SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Jepun Hari Ketiga - Tokyo (Shinjuku, Akihabara & Ueno)


Salam and good day REaDers.....

Ohayou, minnasan (Good morning, everybody)

Pagi ni kami akan bertolak ke Tokyo....fuh penat packing beg...banyak sangat barang...yela, aku kan banyak shopping semalam...penuh souvenir...untuk mengurangkan keberatan beg aku, aku mengambil keputusan untuk mengambil risiko meninggalkan beberapa barang yg tak perlu di stor bagasi j-Hoppers....stor tersebut memang terbuka untuk penginap2 j-Hoppers meletakkan barang...cuma keselamatan barang tidak dijamin la sebab sape2 pun bebas masuk kan...aku tinggalkan baju yg da pakai dan tak perlu pakai lg...sedikit souvenir mcm tshirt...bkn nak pakai kat Jepun ni kan...so buat apa beratkan beg...dan boot hitam aku yg menyakitkan kaki dan hati tu...aku tawakal jela barang tu akan selamat....kami akan kembali ke sini sebab kami akan bergerak pulang ikut Osaka...so apa salahnya tinggalkan kejap kan...

Sebelum bertolak, cam biasa sarapan dulu...kebetulan ada sorang minah Jepun, so kitorang pun ambik kesempatan bersembang dalam broken English (in my case...huhu)...dia cerita dia pelajar U yg tengah cuti, so dia pun travel ke bandar2 besar untuk cari keje untuk dia bila da grad nanti...



Kami ke Tokyo dengan menaiki shinkansen iaitu bullet train....ada mcm2 jenis shinkansen...yg kami naik ni tak de la laju sangat...free je under Japan Rail Pass tu...yg paling laju tu kami tak bleh naik la...kalau nak naik kena bayar lain...oh ye, kalau guna pass ni kena naik gerabak tertentu jee...gerabak lain untuk penumpang yg beli tiket yg de tertulis nombor tempat duduk....

Itu dia shinkansen da datang...kepala dia memang cam bullet....


 

Inilah suasana dlm shinkansen....ala, mcm keretapi kat Malaysia je, kelajuannya aku rasa mcm ETS je...

  

Dari shinkansen tu kami bleh nampak Mount Fuji...excited betul....yela, x berkesempatan pegi sebab x cukup masa dan kosnya agak mahal...


 Kami turun di Shinjuku Station....sebab hostel yang akan kami tinggal terletak di sini....



 Dari station tu kami berjalan kaki je ke Emily Guest House, agak jauh gak...kena seberang jalan bagai....sepanjang jalan tu banyak kedai2 dan bangunan2 yang agak sibuk...







      
Terserempak jugak la dengan my ex boypren, Takuya Kimura....
hihihi




AKhirnya sampai juga di Emily Guest House.....lokasinya terletak dlm 10 minit berjalan dari Shinjuku Station, kawasan sekelilingnya penuh hotel2...
Underground bangunan ni adalah kickboxing club....tapi kitorang x penah jenguk pun...takut...huhu


Guest House ni agak murah la, macam biasa, u get what u paid....bilik sangat sempit, bilik air mcm biasa kat tingkat lain....yg kelakarnya di pintu ke tingkat lain tu de tertulis penginap di tingat lain dilarang guna bilik air di tingat tu....habis tu kami nak guna bilik air mana? so kitorang buat x peduli je dgn arahan mengarut tu...kebetulan abang Wardah duduk tingkat tu so kalau apa2 bleh la berlakon seolah2 kitorang duduk kat bilik tu kan...huhu

Hallway kotor dan penuh barang2 lama...ini adalah antara barang yang terdampar di sudut open hallway....

Ini permandangan dari open hallway....penuh dengan bangunan je....



  Lagi satu yg klaka, kitorang tak jumpa langsung orang yg in charge Guest House ni....Wardah berhubung dengan dia guna e-mail je....dan kunci kitorang dia da letak siap2 dalam bilik yg tidak dikunci....erm pelik...

Guest house ni charge per pax....so aku, Wardah dengan kakaknya dpt bilik utk 3 orang, sama mcm j-Hoppers la...tp biliknya jauh beza....di j-Hoppers walaupun bilik x besar sgt tp xde la sempit giler mcm ni...nak berjalan pn x bleh...




Akhirnya, terpaksa bukak katil single tu, ambik tilam dia, gabung dgn tilam katil atas yang sangat tinggi tu dan bentang di bawah je....so Wardah dgn kakaknya tido di bawah...aku da cop katil double decker bahagian bawah tu...huhu


Serious cakap aku tak suggest kan sape2 untuk duduk sini la....kawasan keliling agak bahaya....penuh dgn love hotel je aku tengok...hotel kat sini de dua jenis penginapan....sama ada untuk sleep atau rest...yg 'rest' tu faham2 jela...huhu


Selepas settle down, mai bergerak menuju ke Akihabara, tempat yg femes dengan gadget...



Memang meriah sangat kawasan Akihabara ni...banyak sangat kedai2 yg menjual pelbagai gadget...yg pelik2 pun ada...













Jepun memang terkenal dengan cosplay (pakaian beragam)...dorang x de rasa segan pun pakai macam ni untuk promosi...


Yang ni plak aku duk pelik pe bende la yg dorg sibuk snap gambar ni...rupanya de kucing atas tu...kucing tu mcm pakai something kat lehernya...aku pn xtau pe kucing tu buat kat situ...nak kata promote apa2, xde pun barang ke atau papan tanda ke...malah tuannya pun xde...yg pelik, apa hal dorg duk berkenan kat kucing, mcm sesuatu yg pelik, pelik kan?



Inilah kedai yg kami kunjungi....kedai ni agak femes gak...so, kami fokus kat kedai ni jela...besar dan macam2 ada...





Dalam ni aku tak berani ambik gambar...takut tak boleh, nant jadi scene plak...da la aku x paham bahasa ddorg dan dorg pun x faham bahasa aku....huhu
Di situ aku beli kamera....jenama fujifilm...warranty local je...hukhukhuk...yg membuatkan aku tertarik sebab kamera tu bleh masuk air...aku mmg da lama nak cari kamera yg bleh bawak masuk air...harganya 16000 ye...lebih kurang RM450 gak la....


Then, kami menuju pula ke Ueno....tak sempat ke Ueno Park sebab da malam....kami ke sana untuk menemani abang Wardah yang nak cari helmet...dengar citer kat sana memang femes dengan kedai2 yang jual peralatan berkaitan motor ni...masa kami sampai tu banyak kedai da tutup...tinggal beberapa kedai je yg bukak...sorg pekedai tu cakap kalau siang mmg sederet bangunan tu kedai jual barang motor je...





 Dalam perjalanan pulang, sempat la jugak menikmati permandangan di waktu malam....

Bawah ni adalah pachinko, kedai game la lebih kurang...org Jepun kan suka main game...pachinko no terdapat di merata tempat...dan selalu je penuh...bukan setakat remaja, org dewasa dan org tua pun ada...selalunyaorang yang balik dari keje akan singgah sini dulu...mungkin untuk hilangkan stress keje la kot...






Di stesen Ueno, kami singgah dulu di Hard Rock Shop memandangkan Wardah dan adik beradiknya memang penggemar setia Hard Rock ni...





Okay, da penat, esok sambung.....jom balik ke our heaven a.k.a Emily Guest House...ahakz....


I'll be better~sayonara






No comments: