SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Singapura Hari Terakhir Bahagian 2 - Trick Eye Museum dan Pulang ke Malaysia



Salam and good day REaDers....

Last ativity di Sentosa ni adalah Trick Eye Museum...aku gunakan kombo Sentosa ni yang terakhir...

Trick Eye Museum ni terletak berdekatan dengan USS....kami pergi dengan menaiki bas...siap tanya kat driver tu camne nak pergi...beliaulah yang turunkan kami dekat satu bangunan tu dan bagitau cara nak pergi...thanks pakcik ye...

Rupanya kawasan Trick Eye Museum ni adalah Korea Town...hurm...memang Trick Eye Museum ni pun inspirasi daripada muzium di Korea.... kami tak dapat nak explore sangat kawasan ni sebab kesuntukan masa...matlamat utama adalah Trick Eye Museum...





Muzium ni lebih kurang dengan Alive Museum je...cuma ruangnya lebih kecik dan sempit sket...da la orang ramai...aduhai...kepanasan kami masa rushing2 nak rebut tempat bergambar...huhu







Yang ni la paling menakjubkan...menang trick eye betul kan...gambar ni de sorang pengunjung tolong ambikkan...






Belum ada partner...so tangkap sorang2 jela...huhu




Gambar ni sorang pengunjung dari jepun kalau tak salah yang tolong tangkapkan lepas kitorang tolong tangkapkan gambar dia dengan kawan2nya kat sini...















Scandalous betul gambar ni kan...hihihi




Gambar ni ada akak tu tolong tangkapkan...orang Melayu..maybe orang Malaysia gak kot...tak sempat nak tanya...siap suruh kami berlakon lagi...thanks ye akak...








Gambar ni pun de pengunjung tangkapkan lepas kami tolong dorang...kat sini memang kena saling membantu...hehe











 Banyak lagi gambar sebenarnya tapi aku sajikan yang menarik di antaranya jela ye....

OK, masa untuk pulang...

Kami dalam dilema sebenarnya nak keluar dari Sentosa guna train atau naik balik cable car tu...cable car tu packagenya pegi balik...nak naik kena pegi tempat dia yang agak jauh...kena naik train dulu...kalau tak naik sayang plak kan....so kitorang sepakat naik jela...alang2 kan...

Kali dalam gondola kami bleh guna aplikasi super hero ni...gondola kami Green Lantern...hurm kecewa sket laa...aku harap superman ke batman ke..tapi xpela daripada xde kan....


Then kami ambik beg dan naik MRT ke satu stesen ni...tak ingat la apa nama stesen tu tapi aku rujuk google map, kalo nak ambik bas ke JB tunggu kat perhentian bas area situ....

Oh ye, aku ambik train dari JB bukan dari Woodlands atas faktor perbezaan harga yang sangat ketara....kalau naik dari Woodland harga tiket kena bayar dalam SGD...lebih kurang SGD35...convert duit kita dalam RM80 gak la....tapi kalau naik dari JB, harga tiket RM34 je....beza gila kan...

Cuma kena sengsara sket la...lama gile kitorang tunggu bas tak sampai lagi..de sembang dengan auntie tu dia kata kalau nak ke JB time macam ni (masa tu da nak senja) memang sesak la sebab orang balik kerja kan...orang Jb yang keje kat SIngapore pun nak balik JB so memang sesak la...alamak tak terpikir plak ye...

Kitorang risau je bas tak de ni...Tiqah mula nukak internet nak tengok kalau2 tiket train ada lagi...beli jela yang naik dari Woodlands tu...janji dapat balik...huhu

Then de satu bas datang...aku terus g tanya driver tu...orang Melayu...dia kata ada bas ke JB, jap lagi sampai...huh lega sket

Alhamdulillah pastu bas datang...ramai roang...terpaksa berdiri je...tapi memang lama gile perjalanan ke JB ni...sejam gak la..bleh kata semua perhentian bas dia berhenti...dalam tu ada uncle India dengan auntie Chinese ni...dorang kagum tengok kitorang dengan beg besarnya...dorang pun nak ke JB gak...

Sampai di imegresen kena turun....auncle dengan auntie tu gtau kena bwak barangs emua pastu karang naik je mana2 bas yang company sama...banyak rupanya bas dari Singapore ke JB ni..maybe sebab ramai penumpang kan...

Beratur nak cop pasport pun lama...pastu kena scan beg...sebab beg besar kan...yang bawak beg tanya je tak yah.....

Pastu kitorang tunggu la kat tempat disediakan...datang bas...dapat la duk jap...da nak sampai pun..dekat je imegresen tu dengan JB Sentral...huhu

Sampai JB Sentral kitorang terus ke kaunter tiket, nak tanya kalau2 bleh upgrade tiket, nak ambik yang katil punya....serik dah dengan pengalaman masa pegi...punyalah bising dalam tu...huh

Tapi nasib tak baik, semua da habis...hurmmm...xpelah, nasib baik ada gak tiket...kalo tak, tido kat situ la jawabnya...huhu

Sementara tunggu keretapi kul 11.30, kami dinner dulu di kfc....

Hurmm....tamatlah sudah percutian singkat kami ni.....banyak pengalaman baru yang tak dapat kami lupakan....thanks Tiqah sudi temankan aku....jom bercuti bersama lagi next time...bye bye bicycle :)


Singapore Trip
Day 1
Day 2
Day 3 Part 1 - USS
Day 3 Part 2 - Madamme Tussauds
Last Day Part 1 - Sentosa

I'll be better~sayonara