SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Cerita Cina


Salam and good day REaDers...

Dulu masa aku kecik, hobi aku adalah menonton tv.....Bukan setakat hobi, boleh dikatakan obses.... pagi petang siang malam nak tengok tv...Yela, masa tu mana ada hiburan lain...mana ada internet...mana ada playstation....mana ada gameboy....mana ada PSP....mana ada smartphone.....DVD player pun tak de....hurmmmHiburan lain selain tv dan radio adalah tv kabel iaitu metrovision yang kena bayar tiap2 bulan, ala2 astro la....rumah aku tak de bende tu...tak mampu nak bayar tiap2 bulan.....aku teringin sangat nak ada bende tu sebab aku pernah tengok kat rumah kawan aku, ada citer Dragon Ball....waktu tu, Dragon Ball belum disiarkan di TV2...Zaman tu da ada tape game....ala, game yang ada Super Mario, Ice Climber, Charlie Circus dll tu....pun rumah aku tak de benda tu...Video player pun ada....ala, yang guna tape besar tu...bleh rakam rancangan tv....pun rumah aku tak de bende tu....rumah kawan aku ada...ingat lagi, video player dia bentuk kereta warna merah...aku teringin sangat nak bende tu....Yang ada kat rumah aku cuma tv dan radio....
Aku ingat lagi main rakam2 suara kat radio.....bajet DJ....hehe...pastu rakam lagu yang aku suka....guna kaset yang boleh rakam tu....aku ada la dalam satu dua....pastu aku ambik kaset ceramah mak...aku padam ceramah tu aku buat rakam lagu...huhu....masa tu mana mampu nak beli album....kaalau nak dengar lagu, kena la dengar kat radio....tak pun tv kalau ada siar...tak pun, kalau betul betul betul betul nak dengar, telefon talian 600 XXXXXXX (panjang nombornya).....dlu kalau tengok paper je mesti ada iklan talian lagu ni....macam2 lagu...macam2 talian 600.....syaratnya kena guna telefon rumah...(public phone tak bleh...aku pernah try...hihihi)....then bayaran akan masuk dalam bil....mahal kot...kalau tak silap, seringgit camtu la satu lagu....aku pernah gak kol, pastu kena marah dengan mak sebab bil telefon melambung...hohoho

So, hobi yang betul2 boleh diteruskan dengan percuma adalah menonton tv.....masa tu tak banyak pilihan....channel tv tak banyak.....rancangan tv pun tak banyak.....tak macam sekarang...drama korea la, latin la, indon la, thailand la.....

Dulu yang ada cerita Melayu, Indon, Jepun, Taiwan, Hong Kong, China dan Cina Malaysia je....tapi aku pernah la tengok satu cerita Arab ni, Thief of Baghdad...tak tengok habis...tak ingat jalan ceritanya....

Sebenarnya apa yang aku nak cerita adalah cerita Cina yang aku suka sangat tengok, tak kisah la dari Malaysia ke, Taiwan ke, Hong Kong ke, China ke, Singapore ke....semua aku layan.....memang masa tu drama2 tu yang selalu ditayangkan dan popular di kalangan masyarakat Malaysia....termasuk dan terutamanya aku....hehehe

Boleh dikatakan aku membesar dengan cerita2 Cina....genre yang aku suka pelbagai...aku paling suka cerita kungfu macam Journey To The West, Fong Sai Yuk, Eastern Hero dll


Journey To The West


Fong Sai Yuk

Tapi aku suka gak cerita2 dari Hong Kong macam cerita Detective Investigation Files yang mengisahkan pasal polis....sampai aku rasa teringin nak jadi polis....


Detective Investigation Files

Then cerita File of Justice yang mengisahkan pasal peguam....dan cerita tu betul2 beri kesan pada aku...aku teringin nak menjalani kehidupan macam lawyer dalam cerita tu...life dia macam best je...keje dia profesional...orang respect...then weekend hangout dengan kawan2...main tenis, pegi lepak2, sembang2....mesti best....

Cerita2 Hong Kong ni pelbagai...ada cerita pasal doktor, bomba, polis trafik, unit perlindungan saksi, imegresen dll.....dalam mengisahkan pasal keje, diselitkan juga pasal life, love, relationship, family...... aku suka sangat......yang paling femes adalah drama dari Hong Kong terbitan TVB.....macam2 drama dorang, best2 plak tu....


Healing Hands



Burning Flames

Cerita yang aku tak boleh lupa, The Good Old Days...pasal seorang wanita, Sau Hau yang mengharungi banyak dugaan dalam hidup dia tapi dia dapat menempuhi semuanya dengan tabah....aku siap tau lagu dia....bila cerita tu mula dan tamat kan ada lagu tema, aku duk depan tv, nak salin lagu tu...walau tak paham makna pun tak pe...heehe


The Good Old Days

Then cerita My Fair Princess yang mengisahkan tentang Xiao Yan Zi yang menjadi puteri secara tak sengaja...best sangat cerita tu.....


My Fair Princess


Cerita Cina dari Malaysia pun aku suka.....ramai yang tak tau kewujudan drama2 Cina Malaysia ni.....kadang2 orang tengok tapi ingat cerita Hong Kong....aku yang selalu layan, dapat la bezakan mana satu cerita dari Hong Kong, mana satu dari China, mana satu dari Taiwan, mana satu dari Singapore, mana satu dari Malaysia...

Tengok jela lokasi dan pelakon....

Aku pernah tengok satu cerita, tajuknya dalam Bahasa Melayu, tapi aku tak ingat apa dia....cerita tu tayang tengah malam...waktu cuti aku suka tido lambat, so aku dapat la tengok...cerita tu macam tiru sket cerita Autumn in My Heart...cuma dia ubah sket2....

Banyak cerita yang aku tengok adalah cerita yang kurang popular....aku rasa macam aku je kat Malaysia ni yang tengok cerita tu....hihihi

Aku ingat lagi masa lepas SPM, aku duk rumah je, tak buat apa...ada gak pegi keje tapi tak kekal lama....aku duk rumah jela....bangun pagi dalam kul 10....pastu terus bukak tv...tak de cerita best...tapi kena tengok gak la sebab tak tau nak buat apa lagi...so aku tengok laa cerita Cina kat TV2...Genghis Khan...serius ceritanya boring....pasal sejarah orang2 Tibet....tapi bila lama2 tengok aku jadi suka plak tengok...dalam hati aku slalu rasa, akula satu2nya orang melayu yang tengok cerita ni...sebab aku rasa orang lain takkan suka cerita macam ni termasukla orang Cina....

Bila aku masuk IPG, tak sangka ada sorang tu pun ada tengok cerita tu....Marda namanya....tah macam mana kitorang bleh terbukak cerita pasal tu....aku sangat kagum sebab selain aku masih ada orang yang layan cerita tu...huhu

Then aku ada tengok satu cerita Singapore, tajuknya Stepping Up kalau tak silap....cerita ni siar di NTV7....petang....tapi ulang waktu tengah malam....yang aku tengok adalah yang ulangannya....sebab masa cuti aku suka sangat tido lambat....cerita ni pun aku tengok sebab takde citer lain nak tengok....aku layan jela, tapi lama2 rasa best plak...sampai episod last aku tengok...cerita ni cerita zaman dulu2...masa tu Singapore masih dikenali dengan nama Nanyang...kisah orang2 yang berhijrah dari China ke Nanyang untuk mencari rezeki...macam2 kesusahan yang dorang lalui dan akhirnya dorang berjaya....

Bila aku start masuk IPG, aku da kurang menonton tv.....malas nak berebut tv di bilik tv...dulu aku pernah hampir2 nak bergaduh dengan junior aku sebab tv....sejak tu, aku malas da nak tengok tv....sampaila sekarang...aku da kurang tengok tv walaupun sekarang da pelbagai channel sejak adanya astro ni....kalau nak tengok cerita apa2 aku prefer download je....bleh tengok bila2 masa.....

Lagipun cerita2 Cina kat tv sekarang da tak best macam dulu.....bila petang2 aku sangat terasa rindunya nak tengok cerita Cina macam zaman aku kecik2 dulu....tiap2 petang melekat depan tv....masa tu tv ada satu je, siap berebut2 dengan ahli keluarga aku...kalau kalah tu, aku siap pegi rumah Kak Ani, bekas pengasuh aku semata2 nak tengok tv, tapi rupanya dia pun sama macam mak aku, nak tengok drama Melayu slot Identiti kat TV3....huhu

Serius rindu......

Paling gila yang pernah aku buat, masa tu kalau tak silap kat TV3 final episode Journey To The West, kat TV2 plak final episode Fong Sai Yuk....dua2 disiarkan dalam masa yang sama...nasib la kat rumah aku ada dua tv...aku ambik tv kecik dalam bilik dan letak kat ruang tamu sebelah tv besar....aku pasang dua2 skali....hihihi...bengang je ahli keluarga aku yang lain....

mesti ramai tertanya2, kalau aku betul2 suka cerita Cina apasal tak belajar bahasa Cina (macam orang2 sekarang yang suka cerita Korea pastu pegi belajar bahasa Korea)....

well, aku prefer Kantonis sebenarnya....yang ada diajar di Malaysia ni adalah Mandarin...so sebab tu la aku tak pegi belajar bahasa Cina....tapi aku faham sket2 bahasa Cina terutama Kantonis....faham2 gitu la...kalau orang cakap laju aku tak bleh faham pun....dan nak cakap satu ayat penuh pun aku tak boleh...tau sebut perkataan je...sama macam English la....huhu

Anyway, aku harap zaman kegemilangan cerita Hong Kong akan kembali....aku nak sangat tengok cerita2 Kantonis yang best dari Hong Kong....tak pun, harap ulang la balik cerita2 yang best.....nak download susah...kalau ada pun, tak de subtitles....hurmmmm


The Ghost Husband



Taiji Prodigy



Survivor Law



Smart Kid




Love in A Miracle



Life Begin at 40




Golden Faith



As Sure As Fate





banyak lagi sebenarnya.....malas nak upload.....adios bybe bye bicycle


I'll be better~sayonara


15 comments:

Nurul K said...

peminat tegar ko ni. :)

ReDiculousLy said...

memang pun....cuma sekarang da tak de citer2 yang best....rindu la.....

Eza Haniza said...

ko ingat lagi tak cite romantik kat metro vision, an evening romance ke tajuknya kalo x silap aku, cite tu malam.. pastu pelakon chen ting wei and vivien chen derong... sedih cite tue, hero mati pastu die nk ngorat ade sorg minah nie kaw-kaw...mamat nie kaya tp ade sorg skandal...cite tue waktu malam tp aku lupa tajuk, pelisss kalo ko tau pm aku,

cikbambino@gmail.com

ReDiculousLy said...

rumah aku xde metrovision la...rasanya aku x pernah tgk citer tu...kalo pernah mesti aku ingat...ko try la cari tp rasanya susah...aku try cari citer2 yg aku minat pn mmg susah...dpt jmpa beberapa jek....itupn ada yg xde sub..gud luck mencari k...

Yaya said...

Hye, salam kenal..(" ,)

gooling pasal Healing Hand 3 trjumpa blog awak!

suka sgt! Now tgah marathon Every Move You Make, best!!

Tgah cari DVD Healing Hands 3...;)

ReDiculousLy said...

hi...
oooo sama minat la ni....ramai yg da x minat tgk citer cina cam kita kan...hehe
every move you make tu best ke? x pernah tgk rasanya....
healing hands layan tiga2 seasons...best sangat...
good luck dlm pencarian dvd tu...;)

Lili said...

Saya baru download jttw versi dicky cheung...cari yg fong sai yuk...ada di u-tube p xde sub(frust)...google cr dvd ..ada jual online tpi kat seberang la plk(indonesia)...nk beli p tkut kena tpu...tp subtitle ada versi indonesia....

ReDiculousLy said...

JTTW tu ada download gak tp mcm tak habis la citernya...25 ep camtu la..download kt torrents..fong sai yuk yg tak de sub tu pn download gak...walau x faham apa dia ckp tp faham la jalan citernya sbb da pnh tgk...hehe

Syahid said...

pernah tengok ek drama "Eastern Heroes".. yang hero dia tabib tapi secara rahisa adalah hero dan boleh terbang?? sebenarnya suka cerita tu tapi nak dapatkan sekarang x jumpa2. ingt x tajuk penuh citer tu??

Syahid said...

EAstern heroes....

ReDiculousLy said...

eastern hero...pernah....wah tak sangka ada org igt gak citer tu...sbb citer tu cm x brape femes kan....suka tgk citer tu...tp sedih dia mati kan last citer tu...anak sedara dia yg nakal tu ganti tmpt dia jd eastern hero...

Puteri Amalina said...

Salam.. Nak Tanya kalu awak msih ingt cita dewa dewi yg dewi tu nk jd manusia phtu siap boleh stop masa.. Tajuk apa ye hihihi

ReDiculousLy said...

Salam...macam best je citu tu tp x igt la...tahun bila punya cerita tu? saya mmg suka tgk cite dewa dewi ni....mungkin sy ada tgk tp kena tau detail la...

bibi_89 said...

Sy pntgh cr cerita dewa dewi..dewi tu kahwin dgn manusia biasa, ada kwn lelaki yg berhati batu dan kwn pmpn yg blh brtukar jd burung pipit..lupa dah jln cerita tp ada suatu hari tu suami dia disumpah jd kerbau..lama dh cr tp btul2 x ingat 😅

ReDiculousLy said...

oooo mcm menarik citer tu..suka gk tgk citer dewa dewi ni...tp x igt la pnh tgk ke x citer tu...citer cina ni ssh nk cari online...kalau ada pun, xde subtitle....huhu