SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

ReFarm Leisure Farm Kampar (Picnic + Birthday Celebration)


Salam and good day REaDers...

Hari ni nak share pasal satu tempat rekreasi yang berdekatan dengan tempat tinggal aku...

ReFarm Leisure Farm, Kampar, Perak, Malaysia

Aku dah lama dengar pasal refarm ni tapi baru hari ni berkesempatan nak pergi itupun atas ajakan sorang kawan skolah aku dulu yang nak pegi picnic di samping celebrate birthday kawan kami lagi sorang....




Aku tertarik dengan konsep refarm ni sebenarnya...refarm ni sebenarnya lebih kepada restoran yang menghidangkan makanan berasaskan bahan2 segar yang terdapat di ladang dalam kawasan ni...dalam ni ada haiwan ternakan, sayur-sayuran yang segar ditambah plak dengan tempat rekreasi seperti kolam renang, kolam pancing dan berbasikal...cuma restoran tu tidak halal ye, jadi pengunjung Muslim hanya beriadah sahaja di sini...

Kawasan ni luas dan lokasinya terletak di pinggir bukit, maka pengunjung boleh menikmati keindahan alam dan suasana sunyi di sini sangat menenangkan....

   
Aku bertolak ke sana dengan Tini, kawan masa di skolah teknik dulu...dia bawa anak dia yang comel ni skali, Najmi....dari rumah aku ke sana dalam 5 minit je....kami sampai dalam pukul 1 lebih la...lewat sikit sebab Tini ada hal pagi tu...


Kawasan parkingnya luas juga...cuma entrance tempat ni tak gah sangat la...sape2 yang baru kali pertama datang sini akan ragu2 sket sama ada betul ke tak tempat ni komersil...tempat ni skrang da makin femes...ramai orang dah...tengok, bas pun ada...


Beli tiket di kaunter sini dulu sebelum masuk... Tiket masuk adalah RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak....baby macam Najmi ni free je....


 Kena berjalan sikit sebelum sampai ke kolam renang....tapi jangan risau, laluan untuk berjalannya redup dan cantik....


 

 Inilah kolam renangnya....



Ada air terjun lagi...tapi aku tak pergi ke sana...malas plak...snap pic dari jauh je...tu pun kabur...huhu

 

Kolam ni terbahagi dua...sebelah sana tu untuk budak2 kecik, cetek je...belah sininya untuk orang2 besar sket...sebab dalam sikit la...



Di tepi kolam, de tempat beristirehat...nak duduk2 ke, nak picnic ke, nak letak barang je ke....



Belah sana tu de shower sebelum masuk dan selepas keluar kolam...tapi sebab jauh, aku terjun kolam je terus, malas nak shower2 ni...hehe


Sana tu tandas dan tempat persalinan...tapi terhad la...kalau ramai orang, kena beratur gak la...tapi tandas bersih...yang aku masuk tadi la...


Tumpang bergambar dengan anak kawan...shi'a


Gambar dalam air...punyalah susah nak ambik gambar ni...tak jadi je...ni la baru clear sket...huhu


Inilah kawan aku yang menyambut hari jadinya Jumaat lepas, Ain...

Selamat Hari Jadi Ain, semoga panjang umur, murah rezeki dan happy selalu...


Budak2 comel tiga orang ni anak2 Ain...bersungguh deme makan kek tu...sampai habis....terharu aku sebab kek tu aku yang beli...hehe...selalu kek hari jadi ni jarang habis....


Najmi tak boleh mandi lagi...jadi basah2 kaki jela...sian dia...huhu


 Hari ni tak sempat la nak jelajah tempat ni...sebab kena balik awal, nak bawak mak pegi open house plak...lain kali aku pergi lagi dan jelajah...then buat entry susulan...kalau rajin...huhu...ok till next time, adios bye bye bicycle... :)



I'll be better~sayonara


No comments: