SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Singapura Hari Kedua - Alive Museum, Merlion Park, Skypark dan Wonderfull at Marina Bay Sands


Salam and good day REaDers....

Hari ni adalah hari kedua kami berada di Singapura....

Demi tidak membuang masa, awal2 pagi lagi kami dah keluar.....aktiviti pertama kami adalah ke Alive Museum...kami cadang nak jalan kaki je sebab aku tengok kat Google map, lokasinya tak jauh dari hotel kami....dalam 15 minit je....so anggap jela we're taking morning stroll...

Hotel kami ni terletak berdekatan sangat dengan Masjid Sultan ni...tapi sayangnya masjid ni dalam revonation...so tak cantik sangat la pemandangannya....




Belakang aku tu adalah sekumpulan pelancong dari Jepun...semangat dorang, awal2 pagi dah keluar...dorang nak melawat Masjid Sultan ni la...




Sebenarnya kitorang cadang nak breakfast kat sini , Kampong Glam Cafe...restoran ni aku baca dari internet macam femes gak...tapi tutup pulak...


Maka, kami teruskan perjalanan dengan perut kosong...huhu


Setelah puas mengeluarkan peluh, kami sampai ke Suntec City ni.. Alive Museum tu terletak dalam salah satu bangunan Suntec yang ada kat sini...kalo tak salah, ada 4 bangunan...Sesat gak la kami nak mencari ALive Museum tu... Ternampak sekumpulan budak prasekolah, maybe dorang pun nak wat lawatan ke ALive Museum...so kami pun masuk jela ke bangunan yang dorang masuk tu...huhu


Memang betul pun bangunan tu..thanks ye murid2...hehe

Tapi apapun sarapan dulu la...kebetulan nampak jco kat sini....


And here we are, Alive Museum....tak sabar rasanya...






Aku tak pasti motif potret ni...whatever...bergambo jela...


Yang ni just nak tunjuk potret tu meniup kain...camni deme buat ek...



Nampak tak kertas kuning kat kiri tu? tu la notis cara nak tangkap gambar bagi setiap gambar kat situ...






Muka dalam lubang tandas...huhu




Apple?








Kissing the spiderman...my first kiss went a little like this...huhu



Yang ni geli sket...gugu


















Yang ni kena tiup kuat2 sampai skirt dalam gambar tu terbuai2...tapi tak berjaya pun...susah kot..aku da la pendek nafas...tambah plak bau kesan air liur kat lubang...fuh







Yang ni bukan utk bergambar pun...cuma de pembaris kat situ suruh kita ukur gambar haiwan apa tah tu sebenarnya sama saiz je tiga2 tu...ilusi optik betul...huhu


















Sebab tak de orang tangkapkan gambar kami berdua, so terpaksalah aku bergambar sendiri di kedua2 mata ET ni...huhu



Oh, my hero....





Alhamdulillah ada orang sudi tangkapkan gambar kami berdua...



Yang ni memang susah sangat nak capture...firstly masa kami datang tu skali dengan budak2 prasekolah kan..deme asyik melompat2 kat sini...lama nk tunggu deme beredar...huhu....then kena melompat tinggi plak tu...timing dengan penangkap gambar kena betul...pastu gambar diterbalikkan baru le bleh jadi...ni je gambar yang agak jadi...yang lain sume reject...huhu


Tamat perjalanan dalam Alive Museum ni...best...


Lepas tu kitorang balik hotel dulu nak lunch...sebab sgd da banyak habis kat jco pagi tadi so lunch kena makan instant mee jela...huhu



OK, lepas makan, solat dan rehat jap, kami da ready untuk the next exploring....


Petang ni kami nak ke Merlion Park, tempat wajib kena pegi kalau melawat Singapore....kitorang naik MRT ke Raffle Places...


Ini adalah peta MRT...banyak line so kena pandai baca ye...kena tau mana tempat kita nak pegi...kalo tak nanti tersalah plak naik tren...


Dari Raffle Places tu nak ke Merlion Park jauh gak la kena menapak tapi pemandangan sepanjang perjalanan memang cantik...











Terjumpa sorang warga tempatan, yang peramah dan offer nak ambikkan gambar berdua...maybe beliau kesian tengok kitorang take turn saling ambik gambar masing2 kot...hehe


Yay sampai akhirnya di Merlion park ni....bergambar jap dengan mini merlion ni...comey je...

 
Inilah bukti I da sampai ke Singapore....



Tangkap gambar dengan Merlion ni kena kreatif sikit la baru best...hehe


Dari sini bleh nampak Marina Bay Sands Hotel yang femes tu...


Then kami bercadang nak ke Skypark yang terletak atas Marina Bay Sands tu...maksudnya tengok pemandangan dari atas hotel yang bentuk kapal tu....

Aku memang da plan nak pegi tapi tak beli tiket lagi sebab macam mahal sket harganya so aku buat keputusan untuk buat keputusan masa da kat sini...hihihi

Jauh giler kami menapak...sebenarnya bleh je naik tren tapi malas nak patah balik ke Raffle Place tu...huhu

Sampai je terus tanya kat kaunter informasi cara nak ke Skypark...dorang pun da biasa dengan soalan tu..terus bagi peta dan tunjuk camne nak pegi...

Kena masuk bangunan hotel tu dulu...lalu la kedai2 yang menuual barangan berjenama...huh...tengok pun tak sanggup sebab tau takkan mampu nak beli...huhu



Yay...da semakin hampir...selfie dulu...


Akhirnya tiket pun dibeli...no turning back da...hehe...mahal pun mahal la...once in a lifetime kan nak jejak tempat camni...nak duk hotelnya tak mampu lagi...


Inilah replika hotel ni...cantik kan designnya...sapelah designernya....kreatif sangat...


Sebelum tu am biasa de la org tangkap gambar...tapi harga gambar tu sangat2 mahal...sgd60 kalo tak salah...huh mmg tak mampu la...org tu kata sebab frame tu dari leather...peduli apa dengan frame kan...orang nak gambar je...hurmmm


Dalam tulisan Jepun pun ada...maybe sebab pelancong Jepun ramai...


 

Luas atas 'kapal' ni.... 
 

Siap de benda belakang yang aku tak tau namanya ni tapi aku tau atas kapal ada...hehe

  

Antara pemadangan yang boleh nampak dari sini...




Itulah Singapore Flyer yang kami pegi semalam...nampak kecik je dari sini...


Bangunan unik kat bawah ni adalah Garden By The Bay kalau tak salah...


Penat berjalan tadi so rehat dulu....


Pemandangan di waktu malam....



Kami stay sampai malam sebab nak tengok show 'Wonderfull' ni...show ni adalah percuma dari marina Bay Sands...dua kali sehari...first show kul 8 dan second show kul 9...menarik sangat...visual dan audio...sambil tengok ada lagu yang didendangkan...masa aku tengok tu lagu Wonderful Life dengan apa tah lagu oldies gak kalo tak salah...memang wajib pegi la kalo datang Singapore...dari Melion pun bleh tengok tapi tak jelas sangat...kena tengok dari bawah Marina Bay Sands ni gak...dekat depan The Shoppes at marina Bay Sands.... ada gak orang tengok dari river cruise...








Masa nak balik tu terkagum plak tengok bende ni....air tu berpusar2 kat situ...tah camne dorang buat....


Kami balik naik MRT...kat Marina Bay Sands ni de MRT ye...nyesal je kami menapak tadi...hehe

Sampai Bugis, kami dinner dulu kat restoran mamak berdekatan hotel kami....


That's all for second day here....wow banyak pengalaman baru...tak menyesal datang....jumpa lagi esok ye...nite...bye bye bicycle

Singapore Trip
Day 1
Day 3 Part 1 - USS
Day 3 Part 2 - Madamme Tussauds
Last Day Part 1 - Sentosa
Last Day Part 2 - Trick Eye Museum

I'll be better~sayonara


No comments: