SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Jepun Hari Pertama - Osaka


 Assalammualaikum.....konnichiwa

Aku nak bercerita tentang trip aku ke Jepun...merangkap first time aku naik kapal terbang dan kali kedua aku keluar dari negara Malaysia ni...yay

Asal usul trip ni adalah perancangan sorang kawan aku, Wardah bersama kakaknya yang memang suka melancong....cara aku terjebak pulak adalah atas ajakan Wardah la...thanks to her... :)
Beliau memang tau akan minatnya aku pada negara matahari tu...aku dari kecik suka tengok citer Jepun dan bila da besar minat plak Jpop dengan lambakan mamat2 hensem...maka bercambah la sukanya aku pd negara tu...

Tidak lama kemudian, aku mendapat berita, abang2 Wardah pun nak join dgn famili masing2...rasa segan pulan...tapi pikir dari sudut positif, rasa selamat la kalau jalan ramai2 kan...so total anggota trip ni adalah 8 orang, 7 dewasa, sorang kanak2, anak buah Wardah...

Trip ni totally Wardah dan kakaknya yang rancang....aku just bagi duit je....so kalau tanya aku pasal planning ke sana mmg aku blur....gomenasai..;p

Maka, pada tanggal 23 Mac, kami pun bergerak la menerusi LCCT...kami mengambil penerbangan ke Kansai Airport, Osaka....kapal terbang mula terbang pada jam 8 pagi....excite giler aku masa naik kapal terbang tapi rasa takut pun ada sebab baru je lagi kes MH370...banyak2 berdoa dan tawakal dalam hati je...

Dalam flight tu, de steward and stewardessnya ramah tamah la gak...sorg steward tu tanya aku sama ada nak dorang nyanyikan lagu birthday untuk aku sbb birthday aku esok....tapi aku tolak sebab segan...lagipun birthday esoknya, bukan hari tu....huhu

Dalam flight aku makan lasagna...sedap sangat...sampai anak buah Wardah teringin...aku pun share dgn dia sikit...nasib aku tak order nasi...sbb aku pn tgh diet...huhu...oh ye, sape2 nak naik flight perjalanan jauh2 ni elok la ambik in flight meal...xde la terliur je tgk org lain makan...dalam tu makanan terhad...yg bleh order maggi cup jela...de sorg Japanese duk blakang aku ni order maggi cup, aku tgk harga dalam menu, RM8 kot...








Alhamdulillah, sampai di Kansai Airport lebih kurang jam 2 camtu la...kami terus menuju ke Japan Railway (JR) office yang mmg ada di airport tersebut...kami ambil tiket khas untuk seminggu sebab kat Jepun ni memang pengangkutan utamanya keretapi kan...so dengan tiket ni kami bleh naik keretapi yang di bawah Japan Railway bila2 masa je...tiket ni hanya untuk pelancong yang nak duduk seminggu, dia minggu dan seterusnya...kalau duk kurang drpd tempoh tu, x bleh...harga tiket tu agak mahal gak...dekat RM1000 gak la....






Then, kami pun memulakan perjalanan ke Fukushima, sebab hostel yang akan kami menginap terletak di sana.... Sini memang banyak vending machine...macam jakun plak bergambar dgtn vending machine sedangkan negara sendiri pun banyak...huhu



 Inilah hostel yang kami tinggal, j-Hoppers...memang terkenal dalam kalangan backpackers dari seluruh dunia....berdekatan dgn stesen keretapi...tp kena jalan ke belakang sket..kami pun agak sesat gak la masa nak cari...seberang jalan, seberang balik...tanya org, dorg pun x brape tau...biasa la, kalau tanya aku hotel area Kampar, kecuali yg betul2 besar dan terkenal cm Grand Kampar tu, yang lain aku pn xtau...huhu...dan Japanese ni kurang sket berbahasa Inggeris...so memang ibarat ayam dan itik sket la...huhu




Harganya aku x brape ingat la...tp kira murah la gak....biliknya selesa tp jangan la nak mengharap ala2 mcm bilik hotel plak ye...u get what u paid la....kitorang tinggal di tingkat 5...xde lift ye...maka, menapak la tangga2 yang sempit dan curam tu...bilik mandi di tingkat 3...toilet je ade di setiap tingkat...
 Ini tangga ke tingkat bawah tanah...ada living room...tempat tengok tv...dan rehat2...

 
Malam tu kami berjalan2 sekitar Fukushima...xde apa sangat nak ditengok....gelap dan sejuk...


Tips pertama, kalau nak melancong ke sini, tukar duit siap2 ye...yen lebih mahal drpd Ringgit Malaysia...



Tips keselamatan....kalau travel, kurangkan la berjalan waktu malam...bahaya sebab mcm kat Jepun ni ramai orang mabuk...lifestyle sana lebih kurang org balik keje dorg akan pegi minum2 dulu pastu balik rumah dlm keadaan mabuk...seawal kul 9, 10 da ade org mabuk...mcm kitorang ni keluar ramai2 xpe la lg...kalau solo atau berpasangan je, kena hati2 ye...tp kat Fukushima ni mcm x bahaya sangat....org x ramai..kenderaan pun x banyak...

Kalau pergi musim sejuk atau musim bunga, mcm kitorang ni pegi di musim perantaraan musim sejuk dan musim bunga, maka bersedia la dgn pakaian tebal, sarung tangan, pakai kasut tau dgn stokin...dan penutup mulut...serius sejuk sangat terutama waktu malam...



No comments: