SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Jepun Hari Ketujuh - Universal Studios Japan (USJ)

Ohayou gozaimasu, minna (good morning, everyone)

I'm so excited for our activity today....walaupun sedih sebab hari ni last activity untuk kami buat di Jepun tapi aku akan enjoy sepuas2nya hari ni...

Hari ni kami akan ke Universal Studios Japan atau singkatannya USJ....tiket da beli awal2...kalau tak salah, Wardah beli di kedutaan Jepun kot...tah la...tak tanya detail plak...

Sebelum bertolak...sarapan dulu ye...lepas ni susah nak cari halal foods..


Di stesen keretapi, sementara menunggu yang lain, bergambar dulu dengan vending machine...macam Malaysia tak de je benda ni kan....

Kami excited sangat sebab kami harap kali ni berbaloi la kami pegi memandangkan trip ke Disneysea dan Disneyland tidak sebest yang diharapkan...










Wajiblah bergambar berlatarkan mercu tanda Universal Studios kan....

Kami dah ada tiket...so tak yah beli..tapi kami berpakat nak beli Express Pass....supaya dapat enjoy game tanpa perlu beratur lama2.....memang mahal sket kena tambah tapi berbaloi...







Aktiviti pertama kami....4D show....de dua cerita, Shrek dan Sesame Street...masa kami masuk tu citer yang ditayangkan adalah Sesame Street...I'm not a big fan...so tak berapa teruja...huhu





OK, bawah ni adalah roller coaster...so bergambar kat depan je..tak berani....hehe



Next adventure, Spiderman the ride...best giler2...wajib masuk ye...

Inilah suasana dalam USJ ni....ramai gak orang tapi tak de la crowded giler2...


Sterusnya, Terminator.....best gak....konsep 4D gak...tapi mula2 tu bosan sket sebab dorang wat cam sketsa plak...de sorang perempuan ni konon2 bg taklimat tp dalam japanese...tak faham pe dia cakap...tapi memang bosa dengar dia membebel..tetiba dia ditembak oleh robot jahat...semua orang bertepuk tangan...hehehe...bukan apa, lakonan perempuan tu cam over sket...annoying...

Then barulah datang Terminator menyelamatkan keadaan...best sangat....


Seterusnya, Back To The Future....
 Bergambar dulu dengan replika kereta yang femes ni....


Back To The Future ni lebih kurang macam Spiderman The Ride je....tapi lebih dramatic...huhu...secara berkumpulan, kami dibawa masuk ke satu bilik ni then pintu terbukak, ada kereta Back To The Future tu, kami pun naik dan bermula la adventure konon2 kami ke zaman akan datang...


Aktiviti yang bawah ni 'Backdraft' kami tak perlu guna Express Pass pun...tak ramai sangat...bila da masuk baru aku faham kenapa....

 

Tak best sangat...just pengarah tu bagi taklimat pasal scene yang melibatkan api...cuma ada satu scene suspend je....*spoiler*

Bawah ni adalah restoran yang bertemakan One Piece...namanya Sanji's Restaurant....wow teruja...tapi yela, restoran kan...mana bleh masuk...huhu...so bergambar jela...


Masa kami datang ni, One Piece punya show belum ada...hukhukhuk


SM Hologram V-Theatre pun belum ada...hukhukhuk


 Next game, Waterworld....ini adalah show...live action....so ada jadual...kena tengok showtime pada pamphlete yang kita dapat masa awal2 masuk....

Best...cuma dalam Japanese...tak faham sangat...tapi tau la jalan cerita...ada hero, heroin, orang jahat...

Wardah cakap ceritanya sama je dengan cerita di Universal Studios Singapore...cuma kat USS tu dorang guna English....



Next, wajiblah menyertai adventure of Jurassic Park....




Nama pun The Ride kan...so memang kita akan riding...kali ni naik sampan yang akan jalan ikut arus...kiri kanan adalah dinosaur tiruan....dan akan ada scene yang suspend ye...so be alert *spoiler*....dan bawak la baju hujan....mengelakkan kebasahan cam kitorang...huhu


 Next, kami [egi Jaws plak....cerita Jaws pun antara series yang best dan femes terbitan Universal...



Aktiviti di air jugak...naik bot cuma kurang basah sket berbanding Jurassic...dan bot yang ni ada pemandu...merangkap tour guide...dia cerita2 sket dalam Japanese so tak faham pe dia cakap...tapi yang kelakar adalah lakonannya...dia buat2 la jerit la konon2 ada jaws yang sebenar....siap keluarkan senapang dan tembak jaws tu...huhu


Seterusnya, kembali jadi kanak2 comey...kami ke area Wonderland...kat sini sesuai untuk budak2 je...

Tengoklah game nya...cupcake la... mery go round la...dll yang budak2 suka...


So, kami yang da bertukar jadi kanak2 pun naik la merry go round...hehe

 

 Decoration di area ni memang comey2 belaka....restoran, souvenir shop etc









OK, kami da keluar dari tempat comey tu...bawah ni adalah restoran gak....so kami tak masuk...just bergambar dengan kereta2 klasik yang dorang wat decoration tu je...


Hari pun semakin gelap...aktiviti bergambar tetap diteruskan.... bawah ni aku bergambar dengan founder of Universal....apa tah namanya...



Waaaaa...still rasa tak percaya berada di Jepun dan USJ ni sendiri.....pengalaman yang tak mungkin dilupakan...

Esok akan balik k Malaysia....rasa sedih pulak...rindu tanah air tapi......lepas ni tah bila nak datang balik sini....hukhukhuk

Oyasuminasai minna....


No comments: