SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Makan Megi


Salam and good day REaDers...

Within three days, da dua wedding invitations aku dapat....through fesbuk ofcos.....

Memang la bukan benda besar pun nak kecoh2 pasal wedding invitations ni....orang lain pun dapat gak....lagi banyak plak tu.....apsal nak kecoh sangat....

There's reason aku perlu kecoh2....

First of all....yang nak kawen tu kawan2 sekelas aku dulu masa kat IPG....kitorang ada 20 orang je....7 da kawen tahun lepas.....3 orang kawen tahun ni....adoiiiii....tinggal 10 orang je dan dorang berpotensi akan kawen gak paling lewat tahun depan sebab umur pun makin meningkat.....so aku kena la kecoh sebab aku ni je macam tak de plan pun nak join club dorang tu....huh

Bukan aku tak nak kawen...sape yg tak nak kawen? who wants to be alone? but in order to not be alone, first of all, we have to find someone not to be alone with.....and my problem is...i have no one....i repeat....no one....and mind you i'm not desperate to find one....

I'm content with my life right now....i don't know why not to.....aku ada tempat tinggal (walaupun bukan rumah sendiri), aku ada kenderaan (walaupun viva je), aku ada kerjaya (walaupun cikgu skola rendah je)...aku ada family (walaupun tak sempurna).....aku ada kawan2 (walaupun sorang demi sorang da kawen dan tak de masa untuk aku....huhu)

Bila tengok orang kawen, memang ada terdetik rasa jeles dam rasa teringin....tapi bila pikir balik, I'M NOT READY!!!...seriously...bukan excuses.....

Mak aku slalu marah aku sebab pernah la aku cakap aku tak nak kawen....mak kata kawen tu sunnah....ye aku faham...tapi keadaan aku sekarang mcm menjurus ke arah takkan kawen je...aku cuma bersiap sedia daripada segi mental dan emosi je...in case aku betul2 tak kawen ~andartu the making~...at least aku da bersedia...even aku rasa aku akan marah gak kalau org panggil aku andartu atau andalusia...

Aku ulang semula, bukan aku tak nak kawen...tapi kalau aku cakap nak kawen pun, aku nak kawen dengan siapa....??? memang aku cerewet....pemilih.....~walaupun diri pun tak perfect~...aku mengalami sendiri institusi keluarga yang tak bahagia...and i remind myself i won't let myself to build one.....

Aku nak kawen tapi dengan orang yang aku rasa sesuai untuk aku kahwini...aku takkan kawen hanya sebab tak nak jadi andartu or whatsoever...i'm not living my life up to people expectations....

Aku sensitif gak bab kawen ni.....so jangan nak buat marriage joke dengan aku k.....put yourself in my shoes first....

 Aku rasa sesak gak kot....dalam usia ni still tak kawen....calon pun tak dak....tau je la masyarakat ni mmg suka pandang serong pd perempuan yg belum kawen lg walaupun usia da meningkat....sedara mara lagi la....slalu je dapat soalan cepu cemas...bila nak kawen?.....

Penat kot nak menjawab......

Jawapan lazim aku:

"lambat lagi kot....banyak benda belum buat" memang pun....aku belum mengelilingi dunia lagi....da kawen nanti susah...nak jaga anak nak jaga suami...mertua...ipar duai lagi....susah tau...

"ada ke mak mertua yg nak menantu macam aku ni? tak reti masak, pemalas, minat lagu2 rock...ada ke?"
yup...tak ada kan?


Entry ni ditulis atas dasar suka2....xde bende nak tulis so saja nak jd drama queen sket buat entry macam ni....huhu....buat masa ni aku belum desperate lagi nak tamatkan zaman solo aku....lagipun besties2 aku pun ramai belum kawen lg...bila dorang sumer da kawen baru aku akan desperate sket...masa tu aku nak buat series drama "Desperate Bachelor"....hehehe



Segmen Kuiz

Soalan pertama: Aku nak orang yang macam mana???

Aku jawab sendiri

Hurm FYI aku ni adalah jenis perempuan yg makan megi....so aku nak cari lelaki yang sudi masakkan megi dan makan megi bersama aku....simple....yet complicated....huhu


Soalan terakhir: Bila nak ready?

Aku jawab sendiri gak

Tak tau lagi

Seriously....tak tahu......bagi aku kawen ni bukan benda main2....perkahwinan adalah tanggungjawab....no more I...but WE, US, OURS.....aku da tak boleh pikir diri sendiri je, tak boleh penting diri sendiri....family first...means aku kena pandai masak...memang la aku slalu berbalah kalau lelaki sibuk nak isteri pndai masak kawen jela dengan chef....konfem pandai masak...huhu....tapi dalam hati aku faham yg mmg lumrah la isteri kena masak untuk suami...cuma aku belum sedia lagi nak blaja masak.....setakat masak megi tu bleh la...sebab tu aku kena cari orang yg bleh makan megi dgn aku dan tak merungut...ada ke? hehehe...then aku kena gak tinggalkan tabiat2 buruk....tinggalkan minat2 pelik aku...tak bleh dengar lagu rock2 ni....kesian la anak aku kalau ada mak yg jiwa rockers....aku sendiri tak nak ada mak yg rockers...so means aku kena berkorban...tinggalkan semua benda2 yg aku suka tu....and still aku belum bersedia....bila nak sedia? tak tahu lagi



Apapun selamat berkahwin pada mereka yang akan berkahwin......tahniah sebab anda dah ada calon yang sesuai dan dah ready....

and me?

still makan megi...;p


I'll be better~sayonara



2 comments:

Illiana Hidayah said...

beb, tak perlu rush, sebab kesediaan tu tersangatlah penting. And yes, bile dah kwen, no more I.. aku dah berapa kali terbabas sebab aku dok rs I lagi.. tapi, manusia ni sejak ditiupkan roh dah tertulis segalanya di loh mahfuz, aku doakan yang terbaik untuk ko. :)

ReDiculousLy said...

tengs yana....kalau rush pun aku nak toyota rush je...bab kawen xnak rush...hehehe

doakan yg terbaik utk aku ek....aku pn akn doakan kebahagiaan ko dgn mr illiana tu...hehehe....;)))