Last minute booking hotel..ets ticket to kl sentral dan survey2 tmpt nk pegi...
dan trang tang tang..my first solo trip begins..

Kucing ni peneman masa aku tunggu train ets...


Aku bertolak ke kl dalam kul 9..lama gila tggu train..akhirnya smpai gak tp alangkah kecewanya bila mendapati tmpt duduk aku kena share 4 orang dgn meja kt tgh..da la aku duk tepi tingkap dan sorg pakcik tua duk sebelah aku..dgn sempitnya..dgn xtau beg nk letak mana..akhirnya aku riba je dua2 dan tido...huh




sampai di kl sentral aku beli tiket komuter ke tbs..terminal bas selatan...harga rm2.40..then beli tiket erl ke klia2..harga rm26.50...kalau terus dr kl sentral rm35..konon nk jimat..mmg jimat rm6.10 tp penat menapak turun komuter ke tmpt erl plak..rs x berbaloi plak..kwang kwang kwang soo


sampai klia2 da nk dekat kul 1..flight aku 1.15..maka bergegas la aku only to find out flight delay ke pukul 4..huh..speechless beta..maka aku pun membuang masa lepak2 smbil survey2 lg psl kuching..hikmahnya aku smpt solat jamaq taqdim..

masa tggu dlm ruangan khas tu..de auntie ni nak ke bintulu sempat sembang2 dgn dia..dia yg tegur dlu......kalau harap aku yg introvert ni mmg x la..huhu



akhirnya aboard gak tp da duk dlm tu pn still tak gerak2 lagi..katanya tgh isi minyak..hampir sejam gak la..risau gak takut de pe2 prob dgn pesawat tu kan..








Alhamdulillah berlepas dgn selamat...dlm tu aku duk tgh2 plak tu..kiri kanan org lelaki..hurm nasib tiket murah..huhu...seksa gak nak ke tandas tp kat tndas pn seksa..xde air..hukhukhuk

Nasib la x jauh sgt..sejam 45 minit je lebih kurang..
Alhamdulillah sampai di bumi
Kuching dgn selamat...masih rasa x percaya aku berasa di sini...tapi nk patah balik pn xbleh..hihihi



Sampai je nampak marrybrown..teru tapau ayam 2 ketul...lapaq sangat da ni..da la dlm flight td bdk2 duk dpn aku tu mkn nasi lemak..baunya menyerlah..sabo jela...

Terus cari kaunter Golden Service utk airport transfer..kaunter tu ada sederet dgn kaunter2 transportation lain..aku tunjuk surat booking tunehotel tu kt dia then org tu sendiri hantar aku ke tunehotel..perjalanan dlm 30 minit..sambil tu dia sembang2 dgn aku sambil promote kereta sewa..huhu



Sampai je hotel..check in..bilik aku di aras 1..tp jauh gak dr lift..penat menapak...

Bilik ni aku booking melalui website tunehotel...

harga untuk rabu malam, dan khamis malam, RM38 semalam...tapi untuk Jumaat malam RM68...campur GST bagai total aku kena bayar RM144..... da bayar siap masa booking...masa check in tak kena bayar deposit....

Bilik ni basic je....tak de aircond...tak de wifi...tak de towel....tak de toiletries....tak de TV...huhu

Faham2 jela tunehotel, semua benda dia nak charge...da la kira jam plak tu...bayangkan tv rm12 utk 24 jam...masalahnya aku bkn nak duk dalam bilik tu 24 jam...so rugi la aku ambik tv kan....wifi pun sama...huh...sebab tu ramai yang ambik budget hotel je...harga lebih kurang camni tapi dapat aircond, tv, wifi, towel....aku ambik hotel ni sebab pikir aku sorang2 so tak berani nak taram je hotel mana2...buatnya hotel tu red zone punya tempat kan...macam tunehotel ni memang dikenali sebab so safety la sket...tapi nasib lokasinya pun ok...dekat sangat dengan waterfront tu....




Sebab sampai lambat xde apa bleh buat..nak keluar pn da penat...esok jela start adventure..nak recharge engery jap....bye bye bicycle




I'll be better~sayonara




No comments: