SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Scrap Teacher


Salam and good day REaDers...

Happy Teacher's Day!!!

Pada mereka yang tak tau... aku adalah seorang guru.....


Walaupun cita2 aku masa kecik dulu bukanlah untuk menjadi seorang guru, tapi aku suka main jadi cikgu...ajar budak2 kecik, anak2 jiran...hahahahahaha...kat skola masa cikgu tak de dalam kelas pun aku suka pegi depan dan berlagak jadi cikgu....hahahahahaha lagi skali

Pada mereka yang membesar dalam tahun 90-an mesti tau citer Jepun, Great Teacher Onizuka (GTO)....best kan? walaupun Onizuka tu gila2 tapi cool gila.....hensem plak tu...hehehe



Mungkin terpengaruh dengan citer tu kot, maka tersemat la sket kat ati aku nk jadi cikgu...mungkin la

Masa kat maktab, aku diperkenalkan plak dengan citer Jepun gak, Gokusen.....thanks to zam.....watak yankumi tu pun bodoh2 dan gila2 gak tapi still cool gila.....tapi aku tak rasa aku bleh jadi macam dia sebab atok aku bkn ketua gangster.....hahahahahaha


Then baru2 ni aku terdownload plak citer yg berkaitan dengan guru gak, still Japanese series.....Scrap Teacher.....aku tak tau pun maksud scrap tu...tau maksud teacher jek....masa tengah explore2 utube terjumpa citer ni...sebab de perkataan teacher so aku agak citer ni mesti berkaitan guru, keguruan, perguruan dan sebagainya....


Sumber: wiki

Aku ni memang rajin mendownload tapi tengoknya tah bila....

Tadi tengah godek2 external hard disc aku, ternampak la folder citer ni so aku pn tengok la nk hilangkan keboringan malam ni.....mula2 rasa mcm tak best jek.....tapi lama2 rasa best.....pelakonnya aku kenal gak sebab junior kepada artis yg aku minat...aku dulu die hard fan KAT-TUN (sila google kalau curious k)....



Sumber: google

4 pelakon utama citer ni adalah ahli kumpulan Hey Say Jump yg merupakan artis di bawah agensi yang sama dengan KAT-TUN, Johnny Entertainment.....dorang ni kira kouhai (junior) KAT-TUN la....aku tak minat pun kat dorang tapi kenal2 gitu la...minat aku pada KAT-TUN da semakin pudar sejak Akanishi Jin keluar daripada group tu so da lama aku tak ambik tau perkembangan j-pop....



Sumber: google


Ok enough about my life as otaku....sambung pasal citer scrap teacher

Aku pun belek kamus nk tau pe bende scrap ni....scrap ni de dua maksud, satu; buangan, dua; pergaduhan....aku rasa scrap teacher ni pasal guru2 yang terbuang atau yg tak berguna la....memang betul pun...citer ni mengisahkan pasal satu skola yang da nak ditutup sebab bilangan murid sikit pastu result teruk...sikap murid2 kat situ lagi la teruk...langsung tak hormat guru....belajar pun tak nak....keadaan skola pun teruk...dengan sampah berselerak...dinding berconteng....guru2 kat situ semua jenis kerja untuk gaji je...langsung tak de semangat nak mengajar dan ambil berat pasal murid.....









secara tak langsung, aku rasa insaf...Alhamdulillah aku tak pernah lagi jumpa sikap cikgu yg macam tu selama aku menjadi pelajar dan jadi guru....pada pendapat aku, seteruk mana pun sikap seseorang guru tu, pasti ada paling kurang pun secubit rasa prihatin pada pelajaran dan kemenjadian murid2nya....

Di skola yang teruk tu, ada la seorang guru baru yang sangat bersemangat nk menjadi cikgu yang baik...namanya Mr Sugi...dilakonkan oleh Yusuke Kamiji.....dia ni da lama bercita2 nak jadi cikgu tapi asyik gagal je....akhirnya dapat gak jadi cikgu di usia 29 tahun....first posting dia kat skola yang teruk ni la....mula2 dia bersemangat la...tapi sebab suasana persekitaran skola yang teruk tu, semangatnya menjadi pudar secara perlahan2....



namun ada seorang pelajar yang masih menaruh harapan bahawa skola tu bleh diselamatkan...punya la optimis budak tu...Kusaka namanya....dilakonkan oleh Nakajima Yuuto....dia ni pun aku macam kenal2 gak la sebab dia de berlakon jadi adik Kamenashi Kazuya...citer apa aku tak ingat....da tinggi da budak ni...dulu pendek mcm Chinen je rasanya....



ok sambung balik.....then tiba2 de 3 budak baru...dorang ni sangat awesome....dorang ni sangat misteri, tak tau la dorang ni sape...tapi aku ulang, sangat awesome...dorang selalu tolong kusaka dan cikgu baru tu....siap de helikopter, bleh arah2 pihak polis, handal berlawan....memang hebat la....


Aku rasa si Yamada Ryosuke yg melakonkan watak Takisugi la yang paling cool....dia macam ketua la untuk trio tu....dia jenis slambe je tapi berpengaruh.....tapi yang kelakar, dia kurang popular berbanding kawan2nya...dan dia sangat berminat dengan pasukan choir namun suaranya tak sedap....huhu





Chinen Yuri sangat comel...aku kenal dia sebab dia de berlakon skali dengan Akanishi Jin dalam citer Yukan Club....dia ni suka tanam pokok.....hati lembut sket...tapi kalau dia marah, dia akan ikat rambut depan dia dan belasah ataupun kenakan orang yang buat dia marah....




 Arioka Daiki pula memainkan watak Irie....first popularity ranking di skola tu....ramai pelajar pompuan suka kat dia terutama sebab dia pandai masak....





Dorang sangat benci pada cikgu2 yg berperangai teruk kat skola tu...setiap episod, ada je cikgu yg kena dengan dorg....dorang mcm bagi pengajaran la....

Mula2 cikgu yang watak utama tu la kena...Mr Sugi....dia kan da patah semangat bila tengok keadaan skola, murid2 dan guru2 kat situ...so dorang ajak dia lawan kendo....aku suka ayat si Takasugi....he's only an empty corpse without his will....


Then si guidance counselor skola tu yang kena....Takasu.....nama je counselor...tapi langsung tak ambik berat pasal pelajar....ade student kena tangkap sebab mencuri....dia siap cover lagi..anggap bende tu tak berlaku.....so trio ni ajak dia lawan bola sepak..si Takasu ni dulu goalkeeper masa skola dulu...so Takasugi suruh dia jadi keeper...tp satu bola pun dia tak dapat tepis...siap kena bola ade la....


Then cikgu seni kena...pe tah namanya....malas nak cari sebab watak dia tak penting...hehe...dia ni teruk sket....dia bengang students tak hormat dia...so dia post kat website tentang keburukan student2 dia...dia guna nickname The Evil Lord from 2A....dia menyamar student untuk mengutuk2 student kelas 2B.....so dia menyebabkan student2 bergaduh la...semua saspek antara satu sama lain...so trio ni kantoikan dia...kononnya ada laptop dia sebagai bukti...dan dia mengaku la...sedangkan laptop tu bukan laptop dia pun...dia insaf lepas baca Kusaka punya post, Kusaka cakap masa first class seni dulu cikgu ni pernah citer pasal sorang pelukis terkenal ni, Van Gogh kalau tak silap namanya...dia ni sepanjang kerjayanya melukis hanya dapat menjual satu lukisan je...tp dia tak pernah menyesal....dia enjoy kerjaya dia...so sama la macam cikgu....mungkin tak semua murid menjadi...tp yang paling penting semangat nak mengajar dan mendidik tu yang penting...cikgu kena enjoy dengan kerjaya ni....menjadi tak menjadi murid tu belakang kira....


 Then ketua guru kat situ pula jadi mangsa....dia ni selalu kena handle pentadbiran skola sebab pengetua asyik tak de je....dalam episod ni aku belajar la sket bahasa Jepun...kyoto tu ketua guru...manakala kyochou adalah pengetua....si kyoto (macam nama tempat kat jepun pula) jeles pada Mr Sugi sebab murid2 suka kat Mr Sugi...sedangkan dia yang banyak buat keje kat skola tu...datang awal, balik lambat...siap kutip sampah bersihkan skola....huhu....so dia tulis surat complaint pasal Mr Sugi ni...kononnya nak Mr Sugi kena pecat la....tapi si trio ni panggil dia dan suruh dia jawab soalan untuk menguji cikgu...ala2 penilaian tahap kecekapan la...huhu...semua soalan yang dia jawab tu salah....si Yoshida boleh jawab dengan betul....soalan last, si Takasugi suruh dia jelaskan maksud fabrication....dia tau maksudnya, iaitu membesar2kan sesuatu perkara hingga tahap menipu....so trio ni tuduh la dia buat benda tu kat cikgu Sugi tapi dia tak mengaku mula2...tapi si Takisugi paksa sampai dia mengaku....


Then cikgu pompuan plak kena....dia ni teruk sket....da berusia tp tak kawen lagi (ow, touche...hehe)...dia pentingkan gaya je...sibuk dengan baju dan kasut mahal dia, kuku dia....langsung tak ambik berat pasal murid...dia ni penasihat untuk kelab manga (komik) skola tu...ahlinya dua orang murid pompuan je...budak2 tu nak join festival manga tapi dia bantah...siap khianat lagi..ambik draft dorang.... so si trio ni lepaskan anjing yang separuh serigala untuk kejar pompuan ni bagi dia takut smpai habis baju dia kotor, stokin dia koyak, kasut pun melayang tah ke mana....aku suka ayat budak2 ni....demi murid, cikgu ni tak sanggup nak bersusah payah...takut baju kotor la, kuku rosak la....tapi demi keselamatan diri, semua tu dah tak penting...so cikgu ni sangat pentingkan diri....hurm....kena ambil pengajaran ni....


Cikgu ni plak kena sebab dia kiranya makan rasuah la.....dia buat trick masa pemilihan presiden pelajar....sebab de sorang bapak calon tu cakap kalau anak dia jadi presedien pelajar, so cikgu tu akan dapat keje pas skola tu ditutup nanti....so si trio ni pegi bagitau kat bini cikgu tu yang merupakan orang Jerman....dorang siap cakap Jerman lagi...fluent gila....then bini cikgu tu nak bercerai dgn dia sebab tak sangka perangai laki dia teruk...huhu



Then cikgu pompuan lg satu kena...dia ni subtitute teacher je....watak dia agak penting la...dari awal sampai habis citer dia ade....siang dia jadi guru ganti, malam dia pelayan kat restoran cina...dia ni rapat dengan Takasu...last skali dorang kawen rasanya....dia ni suka makan ramen...watak dia awal2 nak ditunjukkan seolah2 dia tak peduli hal ehwal skola terutama sebab dia guru ganti je...mesyuarat guru pun dia tak involve....so dia macam berminat nak keje kat pusat tuisyen la...mula2 dia macam tertarik dengan semngat Mr Sugi so dia pun nak jadi ckgu yg baik tapi da lama2 dia give up dengan student2 kat situ...dia macam lebih pentingkan masa depan dia...nak keje yang bagus dan nak kawen...dia asyik pegi omiai (macam blind date la)....so si trio ni panggil dia konon nak ajar adab2 pegi omiai...last dorang bagi kesedaran sket kat dia pasal jadi cikgu yang baik...student2 percaya kat dia tapi dia senang2 give up...last citer nanti after 30 years dia jd pengetua....huhu


Then cikgu bahasa Inggeris plak kena...Matsuo...dia ni guru kelas 2A...agak jeles dengan Mr Sugi la sebab sebelum ni paling femes...yela dia hensem...pastu Mr Sugi datang, student2 lagi suka kat dia....so  si Matsuo ni slalu gak la kenakan si Sugi...dia guna cara halus...dia pengaruh cikgu2 lain kenakan si Sugi...si Matsuo ni de prob...bapak dia dulu cikgu...pastu bunuh diri....sebab tertekan kot....so dia nak jadi guru tanpa tekanan la kalau aku tak silap...pastu si trio ni panggil bekas student bapak dia...pompuan tu citer la pasal bapak dia yang banyak bagi semangat kat student2 dia smpai dia nak jadi cikgu gak....so si Matsuo ni macam insaf la...


Last sekali, pengetua plak kena....dia boleh pegi ubah jawapan student kelas 2B sebab nak bagi budak tu dapat markah yang baik...si trio ni dapat tau...dorang cabar dia main tenis...kalah teruk dia walaupun kononya dia digelar Prince of Tennis...huhu...then dia mengaku dia buat bende tu kononnya dia nak selamatkan skola tu daripada ditutup... so ramai la kesian kat dia termasuklah Irie dan Yoshida...Takasugi je yang menentang dia....tapi pastu Mr Sugi terdengar pengetua ni mengaku kat Matsuo yang dia buat macam tu demi kepentingan diri....dia nak jaga imej dia so bila skola ditutup senang la dia dapat keje baru....so si Sugi tumbuk dia....




Si trio tu memang serba boleh...macam2 dorg buat...awal2 citer dorang tolong Mr Sugi ambik kertas peperiksaan...sebab da terlambat so si Takasugi bawak naik helikopter.....cool kan?



Pastu dorang selamatkan Kusaka dengan sorang pelajar pompuan....mula2 si Sugi tu yang nak selamatkan tapi dia plak kena pukul....bila trio ni datang...gila2 dorang lawan.....tiga lawan ramai2....hebat giler....


Pastu dorang selamatkan Mr Sugi yang mabuk pastu terhanyut di lautan....dorang mintak tolong nelayan pergi menjala Mr Sugi ni...kelakar pun ade...huhu


Pastu dorang tolong ahli kelab manga skola tu...dorang tolong hantarkan manga2...sebab kesuntukan masa, si Takasugi bawak naik basikal....mmg hebat la...siap lompat kete lagi....



Pastu Irie bawak naik skateboard...


Pastu Yoshida ambik...siap lompat2 bangunan lagi...mmg hebatla dorang ni....mengarut pun ada...mana la orang biasa boleh buat cmni...huhu


Pastu si Takasugi ni selamatkan Mr Sugi yang hampir jatuh masa nak pegi cari sorang muridnya yang hilang....


Pastu menggunakan kecekapan dorang dalam bidang teknologi untuk buat live broadcast....


Pastu lawan gangster...siap terbang lompat kete lagi...memang melampau kehebatan dorg ni....huhu


Si Sugi ni kena letak jawatan sebagai syarat untuk skola tu tak ditutup....so si Sugi ni setuju...dia tak bagitau students dia...tapi si Takasugi tu tau....dia tu ape je tak tau...huhu....last request Sugi ni nak ajak murid2 dia main bola sepak....tapi cuaca pula macam nak hujan ...so si trio ni naik jet...pegi spray artificial snow di kawasan skola...bende tu boleh menghilangkan awan pembawa hujan tu kalau tak silap...tah la, bende2 sains ni aku tak faham sangat...huhu...tapi cool gile la...budak skola boleh bawa jet.....




Yang ni pun kelakar gak...siap naik kuda lagi, nak selamatkan guru ganti tu daripada omiai dia yang tak best...ibarat putera raja selamatkan puteri raja la....huhu






Aku sangat curious nak tau dorang tu sape so aku google la...still tak de penjelasan dorang tu sape....akhir episod pun tak de jelaskan......aku malas nak bagitau last citer ni ape...malas nk bg spoiler (walaupun banyak dah bagi.huhu) ....sape nk tengok, cari kt utube ek...aku download kat situ je...

Tapi de satu fakta yang aku jumpa...tak tau la fakta ke autar tapi menarik la bende ni...rupa2nya 4 watak student dalam citer ni diambil daripada sejarah jepun.....unik gak....watak sejarah dimodenkan....tapi jalan citer ni fiction la...cuma watak je ala2 ciplak...huhu....nk tau, baca kat sini ek....

Kesimpulannya, citer ni memberi keinsafan dalam diri aku....aku harap aku bukanlah dalam kategori Scrap Teacher...insyaALLAH....adios, bye bye bicycle


I'll be better~adios


No comments: