SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Jepun Hari Kedua - Nara & Kyoto

Konnichiwa

Hari ni my birthday...tanjoubi omedetou to myself... first time sambut birthday di luar negara... :)
Masuk la hari kedua kami di negara matahari terbit ni....kami masih di Osaka...cadangnya hari ni nak pegi Nara...

Sebelum tu, sarapan dulu la ye...di j-Hoppers ni ada dapur...bleeh la penginap nak minum, makan2 atau masak2...pinggan mangkuk sudu garfu disediakan tapi bahan sendiri la yee...ada gak tersedia satu bakul untuk penginap menderma bahan mereka...so kalau penginap laind a desperate sangat bleh ambik kat situ je ye...

Aku de bawak 3 in 1 sendiri... :)




Bawah ni gambar aku di stesen keretapi Fukushima....ala2 stesen lrt di KL je...







Perjalanan ke Nara dlm 45 minit gak la....da sampai tu bergambar2 dulu di stesen Nara...


 Ada plak ruang untuk menampal ucapan....ala2 sakura....maybe sempena musim bunga...so kami pun mengambil kesempatan la nak join Japanese gak lekatkan ucapan kami...walaupun xde sape akan baca pun...huhu



Keluar stesen pun nak bergambar....jakun sket la...first time datang jepun kan....




Nara ni pekan kecik sket la....banyak kedai2 sepanjang jalan tapi x meriah sangat la...














KFC pun ada...tapi kehalalannya xde la...huhu





Sekarang, kami menuju ke temple yang terletak di nara ni...kena menapak tangga...penat...tapi kena bergambar gak...












Ni gaya je ye...x minum pun...risau plak air holy ke apa kan...huhu




Dalam pagoda ni x bleh masuk...bleh tangkap gambar luaran je....



Yang ni tempat sami2 baca doa kot...relax je aku berdiri atas tu...huhu...masa tu x terpikir...xtau pun tempat apa...lama2 tu baru terpikir, entah2 tempat sami sembahyang ramai2 kan...mana la tau...




Dalam kawasan temple ni, rusa berkeliaran...sempat gak sekor rusa menyerang aku dgn menggigit bahu aku...x sakit pun...dia gigit baju je...tapi geli....hihihi






Lepas puas berjalan sekitar Nara...kami bercadang nak menaiki Romantic Train yg terletak di Sagano....so kitorang naik keretapi ke Kyoto...

Dalam perjalanan nak ke stesen keretapi, terjumpa kedai yang jual coat2 yang murah...2 coat lebih kurang RM50..so sepasang harganya lebih kurang RM24 je...aku share dgn Wardah...aku ambik coat ni...sebab tebal sket....sejuk kot walaupun siang....beli je terus pakai...rasa berbaloi...tapi xtau la second hand ke apa kan...halal jela...huhu 

On the way dari Nara ke Kyoto...




Inilah iklan Sagano Romantic Train....



Dari stesen, kitorang jalan kaki je....sebab x jauh sangat...

Then kami terjumpa la satu2 nya pokok sakura yang berbunga...yay...dapat gak tengok live...huhu


Yang ni peta yang menunjukkan laluan Romantic Train...


Inilah stesen Romantic Train tu...dalam kawasan ni terdapat gak muzium train...






Yang ni plak bekas Romantic Train kot...yang untuk display je...sama ada model je atau keretapi lama yang da tak digunakan...



Sagano Romantic Train ni kononnya keretapi untuk melihat pemandangan la...konon ada 4 musim yang kita dapat tgk sepanjang perjalanan....tapi kami yg x bernasib baik ni xdpt tengok apa pun....salji da xde...pokok2 x berbunga lagi...daun2 berguguran untuk autumn pun xde...hukhukhuk

OK, tu dua keretapi sudah datang....





Antara view yang kami nikmati....x menarik sangat pun....








Aku pun xtau tujuan org ni pakai topeng camtu...just entertainment kot...tah la...




Dalam tu, ada dua orang Japanese yang bagi kitorang kad yg bertulis dalam English...dorg menawarkan khidmat tangkap gambar polaroid...then dorg akan letak dalam kad khas Sagano Romantic Train untuk tujuan kenangan...yang lain x berminat sbb harganya boleh tahan mahal...convert duit kita dekat RM50 gak la, tapi sebab aku ni sucker for momento, maka aku nak la...huhu



Romantic ni akan berhenti di satu perhentian khas....semua orang kena turun...xde perkhimatan berpatah balik ye...cara nak keluar dari tempat tu, sama ada naik bot lalu sungai yang kita ada nampak masa naik train tadi...yg mana kami x sempat naik sebab da petang, perkhidmatan pun da habis...lagi satu cara adalah berjalan ke stesen keretapi berhampiran tapi x hampir sangat pun...kena menapak lagi la...huhu

Sebelum tu, bergambar dulu dalam kawasan stesen...

Inilah Romantic Train yang kami naik...


Hiasan dalam ni unik, ala2 stesen zaman dedulu...




 Yang ni hiasan yang ada di sini...aku berminat sebab aku pernah tengok filem anime terbitan Studio Ghibli bertajuk "Pom Poko"....cerita tu mungkin berdasarkan mitos yang famous kat Jepun ni dan mitos tu berasal dari sini...mungkin la kan...






OK, kemudian tiba masanya untuk menapak...bergambar jangan lupa ye....dapat gak la melihat pemandangan kampung di Jepun....slalu tengok dalam drama je....huhu



Kemudian, kami menaiki keretapi menuju ke Kyoto...kami nak pergi ke Teramachi market yang sangat famous dalam kalangan pelancong untuk membeli souvenir yang murah2...dari stesen, kami ikut jalan bawah tanah....keliling tu banyak kedai2...mmg meriah la...


Teramachi market ni adalah tempat shopping yg dipenuhi kedai2 dan berbumbung...selesa la kiranya nak beli-belah...sangat meriah dan persekitaran pun bersih je...






Banyak gak aku memborong...aku kan queen of the souvenir...kalau bleh nak beli souvenir untuk semua rakyat Malaysia...huhu....yang lain mcm x nak beli dulu...konon nak tengok kat tempat lain dulu...tapi aku malas nak pikir da lepas ni...beli je siap2....contoh souvenir yg aku beli t-shirt, fridge magnet.....kimono pun aku beli...utk pakai sendiri la kononnya...harga pun murah je...dalam RM30 camtu...tapi tali tengah tu aku x beli...mahal...

Akhirnya, semua da kepenatan...kaki masing2 da sakit sebab asyik menapak je...aku la paling sengsara sebab pakai boot...bajet sangat nak ber'boot' di oversea....ambik kau....nasib la abang Wardah yang membeli kasut bagi pinjam pakai kasut dia...besar sket tp pasrah jela...aku sampai pikir nak berkaki ayam...huhuhu

OK, masa untuk pulang....



OK, tips untuk kali ni....
'
*Bawak la makanan dan minuman sendiri secukupnya...sini memang susah nak jumpa kedai makan yang halal kecuali pandai cari...mcm kitorang, x pandai cari...nasib la de bekalan...contoh makanan yang bleh bawak, maggi cup, biskut, roti, makanan2 instant yg bleh masak guna microwave, 3 in 1 dll...

*Kalau pergi 'time' lebih kurang macam aku pergi, pakai la baju tebal sket tapi x payah la yang 'padded'....memang sejuk walaupun siang tapi x la sesejuk malam..mitten x pakai pun xpe....

*Kalau masa terhad, tak payah la pergi Nara...x de apa sangat....de temple dgn rusa je...bagi aku bosan la...tapi kalau sesape berminat, dipersilakanla...nak dpt pengalaman ke....atau masa banyak sangat ke sampai xtau nak pegi mana...ok la...

*Sagano Romantic Train tu pun x best sangat...mungkin kami je yg x bernasib baik...kalau masa salji atau penuh bunga2 ke, berbaloi la kot, baru de perasaan romantic...huhu

*Tak payah berangan nak pakai 'boot' ye kecuali kaki anda tahan lasak...aku bawak dua boot ke Jepun ni....hurmmm...memberatkan beg je...rasa nak sedekah kat org Jepun jek..huhu

*Kalau nak beli souvenir, Teramachi Market la tempatnya....memang murah dan banyak pilihan....Wardah dan kakaknya da menyesal sebab x beli...kitorang de datang lagi sekali tapi da tutup...so kalau nak pegi, awal sket ye...jepun ni memang jenis tutup awal...

OK, jumpa lagi hari ketiga nanti...sayonara :)

No comments: