SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Horoskop dan Perwatakan


Salam and good day REaDers...

Hari ni nak kongsi something yang aku baca daripada buku The Complete Fortune Teller oleh Marc Lemezma....




buku ni dah lama aku beli...tapi tak habis baca lagi...sebab dalam bahasa kedua...so tak fasih sangat dan masih merangkak2 untuk memahami isi kandungannya diampur dengan penyakit malas yang sering menyerang...huhu....

fyi, aku ni agak berminat benda2 fortune telling ni...bukan percaya sangat....aku tau la syirik dn khurafat...aku suka untuk suka2 je...rasa unik dan misteri sebab benda2 camni sejak berkurun lama kan...zaman konon2 de magik dulu....so aku mcm tertarik la camne la dorang guna nature untuk menilik nasib atau membaca perwatakan/personaliti seseorang....

 Banyak info berkaitan fortune telling dalam buku ni...ada macam2 cara dan kaedah....penulis buku ni memang sangat kinat bende2 camni...sebab tu dia kompilasikan segala research dan pengetahuannya dalam sebuah buku....

Aku nak share salah satu kaedah melihat perwatakan yang sangat femes..iaitu horoskop...selalu je jumpa bacaan horoskop dalam paper la, majalah la, internet la kan...orang yang baca tu bukan prcaya sangat pun sebab kadang2 bacaannya jauh panggang dari api...cuma kadang2 tu macam tepat pulak kan...tu yang de percaya sikit2 tu...tapi menurut penulis buku ni, bacaan horoskop secara komersil tu biasanya dorang ambik fakta yang berkaitan dengan kehidupan seharian manusia, bende2 common yang sering terjadi dalam hidup kita, sebab tu la kita rasa macam berkaitan je bende tu dengan kita kan....

OK, yang bawah ni adalah perwatakan daripada horoskop...douzo....



Aries

(21 Mac - 19 April)

berdikari * mudah terdorong  * kompetetif * sombong * dominan * tergopoh-gapah



Taurus

(20 April - 20 May)

boleh dipercayai * penyabar * berprinsip * tabah * sangat degil * mementingkan diri * posesif * cepat marah



Gemini

(21 May - 20 Jun)

ekspresif * kreatif * sentiasa ingin tahu * mudah bergaul * mudah risau * cenderung untuk mengkhianati * kurang fokus dan matlamat



Cancer

(21 Jun - 22 Julai)

kurang matang * sensitif * prihatin * sangat pemalas * sangat mementingkan diri



Leo

(23 Julai - 22 Ogos)

Kreatif * berpura-pura * suka berbangga



Virgo

(23 Ogos - 22 September)

mudah curiga * suka belajar * teliti * tinggi sifat ingin tahu * suka bertanya * kurang disukai 



Libra

(23 September - 22 Oktober)

seimbang + bersifat neutral * memahami * sukar membuat keputusan * hipokrit



Skorpio

(23 Oktober - 21 November)

cepat membuat keputusan * ibu bapa atau penjaga yang baik * mudah berubah emosi * agak kejam *pendendam



Sagitarius

(22 November - 21 Disember)

tenang * pemurah * suka berfikir * selalu rasa diri sendiri betul * agak berlagak * berterus-terang



Capricorn 

(22 Disember - 19 Januari)

bercita-cita tinggi - rajin * jujur * sombong * tidak mesra * tiada emosi 



Aquarius

(20 Januari - 18 Februari)

suka protes * berdikari * berfikiran bebas * suka sesuatu yang unik * suka memberi idea baru * tidak setia * sukar diramalkan



Pisces

(19 Februari - 20 Mac)

suka berangan-angan * artistik * sangat prihatin * mudah simpati * suka menolong * kadang-kadang menyusahkan




I SAY

Aku berbintang Aries... berdikari * mudah terdorong  

* kompetetif 
ada la jugak...tapi tak extreme la

* sombong 
erm ada la jugak...hehe

* dominan 
pun ada jugak sikit2

* tergopoh-gapah
lagi la ada...jenis tak penyabar...hehehehe



Well, sekadar suka2 je ye...tak yah percaya sangat...tak semua yang berhoroskop sama mempunyai perwatakan yang sama kan...dan ada gak perwatakan di horoskop lain yang sama dengan kita plak...hurm macam2...huhu...adios bye bye bicycle




 I'll be better~sayonara


No comments: