SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Dilema



Salam and good day REaDers....

Salam Maal Hijrah...;))))

Apakah maksud hijrah? ok, boleh recall pelajaran di sekolah dulu....mesti ustaz dan ustazah pernah terangkan...kalau tak ingat boleh google je....

Adakah anda sudah berhijrah? tak semestinya hijrah yang besar2...yang kecik2 pun still count as hijrah...Allah nampak sekecik2 niat dan perbuatan kita...

Adakah aku sudah behijrah? Ya....ada beberapa perkara kecil yang aku sudah melakukan penghijrahan....antaranya adalah sikap aku sendiri....dan salah satunya berlaku pada hari ini...iaitu REDHA

REDHA ni perkataan yang mudah tetapi rumit untuk dilaksanakan....bak kata Izzah dalam Ombak Rindu....redha itu ikhlas....pasrah itu menyerah.... ikhlaskah kita? hanya Allah yang tahu...kita boleh sebut kita boleh agak tapi kita sendiri tak boleh nak pastikan sama ada benar2 ikhlaskah hati kita semasa melakukan sesuatu....

Hari ini seperti hari2 yang pernah aku lalui...aku dalam dilema...aku berada di tengah2 antara dua keputusan...tidaklah seteruk antara hidup dan mati....atau serumit memilih antara dua jejaka....huhu..tapi still setiap dilema akan merunsingkan fikiran dan menyesakkan dada aku....bak kata pepatah Melayu...dittelan mati mak diluah mati bapak....pilih yang manapun akan ada risiko...

Actually today I supposed to attend my ex-classmate wedding.....invitation drpd dia pun agak baru gak aku dapat dan semalam aku pegi lawatan sekolah ke Penang plak...tarikh pegi lawatan tu pn slalu bertukar dan agak baru gak aku tau tarikh tu....pada perancangan asal aku nak pegi rumah kawan aku, Wardah pada 14 November yakni semalam....then 15 November yakni hari ni attend wedding kawan aku...tapi sebab aku kena ikut lawatan sekolah tu maka aku cadang nak pegi rumah Wardah pagi 15 November yakni pagi ni la....tapi sebab balik lewat semalam...dekat kul 12 malam sampai rumah...dan pagi ni bangun dengan kepenatan yang tak habis lagi...mata pun kuyu2 jek menahan ngantuk...last minute idea datang utk naik train je...aku pun bersiap dan pegi stesen keretapi...tapi keretapi yang ada kul 11 lebih...bila plak nak sampai....so aku cadang nk drive...tapi serius aku tak larat...mata da ngantuk sangat....maka timbullah dilema sama ada nak pegi atau tak....memang nak pegi sebab aku kalau boleh nak attend wedding kawan2 aku....bleh gak jmpa kawan2 sekelas yang lain...bila lagi nak jumpa kan....hari2 biasa masing2 bizi...plus aku da janji dgn wardah....tapi rasa tak larat sangat...kL bukan dekat...drive pegi stesen keretapi pun tak larat apatah lagi nak ke kL...aku risau gak keselamatan aku...safety first...memang serius dalam dilema.....rasa cam nak buat istikharah tapi masa da suntuk plus aku tak larat sangaat ni...bawak kete pun da geylong (terhuyung-hayang la lebih kurang huhu)...

Akhirnya aku buat keputusan tak nak pegi....

Sebelum ni aku mesti rasa nak mengamuk2 je...rasa geram je kenapalah semua ni terjadi...kenapala tak semuanya berjalan lancar mengikut perancangan aku...then aku blame people....bukan people je...train ets tu pn aku akan blame rasanya....

Tapi Alhamdulillah...kali ni aku berlapang dada...memang rasa bersalah pada Bujal dan Wardah...masa call wardah pun aku teragak2 camne nak explain....tapi aku redha (insyaALLAH redha bukan pasrah)...tentu ada hikmah...kalau aku berkeras gak nak pegi mungkin akan berlaku sesuatu yg tak baik pada aku...i just wasn't meant to attend the wedding...still aku doakan kebahagiaan pasangan pengantin tersebut....

So itulah penghijrahan kecil aku....aku masih belum sempurna...banyak lagi penghijrahan yang perlu aku lakukan tapi belum bersedia...insyaALLAH perlahan2 aku akan berubah ke arah yang lebih baik....


Dilema akan sentiasa datang....ia akan kembali...semoga pada masa itu aku akan berlapang dada seperti hari ni...tiada la kerunsingan dan kesesakan dada...;))))


Till next time.....adios bye bye bicycle

I'll be better~sayonara