SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Papercut


 Salam and good day REaDers...

Hari ni aku cerita tentang salah satu lagu favourite aku yang dinyanyikan oleh salah satu band favourite aku iaitu Papercut by Linkin Park...










"Papercut" adalah sebuah lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan rock Amerika, Linkin Park. Lagu ini terdapat dalam album debut mereka, Hybrid Theory di track pertama. Lagu ini juga amerupakan single ketiga mereka daripada album tersebut. Single ini tidak pernah dikeluarkan secara rasmi di US. Lagu ini mencapai tempat ke-14 di UK Singles Chart pada tahun 2001 dan berada dalam carta selama 6 minggu. Papercut turut mencapai tempat ke-32 di Modern Rock Tracks Chart pada tahun 2002.

Penyanyi utama, Chester Bennington menyatakan bahawa "Papercut" merupakan salah satu lagu kegemarannya daripada lagu2 Linkin Park. Dalam persembahan live, baris "something in here's not right today" ditukarkan kepada "something inside's not right today". Selain itu, Bennington juga menjerit di bahagian setiap rangkap semasa persembahan. Lagu ini turut dimasukkan ke dalam  soundtrack filem The One pada tahun 2001.

Dalam album remix Linkin Park, Reanimation (2002), terdapat lagu ini dalam versi remix bertajuk "Ppr:Kut", oleh Cheapshot. Elemen daripada lagu ini digunakan di dalam lagu "Sold My Soul to Yo Mama", yang terdapat dalam Linkin Park Underground 4.0. Malah, mashup EP Collision Course (2004) mengandungi mix lagu ini dan lagu "Big Pimpin" oleh Jay-Z pada tahun 2005, lagu ini juga telah di 'mashed-up' dengan lagu "Like a Pimp (Remix)"  oleh David Banner.

Dalam single "Crawling", persembahan live lagu ini dijadikan sebagai b-side.

Pada tahun 2014, lagu ini dipotong menjadi pendek, verse kedua dan korus kedua telah dibuang. Sejak itu, mereka jarang menyanyikan versi yang asal secara live.




Why does it feel like night today?
Something in here's not right today.
Why am I so uptight today?
Paranoia's all I got left
I don't know what stressed me first
Or how the pressure was fed
But I know just what it feels like
To have a voice in the back of my head
Like a face that I hold inside
A face that awakes when I close my eyes
A face that watches every time I lie
A face that laughs every time I fall
(And watches everything)

So I know that when it's time to sink or swim
That the face inside is hearing me
Right beneath my skin

It's like I'm paranoid lookin' over my back
It's like a whirlwind inside of my head
It's like I can't stop what I'm hearing within
It's like the face inside is right beneath my skin

I know I've got a face in me
Points out all my mistakes to me
You've got a face on the inside too
Your paranoia's probably worse
I don't know what set me off first
But I know what I can't stand
Everybody acts like the fact of the matter is
I can't add up to what you can but

Everybody has a face that they hold inside
A face that awakes when I close my eyes
A face that watches every time they lie
A face that laughs every time they fall
(And watches everything)

So you know that when it's time to sink or swim
That the face inside is watching you too
Right inside your skin

[x2]
It's like I'm paranoid lookin' over my back
It's like a whirlwind inside of my head
It's like I can't stop what I'm hearing within
It's like the face inside is right beneath my skin

The face inside is right beneath your skin [x3]

The sun goes down
I feel the light betray me
The sun goes down
I feel the light betray me

The sun
I feel the light betray me
The sun
I feel the light betray me

It's like I'm paranoid lookin' over my back
It's like a whirlwind inside of my head
It's like I can't stop what I'm hearing within
It's like the face inside is right beneath my skin

It's like I'm paranoid lookin' over my back
It's like a whirlwind inside of my head
It's like I can't stop what I'm hearing within
It's like I can't stop what I'm hearing within
It's like I can't stop what I'm hearing within
It's like the face inside is right beneath my skin




Persembahan Live








I SAY

 Aku suka lagu ni sebab muziknya best, suara Chester sangat fit dengan lagu ni campur plak dengan rap oleh Mike...gabungan dorang berdua best sangat....then lirik lagu ni pun sangat mendalam dan bermakna bagi orang yang memahaminya...

Setiap orang akan interpret lagu ni mengikut persepsi dan kefahaman masing2 kan....bagi aku, lagu ni mengisahkan tentang kehidupan orang yang terlalu mendengar dan mengikut kata orang di sekeliling...maksudnya dia hidup up to people's expectation...sampailah dia jadi tak tahan...dan stress...bila dia seorang diri, dalam kepala dia rasa macam ada terdengar suara2 yang bercakap pasal dia...rasa macam ada orang perhatikan dia....bila dia berada di luar, seolah2 orang2 di sekeliling memerhati je dia, tunggu je dia buat kesilapan...dan bila dia buat, dorang akan gelak dan mengata...dia rasa macam semua orang tak suka dia, benci dia, membelakangkan dia...termasuklah matahari yang mengkhianati dia bila waktu malam ketika dia perlukan cahaya....hehe pelik kan...tapi itulah yang aku rasa bila dengar lagu ni...aku dapat rasakan perasaan orang yang rasa dirinya tiada siapa2 di dunia ini, dibenci semua orang...hurm life can be a bitch....

Baru2 ni aku rasa orang di sekeliling aku seakan berpakat untuk mengkhianati aku....serius cakap, I'm giving up on people...aku rasa macam tak berbaloi untuk apa yang aku dah buat untuk dorang...bukan nak mengungkit tapi kita selalu dimomokkan dengan slogan, buat baik dibalas baik kan? bukan harap dibalas, cuma sedikit penghargaan pun tak boleh ke? aku ni da la ada inferior complex....sepanjang hidup aku ni aku dipenuhi aura negatif je but I'd been struggle myself to get a better life....baru sekarang nak merasa senang sikit, tapi ada je halangan...people oh people....I couldn't say life would be much better without all of you because I know it wouldn't....but now, aku rasa tak guna aku berharap pada manussia...mereka hanya akan mengecewakan je...


Tapi semuanya terpulang pada diri sendiri la kan...kita boleh pilih jalan kita sendiri....ok, adios bye bye bicycle





I'll be better~sayonara


No comments: