SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Mistik


Salam and good day REaDers...

Ada satu benda yang aku nak cerita kat sini tapi tak cerita2 pun until now...iaitu berkaitan tajuk di atas....

Recently, something happens yang membuatkan aku rasa takut2 sket nak duk rumah...

Semuanya bermula apabila ada satu hari hari tu...once upon a time....aku balik kerja...masa tu tengah hari la gak...mak dan adik aku tak balik lagi....macam biasa....kadang2 aku mandi bila penat sangat dan kebetulan hari tu penat sangat dan berpeluh sakan...al maklumlah minggu tu seibuk raptai sukan.....so aku mandi la....masa aku da tutup pintu bilik air aku mcm terdengar suara org panggil nama aku....aku ingat mak aku la...sape lagi yg akan panggil aku kat rumah dalam waktu2 macam ni? mungkin mak balik awal kot...tapi still rasa pelik buat apa mak balik awal? tak keje ke? untuk kepastian aku bukak pintu dan jenguk keluar...nothing....

Rasa seram gak tapi aku abaikan...maybe perasaan aku je kot....then petang tu bila mak balik aku citer la kejadian tersebut....mak pun bukak cerita...beberapa hari lepas masa mak aku baru lepas keluar toilet, nak tunggu masuk solat Subuh, mak aku duduk sekejap atas katil bilik dia....menghadap pintu bilik yang bertentangan dengan bilik adik aku....mak aku macam ternampak bayangan hitam keluar dari bilik adik aku....adoiii seram sejuk aku dan adik aku dengar...mak aku kata dia malas nak cerita sebelum ni tak nak aku dan adik aku takut....

Rupa2nya sebelum ni pun jiran2 aku pernah nampak bayangan2 dlam rumah dorang....sebelum ni aku ada terdengar tapi aku abaikan je sebab sebelum ni aku tinggal sorang...mak dan caah tinggal kat kuarters...kdg2 je dorang balik...so aku malas la nak dengar citer bukan2 untuk menakutkan aku.....

Tapi sekarang bila da dengar macam ni aku rasa takut la.....then weekend tu aku pegi ke kem 1murid 1sukan...bawak budak plus jd fasi.....ada sembang2 dengan sorang cikgu tu yg kebetulan tinggal kat taman aku cuma aku tak pernah perasan kewujudan beliau and vice versa....

Aku pun ambil kesempatan tanya pasal benda mistik ni....dia pun bukak la cerita...dia tinggal kat lorong sebelah lorong yg aku tinggal...rumah2 kat lorong2 dia kinda newer than my house la....lorong dia hujung skali dan dekat dgn lombong...dia kata kawasan tu slalu kena...nampak lembaga la....dan isteri dia pun kena kacau...adoiiii...seram plak.....dia kata dorg siap panggil ustaz wat pagar kat kawasan tu...hurmmm...mungkin lorong aku pn kena wat benda yg sama....

Actually, aku ni mengalami sakit kat bahagian belikat aku.....da lama da...rasa sakit bila aku tundukkan kepala....rasa cm kena tarik....masa kat IPG dulu kawan aku pernah kena camni...dia g berurut...pengurut tu kata ada benda menumpang....tu yg aku takut ni...takkan de benda menumpang??? kat mana aku nak berurut ni??? pengurut kawan aku kat Pahang...jauh sangat.....huhu

Sekarang ni aku tido je pasang ruqyah....untuk mengelakkan perkara tak diingini.....memang aku tak pernah jumpa benda tu2 dan aku harap tak pernah jumpa pn....tapi sebagai langkah keselamatan....

Dalam hati aku tertanya2 gak, betul ke benda tu ada? aku tak pernah nampak kan so agak doubtful....dan aku pernah baca hamka keretamayat cakap benda2 ni tak de pun sebenarnya...jangan percaya slagi tak pernah nampak sendiri.....hurmmmm...takkan nk tunggu da nampak baru percaya....kalau boleh aku tak nak nampak langsung....aku ni agak penakut sket....bukan sket pun....banyak....huhu...adios bye bye bicycle


I'll be better~sayonara




Makan Megi


Salam and good day REaDers...

Within three days, da dua wedding invitations aku dapat....through fesbuk ofcos.....

Memang la bukan benda besar pun nak kecoh2 pasal wedding invitations ni....orang lain pun dapat gak....lagi banyak plak tu.....apsal nak kecoh sangat....

There's reason aku perlu kecoh2....

First of all....yang nak kawen tu kawan2 sekelas aku dulu masa kat IPG....kitorang ada 20 orang je....7 da kawen tahun lepas.....3 orang kawen tahun ni....adoiiiii....tinggal 10 orang je dan dorang berpotensi akan kawen gak paling lewat tahun depan sebab umur pun makin meningkat.....so aku kena la kecoh sebab aku ni je macam tak de plan pun nak join club dorang tu....huh

Bukan aku tak nak kawen...sape yg tak nak kawen? who wants to be alone? but in order to not be alone, first of all, we have to find someone not to be alone with.....and my problem is...i have no one....i repeat....no one....and mind you i'm not desperate to find one....

I'm content with my life right now....i don't know why not to.....aku ada tempat tinggal (walaupun bukan rumah sendiri), aku ada kenderaan (walaupun viva je), aku ada kerjaya (walaupun cikgu skola rendah je)...aku ada family (walaupun tak sempurna).....aku ada kawan2 (walaupun sorang demi sorang da kawen dan tak de masa untuk aku....huhu)

Bila tengok orang kawen, memang ada terdetik rasa jeles dam rasa teringin....tapi bila pikir balik, I'M NOT READY!!!...seriously...bukan excuses.....

Mak aku slalu marah aku sebab pernah la aku cakap aku tak nak kawen....mak kata kawen tu sunnah....ye aku faham...tapi keadaan aku sekarang mcm menjurus ke arah takkan kawen je...aku cuma bersiap sedia daripada segi mental dan emosi je...in case aku betul2 tak kawen ~andartu the making~...at least aku da bersedia...even aku rasa aku akan marah gak kalau org panggil aku andartu atau andalusia...

Aku ulang semula, bukan aku tak nak kawen...tapi kalau aku cakap nak kawen pun, aku nak kawen dengan siapa....??? memang aku cerewet....pemilih.....~walaupun diri pun tak perfect~...aku mengalami sendiri institusi keluarga yang tak bahagia...and i remind myself i won't let myself to build one.....

Aku nak kawen tapi dengan orang yang aku rasa sesuai untuk aku kahwini...aku takkan kawen hanya sebab tak nak jadi andartu or whatsoever...i'm not living my life up to people expectations....

Aku sensitif gak bab kawen ni.....so jangan nak buat marriage joke dengan aku k.....put yourself in my shoes first....

 Aku rasa sesak gak kot....dalam usia ni still tak kawen....calon pun tak dak....tau je la masyarakat ni mmg suka pandang serong pd perempuan yg belum kawen lg walaupun usia da meningkat....sedara mara lagi la....slalu je dapat soalan cepu cemas...bila nak kawen?.....

Penat kot nak menjawab......

Jawapan lazim aku:

"lambat lagi kot....banyak benda belum buat" memang pun....aku belum mengelilingi dunia lagi....da kawen nanti susah...nak jaga anak nak jaga suami...mertua...ipar duai lagi....susah tau...

"ada ke mak mertua yg nak menantu macam aku ni? tak reti masak, pemalas, minat lagu2 rock...ada ke?"
yup...tak ada kan?


Entry ni ditulis atas dasar suka2....xde bende nak tulis so saja nak jd drama queen sket buat entry macam ni....huhu....buat masa ni aku belum desperate lagi nak tamatkan zaman solo aku....lagipun besties2 aku pun ramai belum kawen lg...bila dorang sumer da kawen baru aku akan desperate sket...masa tu aku nak buat series drama "Desperate Bachelor"....hehehe



Segmen Kuiz

Soalan pertama: Aku nak orang yang macam mana???

Aku jawab sendiri

Hurm FYI aku ni adalah jenis perempuan yg makan megi....so aku nak cari lelaki yang sudi masakkan megi dan makan megi bersama aku....simple....yet complicated....huhu


Soalan terakhir: Bila nak ready?

Aku jawab sendiri gak

Tak tau lagi

Seriously....tak tahu......bagi aku kawen ni bukan benda main2....perkahwinan adalah tanggungjawab....no more I...but WE, US, OURS.....aku da tak boleh pikir diri sendiri je, tak boleh penting diri sendiri....family first...means aku kena pandai masak...memang la aku slalu berbalah kalau lelaki sibuk nak isteri pndai masak kawen jela dengan chef....konfem pandai masak...huhu....tapi dalam hati aku faham yg mmg lumrah la isteri kena masak untuk suami...cuma aku belum sedia lagi nak blaja masak.....setakat masak megi tu bleh la...sebab tu aku kena cari orang yg bleh makan megi dgn aku dan tak merungut...ada ke? hehehe...then aku kena gak tinggalkan tabiat2 buruk....tinggalkan minat2 pelik aku...tak bleh dengar lagu rock2 ni....kesian la anak aku kalau ada mak yg jiwa rockers....aku sendiri tak nak ada mak yg rockers...so means aku kena berkorban...tinggalkan semua benda2 yg aku suka tu....and still aku belum bersedia....bila nak sedia? tak tahu lagi



Apapun selamat berkahwin pada mereka yang akan berkahwin......tahniah sebab anda dah ada calon yang sesuai dan dah ready....

and me?

still makan megi...;p


I'll be better~sayonara



Ajal Tidak Mengenal Usia



Pagi tadi henpon mak aku berbunyi...aku kat bilik masa tu, baru nak solat subuh....terdengar la sayup sayap perbualan mak aku dan si pemanggil...dengar sepatah dua perkataan je...ibarat aku dengar orang Cina berbual dalam bahasa Kantonis, aku bleh faham sepatah dua dorang cakap (berkat slalu tengok citer Kantonis)...

Cara mak aku respon pada si pemanggil adalah gaya terperanjat.....then dengar mak aku sebut perkataan A (bukan nama sebenar)...nama orang tu...tapi aku tak tau siapa dan mengapa nama tu disebut...mungkin ada kaitaan dengan kerjaya mak aku sebagai nurse kot...mungkin patient mak aku...mungkin......

Then aku terdengar mak aku cakap kat adik aku....aku dengar dua patah perkataan je...meninggal dan accident.....so plus one and one....A accident dan meninggal? tapi A mana ni? Aku rasa adik aku pun tanya soalan yang sama....sebab mak aku balas...anak sedara K (bukan nama sebenar)....oooo aku tau siapa A tu....terkejut gak...budak tu muda lagi....so aku berkira2 nak solat ke nak keluar bilik untuk dapatkan cerita sebenar...aku pilih yang wajib.....

Then aku bersiap2.....pastu baru keluar sebab nak pegi ambik baju kat bilik mak aku ~baju2 kerja aku kat bilik mak aku sebab bilik aku sangat sempit~...then mak aku bukak cerita...aku cakap la aku da dengar tadi...tapi still aku nak tau citer sebenar...mak aku kawan dia kol tadi bgtau si A accident malam tadi....arwah keluar nak pegi rumah kawan dia dan accident....dilanggar kereta....innalillahhiwainnaillahirojiun

Walaupun aku tak kenal sangat arwah tapi rasa sedih gak la....arwah baru tingkatan 4......muda lagi tu...tapi kematian tidak mengenal usia....ajal dia dah sampai....

Bila mendengar, membaca, atau mendapat tau tentang  kematian, aku selalu bermuhasabah diri...dalam hati memang tau bahawa kematian itu akan datang bila2 masa, tanpa warning, tanpa kita menduga...kematian adalah sesuatu yang menyeksakan...walau bagaimanapun kita mati...kalau sakit, biarpun sempat la nak bertaubat, kita akan menanggung penderitaan sebelum mati....habis duit....buat famili susah nak jaga kita plak....kalau mati tiba2 sebab accident atau silent dead pun menyeksakan gak sebab kita tak dapat nak jangka, tak sempat nak bertaubat....

Sepatutnya kita tak boleh takut pada kematian...kita hanya perlu takut pada ALLAH...tapi still kita akan rasa takut gak kan walaupun da tau kenyataan ni....kenapa? sebab kita ni banyak sangat dosa.....sebab tu kita takut mati....masa Maghrib tadi aku ada baca tafsir Quran ~aku dalam usaha nak baca tafsir Quran dua muka surat setiap kali lepas Maghrib, insyaALLAH~ ada ayat tu menyatakan bahawa orang yang takut pada kematian adalah orang yang banyak dosa....hurmm betul tu....sebab tu kita tak sedia untuk mati...kita lebihkan dunia....tak bina kehidupan akhirat....tapi sampai bila baru kita nak sedia? semakin lama kita hidup, semakin kita cintakan dunia....dosa semakin banyak walaupun mungkin ibadah pun semakin banyak...yela da makin tua biasanya makin insaf....tapi kalau da dosa pun makin banyak, camne?

Aku ingat lagi masa di maktab...perjumpaan dengan tutor baru, dia ada tanya pasal azam...kawan aku, Zam cakap dia berazam nak perbanyakkan ibadat sebab dia slalu terbaca, terdengar atau tertengok berita tentang kemalangan yang meragut banyak nyawa...dia jadi insaf dan sedar bahawa kematian akan datang bila2 masa....bila dia cakap macam tu, aku pun terkesan skali la...tapi setakat tu jela....pastu life went on cam biasa...sama la macam mat2 rempit nampak kawan dorang accident dan meninggal...memang rasa takut dan menyesal tapi sekejap je la...pastu wreng wreng wreng balik....hurmmmm

Sebut pasal kematian ni, aku slalu terpikir, orang2 jahat yang hati, fikiran, naluri, tindakan yang sangat2 jahat tu tak pernah ke terpikir pasal kematian??? bayangkan kalau dorang tengah buat jahat tiba mati, sia2 je mati dalam kekufuran....yang sangat2 berlagak tu, menzalimi orang lain, dia jela berkuasa kat dunia ni, kalau da mati, hilang gak semua harta, pangkat dan darjat tu....dorang tak pikir ke ek? bila aku tengok berita, manusia ni bertelagah dengan manusia tu, masing2 nak tegakkan dorang la yg betul, menindas orang ni, mengutuk orang tu....dorang tak sedar ke bila2 je dorang bleh mati? sempat ke nak mintak maaf??? tengah hidup ni bleh la nak berlagak, bajet bagus je...bila dah mati?????

Entahlah...dah la malas nak pikir pasal orang lain...dosa aku pun berlambak....aku harap bleh tebus dan tidak terus melakukan dosa, insyaALLAH....



I'll be better~sayonara



Selfishness is Everywhere

even in yourself

Salam and good day REaDers...


 selfish = jual ikan  mementingkan diri sendiri


semua orang dalam dunia ni pun mementingkan diri sendiri....yes?

YES

including myself

but of course aku tak boleh nak mewakili semua orang.....memang aku selfish tapi tak boleh la aku nak kata orang lain pun selfish gak macam aku....

tapi aku definitely boleh kata kebanyakan orang dalam dunia ni memang selfish....tak pernah lagi aku jumpa manusia yang tak selfish....semua orang berlumba2 nak dapatkan yang terbaik untuk diri sendiri, tak pun untuk family...tak pun untuk kawan2....still namanya selfish...

bagi aku selfish bermaksud menidakkan hak orang lain untuk kepentingan peribadi....

dan memang banyak kali hak aku diketepikan....contohnya orang yang memotong barisan ketika aku tengah beratur.....banyak kali kot....

memang nampak macam benda kecil...tapi still merampas hak aku kan...sedangkan aku da beratur lama....tiba2 beliau2 tu datang dan potong barisan....aku yang malas nak buat scene ni bertindak menyenyapkan diri dan bising2 kat fesbuk atau blog ni jela....

biasanya entry aku triggered by something....entry kali ni yang menceritakan tentang manusia yang mementingkan diri adalah berdasarkan peristiwa yang baru2 ni berlaku pada aku....benda kecil je kalau aku nak cerita...tapi aku tegaskan still menidakkan hak aku....

baru2 ni aku menghadiri kursus selama 4 hari....dekat je dengan rumah aku dan tak perlu bermalam pun....hari pertama aku sampai tak awal sangat untuk duduk kat meja yang betul2 kosong tapi tak de la lewat sangat sampai tak de tempat duduk....aku duduk kat belakang gak la...tapi strategik sket....dekat dengan pintu...senang nak kuar g toilet...dekat dengan tempat makan....boleh cepat2 pegi beratur ambik makanan....sebelah kanan aku memang da ada orang...sebelah kiri kosong then de sorang kakak tu duk situ...kursus pun berjalan sampai la balik....tak de masalah sangat kecuali aku rasa bosan dan mengantuk...

Hari kedua, aku sampai lewat sikit la sebab hari pertama tengok cam ok je kalau tak awal sangat....tapi rupanya tak ok....aku sampai serentak dengan kakak sebelah kiri aku....kami mendapati tempat kitorang telah diambil...tempat aku sorang kakak tu duduk dan tempat kakak sebelah kiri aku tu anak dia yang duduk...anak dia berumur lebih kurang budak skola rendah....WTH....

Kitorang agak terkejut tapi segera duduk kat meja kosong yang lain....dalam hati still takut sebab aku tau tempat tu konfem ada orang lain punya....dan memang betul pun....kitorang serba salah masa kakak2 tu cakap tu tempat dorang....aku pun explain la tempat kitorang pun diambil orang sebab tu terpaksa duduk tempat lain....nasib la muat je kitorang duk kat situ....nampak gak mula2 kakak2 tu tak puas ati tapi kitorang terpaksa tebalkan muka jela....hati aku memang sumpah seranah manusia yg ambik tempat kitorang tu...bleh plak ko bawak anak pegi kursus ye....melalui kehebatan penaakulan aku, aku agak anak orang tu skola petang....pagi takde sape jaga....dia tengok jurulatih2 utama (JU) pun tak strict sangat tu yg dia buat suka hati bapak dia....siap ambik tempat orang lain...

dia tak pikir ke, hari pertama sumer tempat penuh so maksudnya sumer kerusi tu da ada orang yg punya la....memang la xde tulis nama aku pun kat situ...tapi aku da booking la kiranya ms hari pertama tu....dia tak fikir ke kalau dia ambik tempat kitorang, kitorang tepaksa duk tempat lain, then tuan punya tempat tu pun terpaksa duk tempat orang lain...then....so on and so on....semuanya berpunca drpd dia seorang...berpunca drpd perangai SELFISH...nampak mcm benda kecik tp bg efek yg besar tau....

aku memang tak bleh tengok muka kakak tu...rasa nak sumpah seranah je...nasib la aku masih ada iman...masih pikir aib aku, aib kakak tu...lagipun "benda kecik" kan....huh

dalam hal ni nampak kan kakak tu selfish....dia rasa tempat tu memudahkan dia....bleh sorok sket anak dia tu...sebab tempat tu kat belakang...JU tak berapa nampak....

dan nampak tak aku pun selfish sket....bila nampak tempat kena ambik....aku duk tempat orang lain plak...mesti tuan punya tempat tu rasa tak selesa, sama macam yg aku rasa....tapi aku tak de choice....terpaksa gak jadi selfish....still namanya selfish kan....

tu yang aku kata kebanyakan manusia selfish....tapi ada yang tersimpan je sebab tak de peluang nak tunjuk selfishness masing2...semua berlindung di sebalik topeng kebaikan...

kalau nak tengok orang selfish adalah masa kesusahan...contohnya kalau de kebuluran...sumer org akan berebut makanan...da tak pikir da nak bagi org tua dulu ke, kanak2 dulu ke....semua pikir untuk their own survival je....

aku pernah menyaksikannya gak...tak de la seteruk kebuluran....

masa aku blaja dulu ada satu program Pendidikan Luar....masa tu kami sekelas, 20 orang kena survive hidup dalam hutan...masak sendiri, dirikan khemah, buat gejek....di samping tu ada aktiviti2 lain yang memenatkan, kayak, absailing, etc

dalam suasana yang tegang, dengan penat, lapar, masalah tandas yang sangat kotor, da tak pikir da nak bermuka manis depan kawan2....masa tu masing2 da tunjukkan selfishness....orang lain bertukang dia tido....aku faham memang penat...org len pun penat gak...tp kalau tak de org buat sape nak buat? mesti manusia tu terpikir, janji ada org yang buat so kalau kurang sorang pun tak pe....huh

aku tak mau salahkan sape2....masa darurat, everything' possible....

point aku kat sini adalah selfishness is everywhere...

yg nyata ada yg tersembunyi pun ada....

dalam diri aku ada dalam diri korang pun ada!



I'll be better~sayonara


High Crimes (2002)


Salam and good day REaDers...

Perasaan apakah yang paling menyakitkan dalam dunia ni?

Bagi aku

perasaan kehilangan

dan 

perasaan dikhianati

Pernah tak korang dikhianati?

Mesti pernah kan?

Walau sekecil2 pengkhianatan

Aku pun tak terlepas

Mengkhianati dan dikhianati

Paling menyakitkan adalah mengkhianati orang yang kita sayang

juga dikhianati oleh orang yang kita sayang....

Boleh tak korang memaafkan orang yang mengkhianati korang?

Mesti tak boleh kan? 

Bila kita dah beri kepercayaan sepenuhnya pada seseorang....then mereka mengkhianati kita.....kita tak boleh buat apa2....terpaksa senyum di luaran walaupun hati sakit di dalam....

Boleh ke nak maafkan?

Well, time will heal...so do I

Dengan masa yang berlalu, there's only two choice:

1. Forget but won't forgive

2. Forgive but won't forget

Aku pun tak pasti mana satu pilihan aku......maybe both...huhuhu

Cerita pasal betrayal ni, aku nak cerita tentang satu filem yang aku pernah tengok di TV satu masa dulu....dan aku baru download cerita ni semalam dan sedang menonton cerita ni buat kali kedua dalam hidup aku ni....

High Crimes


Cerita ni diterbitkan pada tahun 2002, lakonan utama Ashley Judd dan Morgan Freeman...Cerita ni berdasarkan sebuah novel tulisan Joseph Finder...

Cerita ni permulaannya sama maca cerita2 omputih yg biasa....agak boring sket....aku pun tak dapat agak cerita ni pasal apa sebenarnya....tapi aku tengok gak sebab heroin citer ni lawyer...aku kan pernah berangan2 nk jadi lawyer (layan je walaupun biasanya citer pasal undang2 ni membosankan)....

Then da lama2 tu rasa best plak....baru dapat tangkap la citer ni pasal apa....ok aku citer dari mula...aku citer ni berasaskan apa yang aku tengok, tak translate drpd wikipedia pun mcm yang biasa aku buat...hihihi

Cerita ni bermula dengan kisah kehidupan pasangan bahagia, Tom (lakonan James Caviezel) dan Claire (lakonan Ashley Judd) Kubik. Tom aku tak pasti apa kerjanya tapi aku tengok dia sibuk bertukang je so mungkin dia tukang kayu...lagipun ada bengkel kayu kat rumah dorang. Claire plak adalah peguam bela yang sangat berjaya sampai masuk2 TV lagi... Dorang berdua ni memang serius nak membina sebuah keluarga....buktinya dorang tengah berusaha nak dapat anak...huhu

 
Tom Kubik

Claire Kubik


Ada satu malam tu, ada pencuri masuk rumah dorang...then dorang pun report polis walaupun pencuri tu da lari....jangan ingat scene ni tak penting ye.....kemasukan pencuri tu la yang membuka cerita....

Rumah mereka diceroboh oleh dua orang pencuri yang sempat melarikan diri...

Tengah dorang shopping untuk krismas, tetiba ada FBI dan polis ramai2 serbu dorang.....terkejut dorang masa tu...yela tengah happy2 tu tetibe plak kena serbu...then baru la tau....masa polis ambik cap jari kat rumah dorang sebab pencuri masuk tu, ada la terambik cap jari si Tom tu...dan si Tom tu yang nama sebenarnya adalah Ron Chapman memang da lama ada dalam rekod dorang...maksudnya dorang memang mencari si Tom or Ron or whatever his name tu sebab si Tom ni dulu adalah marine (kiranya army special force la)...dia didakwa masa dia jadi marine dulu dia ada menyerang sebuah kampung di Mexico dan membunuh sembilan orang termasuk wanita dan kanak-kanak...


Mereka sedang shopping untuk krismas...

Diserbu oleh FBI dan SWAT (polis bersenjata) yang sebelum ni men yamar jadi orang awam...


Tom dipenjarakan dan akan dibicarakan di military court. Tom ni mengaku tak bersalah so si Claire ni bersungguh2 la nak membuktikan suaminya tak bersalah....dia sampai sewa rumah kat Mexico untuk duk kat situ dalam masa kes suami dia berjalan.....then adik dia, Jackie yang slalu je buat masalah datang nak duk dengan dia...konon nak tolong tapi sebenarnya dia kena halau dari rumah sewa dia....


Tom bersungguh2 mengatakan dia innocent...

 
Claire dan adiknya, Jackie...

Si Claire ni sanggup nk bela suami dia walaupun military court dengan mahkamah biasa tak sama....dia sanggup belajar....ada sorang peguambela tentera  telah dilantik untuk membela si Tom ni iaitu First Lieutenant Terence Embry tapi peguambela tu muda dan tak pernah menang kes pun...so si Claire ni tak brape yakin la maka dia sendiri nak jadi peguambela untuk suami dia...dia mencari seorang peguam yang dulunya agak femes dan handal mengendalikan kes untuk tolong dia iaitu, Charlie Grimes (lakonan Morgan Freeman)......


Peguambela tentera untuk Tom, First Lieutenant Terence Embry

Peguambela yang hebat tapi reputasi buruk


Si Charlie ni banyak gak kontroversi masa dia muda dulu so si Claire ni tak yakin sangat la tapi dah tak de sape yang boleh diharapkan lagi....kes ni susah sebab melibatkan pegawai yang berpangkat besar. Si Tom ni kata dia dianiaya oleh orang atasannya...malah sebenarnya pembunuhan tu kawan dia yang buat, Major James Hernandez....tapi pegawai atasan dia tu sekarang da berpangkat besar iaitu Brigadier General Bill Marks...si Major James Hernandez plak da jadi penolong kanan dia....so tentulah pegawai tu akan backup si Major James Hernandez dan si Tom ni la jadi kambing hitamnya. Lagi satu cabaran dorang adalah si pendakwaraya tu yang bernama Major Waldron sangat hebat dan susah dikalahkan.


Mahkamah tentera ni macam 'bias' sikit terhadap peguam biasa


James Hernandez yang mengatakan Tom bersalah tapi si Tom plak kata dia ni yang bersalah


Si Claire ni tak putus asa sebab dia yakin suaminya tak bersalah....dan si Tom ni pun memang bersungguh2 menyatakan dia tak bersalah....maka si Claire ni pun mencari bukti dengan dibantu oleh si Charlie...tengah2 cari bukti tu, Claire dan adiknya Jackie diserang di rumah dorang....nasib la peguambela suaminya tu, si First Lieutenant Terence Embry datang...dan si penyerang tu lari...tapi Claire tetap tak putus asa....

Claire diserang dirumahnya...

Jackie yang diikat diselamatkan oleh Terry...


Si Tom ni mencadangkan untuk menjalani ujian Polygraph untuk mengesan penipuan....ujian ni tak diterima sebagai bukti tapi si Tom nak buat untuk membuktikan dia tak bersalah pada isterinya je....so dia pun buat dan dia lulus....tapi de la sorang tu tetiba datang jumpa si Claire dan bagitau yang semua anggota marine dilatih untuk menipu ujian polygraph...Claire pun mula berasa syak dan tanya suami dia...si Tom mengaku tapi dia sungguh2 cakap dia tak bersalah....tapi kalau Claire tak percaya, dia sanggup mengaku bersalah je....sampai nangis2 gitu, kalau aku pun mesti percaya....huhu


Tom buat ujian polygraph...

Keputusannya si Tom bercakap benar...

 
Seorang stranger bagitau si Claire yang si Tom tu memang da diajar menipu ujian polygraph...

 
 Tom sampai menangis2 nak buktikan dia innocent...


Dorang macam pelik la camne de orang lain tau psl ujian polygraph tu sedangkan dorang tak bagitau sape2 pun...dorang syak si First Lieutenant Terence Embry tu mengkhianati dorang dan pecat si Terry (jackie panggil Terry, nama manja sebab dorang ada hubungan...huhu) tu....

Si Charlie ni guna satu taktik untuk dapatkan bukti yang si Tom dianiaya tapi bukti tu tak diterima plak...rupa2nya kat rumah dorang dipasang alat pendengar so pihak lawan da tau awal2 pasal bukti tu dan da bersedia untuk lawan....


Si Charlie bersusah payah dapatkan bukti pita rakaman yang merakam sorang saksi mengaku dia diugut untuk memberi kenyataan palsu...


Bukti tak diterima...

Claire tak berputus asa...

Si Claire ni panggil wartawan dan umumkan pasal dia nak defend suami dia.....dia buat amcam tu sebab dia nak jumpa balik orang yang pernah serang dia....orang tu adalah orang kampung yang kononnya suami dia serang tu....dan orang tu betul2 datang jumpa Claire dan ceritakan apa yang dia nampak....


Claire buat kenyataan media...

Penduduk kampung yang diserang di mexico juga penyerang Claire


Then, Claire dan Charlie diserang dan nasib la dorang berdua selamat...tapi Claire keguguran walaupun dia sendiri tak tau dia pregnant....dia kecewa sangat sebab dia memang nak sangat ada baby....tapi Charlie bagi semangat kat dia....malah Terry pun da terbukti tak mengkhianati dorang setuju nak tolong dorang balik...siap bagi idea nak dapatkan bukti mendakwa James Hernandez...

 
Claire dan Charlie diserang ketika dalam perjalanan pulang...

 
Claire dapat tau dia keguguran...

 
Charlie memberi semangat pada Claire...

Terry juga datang memberi semangat...


Lepas tu macam2 bukti la dorang dapat yang menunjukkan millitary yang terbunuh orang secara tak sengaja, then cover it up, then cari kambing hitam untuk salahkan....nasib la si Claire ni bersemangat tinggi....berani plak tu...dia sanggup jumpa pegawai berpangkat tinggi tu siap ugut2 lagi nak dedahkan bukti ke pengetahuan umum kalau dakwaan ke atas suami dia tak digugurkan.

Claire ke sana sini medapatkan bukti....

Claire berurusan dengan Brigadier General Bill Marks untuk membebaskan suaminya...


Tapi bila dia blik rumah dia dapat tau yg mungkin dia akan digugurkan sebagai peguambela si Tom tu sebab dia buat kenyataan media.....dianggap melanggar etika....Charlie plak tiba2 hilang cmtu je...tak dapat dihubungi....


Masa court hearing, dorang diberitahu yang dakwaan ke atas Tom digugurkan dan dia dibebaskan...semua terkejut dan macam tak percaya...punyala banyak halangan dan kes tu nampak macam akan kalah je, tetibe je bleh menang.....


Claire diberitahu yang Tom dakwaan ke atas Tom digugurkan atas faktor keselamatan negara...

Tom terkejut...

Berpelukan gembira...


Rupa2nya si Charlie pegi Mexico untuk menyiasat dengan lebih lanjut...dia dapat beberapa bukti yang menyatakan si Tom ni pernah bunuh beberapa kawan dia untuk menghapuskan saksi....dia pun call Claire untuk bagitau...

Charlie mencari kebenaran....

Charlie menelefon Claire untuk memberitahu perkara sebenar...

 
Claire yang terkejut menerima perkhabaran yang mengejutkan itu...


Si Tom terdengar plak perbualan telefon Claire dan Charlie.....Tom mengaku dia yang membunuh semua orang tu.....orang2 kampung kat mexico dan kawan2 dia untuk hapuskan saksi...then Claire try larikan diri....nasib orang Mexico yang sebelum ni menyerang si Claire tu yang selamatkan dia.....
Tom mengaku melakukan semua pembunuhan itu...


Kononnya dia hanya mengikut arahan orang atasan untuk mencari pengganas dan orang2 kampung itu dibunuh sebab tak nak bekerjasama...


Claire diikat oleh Tom sebab dia da tau semua rahsia....

Claire diselamatkan oleh penyerang dia dulu...how ironic....huhu


Cuba korang bayangkan apa perasaan Claire masa tu?

Dia punyalah percaya pada suami dia....

bukan takat percaya, malah bersusah-payah demi nak selamatkan suami dia....dia hampir hilang nyawa dan telah hilang baby....hilang kerja plak tu....sebab sibuk sangat dengan kes suami dia....

Tapi akhirnya dapat tau yang segala usaha dia sebelum ni sia2.....dia dikhianati oleh orang yang paling dia sayang....

Nasib la si Claire tu semangatnya kuat...last skali dia jadi partner kat firma si Grimes tu....starting over....

Claire menyertai firma si Charlie yang hidup segan mati tak mau...hihihi


Hurmmm kalau aku la, entah bila la baru boleh pulih selepas hilang segala2nya....kena contohi sikap si Claire ni....huhu
 

Cerita ni melekat kat sanubari aku sebab aku sama macam si Claire tu, tak sangka yang si Tom tu sebenarnya jahat.....aku punyala percaya kat dia...yela, muka dia hensem....nampak baik...siap nangis2 gitu nak buktikan dia innocent...huhu...tapi masa ujian polygraph tu aku mcm da syak gak dia tu bersalah tp lepas dia nangis2 tu, hilang syak wasangka aku...tp rupanya memang betul dia bersalah...kami (aku dan Claire) tertipu....huhu

Soundtrack lagu ni pun best...aku suka lagu yang last skali....first time aku tengok kredit dari awal sampai habis semata2 nak cari tajuk lagu dan penyanyi....da dapat terus la googling....

Tajuk lagu: I'm Not The Enemy
Penyanyi: Lina
Penulis lagu: Lina & Jeeven

Aku jumpa lagu ni kat aimini.net


Cerita ni plak aku download from kickasstorrents
Subtitles plak from subscene

Ada lagi satu cerita yang berkaitan pengkhianatan ni...kali ni cerita Cina....lain kali jela aku citer sebab citer ni panjang....dan memang menyakitkan hati...serius...aku yang menonton memang terasa sakit hati yg amat sangat....kisah manusia yg mempermain2kan hidup manusia lain semata2 untuk kajian...huh...da la...emo plak aku bila mengenangkan.....

Till next time....bye bye bicycle....


Sumber maklumat: tontonan sendiri dan wiki
Sumber gambar: caption from GOM player dan wiki


I'll be better~sayonara