SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Bon Voyage


Pada awal bulan 6 yang lepas, aku telah berjaya melakukan separuh drpd impian aku masa kecik2 dulu.... salah satu impian aku adalah mengelilingi dunia menaiki kapal persiaran... terpengaruh dengan Titanic kot...huhu

tapi impian tu macam mustahil je.... memandangkan aku x mampu menanggung kos duduk atas kapal persiaran begitu lama..... dan aku tak de masa pun.... huhu....

Tapi aku berjaya menjejakkan kaki ke atas kapal persiaran... Star Cruise Libra....

Sampai sekarang rasa macam tak percaya je...huhu

Alkisahnya...aku suka melayari satu shopping web, iaitu groupon....diperkenalkan oleh sorang kawan aku.....

Then aku ternampaklah satu offer pelayaran semalaman menaiki kapal persiaran.... mengenangkan impian aku masa kecik dulu, so bende ni sangat tempting la....

Maka aku membuat keputusan drastik....beli pakej ni....yang mengandungi...semalaman atas kapal, then semalaman di Flamingo Hotel, Penang...untuk 2 orang...

Masa tu aku belum pikir lagi nak ajak sape....yang aku tau, aku nak pegi je...

Yang terkilannya, even kat package offer tu tu;is harga yg macam murah je...rm 600 lebih kurang...tp ditambah caj macam2...seribu lebih gak la aku kena bayar...tapi aku pasrah jela...aku berhubung dgn travel agency tu melalui email je....

Aku ajak sorang member aku ttp beliau keberatan nak pegi so aku ajak kawan yang lain...beliau sudi menemani aku....yay

Aku book bende ni dalam bulan 3...so lebih kurangt 2 bulan lebih la menunggu ketibaan saat tu....cuak kot...beberapa malam gak la aku mimpi pasal naik kapal ni...

Sebenarnya aku ni jenis tak percaya dengan nasib diri....aku rasa aku macam jenis bernasib buruk je...sebab tu aku malas pna apa2....sebab biasanya xkan menjadi...ade je aral melintang....so aku risau gak la kalau x menjadi naik kapal ni...burn la seribu lebih...huhu

Memang terjadi pun ape yg aku risaukan...kawan aku tak sihat...dia tak dapat nak pegi...last2 minute plak...aku cuak gila...takut nak bagitau mak aku, nanti dia marah....dia memang risau pasal aku nak naik kapal ni...yela, mcam2 bleh berlaku kan....

Tapi aku terpaksa bagitau gak pagi tu....seperi yg dijangka dia marah, dia kata aku tak bleh pegi kalau aku sorang...mmg aku cadang nk g sorang pun...drpd membazir tiket tu...then aku cadang nk bawak adik aku...best la dia...free je dpt bercuti....huhu

So tengah hari tu, kami bertolak....kitorang ke rumah kakak aku di Nibong Tebal...beliau dan suami dengan baik hatinya dusi menghantar kami ke port...aku tak tau port tu kat mana....huhu





Mula2 ingat nak parking kat tempat parking berbayar tapi dah penuh....terpaksa parking tepi jalan je...dalam hati bertawakal agar kereta aku selamat....
Then pegi uruskan tiket....aku just bawak booking resit yg agency tu email kat aku....then aku tanya sama ada bleh tukar org...nama aku dgn kawan aku mmg da ade kat resit...sebab utk tujuan insurans....nasib baik la bleh tukar...dengan bayaran rm40...xpela, janji semua settle....da la pekerja kat situ majoriti foreigner....yang layan aku tu chinese...aku ingat malaysian so aku cakap Melayu la...rupanya dari China...terpaksa la speaking...even berterabur, nasibla dia faham...huhu




Semasa beratur nak naik kapal...kitorang kena tinggalkan IC....



Alhamdulillah, lepas check in bilik yg mula2 ade masalah, then semua settle...kitorang pun menikmati pemandangan di atas dek....





Buffet dinner di atas dek tu free je...risau gak soal halal...so kitorang x ambik daging...cuma ambik seafood je....sambil makan menikmati persembahan....











Kabin kitorang sangat kecik....almaklumlah...yg murah je....





Kat TV tu bleh tengok pergerakan kapal...kalau tak silap, kalap ni berlayar menuju ke arah utara...then patah balik ke Penang....







Pagi esoknya da kena turun kapal....dlm kul10....kata pun semalaman je atas kapal kan...kitorang kena pegi berkumpul di tempat yang dikhaskan utk ambik IC dan bayar apa2 yang dibeli....


Kad giliran.....




Kad ni setiap penumpang kapal kena ada....bertindak sebagai IC dan kad kredit...kalau beli apa2, kena guna kad ni....then bayar masa nak turun kapal....kecuali beli kat kedai cenderamata.....yg tu bayar cash... aku ade guna gak bende ni masa beli gambar.....




Tempat untuk ambik IC balik dan bayar apa yang patut....


Turun kapal akhirnya.....



Inilah nama port tu...Swettenham Pier.....rupanya kat sebelah port feri je....huhu


Akhirnya termakbul gak impian aku walaupun separuh...Alhamdulillah....bagi aku percutian ni tak best sangat pun...sebab berdua dengan adik aku je...tak fun sangat...huhu....lagi satu bukan de bende nak buat pun atas kapal tu....non muslim naik kapal tu utk gambling....kalau muslim, memang xde bende nak buat...ade show berbayar tp malam tu adult show....huh...wrong timing betul....xkan kitorang nak tengok....aku dapat tau malam esoknya de magic show...cis...

Kalau ada sesiapa yg nak naik, aku cadangkan tak payahla, boring je....tp kalau nak dapat pengalaman, ok la...macam aku, at least aku bleh cakap aku pernah naik kapal kan...huhu

next kena check in kat Flamingo Hotel plak...aku akan citer kemudian...

No comments: