SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Exodus


 Salam and good day REaDers...

Hari ni nak memperkenalkan lagi satu lagu feveret aku...



Exodus by Evanescence







LIRIK


My black backpack's stuffed with broken dreams
20 bucks should get me through the week
Never said a word of discontentment
Fought it a thousand times but now
I'm leaving home

[CHORUS:]
Here in the shadows
I'm safe
I'm free
I've nowhere else to go but
I cannot stay where I don't belong

Two months pass by and it's getting cold
I know I'm not lost
I am just alone
But I won't cry
I won't give up
I can't go back now
Waking up is knowing who you really are

[Chorus]

[Chorus]

Show me the shadow where true meaning lies
So much more dismay in empty eyes



AL-KISAH


Exodus merupakan antara lagu Evanescence yang awal direkodkan. Lagu ini terdapat di dalam mini album (EP) Evanescence yang dikeularkan pada Disember 1998. Amy Lee yang merupakan vokalis kumpulan Evanescence memainkan piano mengiringi lagu ini.

Lagu ini dpersembahakan secara live pada 7 Mei 1999, menampilkan lirik  daripada lagu “Missing” di penghujungnya, dan petikan gitar di awalnya.
 

Dalam EvThreads, Amy menyatakan:

“…Its just hard because you’re your own worst critic and I hear myself say “my black backpack stuffed with broken dreams” and want to shoot myself. I seriously can’t listen to the verses to that song without squinting. But I don’t deny that there was a magic in those early songs. Each one was so exciting to us, we were just learning that we had the ability to make our favorite music” 





I SAY


Walaupun usia lagu ni dah lama dan aku pun da lama gak memiliki lagu ni ketika aku nak mengumpul semua lagu Evanescence memandangkan aku minat lagu2 kumpulan ni.... tapi hanya baru2 ni aku dengar betul2 lagu ni dan rasa tertarik...then cari plak liriknya, bertambah tertarik lagi sebab liriknya amat bermakna dan rasa terkait plak dengan diri aku....

Bagi aku, lagu ni sesuai untuk orang2 yang emo...yang jenis dark aura je hidupnya...termasuklah aku...huhu....lagu2 Evanescence memang kebanyakannya jenis macam ni...lirik pun putis dan emo jek...so sebagai seorang yang emo dan sedikit drama queen, aku rasa macam sesuai je dengan aku...

Setiap orang akan interpret liriknya mengikut persepsi dan pemahaman sendiri, termasuklah aku...bagi aku, lirik ni mengisahkan tentang seseorang yang kecewa dan membawa dirinya walaupun tiada hala tuju dan tanpa perancangan...

Mengikut liriknya, orang tu dah lama nak bawa diri namun cuba bertahan dan akhirnya tak tahan lagi dan terus packing beg, bawak 20 dolar dan mengangkat kaki...hurm, sebenarnya aku pernah merasa macam tu...rasa nak bawa diri je....cuma bezanya aku tak berani...aku ni jenis fikir masa depan...kalaulah aku betul2 bawa diri dulu, tah kat manalah aku sekarang kan...huhu

Aku suka sangat bait ni "I cannot stay where I don't belong"...sebab aku selalu rasa macam tu...aku ni jenis susah nak sesuaikan diri...so perasaan not belong there tu sentiasa ada....

Alhamdulillah aku tak ikut rasa hati...tak ikut rasa...kalau tak sama ada mati atau binasa je aku ni...huhu....aku banyak memendam rasa atau bahasa halusnya, SABAR....Alhamdulillah berkat kesabaran aku, aku semakin memperbaiki diri...hati dan fikiran semakin bersih dan matang...kurang dah nak emo2 ni....walaupun ada la skit...bad habits die hard...huhu..adios bye bye bicycle




I'll be better~sayonara


No comments: