SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Rumah Mini


Salam and good day REaDers....

 Hari ni aku nak tunjukkan satu aktiviti seni yang sesuai untuk murid sekolah rendah in case cikgu2 PSV tak de idea nak jalankan aktiviti apa kan...


 Mula2, download layout ni di papertoys....

Aku pilih Color Variation #3 sebab nak kan rumah tu berwarna putih yang betul2 putih...


Jangan terus print sebab nanti maybe terkeluar sket garisan....jadi cara yang lebih baik, copy and paste ke Words dulu...baru print...aku tak galakkan kita besarkan gambar sebab nanti jadi kabur dan saiz mungkin lari sket dan tak sepadan bila nak cantumkan....

Then, buat salinan secukupnya untuk murid2....dan sediakan juga kertas keras sket supaya tak la lembik sangat kertas bila kena gam masa nak tampal.... 

Untuk main masa, suruh budak warnakan dulu gambar rumah ni mengikut citarasa masing2...ingatkan murid2 jangan warnakan tapak rumah (yang ada tulis papertoys) dan jangan warnakan tepi2 yang untuk digam tu....nanti nak tampal gam susah nak lekat...



Tampalkan pada kertas yang agak keras...bleh gunting dulu baru tampal atau tampal dulu baru gunting...



Kemudian, lipatkan garisan2 pemisah rumah dan tempat tampal tu...juga lipatkan garisan antara dinding..yang atp tu pun lipatkan garisan tengah2...


Sapukan gam pada tempat yang sepatutnya...




Sambungkan setiap bahagian mengikut yang sesuai....




Sapukan gam di bahagian atas secukupnya untuk tampal atap...



Ta..da...rumah mini yang telah siap... 


Murid yang telah siap digalakkan membantu rakan2 lain untuk memupuk nilai murni tolong-menolong... :)


Murid-muridku yang tekun membina rumah mini masing2... :)
































That's all for now...selamat mencuba...till next time, adios bye bye bicycle


I'll be better~sayonara



No comments: