SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Overland Trip Hari kedua - Bangkok


Salam and good day REaDers....

Masih dalam train lagi... nampak tak kebosanan di situ? hehe...tapi so far not so bad la...kita bleh ambik kesempatan ni untuk bonding dengan kawan kita...sembang2...tukar2 cerita dan pendapat...

Kalau da habis cerita, bleh selfie camni...hehe


Alhamdulillah sampai di Hua Lamphong Train Station dalam kul 12 lebih...menurut brader sebelah seat kitorang tu kadang2 bleh jadi sampai kul 2....

Apa2 pun bergambar dulu....

Penghujung landasan....


Inilah suasana dalam station.....




Then kami pergi beli tiket untuk balik...hampir penuh...tinggal katil atas je...so kami beli la yang bersebelahan....Tiket ke Aranyaprathet (stesen terakhir sempadan Cambodia) tak boleh beli awal, kena beli pada hari boarding....

Train ke sana gerak kul 5.55 pagi...so kami kena datang awal la ke station ni untuk beli tiket...
 Then, kami pun menyeberangi jalan ke satu hotel ni, Krungkasen Srikrung Hotel...tak booking lagi, aku just survey di internet...



Harga satu malam adalah 700 baht, lebih kurang RM70....bleh la kan...
Katil twin single...tapi besaq kot...



 Ada meja solek dan tv....



Pemandangan luar tak menarik...huhu


Di meja tepi katil tu ada kitab apa tah...

Bilik air dia luas...ada hot water tapi aku pun tak tau camne sistemnya...kejap ada...kejap tak de...aku main pulas2 je...hehe
 


Ada selipar bilik tersedia...ada dua...aku da pakai satu sambil snap pic ni...hehe

 Ada dua tuala yang disediakan...


Almarinya cantik...nampak klasik..

Overall kira ok la hotel ni dengan harga yang ditawarkan...memang ada yang tawarkan lagi murah tapi aku tak pasti sama ada facilities macam yang di sini....

Biasanya backpackers memang akan ambik dorm kan...lagi murah...cuma aku rasa tak selesa dan tak selamat kalau share dengan strangers...lagipun sebagai perempuan muslim...banyak yang kita kena jaga...dari segi aurat dengan perempuan non-muslim pun kena jaga...sharing toilet pun aku tak selesa...nak keluar pergi toilet pn kena bertutup bagai nanti kan...

OK, da siap pengurusan diri...kami pun bersiap2 nak keluar...menikmati life di Bangkok city...

Dari hotel tu just seberang jalan ke station balik sebab sebelah tu ada MRT station...nak masuk tu kena lalu bawah pengimbas dulu tau...maybe sebab bawha tanah kan...faktor keselamatan...bayangkan kalo de orang bawak bom..konfem yang ada kat bawah tu tak leh lari ke mana dah...siap yang atas tanah pun kena skali....tah camne masa aku lalu de bunyi plak...penjaga kat situ just suluh2 dalam beg aku pastu dah bleh jalan...aku pun xtau pasal apa bleh bunyi tu...huhu



Sebenarnya tujuan asal aku nak sangat pergi ke Maeklong Railway Market...ala, market yang kat landasan keretapi tu...bila train lalu je deme pun angkat la khemah masing2...pas keretapi lalu deme letak la balik khemah tu...macam menarik kan?

Tapi malangnya, hujan turun plak...aku surf internet mengatakan market tu tutup sementara..ada renovation la lebih kurang...ala, nak sangat pergi tapi tak berani nak take risk sebab market tu lebih kurang sejam setengah dari Bangkok...kalo pergi dan market tu betul2 tutup, rugi masa dan duit la kan...

So, kami bercadang nak ke Grand Palace..kami pun naik la tuktuk...bleh plak pemandu tuktuk tu bawak kami ke tempat naik bot....da la dia cas 100 baht...dalam RM10...package naik bot tu memang bleh sampai ke Grand Palace...harganya 500 baht..dalam RM50 la...kami kan trip bajet so kami pun tak mau la naik...bila keluar je dari tempat tu jumpa balik pemandu tuktuk tu...kami pun tanya la, tak de jalan darat ke nak ke Grand Palace....dia kata dia bleh bawak tapi kena bayar lebih sket la...pastu dia tak nak tunggu...so dia bawak pusing2 dan pastu balik hotel dengan harga 400 baht..lebih kurang RM40..kitorang setuju la mula2...


Grand Palace tu dalam tembok yang besar kot...mana nak nampak kalo tengok dari luar...so kami cadang nak turun dan masuk sendiri...bleh plak pemandu tu nak suruh kitorang bayar penuh...kitorang bayar 200 baht je...

Pastu tempat yang kitorang turun tu de fountain dan banyak burung merpati..akub tertarik dengan fountain tu....tiba2ada sorang makcik tua ni bagi aku beberapa peket biji jagung untuk bagi burung makan..aku plak terambik...then aku terpikir..mesti dia nak suruh bayar...tapi aku da tertabur plak sepeket tu pun tak habis...aku pun pulang balik..dia tak nak..dia tak faham Inggeris...dia asyik cakap bahasa dia...dia suruh bayar 70 baht...RM7 kot....adoi terpaksa la bayar supaya tak kecoh kat situ...memang serik la aku...



Itulah auntie penipu tu...adoi da tua pun keje menipu je...tak tau nak percaya sape..pemandu tuktuk yang muda belia tadi pun penipu...yang tuda bangka ni pun penipu...hurmmm


  

Inilah pintu masuk The Grand Palace...






Kawasan halaman ni memang free je masuk tapi kalau nak melawat dalam kena bayar 500 baht, dalam RM50...kitorang kan trip bajet so kitorang bergamabr kat luar je...nak masuk dalam tu kena lalu pintu gerbang kat bawah ni...ramai guard yang jaga....


Sempat belek2 postcard...

Then dari Grand Palace tu kami bercadang nak ke Khaosan Road...memang takde dalam perancangan tapi memandangkan ada perancangan pun tak de untuk petang ni so kami pergi jela...guna google map dan kami berjalan je...
Jauh gak sebenarnya...siap tanya sorang cikgu ni, dia bawak budak2 melawat Grand Palace...dia tak brape faham Inggeris gak...siap tak faham Khaosan Road...bila aku tunjuk google map baru dia faham..ooo kosanlod...dia cakap...kihkihkih...lupa plak Thai kan ada lenggok bahasa sendiri...dia mana faham kita cakap satu persatu Khao-san-road....dia cakap laju je kosanlod...

Goofle map tu siap bawak kitorang ikut lorong2 kecik..mula2 aku sangsi gak...Alhamdulillah smpai gak...

Khaosan Road ni popular di kalangan pelancong...aku tau tempat ni pun sebab Running man pernah shoot kat sini... :)



Siang tak berapa meriah...tapi banyak la kedai2 bukak...aku beli t-shirt dan seluar sebab aku tak bawak baju tido...hehe

Kat sini gak memang berlambak money changer ye...almaklum;lah tempat pelancong kan...

Then kami naik tuktuk untuk balik hotel...100 baht gak...


Sampai hotel, kami buat kerja bodoh...iaitu keluar balik..nak dinner...kelakar kan..bila pikir balik...apsal la kami balik hotel....terus jela pegi cari kedai makan kan...

Susah gak nakc ari tempat halal...aku surf de orang suggest makan kat satur restoran ni...terletak dalam shopping mall so aku rasa senang sket nak cari...so kami pun bertolak la...naik MRT, turun di Silom dan pergi ke Sala Daeng Station untuk naik skytrain, ala2 LRT la...






Dah sampai MBK Center...

MBK Center ni agak femes...lebih kurang amcam Sogo la...tapi dalamnya kecik sket....padat dengan kedai2.....macam2 ada...gadget...pakaian...beg...kasut...nampak macam murah2 gak tapi sebab kami trip bajet so tutup mata jela...


Susah gak nak cari restoran ni... berpusing2 kitorang akhirnya Alhamdulillah, sampai gak di Yana Restaurant...


Ramai gak pelanggan dalam ni...ada yang dari Malaysia...sebab dorang pandang2 je kitorang sambil sengih2....pekerja dalam ni pun ada orang Melayu...penat je aku manglish dengan dia, dia balas dalam bahasa Melayu je...huhu

Aku makan nasi dengan tomyam seafood dan air warna biru ni..tah apa namanya...


Then aku order plak teh ais ni sebab tengok Nida order nampak menarik je...
 

Mahal gak makan kat situ...aku punya je dalam 20 lebih duit kita...adohai...habis baht aku...ingat bleh bayar paka credit card rupanya tak bleh..ceh harap restoran je nampak ekslusif...erm pasal makanannya bleh tahan la...sedap gak...bleh direkemen la...

Then kami singgah di kedai buku ni..almaklumlah, ulat buku kan...hehe

Inilah buku yang aku borong kat sini..mula2 was was nak beli sebab nak jimat baht...so aku tanya la pekerja situ bleh tak pakai credit card...tapi maybe pekerja tu tak reti English dia macam tak nak layan aku je...dia geleng kepala je..adohai...

 So aku ambik la 2 buku je...masa bayar tu aku tunjuk kad tanya bleh guna tak? dia kata kena 300 baht ke atas...apa lagi, aku ambik lagi la buku2 lain...semuanya jadi dalam RM50 gak la...satu buku dalam RM7 je...so aku rasa berbaloi sangat beli...


Nak ke MBK Center ni kena turun kat station skytrain ni...National Stadium ye...

  

Pemandangan waktu malam...


Kawasan ni memang kawasan sporty...nama station pun National Stadium kan..kat sini gak terletaknya leebih kurang pusat belia la...

Ternampak plak de event berbasikal ni...nampak menarik kan...

Then singgah beli jus buah ni...sedap...

Kami balik naik skytrain dan MRT gak sebab rasa lebih selamat...harganya tetap...tak macam tuktuk..asyik kena tipu je...huhu

OK, jom tido...esok kena bangun awal ye...nite REaDers...


I'll be better~sayonara


No comments: