SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Miri dan Brunei 2014

Salam and hello everybody....

bermulalah cuti pertengahan penggal yang kedua...

so, macam biasa takkan nak bergolek kat rumah je kan....

plan asal aku sebenarnya nak pergi Langkawi, melawat bestfriend aku kat sana...tapi memandangkan husbandnya dalam keadaan tak sihat, maka tak mo la aku mengganggu dorang....takkan aku nak ajak kawan aku tu bergumbira sedangkan suaminya terlantar di rumah kan....

the masa aku chatting dengan kawan aku Lyn yang posting kat Miri, dia cakap dia tak balik semenanjung cuti ni...so aku terpikir la nak pegi melawat dia kat sana...aku pun tak pernah pegi ke Malaysia Timur...

aku pun check la airaisa...hurm harga tiket memang tinggi la pegi balik dalam RM400 lebih sebab da lewat baru nak booking tapi aku beli jela...malas nak pikir banyak...asyik pikir je memang tak ke mana la aku...huhu

So, pada hari yang dijanjikan aku pun memulakan langkah seorang diri naik ETS ke KL Sentral pastu nak ERT plak yg harganya memang mahal mencekik darah tu...RM35 kot dari KL Sentral ke KLIA2....lebih kurang harga ETS dari Kampar ke KL Sentral je...hurmm

Alhamdulillah selamat sampai di Miri Airport...


Malam tu Lyn bawak aku pegi makan....aku makan set ni...ape tah namanya tapi banyak ulam plak...sayangnya, aku tak makan ulam...maka, aku makan berlaukkan ikan goreng jek...huhu


Esoknya, Lyn bawak aku ke Miri Handicraft Centre ni sebab aku nak cari souvenir untuk family dan kawan2 di Semenanjung...kat sini memang mahal sket....de satu kedai tu agak murah sket tapi masa kitorang pegi tak de tempat parking so tak nak nyusahkan Lyn, aku setuju jela pegi sini...


Then, kami ke Miri Crocodile Farm....



selain buaya ada mini zoo gak di sini.... 







Aku yang penuh dengan curiosity ni teringin la nak rasa pegang bear...walaupun takut sebab penuh tengok kat Ripley's Believe it Or Not de lelaki yang hancur mukanya kena tampar dengan beruang...tapi pekerja tu cakap beruang ni ok...dia pun kecik lagi, fokus minum susu je...tapi yang kelakar dia siap sandar kat aku...rasa seram sejuk plak...yang lagi kelakar pekerja tu suruh aku bayar, aku tak ingat berapa...kalau tak salah RM5 ke RM10...tak ingat jumpah yang tepat...tapi bayangkan, bayar hanya untuk bergambar dengan beruang tu, itupun bukan gambar dari dorang, kamera sendiri...tak dapat apa pun...serius rasa kena tipu...tapi cuba positifkan diri, anggap sedekah untuk anak beruang tu je...hurmm









Dengar cerita, Crocodile Hunter yang femes tu pernah datantg sini....


Masa keluar tu, teringin plak nak naik pony ni....haha...rasa macam budak2...sedangkan dia bawak jalan sekejap je pastu patah balik...bayar berapa tah...tak ingat...huhu


Nama beliau, Holland....


Malam tu, kami dinner di Secret Recipe...hahaha...macam tak de Secret recipe kat semenanjug kan...


Pastu tengok wayang, The Maze Runner...sangat awesome cerita ni...tak menyesal tengok...


AKu de gak contact my former roommmate masa kat IPTI dulu...Nisrin....kitorang janji nak jjumpa malam ni...Nisrin memang asal Miri so dia janji nak ambik aku malam ni...katanya ada surprise...being a natural smart, aku macam da agak apa dia...hahaha...kawan baik Nisirn, Fas posting sini gak...so aku agak Fas la surprisenya...dan memang betul...see, I'm really smart...hehehe

Nisrin blanje makan di satu kedai yang femes dalam kalangan guru2 yang berasal dari semenanjung...tapi malam tu tak ramai orang...almaklumlah cuti...maybe ramai yang balik kampung atau pegi jalan2...

Macam2 kami sembang....memori masa di maktab...kehidupan sekarang...rasa best dapat sembang dengan dorang macam zaman kat maktab dulu...aku kat maktab dulu, being a social freak memang tak tau sangat hal ehwal semasa...Nisrin la yang banyak inform dan update aku tentang apa yang menarik berlaku around maktab...Fas plak selalu lepak bilik kitorang...dari jauh lagi da bleh dengar dia panggil...Ni..se...rin!!! hahahaha...rindu moment tu...


Lepas tu, dorang bawak aku pegi ke satu bukit ni...The Grand Old Lady...ramai suka lepak2 situ....dorang kata biasanya meriah...tapi malam tu tak ramai sangat orang...suasana pun malap je...tak dapat tengok apa2 pemandangan pun...huhu

Esoknya, aku dengan Lyn bercadang nak pergi Brunei...rancangan asalnya nak pegi Gua Niah sebenarnya tapi kawan Lyn ada hal so kami cadang nak ke Brunei...Lyn pun tak pernah pegi...malam tu masa kluar dengan Nisirn, aku sempat tukar duit...RM200 dapat BND78 je...almaklumlah dorang pakai dollar...nilai duit dorang tinggi...


Awal2 paginya kami pun bertolak....tu di kejauhan tu adalah jambatan yang menghubungkan Miri dan Brunei...Jambatan ASEAN namanya...jambatannya biasa2 je tapi kena bayar you....RM10...





OK, itu adalah bangunan imegresen Kuala Belait...di sini aku blaja something...masa aku datang Miri dulu, di imegresen airport, aku tak guna pasport, just guna IC, so dorang bagi pas lawatan yang berupa sehelai kertas kecil...masa di imegresen Kuala Belait ni, dorang mintak pas lawatan tu...so aku pun bagi la berserta pasport aku...dia bagi pasport balik tapi tak bagi pas lawatan tu...aku da risau...camne nak kluar dari Miri dan balik semenanjung nanti kalau tak de pas tu? Masa balik tu baru terpikir jawapannya..well masa masuk Miri tu aku tak guna pasport so dorg bagi la pas lawatan, kalau guna pasport dorg x bg pas tu...so masa aku masuk Brunei ni dikira aku keluar dari Miri la, that's why dorg ambik balik pas tu...kiranya tak semestinya aku masuk Miri ikut airport, kluar pn kena ikut airport gak...kiranya skrg aku kluar Miri la...bila kluar Brunei, aku masuk Miri balik tapi guna pasport...so nanti kat airport tunjuk jela pasport tu...easy....hahahaha....yela, first time..mana la aku tau...but now I know...






Kami singgah di Pasarneka Kuala Belait ni sebab nak beli sarapan...


Aku beli kuih pulut panggang...3 kuih BND1 atau 1 dolar...tapi dorang sebut 1 ringgit...namapak cam murah je kan...sama macam Malaysia, kuih 3 seringgit...tapi bila nilai balik dengaan jumlah duit yang ada...skrg duit aku tinggal BND77....



Beli plak roti jala ni sebab nampak mengiurkan...kuah karinya dijadikan inti...aku pernah makan masa kat JB dulu...tapi susah nak cari kat tempat lain..tu yang teringin sangat...harganya 1 ringgit / BND1 gak...ada tiga ketul dalamnya...so duit skrg tinggal BND76...hukhukhuk

Dari Kota Belait keBandar Seri begawan ambik masa 2 jam lebih gak...kami da la tak de persediaan...sini tak mesra pelancong...tak banyak signboard...sesat larat gak la...terpaksa aku roaming...RM38 sehari...untuk dapatkan internet...tapi tak dpt guna sepenuhnya sebab bateri handphone kong... cable power bank plak rosak..hukhukhuk

Akhirnya tiba di Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin,,,masjid yang berkubahkan emas tulen...wow kagum betul....





Kami tak masuk pun...hanya jalan2 sekitar je...sebab hari ni Jumaat...jap lagi kaum muslimin akan membanjiri masjid ni untuk solat Jumaat...\

Bangunan macam rumah tu adalah pasaraya yang terkenal di Brunei, Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah...ada 2 bangunan yang sama...nampak macam rumah kan...dalam tu macam2 ada...aku dengan Lyn sempat la masuk satu bangunan...tak explore sangat...sebab bila waktu solat Jumaat, bangunan tu akan ditutup...maka menunggu la kami bersama pendatang2 lain yang bukan Islam...serius, kat sini ramai gila warga asing...bukan pelancong tapi pekerja kalau tak salah...



Sebelum bangunan ni tutup, kami sempat lunch di Jolly...kedai ni lebih kurang macam KFC tapi makanan utamanya spagetti...aku rasa ayam goreng dia je...tak de mood nak makan spagetti....lagipun nak jimat dolar yang ada...huhu...oh ye, harganya lebih kurang set KFC kita je...maksudnya kalau tak de duit akan rasa mahal la...


Sambil menunggu orang solat, kami sempat jalan2 keliling tu...tak de apa sangat pun...


Ada padang...

Dewan Bahasa & Pustaka...


Dan Kampung Air....rumah2 kat sini dibina di atas air....kampung ni merupakan kampung air yang terbesar di dunia kalau tak salah...di tepi sungai tu ramai pemandu2 bot yang bersedia je kalau de pelancong nak pegi melawat Kampung Air tu...harganya Nis kata dalam BND5 aku teringin nak naik bot tu sebenarnya...Nisrin cakap bot tu akan bawak kita ke Kampung Air tu untuk bersiar2 dan melihat sendiri kawasan Kampung Air tu...tapi sebab Lyn tak nak, so takkan aku nak naik sorang2 kan...so tangkap gambar dari jauh jela...


Tak de ape sangat nak dibuat di sini kalau kita tak de pengetahuan dan pengalan di sini...nak pergi ke attractions lain masalahnya tak tau di mana...asyik sesat je... minyak kereta pun da berkurang....untuk maklumans emua, nak isi minyak di Brunei ni kalau kereta plate luar, hanya de satus tesen minyak je bagi itupun satu pam tu je...kena isi ron97 plak tu...nasib la jumpa gak...kalo tak, kering minyak...

Akhirnya kami pulang je dengan kekecewaan sebab tak de pe sangat pengalaman di Brunei...hurmmm...pengajaran, lain kali kena research dulu ye kalau nak ke mana2...

Hari terakhir aku di Miri, pagi2 da keluar...terus bawak bagasi...sempat bergambar depan rumah sewa Lyn....


Lyn bawak aku ke taman berdekatan kawasan perumahan dia...kawasan rekreasi ni femes dalam kalangan penduduk tempatan...



Budak2 siap mandi manda kat sini...



Then, kami ke pantai Luak Esplanade....dapat la merelaxkan minda dengan angin laut sekejap...

Tibalah masa untuk pulang ke bumi semenanjung...that's my plane....


Yay...gembira rasanya akhirnya berpeluang menjejakkan kai ke Malaysia Timur....thanks a lot Lyn sebab sudi menerima diri ini sebagai tetamu dan bawak jalan2....that's the first step...lepas ni harap2 dapat pegi tempat2 lain plak...






No comments: