SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

JB Hari Kedua - Legoland


Salam dan hello.....morning all....

Jom breakfast.....breakfast ni da masuk skali dalam package hotel ni....so jangan membazir ye...erm makanannya bleh tahan la walaupun tak de la banyak sangat pilihan....tapi boleh la...bukan 5 star hotel pun...tak leh demand sangat ye....





Setelah selesai sarapn, kami pun bergerak ke Legoland berpandukan GPS Papago di kereta aku ni....oh ye, tempat yang sesuai untuk parking adalah di Medini Mall yang terletak betul2 berhampiran dengan Legoland....tiketnya pun tak mahal sangat....tak ingat brape tapi rasanya dalam rm3-rm4 je...kalau tak salah la ye...

Welcome to Legoland...tak bukak lagi...da ramai beratur...


Di pintu masuk ni ada khas untuk penginap hotel...dorang bleh masuk awal...yang tak menginap hotel deme ni ni kena beratur la ye sambil tunggu pintu dibuka...


Sementara beratur ni sempat la memerhatikan sekeliling...ramai pengunjung dalam kategori berkeluarga dengan anak2 kecil...ta pun couple...honeymoon perhaps....rasa janggal plak datang berhibur dengan kawan jek...sebab tak nampak pun mana2 group yang datang bersukaria dengan kawan je..huhu...abaikan..yang penting kita enjoy...


Itu dia kelibat maskot Legoland ni mengalu2kan kehadiran pengunjung....


Masuk je, terus mengambil peluang bergambar dengan maskot...


Bergambar dulu dengan Einstein ni....dalam bangunan ni adalah tempat untuk bermain lego...maybe bina something..entahla...kami tak masuk...macam da salah haluan la...aku refeer blog deme kata tempat Einstein ni macam da nak last orang akan masuk sebab nak berteduh setelah berpanas...kitorang plak jumpa mula2 plak..huhu....aktiviti dalam ni lebih untuk kanak2 menguji pemikiran dan kekereatifan mereka je....so kami skip....


OK, yang ni tarikan terbaru di sini ye....aktiviti pertama kami...


Dalam ni tak de apa yang menarik sangat pun....cuma watak2 dan scenes dalam Star Wars yang diperbuat daripada lego...sape peminat tegar mungkin berminat la kot...









Banyak lagi sebenarnya...besar gak tempat Star Wars ni...tapi aku upload mana yang sesuai jela...suasana dalam tu gelap...gambar pun tak brape jelas memandangkan henpon aku bukan oppo..huhu...ok sebelum beredar jom bergambar dengan light saber dulu...hehe


OK, kita da sampai ke Lego Kingdoms...


Bertemakan dragon..sini sebenarnya aktivitinya adalah roller coaster? ada bran?

Well jangan tak percaya, aku dengan Tiqah naik kot roller coaster tapi yang junior punya la...itupun tutup mata...hihihi...gambar aku tak beli la pulak...so tak de bukti...huhu


OK istana besar ni plak untuk roller coaster yang sebenar....so kami bergambar jela ye...belum cukup keberanian...hihihi


Aktiviti naik kuda ikut trek ni adalah untuk kanak2....bosan...kanak2 suka la...huhu


OK, yang ni area Imagination....unik namanya...


Dalam ni maybe untuk bina2 lego gak kot...


Kami masuk tengok 3D movie je...tak brape ingat la plak citernya...tapi kalo tak salah pasal pelumba kereta....ada beberapa movie dalam ni...ikut jadual...kami tengok satu cerita je...cam bosan2 sket...sebab tak mencabar langsung 3D...macam tengok kat wayang je...




Jom naik menara plak...nak tengok pemandangan....konsep menara ni sama macam menara Taming Sari kata Tiqah...aku tak pernah pegi, so tak brape tau...menara Tiger kat Sentosa Island pun konsep camni gak...tapi kami tak naik pun masa pegi Sentosa bulan 12 yang lepas...

Konsepnya, benda yang bulat tu turun, kita naik dan bende tu akan naik atas secara berpusing perlahan2 so kita akan nampak pemandangan sekeliling tanpa bergerak la...duduk je...




Benda ni aku baca kat blog orang macam tak best, penat campur menakutkan sket...tapi kami try gak...



Cara mainnya, setiap orang duk atas kerusi, pasang seat belt...then kena tarik tali tu untuk naikkan kerusi kita ke atas...jangan risau kalau penat bleh rehat jap tapi tangan kena pegang tali...kalau tali terlepas atau tak larat sangat, jangan risau, lepaskan je tali, kita akan turun perlahan2...bukan menderu je...so tak bahaya sangat...

Aku ingat susah sangat la nak tarik, almaklumlah badan berat...tapi tak de la teruk sangat...ok je...cuma aku tak sampai atas sangat sebab gayat kot...huhu


Jom ke Miniland plak....


Istana larangan China....


Angkor Wat...


Scene dalam Star Wars kot...tah la...huhu


Masjid kubah emas di Brunei... Sultan Omar Ali Saifuddien Mosque...


Penang Port...



Cruise....


Bangunan Sultan Abdul Samad...


Putrajaya....



Rumah2 tradisional....


Airport...


Yang ni jurugambar kat situ tangkapkan...macam biasa...deme tolong tangkapkan guna henpon kita gak...tapi banyak guna kamera deme la...pastu bagi kita tag gelang untuk scan kalau nak beli gambar nanti...

KLCC....



KL


Taj Mahal...gaya ni cameraman yang suruh buat....layankan je...dia pun da tolong tangkapkan guna kamera kita kan...huhu


Singapore Flyer menggamit kenangan masa di Singapore dulu...huhu


Macam2 lagi ada tapi aku upload mana yang menarik sangat la...yang lain2 bleh pegi lawat sendiri ye...serius macam2 ada...aku paling kagum pada landasan keretapi yang dorang bia sekeliling miniland ni dan ada train yang sentisa bergerak pusing2 kawasan ni..unik...aku sebenarnya teringin nak ada landasan keretapi keliling bilik aku dan ada keretapi mainan sentiasa bergerak keliling...pengaruh cerita omputih la ni...hihihi

Kami tiba di Legoland Express yang terletak bersebelahan Miniland....



Cantik kan keretapinya....


Penat da berjalan...jom duk dalam keretapi ni...jalan2 keliling Legoland...


Airport ni game untuk budak2....naik kapal terbang mini yang pusing2 tu...so kami tak masuk la...


Sekarang kami di Lost Kingdom Adventure...



Dalam ni aktiviti yang ada markah ye...tengok markah tertinggi setakat ni...woah...



Game ni kita duk dalam kereta kecik ni yang jalan ikut trek...satu kereta ni bleh naik 4 orang maxs...kitorang berdua je so naik dua orang jela...sorang depan, sorang belakang...kat kereta tu de pistol so kena ambik pistol tu dan tembak target tapi seriously aku tak tau pun mana satu target...main tembak je...da la picu tu berat nak tekan...lenguh tangan aku...huhu

Aku tak pasti brape markah kitorang dapat...yang pastinya rendah la...hihihi


Kitorang beli gambar, buat bentuk keychain...dapat free softcopy...download kat websitenya...



Game bomba ni sesuai untuk family...khas untuk kanak2 sebenarnya...orang dewasa bantu sket2 je...so kitorang tak main la...




Project X ni adalah roller coaster gak...kitorang macam berminat so masuk la...tengok orang naik sambil membuat keputusan nak naik ke tak...dekat setengah jam la kitorang lepak kat situ...huhu


Akhirnya buat keputussan nak naik je supaya tak menyesal kemudian...hehe

Bende ni naik 4 orang...kebetulan takd e sape nak naik dengan kitorang so kitorang berdua jela..duk belakang...ada sorang budak tu naik sorang2 je...tapi dia kintak nak duk belakang gak..tapi respek sebab dia berani gak nak naik..tu yang kitorang tak nak kalah...buat keputusan nak naik gak....hehe

Gambar ni beli buat keychain gak...kantoi la dua2 tutup mata...time ni memang masa klimaks kot...hihihi



 Dah sampai di Dino Island....


Aktivitinya seperti di belakang tu ye....naik sampan yang ikut trek...sampan tu naik macam bukit sket pastu turun meluncur laju...akan basah kuyup ye...nak warning awal2...


 

So kitorang buat keputusan nak pegi tukar baju....alang2 pasni nak main kat water park plak so kitorang pegi la water park tu sewa loker pastu datang balik semata2 nak main bende ni...Tiqah cakap game ni sebjik macam kat Sunway Lagoon...tapi masa aku pegi Sunway Lagoon dulu tak jumpa pun bende ni...huhu...tak explore sangat pun masa tu...

Tiket kombo kitorang ni membolehkan kitorang berulang alik dari legoland ke water park ni bila2 masa pun....

Masa naik tu ada satu keluarga Korean...bapa dan anak2nya...patutlah rasa familiar je dengan bahasa dorang...hehe...biasa tengok drama dan dengar lagu Korea la katakan....rasa bangga sebagai rakyat Malaysia sebab kita ni sibuk nak g bercuti kat negara deme tapi deme pun berminat gak nak melancong kat negara kita kan....

Gambar kat bawah  diambil selepas da menjunam...tu yang basah kuyup...nasib da tukar baju...ada gak mesin pengering kat luar tapi kena bayar...kalo tak salah RM10 kot...hukhukhuk

Gambar ni diambil dengan kamera fujifilm yang aku beli kat Jepun tu...waterproof...ada gak fungsinya...hehe


Sebenarnya ada lagi aktiviti kat legoland ni tapi aku dengan Tiqah tak join sebab lebih berorientasikan kanak2...kami pun kanak2 lagi hari ni tapi ada hadnya...hehe

OK, jom pegi water park pulak...

Gambar di bawah diambil oleh jurukamera yang memang tercegat kat situ...gambar ni masa kami nak pegi tukar baju...


Jom main gelungsur....kena take turn ambik pelanpung dan bawak naik ke atas...tercungap dibuatnya...




Bergambar dulu...


Jom...pilihlah warna yang disukai...destinasi sama je...



Kami sempat main tiga jenis gelungsur je...dua yang guna pelampung. satu yang pakai rubber mat...gelungsur badan tak bleh sebab baju tak sesuai....kena pakai fully swimming suit baru bleh...ceh penat je naik tangga...

Jom main air...bergambar dulu dengan mercu tanda ni...








Then kami ke Build a Raft'....aktiviti kat sini macam lazy river yang biasa ada di mana2 water park la... cuma kat sini ada lego2 getah skali...kita kumpul dan bina rakit...tapi aku dengan Tiqah just bersantai je...malas nak bina2 ni...kitorang pusing dua round je...

 

OK da puas bermain, jom membersihkan diri...shower dalam ni selesa dan bersih....siap de shower gel disediakan ye...


Sempat membeli souvenir...tapi harganya memang mahal giler2...fridge magnet de satu jenis je...harganya rm19.90... keychain macam2 jenis tapi harga paling murah rm19.90...hukhukhuk


Lapar giler plak rasanya...almaklumlah last makan masa sarapan tadi la...nak beli makanan dalam legoland tu mencekik darah plak kan...so kami terus menuju ke Stulang Laut....tempat makan feveret masa aku blaja kat sini dulu...Alhamdulillah senang cari dan parking pun senang...masih tak ramai orang lagi...bila malam konfem ramai...


Yay lama tak makan otak2 Johor....


Nyum3...
Kami makan set untuk 2 orang...kenyang...Tiqah pun cukup puas hati....aku pun seronok sebab sini antara dalam list tempat aku nak makan di JB.....huhu


OK berakhirlah aktiviti hari ni...memang best....walaupun legoland tu aku rasa lebih sesuai untuk budak2 tapi ada gak aktiviti untuk orang dewasa berjiwa kanak2 macam kitorang ni...huhu

Jumpa esok ye....



No comments: