SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Overland Trip Hari Terakhir - Bangkok dan Penang


 Salam and good day REaDers....

Tibalah penghujung trip kami....hukhukhuk

Sementara menunggu train pukul 2, kami bersiar2 dulu sekitar Khaosan Road....kami ke taman berdekatan dengan hotel kami....




Latar belakang aku tu adalah Chao Phraya River yang merupakan sungai terpanjang di Thailand...
 


Then kami meneruskan perjalanan mencari pejabat post...nak pos poskad dari Bangkok plak...poskad aku da beli masa di Grand Palace pada hari pertama kami tiba di Bangkok....

Dalam perjalanan terjumpa plak sekolah ni...almaklumlah jiwa guru mestilah tertarik dengan sekolah kan...hehe...sayangnya hari ni Sabtu, skolah cuti, tak dapatlah mengintip aktiviti dalam sekolah...kalau tak, manalah tau dapat tengok murid2 blaja PJ ke kan...hehe




Setelah puas berjalan mengikut panduan Google Map, tetap tak jumpa gak pejabat pos, tapi lepas tanya orang yang Alhamdulillah reti speaking sket2, jumpa la jugak...setelah mengirim poskad pada diri sendiri, adik dan kawan, kami pun meneruskan perjalanan ke Khaosan Road...nak souvenir shopping yang terakhir...hehe...masa kami tiba tu kedai2 baru nak bukak...pelancong pun tak berapa ramai...masih lena diulit mimpi after rought night gamaknya...hehe

Ini poskad yang aku kirim pada diri sendiri....lebih awal sampai daripada poskad dari siem reap sedangkan aku pos yang tu dulu....huhu




Kat sini bleh gak bargain harga barang tapi tak semua peniaga okay....ada yang kerek sket...aku ni sensitif dan cepat panas, aku rasa dorang cam kerek sket memang takkan beli la....

Aku tertarik nak beli beg untuk botol air...harganya 200 baht...aku mintak 150 baht je dengan alasan duit tak cukup tapi dia tak bagi...sebab berkenan gak aku pun mengira la duit...macam cukup tapi bila terpikir balik, karang nak guna untuk tuktuk lagi dan maybe nak beli air plak kat train station kan...nak bayar air panas lagi dalam train...so aku pun tak jadi la beli...macam mahal je nak bayar RM20 utk beg camtu....aku cakap la duit tak cukup...bila aku melangkah keluar je aku dengan peniaga perempuan tu cakap dengan someone maybe tauke sebenar kot pastu dia panggil aku balik dan setuju jual dengan harga 150 baht....apa lagi...aku sambar la....hehe

Yang kelakarnya masa Nida tengah pilih2 baju (yang akhirnya tak beli apa pun), aku teringin nak beli jus buah dalam cuaca panas ni...tapi gerai tu depan kedai yang jual beg botol air tu so nampak sangat la aku menipu pasal tak cukup duit tu kalau dorang nampak aku beli air kan...so terpaksa menahan keinginan...huhu


 

Then kami cari tempat makan....de terbaca dalam blog pasal gerai makan halal berdekatan Masjid Cakraphong....so berpandukan Google Map, kami pun menjelajah la nak mencari....sesat larat gak la...rupanya nak ke masjid ni kena lalu lorong2 celah bangunan...siap de hotel dekat lorong2 tu tau...ada rumah2 gak...siap jumpa rumah dengan peniaga gerai yang kami makan malam tadi...sebab anaknya bukak pintu dan dia tunjuk jalan walaupun dia tak cakap apa2 sebab dia tak pandai speaking...macam faham2 je yang kami ni sesat...mungkin da ramai yang sesat kot...hehe


 Alhamdulillah, jumpa gak rumah ALLAH ni....ada sorang uncle pelawa nak tunjuk kami dalam masjid tu....





 

 

 Uncle tu suruh kami derma dalam tabung masjid tu...gaya dia macam memaksa...tapi memikirkan dia da tunjukkan kami dalam masjid ni kami derma jela....

Then kami tanya dia tempat makan, dia tunjuk la de dua gerai makan halal tapi memang celah2 lorong tu la...satu gerai tu sorang uncke tengah memasak tomyam...nampak macak sedap tapi uncle tu tak pakai baju, pakai apron je dan nampak macam kotor2 sket je keliling tu so tak berselera la aku...huhu

Jalan depan sket jumpa gerai nasi ayam ni....nampak macam ok je so kami pun singgah...

 

Nasi ayamnya bleh tahan la tapi tak sama macam yang kat Malaysia...rasanya tawar sket dan ayam goreng kan...kalau ayam panggang berselera sket...huhu..demand plak...kat sini tak jual air...ada air kosong je itupun dia tak hidang pun kat kitorang...cis...harga nasi ayam ni dalam 50 baht je atau RM5...
 

Then kami pun nak balik ke hotel...cadang nak naik tuktuk je...tapi pemandu tu cas sampai 100 baht...bila pikir balik, tak jauh sebenarnya tempat ni dari hotel kitorang so kitorang nak jalan jela....lalu balik lorong2 tadi dan jumpa pun jalan balik...

Lepas berkemas dan check out, kami pun ambik tuktuk untuk ke Hua Lamphong...mahal sket...120 baht sebab pemandu kata sana jauh sket...jalan plak sibuk...memang jauh pun rupanya...huhu...


Dalam kul 12 kami da tiba di Hua Lamphong Train Station ni...train pukul 2.45 so lepak2 dulu kat sini....

Tibalah masa untuk pulang....

Bubbye Bangkok....



Dalam train tu kami share tempat duduk dengan orang lain sebab kami dua2 katil atas...depan aku sorang amoi Cina...depan Nida sorang auntie Thai...tak bersembang  pun sebab dorang busy buat hal sendiri....

Petang tu dalam kul 7 kami pun menuju ke kafe, bawak megi dan beli air panas....pastu Nida belanja air kopi....



Lama gak lepak kat kafe...best plak duk kat sini..dalam kul 8 kami balik ke koc, katil da siap pasang...huhu

So good night la everyone ye....

Duk katil atas sempit sket...huhu


Esoknya, aku nak bagitau ni yang aakan ada penumpang naik nak ke Malaysia...dorang akan main duduk je kat mana2 seat...so seat kita tu bukan sepenuhnya kita punya... aku pun tak faham sistem dorang ni camne...tambah jela koc untuk penumpang2 lain kan...hurmmm

Sampai di Butterworth dalam kul 2 lebih...aku de contact kakak aku yang duk parit Buntar suruh dia ambik t-shirt souvenir aku untuk dua anak buah aku....kebetulan dia pegi kenduri di Penang, balik tu dia singgah la ambik...





 Bas kami kul 6...so kami buat keputusan nak naik feri pegi pulau...nak makan charkuetiaw...hehe


Siap naik teksi lagi sebab nak jimat masa...dia cas RM10 sedangkan Padang kota Lama tu tak jauh pun dari jeti...cis kat negara sendiri pun kena tipu...sabo jela...

Melantak la kami charkuetiaw dan pasemboq...


Then cepat2 nak balik...takut tertinggal bas...kami cadang nak berjalan je...

Penat giler tapi nasib baik sempat naik feri...

Sampai2 je jeti da nak kul 6....bergegas la kami ke stesen bas...Alhamdulillah sempat naik...tu la buat keje gila lagi...hehe

Berakhirlah perjalanan kami ke Bangkok dan Siem Reap....memang penat tapi rasa best sangat...pengalaman tu rasa berharga dan tak dapat tukar ganti dengan bende lain...

Aku nak rekemen air ni pada sesiapa yang datang Thailand ye... susu jenama Meiji...de macam2 perisa tapi yang pisang ni aku rasa paling sedap (aku tak try pun yang lain...hehe)...aku tau bende ni pun dari blog...blogger tu yang cadangkan susu pisang ni dan aku memang penggemar pisang...harganya 270 baht...atau RM2.70....yang kecik pun ada...seringgit lebih je...susu ni ada di seven eleven je....


Halal ye...

Da nak habis aku minum walaupun baru beli...bukti ianya sedap banget...hehe


Di Malaysia tak de...puas da cari...hukhukhuk..sape nak pegi aku nak kirim ye...hehe


I'll be better~sayonara


No comments: