SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Overland Trip Hari Pertama - Butterworth


Salam and good day everyone....

Hari ni aku nak cerita pengembaraan aku pada cuti kali ni...

Alkisahnya sebenarnya aku bercadang nak ke Vietnam...teringin nak berjalan ke sana sambil shopping2 sket untuk raya....

Tapi malangnya rakan2 yang aku ajak semua tak dapat menjoinkan diri...masing2 busy dengan kehidupan peribadi...

Then masa aku ajak Nida, dia plak ajak aku ke Bangkok...hurmmm menarik gak tu...asalkan terisi masa cuti aku....

So kami pun mula la buat perancangan...well sebab Nida punya cadangan so dia la yang bagi taklimat kat aku tentang itinerary sepanjang trip kitorang ni...

Tiket pun dia yang booking....kami mula planning masa bulan April...masa dia pegi stesen keretapi nak beli tiket, rupanya sebulan sebelum pergi baru bleh beli tiket...ok, aku serahkan tugaas tiket ni pada Nida...aku kasi duit je...dia yang beli tiket keretapi dari Butterworth ke Bangkok (direct) dan tiket bas dari Terminal Amanjaya Ipoh ke Butterworth...

Dalam tempoh masa tu kami pun masing2 research la pasal tempat nak pergi ni...Nida cakap motirf utama trip ni sebenarnya nak ke Angkor Wat, Cambodia...kiranya pergi melalui Bangkok la....ok, macam menarik kan...selalu tengok Angkor Wat dalam buku sejarah je...teringin gak nak tengok dengan mata sendiri...huhu

Sebab masing2 sibuk, hanya dua kali je kami dapat berjumpa dan berbincang...lain2 bincang guna whatsapp je...oh my technology... :)

OK, pada hari yang dijanjikan, pagi2 buta aku drive ke rumah Nida...parking kereta di sana...kakak Nida yang kerja di Ipoh setuju untuk hantarkan kami ke terminal...Alhamdulillah...


Dah lama tak naik bas ekspress...dulu zaman belajar, akulah penumpang setia bas express...huhu


Sampai di stesen bas Butterworth dalam pukul 11...then kami berjalan ke Stesen KTM yang betul2 berseblahan dengan stesen bas tu...

FYI, train dari Butterworth ke Bangkok ni hanya ada sekali je sehari...iaitu pukul 2 petang...train ni adalah milik Thailand, State Railway Thailand atau SRT....tiket bleh beli di mana2 stesen KTM tapi train hanya boleh naik di Butterworth dan ke utara...maksudnya naik dari kedah dan Perlis pun boleh...train ni banyak gak berhenti di stesen2 utama...

OK, sementara menunggu tu, kami pun rasa bosan gak la...kami bercadang nak pegi lunch dulu...aku pun tanyalah pada pekerja KTM kalau2 bleh tumpang letak beg...unfortunately mereka tak benarkan..hurmm...terpaksa angkut balik beg berjalan ke stesen bas...situ je de medan selera...

Lepas makan, berjalan balik ke stesen KTM....duduk2 cas henpon...situ banyak gak plug...

Pukul 2, keretapi pun tiba....kena beri laluan dulu pada penumpang dari Thailand then baru bleh turun ke tempat keretapi...


Masa beli tiket kena tengok nombor seat betul2 supaya bleh duduk berhadapan dengan kawan...dalam train tu entertain la diri sendiri ye...


Neck pillow ni aku beli di Daiso...nak guna kena tiup dulu...senang nak bawak sebab kempis...jimat ruang...


Train singgah di Padang besar untuk urusan imegresen lebih kurang pukul 6...2 jam gak train berhenti...sempat pegi dinner dulu...di atas bangunan tu ada kedai makan halal....so kami pun makan la dulu....

Digalakkan untuk makan sebab lepas je masuk Thailand memang da tak de makanan halal dah dalam tu ye...

Lebih kurang kul 9 camtu, pekerja2 train tu akan tolong pasangkan katil...aku katil bawah, Nida katil atas....masa untuk tido....


OK, sekian dulu pengalaman pertama aku tido atas katil dalam train....

Nak bagi tips sket berdasarkan pengalaman...

1. Tukar duit baht siap2 dulu tapi dalam train pun bleh tukar duit dengan pekerja dalam tu, dia akan offer...

2. Simkad Thailand pun pekerja tu ada jual....aku beli dengan harga RM22...dia akan tolong settingkan dalam phone kita...

3. Lepas keretapi melepasi Padang besar, dah tukar pekerja...semua pekerja dalam tu adalah orang Thai yang kureng sket berbahasa Inggeris....so apa2 hal uruskan sebelum train melepasi Padang Besar ye...

4. Dalam train ada soket tapi tak banyak dan di tengah2 tu je...so kalau nak cas henpon kena tunggu berdekatan la kalau tak nak risiko henpon hilang...

5. Berbual2 la dengan penumpang lain untuk mendapatkan maklumat yang mungkin kita tak tau...dalam train tu kebetulan sebelah seat kitorang de dua brother tu yang selalu naik keretapi ke Bangkok...dorang ni peniaga yang ke sana untuk mencari barang niaga....dorang banyak gak bagi tips2 kat kitorang....

6. Dalam train tak de bende nak buat sangat selain tido...so kalau susah nak tido bersedialah dengan novel ke, mp3 ke, apa2 lah yang bleh menghilangkan kebosanan..bleh gak jalan2 ke koc lain...tapi pintu antara koc berat...sakit tangan aku nak tarik...

7. Tandas bersih la gak tapi sempit....ada shower head...bleh mandi...tapi mana nak mandi sempit2 macam tu kan....oh ye...toiletnya direct ke bawah kot....so kalau buang air memang akan tertinggal atas landasan...hukhukhuk....so buang yang kecil jela ye...tang sanggup nak buang yang besar...hihihi

OK tu je setakat ni...kalau ingat apa2 aku akan update...

See ya tomorrow...

I'll be better~sayonara


No comments: