SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Percutian Ke Krabi

Salam.....dan sawadika.......
sawadika tu greeting dalam Siamese....bahasa Siam
biasa dengar sawadikap kan? well, itu sebutan lelaki...perempuan lembut sket...so sebut sawadika je...begitu juga ucapan terima kasih... lelaki sebut kap kun kap manakala perempuan sebut kap kun ka.... aku tau pasal benda ni melalui citer Running Man masa dorang filming kat Thailand.... then aku g Thailand baru2 ni dan dorang mention benda ni gak....

Well, aku nak citer pasal percutian aku di Krabi, Thailand.

Alkisahnya bermula macam ni....kawan aku masa skola dulu, Aen....ada promote trip ke Krabi beberapa bulan lepas....aku mula2 tak tertarik sebab aku da ada plan bercuti ke tempat lain dan sedang mengumpul duit....tapi lama2 mcm tertarik plak...biasala, aku kan senang terpengaruh...hehe...harga trip ni kira murah la...rm600 utk 4 hari 3 malam...all in...tu yg aku tertarik...mula2 aku igt naik flight...tapi rupanya naik bas....then macam risau gak...aku ni mana bleh perjalanan lama2...mabuk sket...hehe....tapi bila pikir balik, kalau aku tak join yg ni, bila lagi aku de peluang nak pegi? nak pegi sendiri? aku mana la reti nak berurusan...nak uruskan perjalanan, accomodation, tempat2 nak dilawat, aktiviti2 sepanjang kat sana...leceh tau...English aku da la sedang2 je...aku bukan reti bahasa Thai....tu yg membuatkan aku rasa nak join trip ni....

Aku ajak beberapa orang kawan aku untuk teman...biasala, aku kan tak boleh sorang2...penyegan tahap dewa...tapi aku direject atas pelbagai alasan...sorang tu da ada plan ke tempat lain...sorang tu sambung blaja so dia kena hadiri kelas....sorang lagi mcm ragu2...aku pun malas nak push sebab takut trip ni tak seperti yg diharapkan.....so aku macam nak berputus asa....tapi da rezeki aku nak pegi...sorang kawan sekelas aku masa skola dulu yg sekelas gak dengan Aen, iaitu Nida berminat nak pegi....so aku berjanji dengan dia la untuk saling menemani...chewah...hehe

Aku da lama tak jumpa Nida...masa skola dulu kitorang agak rapat la...tapi habis skola, masing2 bawak haluan sendiri....kat laman sosial pn jarang berinteraksi...jumpa pernah tp sekejap2 je...x sempat sembang lama...itupun masa dia posting kat skola menengah adik aku...x sempat sembang lama pun...dia pun da tukar skola tak lama lepas tu....huhu....so aku risau gak kitorang akan awkward bila berjumpa nanti....tapi aku cuba berfikiran positif...kalau fikirkan, aku dengan semua org pun awkward...baik awkward dengan kawan drpd dengan org yg aku langsung tak kenal...hehe

Di sekolah, kebanyakan kawan2 sekerja aku tau yang aku nak pegi...sebab de sorang tu, Kak Syu pernah pegi naik kereta dengan famili dia...so aku tanya la pasal perjalanan ke sana...dia cakap memang jauh dan bosan...tu yang aku lg risau...huhu...then aku ambik borang kebenaran keluar negara di pejabat...tapi aku bertangguh nak siapkan sebab banyak sangat naik isi...so aku hantar masa aku bertugas dalam cuti...lebih kiurang 2 minggu sebelum nak pegi...sepatutnya kena hantar sebulan sebelum pegi...huhu

Then beberapa hari sebelum pegi aku de la wat research...baca blog para blogger yg pernah ke sana...baca tips2 dan suasana di sana...Aen kata lebih baik tukar duit kat sini....so aku pun pergi ke Aeon Kinta City, Ipoh...aku pernah nampak ada money changer kat situ....tempat lain pun ada tapi aku macam risau kena tipu ke ape ke...kat Aeon tu under Maybank so kebolehpercayaannya tinggi...huhu...masa kat sana aku call Nida...tanya dia da tukar duit ke...dia kata belum...bila dia tau aku kat Aeon, dia pn nak datang gak...so aku tggu la dia sambil baca buku penyiasat Remaja yg baru aku beli...huhu

Then bila dia sampai kitorang pn tukar duit...mula2 cadang nak tukar rm500 tapi Nidak kata dia tukar rm200 je...bukan nak shopping sakan..aku pn terpengaruh...aku tukar rm300 je...then kitorang pergi membeli barang2 keperluan cadangnya...aku de terbaca kena beli universal plug sebab plug Thai tak sama dengan Malaysia....tapi tinggal 1 plak..Nida yg de rezeki beli..xpela, kitorang cadang nk kongsi je....aku nanti bawak extensions...pastu aku cadang nak beli sandal baru tp tak selesa plak yg aku berkenan tu...terus cancel...nak beli beg yg ala2 water proof tp mahal plak...kitorang nak berjimat ni...huhu..akhirnya tak beli apa pun....

Finally, hari untuk berangkat pun tiba...tempat menunggu adalah di stesen keretapi Ipoh...adik aku, Loppy hantar aku ke sana...walaupun masa tu aku tengah bg silent treatment kat dia...adalah, bengang pasal satu bende....aku pun da lupa pasal apa...huhu...tp sebab memerlukan khidnatnya, aku mintakla dia hantar...dia pun terpaksa setuju je sebab aku kakak, dia kena dengar cakap aku....hihihihi

Sampai di sana, Nida da ada...kitorang pun duduk2 la di kawasan stesen tu....situ memang tempat orang lepak2 pun termasuklah mat2 motor...kurang selesa gak tp xpela....xde option...lgpun inilah dunia sebenar....kena hadapi...huhu

Ada jugak kitorang nampak beberapa orang yg turut menunggu di situ bawak beg2 besar....maybe dorang pun join rombongan Aen ni kot.....tapi tak berani nak tanya...takut salah plak...malu je...huhu

Then dalam kul 12 lebih, bas pun sampai....dalam tu da ade peserta drpd KL....lama giler tak jumpa Aen...berpeluk2 gak la kitorang tiga orang....hehe...tunang Aen pun ada...dorg joinventure buat trip ni...
Trip Suka Suki AF....cari kat fesbuk ye....

Aku risaiu gak badan aku buat hal masa perjalanan ni...maklumlah aku ni tak tahan sejuk la...akan mempengaruhi bladder aku....mabuk perjalanan la...macam2...Alhamdulillah tak de ape yg teruk berlaku...setiap kali berhenti kat R&R, aku akan turun untuk ke tandas....walaupun tak rasa sangat, aku akan paksa diri gak...takut tengah2 jalan buat hal plak....

Sampai di Hatyai kalau tak salah aku, kitorang kena naik van pulak....lebih kurang 3 buah van bawa kitorang yang tak berapa ramai ni....aku tak ingat la brape ramai peserta rombongan ni tapi kalau tak salah tak smpai 20 orang pun...


Kitorang berhenti makan di satu kawasan rehat...waktu ni kena bayar sendiri...aku tak ingat sangat aku makan apa tapi aku ingat yang aku tak berapa suka dengan rasanya walaupun nampak mengiurkan...huhu...harganya pun tak brape ingat la tapi lebih kurang harga kat R&R Malaysia je....nilai bath dengan RM macam lebih kurang je....




Kami sampai di Krabi lebih kurang pukul 2....then kami check in tempat tinggal kami yang berupa chalet....Ao Nang Garden Home Resort....lokasinya tak jauh dari pantai Ao Nang, kiranya bleh lagi la nak berjalan ke pantai tapi ambil masa 15 minit gak la....urusan check in semua Aen dan tunangnya uruskan....lepas dapat kunci, kami terus masuk dan menguruskan diri....



Kemudian petang tu dalam kul 4 camtu kami bergerak ke Pantai Ao Nang dengan menaiki tuk tuk....Tuk tuk di Thailand ni adalah pengangkutan awam yang ala2 teksi...ada banyak jenis, ada yang besar, ada yang kecil....Sebab kami ramai, kami naik yang besar la...tu pun tak semua pergi, ada yang nak berehat2 dalam bilik dan ada gak yang dari awal lagi da pergi meneroka...huhu...


 Pantai Ao Nang ni macam pantai2 lain la, cantik dan menenangkan....tak jauh beza pun daripada pantai2 di Malaysia...kawasan pantainya agak terbuka maksudnya orang dari tepi jalan pun bleh nampak kawasan pantai ni jadi untuk mandi2 di pantai ni macam segan sikit la kot...tapi kami pun memang tak bertujuan nak mandi...huhu




Di pantai ni juga ada disediakan peta untuk melihat attractions yang ada di Krabi...elok juga ada benda macam ni, memudahkan pelancong....macam kami memang da ada hala tuju sebab semua diuruskan oleh ejen...tapi yang datang sendiri bleh la tengok tempat2 yang boleh dilawati...


Kami terus menuju ke sebuah restoran yang aku tak ingat namanya tapi aku ingat makananya best...kami makan steamboat...

 


Malam ni aktiviti bebas....free and easy...so kami pun bersiar2 di kawasan Ao Nang ni...penuh dengan tempat membeli-belah untuk para pelancong....






Dah puas berjalan2 dan shopping sikit2, kami pun pulang....aku dan Nida cadang nak berjalan je...malas nak berhabis duit naik tuktuk walaupun tambangnya tak mahal sangat pun...lebih kurang 2 ringgit duit kita je....huh penat gak berjalan 15 minit ni...mula2 kitorang tak ingat jalan nak balik, siap tanya orang lagi...dorang pun tak brape tau sebab resort kitorang ni tak femes kot...hehe..tapi Alhamdulillah jumpa gak jalan balik...ala Krabi ni bukan besar sangat pun...trutama Ao Nang ni...dekat2 je....



Hari kedua kami di sini kami melakukan aktiviti island's hopping....aku cuma ingat Tup Island je...yang dua pulau lagi tak ingat namanya...tapi semuanya cantik2 belaka....tapi yang penting aku excited nak main air...huhu




 Pengalaman paling tak boleh dilupakan adalah masa snorkeling....aku tak pakai set snorkeling tu sebab aku tak suka sumbat mulut...lagipun aku bawak goggle sendiri...lagi selesa walaupun tak boleh lama2 bernafas dalam air...

Best snorkeling sebab dapat berenang dengan ikan2...tourist guide siap bg roti suruh bg ikan makan tapi aku bagi sekali je...tak suka sebab ikan2 tu siap gigit tangan...kelaparan sangat...memang la tak bahaya sebab ikan tu kecik2 je...tapi rasa pelik bila banyak2 gigit sekaligus...huhu

awal2 lagi tourist guide kami da pesan jangan pergi jauh sangat dari bot....tapi da leka sangat main air sampai tak perasan bot yang kami naik tu makin lama makin jauh dibawa arus.....maka kami pun cepat2 la berenang ke bot...tapi bot semakin jauh dan kami pun da kehabisan tenaga....serious rasa macam nak give up je...tapi Alhamdulillah, dapat gak sampai ke bot...semua orang pun selamat sampai...tapi aku takkan lupa pengalaman tu....huhu





Malam pulak kami dinner di Chaba Thai Kitchen...makanannya menang first class....sedap...tapi rasa macam makan di Malaysia...almaklumlah kita di Malaysia pun makan masakan camni gak....


 

Bergambar dengan tuktuk yang kebetulan ada depan kedai...yang ni tuktuk kecik...naik dalam dua orang camtu...tambang plak dalam 2 ringgit duit kita...tapi aku tak pernah naik pun....berjalan lagi best...huhu



Aku, Nida dan sorang lagi kawan baru yang join trip ni, Ashraf bersiar2 di sekitar Ao Nang....kitorang usha2 tempat mengurut sebab cadangnya malam esok nak mengurut2...datang Thailand mestilah buat aktiviti wajib tu...huhu...banyak sangat kedai mengurut, tak tau nak pilih...



Oh ye, aku sempat gak buat manicure...yang sedihnya aku pilih tempat paling murah tapi aku kena bayar lebih gak sebab dia tanya something dan aku tak faham aku angguk je rupanya dia tanya nak kilatkan skali ke? aku angguk plak...cis....

Dalam perjalanan pulang kami singgah nak makan banana crepe...yang agak femes di sana...tapi tinggal 2 je...da lewat, banyak habis, makcik tu pun da nak tutup...so kami kongsi la tiga orang...serious sedap...


Hari ketiga, kami pergi ke tempat menunggang gajah....sebenarnya tak de dalam perancangan tapi atas permintaan....tapi kena bayar sendiri la....tak ingat la brape....huhu....aku pun beria gak sebab tak pernah naik gajah atau lihat gajah seccara up close...huhu...kitorang pegi menaiki tuktuk besar ni...sementara menunggu yang lain, sempat gak kitorang naik ke atas untuk bergambar...


Untuk seekor gajah kena naik berdua...Nida tak nak naik sebab nak jimat duit...nasib baik Aen nak temankan aku...itupun dia yang bayarkan dulu..aku tak de duit pecah masa tu....Gajah tu dipandu (betul ke tak term ni entahlah huhu) oleh seorang lelaki Thai yang agak peramah gak...kitorang bersembang dengan masing2 broken English...huhu



Habis je sesi menaiki gajah, aku pun beli la makanannya nak bagi kat gajah sebagai mengenang jasanya....


Then ada seekor anak gajah dibawa keluar untuk membuat pertunjukan....aku siap volunteer lagi...hihihi

Selepas lunch, kami pergi kePa Phru Tha Pom Khlong Song Nam...tempat sungai yang sangat jernih dan bersih....hanya boleh mandi kat kawasan yang dibenarkan je untuk memelihara kejernihannya....


Tapi memang serius cantik....rasa tenang je.... di sana kami cuma tengok pemandangan je...memang tak berhasrat nak mandi....



Malam tu kami dinne di restoran yang sama dengan malam pertama....steamboat....


Selesai dinner aktiviti bebas... aku bercadang nak pergi massage...tak sah la ke Thailand kalau tak diurut kan...huhu

Mulanya Nida tak mau massage...tapi dia sanggup tunggu aku....masa aku da habis aku keluar tengok dia da tak ada....so aku tunggu jela kat luar kedai tu...nak contact tak boleh sebab aku je yang ada beli nombor Thai...Nida tak de.... aku tak berani nak ke mana2, takut Nida datang balik...

Beberapa minit kemudian, tiba2 nampak Nida keluar dari tempat urut tu...rupanya dia pun berurut gak...tertarik katanya...then kami berdua menyesal sebab tak berurut dari malam pertama lagi...sepatutnya tiap2 malam baru best...hihihi



The next day adalah hari terakhir kami di Krabi.....rasa sedih plak...huhu


Sebelum pulang, kami ke Fossil Beach, pantai yang peenuh dengan fossil sehingga membentuk daratan.... tapi kami agak kecewa sebab nak masuk kena bayar....peraturan baru... menurut kawan aku yg merupakan tourist guide kami, sebelum ni free je nak masuk... bukan tak mampu nak bayar, masalahnya agak mahal gak...aku tak ingat tak brape cuma agak  tak berbaloi kalau setakat nak tengok fosil je...bukan bleh mandi atau buat aktiviti air pun kat pantai tu....so kami cuma bergambar dari atas jela...


Kemudian, kami ke muzium ikan...aku tak ingat nama spesifiknya.....tapi kat sini penuh dengan pelbagai jenis ikan dan hidupan laut la....



Akhir sekali, kami ke  Krabi Town, tapi bukan berjalan2 kat pekan pun...cuma nak bergambar kat landmark ni je....simbol pekan Krabi....




Lepas tu bertolak ke Hatyai untuk menaiki bas...



Then, kami pun bertolak pulang.....tapi sempat singgah di Hatyai dulu...mula2 ingat nak bershopping kat floating market tp rupanya hari tu tutup...nasib tak baik...hukhuk...so kami cuma bershopping kat kawasan sekitar dan lunch skali... lunch ni kena bayar sendiri, da tak termasuk pakej...so bebas la nak makan kat mana2...sini banyak gak kedai halal...kami pilih untuk makan kat satu kedai ala2 Arab...harga memang agak mahal la...tapi tak pe....da nak balik so habis kan jela baht yang ada...huhu




Kami sampai di Ipoh nak dekat tengah malam la jugak....so aku dengan Nida cadang nak naik train je...dia turun Batu Gajah dan aku turun Kampar....


Tamatlah percutian kami....aku sangat happy sebab ni adalah kali pertama aku kee luar negara...walaupun bukan over the sea...huhu.... aku sangat suka travel...ni adalah langkah pertama aku dan aku harap dapat ke tempat2 lain yang menarik lagi... :)

Entry ni sangat tak lengkap sebab aku ni agak pelupa...so banyak maklumat yang tak dapat dikongsi...rasa sayang pulak...tapi adalah sikit2 tips untuk yang bercadang nak ke Krabi ni untuk pertama kalinya....

1. Kalau pergi dengan travel agent tak perlu risau sebab semua da tersedia tapi kalau pergi sendiri, kena la merancang cukup2.... terutama pengangkutan dan penginapan.... Kalau naik flight, kena research la pengangkutan ke Aonang sebab aku tengok agak jauh gak dari airport ke Aonang....masa kitorang pergi tu ada lalu airport sebab tu aku tau...

2. Duit baht boleh tukar siap2 untuk kesenangan....sebab kalau berhenti kat tempat rehat boleh terus berbelanja, beli makanan dan sebagainya... tak payah tukar banyak sangat sebab tukar di Aonang nanti pun boleh... banyak je money changer.... dan sebenarnya lagi berbaloi tukar di Thailand sebab matawang kita tinggi sket....

3. Kalau pergi sendiri, jangan risau...di sana, banyak je travel agent yang menyediakan pelbagai package...pilih je yang mana....island hopping adalah aktiviti wajib sebab Krabi punya main attractions kan pulau2nya yang cantik....

4. Souvenir atau barang2 kenangan sendiri boleh dibeli di kedai2 sekitar pantai Aonang tu...kebanyakan kedai memang harga lebih kurang je...bleh je nak tawar-menawar kalau beli banyak2...so kalau pergi ramai2, pakat2 la...

5. Massage pun bagi aku agak wajib...kalau bleh pergi la tiap2 malam...huhu....kat sana harganya memang murah la berbanding Malaysia...banyak sangat kedai perkhidmatan urut ni....kat luar kedai siap ada senarai perkhidmatan dan harga...so bleh pilih dengan bijak...ada jugak yang bagi flyer...sepanjang aku kat sana, berkeping2 gak la flyer yang aku dapat....

6. Jangan lupa plug adapter....di Thailand plugnya tak sama dengan Malaysia...mereka guna yang kecil tu...



7. Makanan tak perlu risau...banyak je restoran halal ni sini...tapi kena pandai cari la....kalau yang nak berjimat tu bleh bawak makanan siap2 dari Malaysia...megi ke...roti ke...

8. Barang2 keperluan pun tak perlu bawak banyak2 sangat...kat sini seven eleven bersepah2....sepanjang perjalanan kitorang pun memang nakmpak seven eleven je...lepas tu Tesco... bleh kata setiap pekan mesti ada satu....so tak perlu berat2kan beg....

Aku rasa tu je kot tips yang bleh aku bagi...memang tak lengkap sebab aku pun ikut agent so tak de experience sangat..... ;p










No comments: