SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Jepun Hari Keempat - Disneysea

Konnichiwa....


Wow...sudah hari keempat kami berada di Jepun....still rasa macam tak percaya...akhirnya berjaya menjejakkan kaki di negara matahari terbit ini....

Dalam perancangan kami memang ada hasrat untuk pergi Disneyland...al-maklumlah Tokyo Disneyland ni je yang paling dekat untuk jejakkan kaki...belum mampu pergi yang jauh2 nun....tapi kami dalam dilema sama ada nak pergi ke Disneysea atau Disneyland....kami memang nak sangat pergi Disneyland tapi kakak ipar Wardah iaitu Kak Ita cakap Disneysea ni satu2nya ada di Jepun..tempat lain belum ada lagi...adoi...dalam dilema betul...rugi plak kalau tak pergi Disneysea ni..tapi Disneyland pun teringin nak pergi...akhirnya kami mengambil keputusan nak pergi dua2...hari ni pergi Disneysea, esok pegi Disneyland...

Kami beli tiket siap2 untuk dua hari sebab lebih murah....



then nak pergi ke Disneysea ni kena naik train yang comey tingkap dan pemegang atas dia ni.....tiket train ni pun kena beli ye....everything here is all about money...hukhukhuk....yang kelakar, kami terbeli tiket combo, yang membolehkan kami pegi balik antara Disneysea dan Disneysea....tapi kalau pikir balik, kami buat apa nak pegi Disneyland hari ni kan? kami nak pegi esok...tiket tu valid untuk hari je...huh...tu la, tak pikir dulu...nak wat camne kan...perkara dah berlaku...duit pun dah bagi kat org kaunter tu...huhu







Inilah Disneysea...wajib bergambar di mercu tanda ni dulu....



Yeah, jumpa characters...sempat bergambar dengan chipmunk....



Aktiviti di sini lebih kepada benda berkaitan air la, nama pun Disneysea kan....

Manusia memang ramai giler...kitorang pun tanya la kat pekerja kat sana yang boleh cakap sikit2 English...kenapa ramai sangat orang?...dia cakap sebab di Jepun da bermula spring break...cuti musim bunga...ceh....wromg timing nampaknya...

Kapal ni adalah aktiviti pertama kami cuba....dan serius menyesal...hahahaha...dalam ni de interactive turtle....sebenarnya de sekor penyu animasi di skrin besar yang banyak cakap (dalam Japanese) dan berkomunikasi dengan penonton...budak2 bleh la layan...untuk orag dewasa cam kami bosan giler...da la x faham sepatah haram pun...cuma aku berjaya belajar satu ayat, aku dapat tangkap sebab ayat tu yang pertama dia cakap pada budak2 yang dia berkomunikasi iaitu 'kimi no namai wa'...maksudnya 'Siapa nama awak?'


Sebab ramai sangat orang, dan perlu beratur berjam2, maka tak banyak aktiviti dapat kami join di sini...kecuali bergambar...huhu
Beza betul dengan warga tempatan yang x kisah langsung beratur lama asalkan dapat join aktiviti...










Bangunan di bawah ini adalah pementasan broadway...teringin nak tengok tapi ada jadual..masa aku datang tu kul 10, next show lambat lagi dlm kul 12, tp tengok la org yang da beratur nak tunggu show tu...huh...kalo aku mmg tak sanggup la nak tunggu lama2 cm tu...huhu


Bawah ni plak 'Tower of Teerror'....tak pasti game berbentuk apa...mcm rumah hantu je sbb dengar gak bunyi2 seram dtg dari bangunan tu...tak dpt nak try sebab terlalu ramai orang....

Bawah ni Toyville Trolley Park...tempat citer Toy Story....[pun ramai orang...aku rasa dalam ni show je kot...




Bawah ni gambar kami naik bot pusing2 sekitar je...


Ini jela game yg mampu kami main...masa ni tak ramai orang...dapat la jadi kanak2 jap...huhu


Kami berada di sini sampai petang je...tak tunggu malam pun sebab semua pun da penat dan esok nak datang balik untuk Disneyland plak... Actually kinda regret gak la masuk Disneysea....lebih baik la kami stroll bandar Tokyo...masuk sini da la bayar mahal, tak dapat main apa pun...huh

Tapi positive thinking, at least dapat pengalaman baru...dapat merasa sendiri suasana dalam Disneysea ni...tak de la duk tertanya2 dan terpikir2 kan....




Ok lah, bye2 Disneysea...esok kami datang balik untuk ke Disneyland plak...sayonara


No comments: