SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Ajal Tidak Mengenal Usia



Pagi tadi henpon mak aku berbunyi...aku kat bilik masa tu, baru nak solat subuh....terdengar la sayup sayap perbualan mak aku dan si pemanggil...dengar sepatah dua perkataan je...ibarat aku dengar orang Cina berbual dalam bahasa Kantonis, aku bleh faham sepatah dua dorang cakap (berkat slalu tengok citer Kantonis)...

Cara mak aku respon pada si pemanggil adalah gaya terperanjat.....then dengar mak aku sebut perkataan A (bukan nama sebenar)...nama orang tu...tapi aku tak tau siapa dan mengapa nama tu disebut...mungkin ada kaitaan dengan kerjaya mak aku sebagai nurse kot...mungkin patient mak aku...mungkin......

Then aku terdengar mak aku cakap kat adik aku....aku dengar dua patah perkataan je...meninggal dan accident.....so plus one and one....A accident dan meninggal? tapi A mana ni? Aku rasa adik aku pun tanya soalan yang sama....sebab mak aku balas...anak sedara K (bukan nama sebenar)....oooo aku tau siapa A tu....terkejut gak...budak tu muda lagi....so aku berkira2 nak solat ke nak keluar bilik untuk dapatkan cerita sebenar...aku pilih yang wajib.....

Then aku bersiap2.....pastu baru keluar sebab nak pegi ambik baju kat bilik mak aku ~baju2 kerja aku kat bilik mak aku sebab bilik aku sangat sempit~...then mak aku bukak cerita...aku cakap la aku da dengar tadi...tapi still aku nak tau citer sebenar...mak aku kawan dia kol tadi bgtau si A accident malam tadi....arwah keluar nak pegi rumah kawan dia dan accident....dilanggar kereta....innalillahhiwainnaillahirojiun

Walaupun aku tak kenal sangat arwah tapi rasa sedih gak la....arwah baru tingkatan 4......muda lagi tu...tapi kematian tidak mengenal usia....ajal dia dah sampai....

Bila mendengar, membaca, atau mendapat tau tentang  kematian, aku selalu bermuhasabah diri...dalam hati memang tau bahawa kematian itu akan datang bila2 masa, tanpa warning, tanpa kita menduga...kematian adalah sesuatu yang menyeksakan...walau bagaimanapun kita mati...kalau sakit, biarpun sempat la nak bertaubat, kita akan menanggung penderitaan sebelum mati....habis duit....buat famili susah nak jaga kita plak....kalau mati tiba2 sebab accident atau silent dead pun menyeksakan gak sebab kita tak dapat nak jangka, tak sempat nak bertaubat....

Sepatutnya kita tak boleh takut pada kematian...kita hanya perlu takut pada ALLAH...tapi still kita akan rasa takut gak kan walaupun da tau kenyataan ni....kenapa? sebab kita ni banyak sangat dosa.....sebab tu kita takut mati....masa Maghrib tadi aku ada baca tafsir Quran ~aku dalam usaha nak baca tafsir Quran dua muka surat setiap kali lepas Maghrib, insyaALLAH~ ada ayat tu menyatakan bahawa orang yang takut pada kematian adalah orang yang banyak dosa....hurmm betul tu....sebab tu kita tak sedia untuk mati...kita lebihkan dunia....tak bina kehidupan akhirat....tapi sampai bila baru kita nak sedia? semakin lama kita hidup, semakin kita cintakan dunia....dosa semakin banyak walaupun mungkin ibadah pun semakin banyak...yela da makin tua biasanya makin insaf....tapi kalau da dosa pun makin banyak, camne?

Aku ingat lagi masa di maktab...perjumpaan dengan tutor baru, dia ada tanya pasal azam...kawan aku, Zam cakap dia berazam nak perbanyakkan ibadat sebab dia slalu terbaca, terdengar atau tertengok berita tentang kemalangan yang meragut banyak nyawa...dia jadi insaf dan sedar bahawa kematian akan datang bila2 masa....bila dia cakap macam tu, aku pun terkesan skali la...tapi setakat tu jela....pastu life went on cam biasa...sama la macam mat2 rempit nampak kawan dorang accident dan meninggal...memang rasa takut dan menyesal tapi sekejap je la...pastu wreng wreng wreng balik....hurmmmm

Sebut pasal kematian ni, aku slalu terpikir, orang2 jahat yang hati, fikiran, naluri, tindakan yang sangat2 jahat tu tak pernah ke terpikir pasal kematian??? bayangkan kalau dorang tengah buat jahat tiba mati, sia2 je mati dalam kekufuran....yang sangat2 berlagak tu, menzalimi orang lain, dia jela berkuasa kat dunia ni, kalau da mati, hilang gak semua harta, pangkat dan darjat tu....dorang tak pikir ke ek? bila aku tengok berita, manusia ni bertelagah dengan manusia tu, masing2 nak tegakkan dorang la yg betul, menindas orang ni, mengutuk orang tu....dorang tak sedar ke bila2 je dorang bleh mati? sempat ke nak mintak maaf??? tengah hidup ni bleh la nak berlagak, bajet bagus je...bila dah mati?????

Entahlah...dah la malas nak pikir pasal orang lain...dosa aku pun berlambak....aku harap bleh tebus dan tidak terus melakukan dosa, insyaALLAH....



I'll be better~sayonara



2 comments:

Rocker Hearted Girl said...

seriously rediculous! .. Thanks for dropped by.. :) KKSA7X!

ReDiculousLy said...

back to ya....;p