SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Overland Trip Hari Terakhir - Bangkok dan Penang


 Salam and good day REaDers....

Tibalah penghujung trip kami....hukhukhuk

Sementara menunggu train pukul 2, kami bersiar2 dulu sekitar Khaosan Road....kami ke taman berdekatan dengan hotel kami....




Latar belakang aku tu adalah Chao Phraya River yang merupakan sungai terpanjang di Thailand...
 


Then kami meneruskan perjalanan mencari pejabat post...nak pos poskad dari Bangkok plak...poskad aku da beli masa di Grand Palace pada hari pertama kami tiba di Bangkok....

Dalam perjalanan terjumpa plak sekolah ni...almaklumlah jiwa guru mestilah tertarik dengan sekolah kan...hehe...sayangnya hari ni Sabtu, skolah cuti, tak dapatlah mengintip aktiviti dalam sekolah...kalau tak, manalah tau dapat tengok murid2 blaja PJ ke kan...hehe




Setelah puas berjalan mengikut panduan Google Map, tetap tak jumpa gak pejabat pos, tapi lepas tanya orang yang Alhamdulillah reti speaking sket2, jumpa la jugak...setelah mengirim poskad pada diri sendiri, adik dan kawan, kami pun meneruskan perjalanan ke Khaosan Road...nak souvenir shopping yang terakhir...hehe...masa kami tiba tu kedai2 baru nak bukak...pelancong pun tak berapa ramai...masih lena diulit mimpi after rought night gamaknya...hehe

Ini poskad yang aku kirim pada diri sendiri....lebih awal sampai daripada poskad dari siem reap sedangkan aku pos yang tu dulu....huhu




Kat sini bleh gak bargain harga barang tapi tak semua peniaga okay....ada yang kerek sket...aku ni sensitif dan cepat panas, aku rasa dorang cam kerek sket memang takkan beli la....

Aku tertarik nak beli beg untuk botol air...harganya 200 baht...aku mintak 150 baht je dengan alasan duit tak cukup tapi dia tak bagi...sebab berkenan gak aku pun mengira la duit...macam cukup tapi bila terpikir balik, karang nak guna untuk tuktuk lagi dan maybe nak beli air plak kat train station kan...nak bayar air panas lagi dalam train...so aku pun tak jadi la beli...macam mahal je nak bayar RM20 utk beg camtu....aku cakap la duit tak cukup...bila aku melangkah keluar je aku dengan peniaga perempuan tu cakap dengan someone maybe tauke sebenar kot pastu dia panggil aku balik dan setuju jual dengan harga 150 baht....apa lagi...aku sambar la....hehe

Yang kelakarnya masa Nida tengah pilih2 baju (yang akhirnya tak beli apa pun), aku teringin nak beli jus buah dalam cuaca panas ni...tapi gerai tu depan kedai yang jual beg botol air tu so nampak sangat la aku menipu pasal tak cukup duit tu kalau dorang nampak aku beli air kan...so terpaksa menahan keinginan...huhu


 

Then kami cari tempat makan....de terbaca dalam blog pasal gerai makan halal berdekatan Masjid Cakraphong....so berpandukan Google Map, kami pun menjelajah la nak mencari....sesat larat gak la...rupanya nak ke masjid ni kena lalu lorong2 celah bangunan...siap de hotel dekat lorong2 tu tau...ada rumah2 gak...siap jumpa rumah dengan peniaga gerai yang kami makan malam tadi...sebab anaknya bukak pintu dan dia tunjuk jalan walaupun dia tak cakap apa2 sebab dia tak pandai speaking...macam faham2 je yang kami ni sesat...mungkin da ramai yang sesat kot...hehe


 Alhamdulillah, jumpa gak rumah ALLAH ni....ada sorang uncle pelawa nak tunjuk kami dalam masjid tu....





 

 

 Uncle tu suruh kami derma dalam tabung masjid tu...gaya dia macam memaksa...tapi memikirkan dia da tunjukkan kami dalam masjid ni kami derma jela....

Then kami tanya dia tempat makan, dia tunjuk la de dua gerai makan halal tapi memang celah2 lorong tu la...satu gerai tu sorang uncke tengah memasak tomyam...nampak macak sedap tapi uncle tu tak pakai baju, pakai apron je dan nampak macam kotor2 sket je keliling tu so tak berselera la aku...huhu

Jalan depan sket jumpa gerai nasi ayam ni....nampak macam ok je so kami pun singgah...

 

Nasi ayamnya bleh tahan la tapi tak sama macam yang kat Malaysia...rasanya tawar sket dan ayam goreng kan...kalau ayam panggang berselera sket...huhu..demand plak...kat sini tak jual air...ada air kosong je itupun dia tak hidang pun kat kitorang...cis...harga nasi ayam ni dalam 50 baht je atau RM5...
 

Then kami pun nak balik ke hotel...cadang nak naik tuktuk je...tapi pemandu tu cas sampai 100 baht...bila pikir balik, tak jauh sebenarnya tempat ni dari hotel kitorang so kitorang nak jalan jela....lalu balik lorong2 tadi dan jumpa pun jalan balik...

Lepas berkemas dan check out, kami pun ambik tuktuk untuk ke Hua Lamphong...mahal sket...120 baht sebab pemandu kata sana jauh sket...jalan plak sibuk...memang jauh pun rupanya...huhu...


Dalam kul 12 kami da tiba di Hua Lamphong Train Station ni...train pukul 2.45 so lepak2 dulu kat sini....

Tibalah masa untuk pulang....

Bubbye Bangkok....



Dalam train tu kami share tempat duduk dengan orang lain sebab kami dua2 katil atas...depan aku sorang amoi Cina...depan Nida sorang auntie Thai...tak bersembang  pun sebab dorang busy buat hal sendiri....

Petang tu dalam kul 7 kami pun menuju ke kafe, bawak megi dan beli air panas....pastu Nida belanja air kopi....



Lama gak lepak kat kafe...best plak duk kat sini..dalam kul 8 kami balik ke koc, katil da siap pasang...huhu

So good night la everyone ye....

Duk katil atas sempit sket...huhu


Esoknya, aku nak bagitau ni yang aakan ada penumpang naik nak ke Malaysia...dorang akan main duduk je kat mana2 seat...so seat kita tu bukan sepenuhnya kita punya... aku pun tak faham sistem dorang ni camne...tambah jela koc untuk penumpang2 lain kan...hurmmm

Sampai di Butterworth dalam kul 2 lebih...aku de contact kakak aku yang duk parit Buntar suruh dia ambik t-shirt souvenir aku untuk dua anak buah aku....kebetulan dia pegi kenduri di Penang, balik tu dia singgah la ambik...





 Bas kami kul 6...so kami buat keputusan nak naik feri pegi pulau...nak makan charkuetiaw...hehe


Siap naik teksi lagi sebab nak jimat masa...dia cas RM10 sedangkan Padang kota Lama tu tak jauh pun dari jeti...cis kat negara sendiri pun kena tipu...sabo jela...

Melantak la kami charkuetiaw dan pasemboq...


Then cepat2 nak balik...takut tertinggal bas...kami cadang nak berjalan je...

Penat giler tapi nasib baik sempat naik feri...

Sampai2 je jeti da nak kul 6....bergegas la kami ke stesen bas...Alhamdulillah sempat naik...tu la buat keje gila lagi...hehe

Berakhirlah perjalanan kami ke Bangkok dan Siem Reap....memang penat tapi rasa best sangat...pengalaman tu rasa berharga dan tak dapat tukar ganti dengan bende lain...

Aku nak rekemen air ni pada sesiapa yang datang Thailand ye... susu jenama Meiji...de macam2 perisa tapi yang pisang ni aku rasa paling sedap (aku tak try pun yang lain...hehe)...aku tau bende ni pun dari blog...blogger tu yang cadangkan susu pisang ni dan aku memang penggemar pisang...harganya 270 baht...atau RM2.70....yang kecik pun ada...seringgit lebih je...susu ni ada di seven eleven je....


Halal ye...

Da nak habis aku minum walaupun baru beli...bukti ianya sedap banget...hehe


Di Malaysia tak de...puas da cari...hukhukhuk..sape nak pegi aku nak kirim ye...hehe


I'll be better~sayonara


Overland Trip Hari Keempat Bahagian 3 - Ta Prohm


Salam and good day REaDers....

Tibalah kita ke bahagian ketiga merangkap bahagian terakhir pengembaraanku di Siem Reap, Cambodia....

Sekarang aku berada di Angkor World Heritage...lepas melawat Angkor Wat dan Bayon temple, sekarang aku berada di Ta Prohm, tempat penggambaran citer yang femes, Lara Croft The Tomb Rider....

Aku da citer kan pasal driver tuktuk kitorang si Buzeri yang tetiba buat perangai tu...huh...tension jek...

Tapi memang jauh sket Ta Prohm ni...jauh pun dalam 10 minit perjalanan je...itupun berkira sangat...terbang 2 dolar duit aku....

OK, lupakan yang negatif, fokus pada yang positif jek....

Inilah pintu masuk Ta Prohm...kat sini ada dua pintu masuk ye...aku tak pasti sini depan ke belakang...si Buzeri tu kata dia akan tunggu kat pintu satu lagi...tapi dia cakap tak berapa clear...so aku assume jela pintu satu lagi...


Ta Prohm ni terkenal dengan kesan runtuhan dan juga akar2 pokok yang sangat besar dan berpaut plak pada tinggalan bangunan kat sini...mana la bangunan kat sini tak rruntuh kan...da la berusia tua, mana nak tampung akar pokok yang berat tu...tapi masih ada bangunan yang masih bertahan....




Pokok ni macam pintu masuk kan...unik...




Kesan runtuhan...


























Gambar kami ni ada auntie yang kami jumpa ambikkan...sebab kitorang tolong dorang ambik gambar...so return the favour la lebih kurang....


Inilah aunties yang kitorang jumpa...yang hujung kanan tu, Auntie Judy namanya...yang sebelah dia tu tak tau nama...dorang ni ahli NGO dari Brunei yang tolong orang2 susah, datang ke Siem Reap sebab de meeting pasal organisasi dorang la...then dorang jalan2 la kat sini...kagum tengok aunties ni...auntie lagi sorang ni bekas cikgu...da pencen, join NGO plak..aktif betul...kagum beta...hehe




Ini pintu keluar lagi satu...lepas keluar kami pun cari la si Buzeri, tak jumpa2....terserempak balik dengan aunties tadi, dorang kata memang biasanya driver tuktuk akan turunkan kita di satu pintu dan tunggu di pintu satu lagi...betul la kiranya ni tapi puas cari still tak jumpa si Buzeri ni...last2kitorang terpaksa masuk balik untuk keluar di pintu masuk mula2 tadi...jauh kot...harap2 kurus lepas ni...hehe




Betul pun jumpa si Buzeri tu...adohai...sabo jela aku dengan dia ni...

Tapi terpaksa buat2 baik sebab aku nak mintak dia singgah di pejabat pos...nak hantar poskad pada diri sendiri...hehe...poskad aku beli di night market malam tadi...10 keping 1 dolar...

Nasib baik si Buzeri ni setuju....dia kata memang on the way nak balik tu ada pejabat pos...sampai je  aku cepat2 la tulis alamat bagai...(tak isi awal sebab takut tak jadi singgah so rugi la kan)...harga setem mahal gak, 4 setem 2 dolar...aku da la tinggal 1 dolar je...terpaksa pinjam duit Nida 1 dolar...tapi dia kata tak yah bayar balik sebab aku bagi dia satu poskad dan satu setem....

Hantar poskad kat diri sendiri ni memang da lama menjadi impian aku...first time aku buat masa pergi JB blan 3 lepas...aku beli poskad kat legoland dan hantar pada diri sendiri, adik aku, dan 3 kawan baik aku....Alhamdulillah sampai...tapi yang ni tak tau la..aku pernah terbaca, tipis harapan untuk dapat poskad yang dikirim senipis poskad tu...hihihi

Kami agak rushing sebab masa tu da nak pukul 11, dan van akan ambik kami pukul 11...lepas siap tu terus Buzeri hantar balik hotel...kami pun bayar la baki upah dia tu...walaupun geram dengan sikap dia tapi da guna khidmat dia kena la bayar kan...aku bayar separuh pakai dolar, separuh pakai riel...pastu naik atas berkemas dan turun balik untuk tunggu van....

Sempat bergambar di depan hotel ni...pekerja hotel yang ramah tamah tu yang offer nak tangkapkan gambar...cuma tanda nama hotel tu bersinar, tak nampak sangat...


Lambat giler van tu sampai...kitorang da risau...pekerja hotel tu offer nak call kan agen tu...nasib dorang pun de bagi no fon semalam...then pekerja tu cakap van tu on the way...dia ambik penumpang lain dulu...

Padat giler van tu...kalau boleh semua orang dia nak sumbat dalam tu...kami tak bernasib baik duk belakang skali yang sempit sangat...nak lurus kaki pun tak bleh...sabo jela...dalam van tu de satu famili dari Malaysia...Indian suami isteri dan dua anak yang kecik dan sorang makcik ni macam mak salah sorang suami atau isteri tu tapi mak dia ni macam Chinese....so aku rasa yang isteri tu Cindian kot...sebab dia cerah sket...well ni berdasarkan intuisi detektif aku...huhu...

Yang si suami tu berbual dengan sorang pelancong mat salleh yang travel solo...tu yg kitorang tau dorang dari Malaysia...then ada satu couple mat salleh gak depan kitorang...pastu ada pasangan yang aku rasa les...sebab yang macam lelaki tu macam perempuan gak...entah la...malas nak judge...walaupun semula jadi da judge dalam hati...manusia....huhu..nampak macam Chinese tapi macam orang Thai pun ada...tah la...then de sorang lagi mamat salleh yang travel solo gak...so total penumpang dalam van tu adalah 11 dewasa dan 2 kanak2...

Perjalanan ke Poipet dalam 3 jam gak sama macam masa datang semalam...driver ni pun berhenti di kedai yang sama macam hari tu...sumpah tak jejak masuk kedai tu....toilet pun kena bayar....beli barang dalam tu semua mahal...huh


Sempat bertegur sapa jap dengan family dari Malaysia tu...peramah betul yang si suaminya....dia cakap dia saja bawak famili dia bercuti ke Siem Reap tapi macam bosan plak...so dia bawak la ke Bangkok plak, bleh la isteri dia nak shopping...bestnya jadi isteri dia...huhu..

Sampai di Poipet, van berhenti je, bukak bonet ada sorang warga tempatan ni datang bawak troli, terus loading barang2 kitorang dalam troli dia...then driver tu cakap kena bayar kalau nak dia bawakkan barang kita cross border...cepat2 kitorang ambik balik beg kitorang...upah dia 4 dolar...yang si suami famili dari Malaysia tu offer kitorang campur skali dengan beg famili dia, dia akan bayarkan...tapi si penarik troli tu da tau kitorang bukan satu famili so kitorang kena bayar lain la...kitorang tak mau la...mana ada dolar lagi...huhu

Ada dua lelaki yang maybe ejen syarikat van tu tampal pelekat merah kat baju kitorang...maybe supaya senang cam nanti...

Bye2 Cambodia....banyak pengalaman kitorang timba walaupun short time je berada di sini...


Nak bergambar di gerbang Kingdom of Thailand tapi terlepas plak...


Lepas settle kedua2 imegresen, kitorang berkumpul di satu tempat tu...rupa2nya kena naik van Thailand plak...pemandu van ni drive macam pemandu Fast & Furious...giler2 punya...pening aku....so aku buat keputusan nak tido jek...kalau tak, konfem aku muntah....huhu

Van tu berhenti isi minyak kat satu stesen minyak ni...sebelah dia de seven eleven dan tandas...aku pegi tandas jap pastu beli air di seven eleven...rupaya sapa yang da turun tak bleh ke tempat isi minyak balik...kena tunggu van tu datang ambik kat depan tu...faktor keselamatan la tu...lama giler tunggu van tu isi minyak....then sambung perjalanan...sebab trafik sesak, walaupun driver tu drive menggila pun, tetap sampai lambat gak...dia terus ke Khaosan Road...malam baru sampai...kira2 7 jam gak la..macam naik train je...huhu

Sampai je kitorang terus surf internet cari tempat makan...Nida jumpa kat google nama restoran tu roti mataba....so kitorang pun cari la...tengah cari tu terjumpa gerai makan halal...pe lagi, teruslah mendarat di situ...penat da...tak larat jalan da...kat situ jual nasi campur dan mi sup...


Walaupun makanannya da sejuk tapi sedap....almaklumlah lama tak jumpa makanan ala2 kampung camni...huhu...air kat sini cuma ada teh ais je...sedap tehnya....Nida makan mi sup...yang serve kitorang tu sorang budak perempuan...muka cam sombong jek...tapi bagus dia sebab tolong mak dia berniaga malam2 ni...aku pun dia bagi sup...sedap supnya...

Tengah makan tu, datang suami isteri Melayu....dorang orang Malaysia gak....peramah...datang terus sembang dengan kitorang...yang isterinya tu pensyarah di IPG....lagi la banyak topik nak sembang...satu industri kan...hehe...

Dorang baru balik dari Turki...sebelum balik Malaysia, dorang singgah Bangkok dulu jalan2...bestnya....jeles I....huhu

Habis makan kitorang minta diri nak cari hotel...bila nak bayar...yang suami isteri tu tak bagi...dorang kata dorang akan bayarkan...wah rasa bersyukur sangat jumpa insan2 yang baik hati camni....murah rezeki mereka...walaupun harga kat situ tak mahal mana pun...tapi kitorang yang perantau ni kira orang susah tau di situ sebab baht tak banyak...so kalau de orang nak blanje tu kira rezeki terpijak la tu...huhu...

Then terus cari hotel...kitorang da booking siap2 masa dalam van tadi...tinggal nak cari je ni..on the way tu lalu la roti mataba tu..kedai mamak...kecik je...yang tak tahan, sebelah dengan bar/pub...huhu

Puas cari, jumpala Baan Chana Songkram Hostel...memang bukan hotel or hostel yang ternama...masa tanya orang, orang tempatan pun tak brape tau....kami booking pun sebab nak yang murah...ala satu malam je...

Kami booking di Agoda ambik bilik twin bed sharing RM51.68 semalam....bathroom di luar, kena share dengan penginap lain ye...

Luas bilik ok la...xde crowded sangat.....ada ruang nak solat...

Katil standard...


Sampah tu kami punya...bukan skali package ye...hehe...kebersihan bilik ok la...dalam review aku baca dorang kata kotor, ada lipas la...memang kitorang jumpa lipas tapi kat tempat receptionist....huhu


 Kerusi yang biasanya penginap gantung tuala je...huhu...pintu tu taktau lead ke mana....bilik sebelah kot...huhu


Aircond sebagai hiasan je sebab tak de dalam package...kalau nak kena bayar lain...so bergantung kipas kecik tu jela...panas giler...huhu


Memang tak semenggah sangat bilik ni tapi ok la untuk satu malam...dengan harga yang murah camtu...kalau boleh kami nak elak dorm yang share dengan orang lain atas faktor aurat...almaklumlah dengan wanita ajnabi pun aurat gak kan...takkan tido pun nak pakai tudung kan....

Share toilet pun aku tak selesa tapi sebab satu malam je kan...risau gak nak masuk lama2 sebab takut orang lain nak guna....tapi nasib la tak terserempak plak dengan sape2 sepanjang aku menggunakannya....

Oh ye, ada tuala disediakan ye tapi sebab aku tak tau so aku tak guna...hukhuhkuk

OK tu je pengalaman hari ni....banyak habis masa dalam perjalanan je....tapi pengalaman pun banyak gak...



I'll be better~sayonara