SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Jepun Hari Keenam - Shinsaibashi - Kyoto - Osaka

Konnichiwa....

Tadaima... (I'm back)

Okay....kami sudah pun kembali ke Osaka...naik bullet train gak....

Sampai je, check in j-Hoppers balik....then keluar la...tak nak buang masa memerap dalam bilik...tak lama lagi je nak meninggalkan bumi Jepun ni...

Destinasi kami adalah Shinsaibashi...kononnya tempat ni untuk tourists membeli belah gak...tapi aku tengok tak de apa sangat pun kat sini...lebih kepada tempat beli barang murah untuk rakyat tempatan je...banyak jual barang2 harian...pakaian, makanan, barang2 rumah...tak sesuai la kami nak beli untuk memberatkan beg...huhu






Then, kami ke Soccer Shop, Kamo...kedai ni terkenal dengan barang2 berkaitan bola sepak...local and international...

Aku ni tak minat sangat dengan soccer so cuci mata jela...mahal gak barang2 dalam ni..kalo murah, nak gak sambar dua tiga helai jersi...huhu


Lepas tu, kami ke Kyoto...sebab dorang2 ni nak ke Teramachi, nak beli souvenir...yela, dua tempat kami pergi, Asakusa dan Shinsaibashi mengecewakan, tak dapat nak beli apa pun yang sesuai...

Tapi malangnya, masa kami sampai da tutup...rupanya Teramachi ni tutup awal gak...hurm hampalah mereka...aku tak hampa sangat sebab da borong awal2 hari tu...

OK, tiba masa balik ke Osaka...

Sempat bergambar jap di luar stesen Kyoto...belakang ak ni Kyoto Tower...attach dengan hotel apa tah...tak tau la bleh melawat ke tak..boleh kot tapi kami nak cepat balik Osaka dah...so bergambar di luar je la ye....



Sampai je di stesen Osaka, kami berpecah. Aku, Wardah dan kakak Wardah nak ke ferris wheel belakang tu yang kaler merah tu....yang lain tak mo pegi sebab dorang da pegi masa malam pertama kami sampai di Osaka...masa tu kami tak pergi sebab penat sangat...huhu
 

Okay, walaupun aku ni jenis gayat tapi still rasa best dan teruja naik benda alah ni...namanya adalah Osaka HEP Five Ferris Wheel...benda ni terletak di tengah2 bangunan mall...nak naik benda ni kena masuk mall tu dulu dan naik ke tingkat 5 kalau tak salah...beli tiket dan pekerja tu akan tunjukkan jalan...kena bergambar dulu dan kalau nak beli gambar tu masa keluar nanti dia akan tunjuk...benda ni akan sentiasa bergerak dengan perlahan, so masa nak naik tu kena cepat2 sket la...pekerja tu pun akan pilih gondola yang sesuai sebab dia nak balance kan wheel ni...satu pusingan ambik masa dalam 15 minit kalau tak salah....cukup je satu pusingan, pekerja tu mcm tau2 je dan terus bukakkan pintu suruh keluar...


Sebab naik waktu malam, so hanya nampak pemandangan di Osaka waktu malam jela...


Cam biasa, aku sentiasa up to buy the picture...huhu...memang org kata membazir tapi bangi aku tu momento datang sini....lepas ni konfem tak datang da...huhu


Then, kami bercadang nak ke floating garden plak....kami de nampak bangunan tu masa bersiar2 malam pertama kami di Jepun ni...bangunan tu tak jauh dari hostel kami....bangunan tu nampak unik so kakak Wardah tengok kat internet, bangunan tu salah satu attraction gak la di Osaka ni...

Nama bangunan ni Umeda...


Inilah replika bentuk bangunan ni....


 Tinggi floating garden ni 140 meter...wow



Nak naik ke floating garden tu kena naik esclator yang agak tinggi...nasib la esclator...kalo tangga, pengsan gak di tengah jalan...huhu....menariknya esclator ni dindingnya transparent...bleh nampak luar...kalo naik waktu siang ni mesti gayat...huhu

 Ok, da sampai atas...floating garden...


Apa2 hal bergambar dulu....


Inilah permandangan dari atas bangunan umeda ni....waktu malam tak nampak apa sangat la...nampak lampu2 je..

 
Kat atas ni ada gak tempat orang letak kunci macam kat namsan Tower di Korea tu (aku tak pernah pegi, dengar cerita je)....gambar kami ni de sorang Japanese woman tolong tangkapkan sebab kitorang tolong tangkapkan gambar dia dengan anak perempuan dia...
 


 Wow....walaupun tak dirancang, dapat gak disccover 2 attractions di Osaka....best...

OK nak balik hostel...nak rehat...esok de aktiviti terakhir kami di Jepun....tak sabar rasanya....

oyasuminasai (good night)









No comments: