SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Guru vs Ibu Bapa / Penjaga


Salam and ood day REaDers...


Sebab aku macam rajin menulis je baru2 ni so aku nak babbling pasal isu keguruan yang hangat sejak dulu hingga sekarang.......

Aku terbaca bende ni di fesbuk...kawan sekerja aku yang share..... 

 

Bila baca keratan yang pertama terus dadah aku mendidih....terang2 lah mesej tu dihantar oleh golongan ibu bapa/penjaga.....yang ditujukan kepada guru sebagai ugutan.....aku sebagai guru tentulah terasa dan terkilan dengan kenyataan tersebut....nampak sangat si pemberi mesej ini tidak menghormati kerjaya guru....

yang peliknya, dia tulis guru tidak boleh marah kalau murid tidak siap kerja sekolah atau tidak mahu belajar......jadi dia hantar anak pergi ke sekolah untuk apa? normally, orang hantar anak ke sekolah untuk belajar....selama 26 tahun aku hidup dalam dunia ni, konsep ke sekolah adalah untuk belajar....kalau dah anak tak nak belajar, so apa point hantar ke sekolah???? kalau anak dia suka main video game, hantar ke arcade, kalau anak dia suka main internet, hantar ke cyber cafe....and so on...... tak perlu hantar ke sekolah...jadi ibu bapa atau penjaga tak perlu risau anak mereka dimarahi atau didenda oleh guru.....

yang kelakarnya, dia tulis guru tidak boleh marah atau mendenda murid.....well, setakat ni aku tak pernah jumpa guru2 yaang memarahi atau mendenda muridnya tanpa sebab....jelas2 dia tulis murid tersebut tidak buat kerja rumah dan tidak mahu belajar....jadi salah ke cikgu marah? kalau murid tidak mahu menjalankan tanggungjawab mereka untuk belajar, macam mana cikgu nak menjalankan tugas untuk mengajar? nak mendidik, perlulah tegas....disiplinkan murid, barulah sesi pembelajaran dan pengajaran (pdp) dapat dijalankan dengan baik..... 

apa yang ibu bapa atau penjaga tersebut harapkan? guru masuk ke dalam kelas.....mengajar saja.....murid tak nak belajar pun tak apa?...murid tidur pun tak apa?.....murid bergaduh pun tak apa?... murid kacau kawan pun tak apa? nak marah tak boleh...ibu bapa atau penjaga tersebut tak bagi.... jadi guru terpaksa biarkan....macam mana pdp nak berjalan dengan baik?


Sekarang ni banyak kes ibu bapa atau penjaga saman guru atas pelbagai sebab....kalau memang salah guru tu yang bertindak keterlaluan dan tidak sepatutnya, tak apalah...memang patut diambil tindakan...tapi kalau nak saman kerana anak mereka dimarahi atau didenda sebab tidak berdisiplin di sekolah...memang tak patut.....
 Aku baru je setahun jagung dalam bidang ni so macam x layak nak kritik apa2..... tapi sepanjang aku berkhidmat, aku juga sentiasa memerhatikan perkembangan isu pendidikan dan pendapat guru2 lama untuk dijadikan panduan.....ramai guru yang terkilan atas sikap ibu bapa atau penjaga yang sudah tidak menghormati kerjaya guru....sedangkan guru2 lah yang mengajar mereka dulu.... dan guru2 lah yang mengajar anak mereka sekarang.... 

Mereka perlu ingat, tugas guru bukan untuk mengajar saja, tapi juga mendidik....supaya murid2 menggunakan akal dengan bermoral...pandai saja tak guna kalau tak de sahsiah...tu yang jadinya kes penipuan...orang yang bijak menggunakan kepandaiannya menipu orang lain....

Kalau nak mendidik perlulah tegas....tu yang perlunya marah, bebel, denda, rotan....asal tak melampau la... tapi kalau semua ni dah tak boleh, macam mana guru nak mendidik???

Ada guru2 yang sudah fed-up dengan karenah2 dan tekanan2 drpd pelbagai pihak.....akhirnya buat keputusan untuk mengajar saja tanpa mendidik...tumpukan pada murid yang nak belajar saja, yang tak nak belajar biarkan je.... kalau marah atau denda, nanti sendiri kena saman pulak.... guru pun ada keluarga, nak cari makan juga.... tak perlu bersusah payah nak mendidik anak orang sedangkan akhirnya sendiri yang terkena....

Tapi takkanlah nak semua guru jadi camtu? serius cakap, setakat ni aku tak sanggup lagi...memang pernah terpikir.....tapi serius tak sanggup...setiap murid adalah amanah....walau sedegil atau senakal mana pun, mereka berhak untuk belajar.... dan aku terima gaji untuk mengajar dan mendidik.....aku memang akan membebel dalam kelas kalau ada sikap mereka yang aku tak berkenan, aku akan marah jika ada yang tak mendengar cakap, dan aku akan mendenda (pukul tapak tangan guna pembaris) jika mereka tidak menyiapkan kerja atau tidak berdisiplin....memang berisiko....sebab bila masa je ibu bapa atau penjaga mereka akan datang menyerang.... setakat ni Alhamdulillah belum berlaku...tapi andai kata berlaku suatu hari nanti,mungkin aku dah tak buat macam tu....untuk anak dia jela....aku akan mengajar saja...takkan mendidik....sukatilah anak dia nak buat apa.....untuk murid yang ibu bapa atau penjaga mereka faham dengan niat baik aku, aku akan terus mengajar dan mendidik anak mereka sepenuh hati dan usaha, insyaALLAH......adios bye bye bicycle



I'll be better~sayonara









Flaming 0






Seperti yang dijanjikan...here I am....cepat pantas dan tuntas I update blog ek...nampak sangat bosan....xde bende nk buat...hihihi

Actually baru je berkemas serba sedikit bilik kecil yg da lama x berkemas ni....habuk anywhere...so malas nak sambung...baik update blog....


Kalau sebelum ni aku citer pasal naik kapal...ni sambungan pakej tu...menginap di Flamingo Hotel di Penang....masa aku berinteraksi dgn travel agency tu org tu offer duk kat satu lagi hotel...pe tah namanya....tp aku tolak sbb tringin nk merasa duk sini...slalu kalau lalu nk ke Batu Feringgi, nampak hotel ni...so bila lagi nk merasa....so aku terpaksa bayar kos pe tah...rm100....adohai..terbang lagi duit....tp pasrah jela...nak merasa....

Servis teruk gile...aku smpai kira awal gak drpd masa check in....so kena tunggu kat lobi tu sementara dorg prepare bilik....tp punya la lama aku tunggu....aku tengok orang lain da mula dapat bilik...kitorang masaih tercangak kat situ....lebih sejam kot...so aku dengan panas hatinya pegi ke kaunter tu...akhirnya dapat bilik....huh





Sejuk balik hati ni bila tengok bilik tu besar dan selesa.....Alhamdulillah...berbaloi gak la bayar mahal sket....yg tak bestnya hillview...



Tapi still la nampak laut sket...ok la tu....adik aku takut giler nk ke balkoni...dia tu gayat sket...aku pn gayat gak...tp demi tujuan bergambar, gagahkan diri gak...hehehe




Kat kolam tu ramai giler...x dapat nak berenang....xde mood pun sbb kolam dekat giler dengan restoran....malu la nak berenang depan org...so jalan2 jela...









Balik dari jalan2...de masalah kunci plak...xbleh detect...adohai geram aku dengan servis kat sini...tiga kali kot aku tukar kad kunci tu...huh



Pakej ni skali dgn breakfast.....so pe lagi...esoknya kitorg melantak habis....

 



First round...ni untuk aku sorg ye...adik aku ambik lain...




Second round


Third round








Lepas breakfast, jalan2 jap...pastu kitorang pn berangkat pulang....

Not really my expected vacation but still happy......hope pasni berpeluang pegi vacation lain dengan gembiranya.....




Bon Voyage


Pada awal bulan 6 yang lepas, aku telah berjaya melakukan separuh drpd impian aku masa kecik2 dulu.... salah satu impian aku adalah mengelilingi dunia menaiki kapal persiaran... terpengaruh dengan Titanic kot...huhu

tapi impian tu macam mustahil je.... memandangkan aku x mampu menanggung kos duduk atas kapal persiaran begitu lama..... dan aku tak de masa pun.... huhu....

Tapi aku berjaya menjejakkan kaki ke atas kapal persiaran... Star Cruise Libra....

Sampai sekarang rasa macam tak percaya je...huhu

Alkisahnya...aku suka melayari satu shopping web, iaitu groupon....diperkenalkan oleh sorang kawan aku.....

Then aku ternampaklah satu offer pelayaran semalaman menaiki kapal persiaran.... mengenangkan impian aku masa kecik dulu, so bende ni sangat tempting la....

Maka aku membuat keputusan drastik....beli pakej ni....yang mengandungi...semalaman atas kapal, then semalaman di Flamingo Hotel, Penang...untuk 2 orang...

Masa tu aku belum pikir lagi nak ajak sape....yang aku tau, aku nak pegi je...

Yang terkilannya, even kat package offer tu tu;is harga yg macam murah je...rm 600 lebih kurang...tp ditambah caj macam2...seribu lebih gak la aku kena bayar...tapi aku pasrah jela...aku berhubung dgn travel agency tu melalui email je....

Aku ajak sorang member aku ttp beliau keberatan nak pegi so aku ajak kawan yang lain...beliau sudi menemani aku....yay

Aku book bende ni dalam bulan 3...so lebih kurangt 2 bulan lebih la menunggu ketibaan saat tu....cuak kot...beberapa malam gak la aku mimpi pasal naik kapal ni...

Sebenarnya aku ni jenis tak percaya dengan nasib diri....aku rasa aku macam jenis bernasib buruk je...sebab tu aku malas pna apa2....sebab biasanya xkan menjadi...ade je aral melintang....so aku risau gak la kalau x menjadi naik kapal ni...burn la seribu lebih...huhu

Memang terjadi pun ape yg aku risaukan...kawan aku tak sihat...dia tak dapat nak pegi...last2 minute plak...aku cuak gila...takut nak bagitau mak aku, nanti dia marah....dia memang risau pasal aku nak naik kapal ni...yela, mcam2 bleh berlaku kan....

Tapi aku terpaksa bagitau gak pagi tu....seperi yg dijangka dia marah, dia kata aku tak bleh pegi kalau aku sorang...mmg aku cadang nk g sorang pun...drpd membazir tiket tu...then aku cadang nk bawak adik aku...best la dia...free je dpt bercuti....huhu

So tengah hari tu, kami bertolak....kitorang ke rumah kakak aku di Nibong Tebal...beliau dan suami dengan baik hatinya dusi menghantar kami ke port...aku tak tau port tu kat mana....huhu





Mula2 ingat nak parking kat tempat parking berbayar tapi dah penuh....terpaksa parking tepi jalan je...dalam hati bertawakal agar kereta aku selamat....
Then pegi uruskan tiket....aku just bawak booking resit yg agency tu email kat aku....then aku tanya sama ada bleh tukar org...nama aku dgn kawan aku mmg da ade kat resit...sebab utk tujuan insurans....nasib baik la bleh tukar...dengan bayaran rm40...xpela, janji semua settle....da la pekerja kat situ majoriti foreigner....yang layan aku tu chinese...aku ingat malaysian so aku cakap Melayu la...rupanya dari China...terpaksa la speaking...even berterabur, nasibla dia faham...huhu




Semasa beratur nak naik kapal...kitorang kena tinggalkan IC....



Alhamdulillah, lepas check in bilik yg mula2 ade masalah, then semua settle...kitorang pun menikmati pemandangan di atas dek....





Buffet dinner di atas dek tu free je...risau gak soal halal...so kitorang x ambik daging...cuma ambik seafood je....sambil makan menikmati persembahan....











Kabin kitorang sangat kecik....almaklumlah...yg murah je....





Kat TV tu bleh tengok pergerakan kapal...kalau tak silap, kalap ni berlayar menuju ke arah utara...then patah balik ke Penang....







Pagi esoknya da kena turun kapal....dlm kul10....kata pun semalaman je atas kapal kan...kitorang kena pegi berkumpul di tempat yang dikhaskan utk ambik IC dan bayar apa2 yang dibeli....


Kad giliran.....




Kad ni setiap penumpang kapal kena ada....bertindak sebagai IC dan kad kredit...kalau beli apa2, kena guna kad ni....then bayar masa nak turun kapal....kecuali beli kat kedai cenderamata.....yg tu bayar cash... aku ade guna gak bende ni masa beli gambar.....




Tempat untuk ambik IC balik dan bayar apa yang patut....


Turun kapal akhirnya.....



Inilah nama port tu...Swettenham Pier.....rupanya kat sebelah port feri je....huhu


Akhirnya termakbul gak impian aku walaupun separuh...Alhamdulillah....bagi aku percutian ni tak best sangat pun...sebab berdua dengan adik aku je...tak fun sangat...huhu....lagi satu bukan de bende nak buat pun atas kapal tu....non muslim naik kapal tu utk gambling....kalau muslim, memang xde bende nak buat...ade show berbayar tp malam tu adult show....huh...wrong timing betul....xkan kitorang nak tengok....aku dapat tau malam esoknya de magic show...cis...

Kalau ada sesiapa yg nak naik, aku cadangkan tak payahla, boring je....tp kalau nak dapat pengalaman, ok la...macam aku, at least aku bleh cakap aku pernah naik kapal kan...huhu

next kena check in kat Flamingo Hotel plak...aku akan citer kemudian...