SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

I'm On Diet




Truth to be told.....currently I'm on diet.......hihihihi

Kat sini je aku bleh gtau....kat fesbuk aku tak brani nak habaq....

well kalau tengok susuk tubuh aku memang da sampai tahap wajib diet....

tapi aku ni jenis tak tabah orangnya...tak kuat iman....

kalau aku cakap kat diri aku tak nak makan certain foods, lagi la aku craving benda tu....huh

sebab tu la dari dulu aku cadang nak diet tapi tak jalan2 gak...

mula2 jer berkobar2...pastu hurmmmmm

tengah makan tu, aku cakap kat diri sendiri, hidup ni skali je, rugi la kalau tak dapat menikmati macam2 makanan semata2 nak kurus....huhu

tapi bila try baju kat fitting room, mula la memaki diri sendiri...tu la, orang suh diet tak mau....hihihi

aku tak bercadang pun nak diet sebenarnya....aku da mula pasrah dengan badan aku ni yang senang nak naik tapi susah nak turun.....

dan aku tidak mahu menimbang berat sendiri sebab tak mau kecewa melihat angka yang terpapar walaupun da dapat agak....

semuanya bermula masa kakak aku balik rumah dua minggu lepas....beliau menceritakan tentang diet yang diikutinya iaitu Diet Atkins....dia suh aku cari kat internet pasal benda ni....aku tak cari pun sebab malas....hihihi

aku macam pernah dengar gak pasal diet ni...member aku kat IPG dulu ada amalkan...tapi kadang2 je beliau amalkan..beliau cakap diet protein iaitu banyak makan makanan yang mengandungi protein dan avoid makanan yang mengandungi karbohidrat....

masa tu aku tak ambik pusing sangat sebab dia pun kadang2 je amalkan dan dia pun kejap naik kejap turun berat badannya...tapi bila kakak aku suggest diet ni dan beliau sendiri amalkan dan ada penurunan, aku macam tertark plak untuk mencuba...

tapi dugaannya besar plak....tak leh makan nasi...huaaaaaaaaaaa....makanan ruji masyarakat Malaysia khususnya orang Melayu yang mana aku ini warganegara jati Malaysia dan juga orang melayu tulen...dari kecik disuapkan dengan nasi, mana plak nak avoid nasi ni...adoiiiii

tapi aku macam nekad gak kali ni sebab da seminggu aku tak makan nasi ni....hihihi...tengok la lama nanti aku bertahan...adik laki aku siap cabar laagi...dia kata tak tahan lama tu...huhu...we will see...

hurmmm tak dapat la nak order nasi goreng biasa + telur mata lagi seperti mana yang aku slalu makan masa kat IPG dulu...huhu

selain itu....aku juga tak dapat menikmati makanan feveret aku yang lain yang mana kebanyakkannya mengandungi karbohidrat seperti makanan berasaskan pisang (pisang goreng, cekodok, buah pisang itu sendiri), roti canai dan capati (tapi mak aku kata capati bleh makan sebab diperbuat drpd tepung yg x banyak karbohidratnya...hurmm xtau la sah ke tak huhu), burger dan pizza (rotinya mengandungi karbohidrat) dll yang sedap2 dan mengandungi karbohidrat...huaaaa

yang bestnya ayam dan telur bleh makan....tapi aku macam da muak je makan ayam...kat kantin pun aku makan lauk je, x makan nasi.....orang kantin dan cikgu2 lain macam perasan je...aku cakap la aku diet....slalunya kalau aku makan sket aku suka cakap aku diet tapi as a joke la...kali ni betul2 diet, rasa segan sebenarnya nak gtau i'm on diet....huhu

Aku ada beli ayam goreng segera dan nugget untuk dimakan di kala lapar tapi da mula muak la.....da la perut asyik lapar je...benda tu pn da habis ni....esok gaji baru nak restock balik....

stakat ni walaupun nasi aku tak makan, tapi aku makan je megi dan kuetiaw....tadi plak baru makan burger samurai mcD...hihihi...harap kakak aku xtau la...hehehe.....sebenarnya hasrat hati nak makan satay tapi puas ronda tak bukak2 lagi gerai satay maka makan mcD jela, cepat dan mudah, dan menggemukkan...hukhukhuk

sebenarnya aku tak brani nak annouce tentang keDIETan aku ni sebab aku sendiri tak yakin aku akan bertahan lama....tak lama lagi butir2 nasi akan menerjah masuk mulut aku juga...soon...very soon...hihi

tapi setakat ni bleh bertahan aku akan cuba bertahan...

aku pun tak la buat diet ni betul2 sebab tu la tak nampak pn perubahannya....aku tak pernah timbang lagi berat aku sekarang, mana la nak tau de perubahan ke tak...hohoho

dan kakak aku kataa mula2 nak diet kena ada fasa orientasi la kiranya...kena avoid benda bergula dalam dua minggu maksudnya nak minum air pn kena air masak je...air lain kan sumer bergula...kopi pahit x larat plak aku nak telan....so aku skip jela orientasi....anggap je aku second intake yg xyah orientasi.....hihihihi

sebelum ni aku nak wat diet kalori sebenarnya...nak kira kalori makanan yg aku ambik tapi leceh plak...mana la nak tau bape kalori setiap makanan dan nak kira lagi tu...susah la...ape je la yang senang kat dunia ni kan....hurmmmm

apa yang aku dapati, diet ni lebih banyak menghabiskan duit...slalu aku makan nasi separuh + satu jenis lauk campur air paling mahal pn 5 hengget....sekarang ni aku ambik lauk je, ayam aku ambik dua ketul campur air dalam 6 hengget la...hurmmmm...belum masuk lagi kos ayam goreng segera, nugget....semua tu penting tau sebab karbohidrat tak de so aku cepat lapar....~sigh~

tah la sampai bila aku bleh bertahan...doakan aku ye...semoga ada la perubahan....semoga ada la semangat aku nak teruskan dan lipatgandakan usaha aku dalam amalan diet ni....dan semoga dalam fitting room aku tak perlu mengeluh lagi....hihihi....insyaALLAH...;)



Wasting My Life



Salam and good day REaDers....

I'm feeling down right now....

Tadi terbaca satu blog

blogger tu post pasal tempat2 yang dia lawati sepanjang dia blaja di UK...siap letak gambar....

I'm jealous ok....

Itu adalah cita2 aku...blaja di UK dan travel.....

Nasib la di bukan blaja kat Oxford...kalau tak, lebih jealous la aku terhadapnya....

Hurmmmm

Aku faham tu semua rezeki masing2...

Aku yang pilih jalan ni....aku yang tak blaja sungguh2 dulu.....;(

Aku masih ada masa....

Tapi sekarang ni aku macam wasting my life je...do nothing....pegi keje balik keje...time cuti, tido je...bukak fesbuk...main game...tengok movie....semua tu tak de meningkatkan peluang aku tuk further study...malah meningkatkan akdar kemalasan aku je....huh

Aku pernah berazam pada diri sendiri to live my life to the fullest....

apa dah jadi?

tak lively pun hidup aku....sama je....same old same old...so-so

aku betul2 nak keluar dari kepompong ni...aku nak pegi ke tempat2 yang aku teringin nak pergi.....

takkan la aku sampai tua pun nak repeat life macam sekarang ni...bosan kot..

memang aku mengaku aku sekarang kiranya berada dalam comfort zone....

tapi kadang2 uncomfortable gak....huhu

tah la...

kalau setakat tulis kat sini je...tapi tak de inisiatif tak guna gak....hurmmmmm



My poor attempts to be at UK....hikhikhik


I'll be better~sayonara


Cerita Cina


Salam and good day REaDers...

Dulu masa aku kecik, hobi aku adalah menonton tv.....Bukan setakat hobi, boleh dikatakan obses.... pagi petang siang malam nak tengok tv...Yela, masa tu mana ada hiburan lain...mana ada internet...mana ada playstation....mana ada gameboy....mana ada PSP....mana ada smartphone.....DVD player pun tak de....hurmmmHiburan lain selain tv dan radio adalah tv kabel iaitu metrovision yang kena bayar tiap2 bulan, ala2 astro la....rumah aku tak de bende tu...tak mampu nak bayar tiap2 bulan.....aku teringin sangat nak ada bende tu sebab aku pernah tengok kat rumah kawan aku, ada citer Dragon Ball....waktu tu, Dragon Ball belum disiarkan di TV2...Zaman tu da ada tape game....ala, game yang ada Super Mario, Ice Climber, Charlie Circus dll tu....pun rumah aku tak de benda tu...Video player pun ada....ala, yang guna tape besar tu...bleh rakam rancangan tv....pun rumah aku tak de bende tu....rumah kawan aku ada...ingat lagi, video player dia bentuk kereta warna merah...aku teringin sangat nak bende tu....Yang ada kat rumah aku cuma tv dan radio....
Aku ingat lagi main rakam2 suara kat radio.....bajet DJ....hehe...pastu rakam lagu yang aku suka....guna kaset yang boleh rakam tu....aku ada la dalam satu dua....pastu aku ambik kaset ceramah mak...aku padam ceramah tu aku buat rakam lagu...huhu....masa tu mana mampu nak beli album....kaalau nak dengar lagu, kena la dengar kat radio....tak pun tv kalau ada siar...tak pun, kalau betul betul betul betul nak dengar, telefon talian 600 XXXXXXX (panjang nombornya).....dlu kalau tengok paper je mesti ada iklan talian lagu ni....macam2 lagu...macam2 talian 600.....syaratnya kena guna telefon rumah...(public phone tak bleh...aku pernah try...hihihi)....then bayaran akan masuk dalam bil....mahal kot...kalau tak silap, seringgit camtu la satu lagu....aku pernah gak kol, pastu kena marah dengan mak sebab bil telefon melambung...hohoho

So, hobi yang betul2 boleh diteruskan dengan percuma adalah menonton tv.....masa tu tak banyak pilihan....channel tv tak banyak.....rancangan tv pun tak banyak.....tak macam sekarang...drama korea la, latin la, indon la, thailand la.....

Dulu yang ada cerita Melayu, Indon, Jepun, Taiwan, Hong Kong, China dan Cina Malaysia je....tapi aku pernah la tengok satu cerita Arab ni, Thief of Baghdad...tak tengok habis...tak ingat jalan ceritanya....

Sebenarnya apa yang aku nak cerita adalah cerita Cina yang aku suka sangat tengok, tak kisah la dari Malaysia ke, Taiwan ke, Hong Kong ke, China ke, Singapore ke....semua aku layan.....memang masa tu drama2 tu yang selalu ditayangkan dan popular di kalangan masyarakat Malaysia....termasuk dan terutamanya aku....hehehe

Boleh dikatakan aku membesar dengan cerita2 Cina....genre yang aku suka pelbagai...aku paling suka cerita kungfu macam Journey To The West, Fong Sai Yuk, Eastern Hero dll


Journey To The West


Fong Sai Yuk

Tapi aku suka gak cerita2 dari Hong Kong macam cerita Detective Investigation Files yang mengisahkan pasal polis....sampai aku rasa teringin nak jadi polis....


Detective Investigation Files

Then cerita File of Justice yang mengisahkan pasal peguam....dan cerita tu betul2 beri kesan pada aku...aku teringin nak menjalani kehidupan macam lawyer dalam cerita tu...life dia macam best je...keje dia profesional...orang respect...then weekend hangout dengan kawan2...main tenis, pegi lepak2, sembang2....mesti best....

Cerita2 Hong Kong ni pelbagai...ada cerita pasal doktor, bomba, polis trafik, unit perlindungan saksi, imegresen dll.....dalam mengisahkan pasal keje, diselitkan juga pasal life, love, relationship, family...... aku suka sangat......yang paling femes adalah drama dari Hong Kong terbitan TVB.....macam2 drama dorang, best2 plak tu....


Healing Hands



Burning Flames

Cerita yang aku tak boleh lupa, The Good Old Days...pasal seorang wanita, Sau Hau yang mengharungi banyak dugaan dalam hidup dia tapi dia dapat menempuhi semuanya dengan tabah....aku siap tau lagu dia....bila cerita tu mula dan tamat kan ada lagu tema, aku duk depan tv, nak salin lagu tu...walau tak paham makna pun tak pe...heehe


The Good Old Days

Then cerita My Fair Princess yang mengisahkan tentang Xiao Yan Zi yang menjadi puteri secara tak sengaja...best sangat cerita tu.....


My Fair Princess


Cerita Cina dari Malaysia pun aku suka.....ramai yang tak tau kewujudan drama2 Cina Malaysia ni.....kadang2 orang tengok tapi ingat cerita Hong Kong....aku yang selalu layan, dapat la bezakan mana satu cerita dari Hong Kong, mana satu dari China, mana satu dari Taiwan, mana satu dari Singapore, mana satu dari Malaysia...

Tengok jela lokasi dan pelakon....

Aku pernah tengok satu cerita, tajuknya dalam Bahasa Melayu, tapi aku tak ingat apa dia....cerita tu tayang tengah malam...waktu cuti aku suka tido lambat, so aku dapat la tengok...cerita tu macam tiru sket cerita Autumn in My Heart...cuma dia ubah sket2....

Banyak cerita yang aku tengok adalah cerita yang kurang popular....aku rasa macam aku je kat Malaysia ni yang tengok cerita tu....hihihi

Aku ingat lagi masa lepas SPM, aku duk rumah je, tak buat apa...ada gak pegi keje tapi tak kekal lama....aku duk rumah jela....bangun pagi dalam kul 10....pastu terus bukak tv...tak de cerita best...tapi kena tengok gak la sebab tak tau nak buat apa lagi...so aku tengok laa cerita Cina kat TV2...Genghis Khan...serius ceritanya boring....pasal sejarah orang2 Tibet....tapi bila lama2 tengok aku jadi suka plak tengok...dalam hati aku slalu rasa, akula satu2nya orang melayu yang tengok cerita ni...sebab aku rasa orang lain takkan suka cerita macam ni termasukla orang Cina....

Bila aku masuk IPG, tak sangka ada sorang tu pun ada tengok cerita tu....Marda namanya....tah macam mana kitorang bleh terbukak cerita pasal tu....aku sangat kagum sebab selain aku masih ada orang yang layan cerita tu...huhu

Then aku ada tengok satu cerita Singapore, tajuknya Stepping Up kalau tak silap....cerita ni siar di NTV7....petang....tapi ulang waktu tengah malam....yang aku tengok adalah yang ulangannya....sebab masa cuti aku suka sangat tido lambat....cerita ni pun aku tengok sebab takde citer lain nak tengok....aku layan jela, tapi lama2 rasa best plak...sampai episod last aku tengok...cerita ni cerita zaman dulu2...masa tu Singapore masih dikenali dengan nama Nanyang...kisah orang2 yang berhijrah dari China ke Nanyang untuk mencari rezeki...macam2 kesusahan yang dorang lalui dan akhirnya dorang berjaya....

Bila aku start masuk IPG, aku da kurang menonton tv.....malas nak berebut tv di bilik tv...dulu aku pernah hampir2 nak bergaduh dengan junior aku sebab tv....sejak tu, aku malas da nak tengok tv....sampaila sekarang...aku da kurang tengok tv walaupun sekarang da pelbagai channel sejak adanya astro ni....kalau nak tengok cerita apa2 aku prefer download je....bleh tengok bila2 masa.....

Lagipun cerita2 Cina kat tv sekarang da tak best macam dulu.....bila petang2 aku sangat terasa rindunya nak tengok cerita Cina macam zaman aku kecik2 dulu....tiap2 petang melekat depan tv....masa tu tv ada satu je, siap berebut2 dengan ahli keluarga aku...kalau kalah tu, aku siap pegi rumah Kak Ani, bekas pengasuh aku semata2 nak tengok tv, tapi rupanya dia pun sama macam mak aku, nak tengok drama Melayu slot Identiti kat TV3....huhu

Serius rindu......

Paling gila yang pernah aku buat, masa tu kalau tak silap kat TV3 final episode Journey To The West, kat TV2 plak final episode Fong Sai Yuk....dua2 disiarkan dalam masa yang sama...nasib la kat rumah aku ada dua tv...aku ambik tv kecik dalam bilik dan letak kat ruang tamu sebelah tv besar....aku pasang dua2 skali....hihihi...bengang je ahli keluarga aku yang lain....

mesti ramai tertanya2, kalau aku betul2 suka cerita Cina apasal tak belajar bahasa Cina (macam orang2 sekarang yang suka cerita Korea pastu pegi belajar bahasa Korea)....

well, aku prefer Kantonis sebenarnya....yang ada diajar di Malaysia ni adalah Mandarin...so sebab tu la aku tak pegi belajar bahasa Cina....tapi aku faham sket2 bahasa Cina terutama Kantonis....faham2 gitu la...kalau orang cakap laju aku tak bleh faham pun....dan nak cakap satu ayat penuh pun aku tak boleh...tau sebut perkataan je...sama macam English la....huhu

Anyway, aku harap zaman kegemilangan cerita Hong Kong akan kembali....aku nak sangat tengok cerita2 Kantonis yang best dari Hong Kong....tak pun, harap ulang la balik cerita2 yang best.....nak download susah...kalau ada pun, tak de subtitles....hurmmmm


The Ghost Husband



Taiji Prodigy



Survivor Law



Smart Kid




Love in A Miracle



Life Begin at 40




Golden Faith



As Sure As Fate





banyak lagi sebenarnya.....malas nak upload.....adios bybe bye bicycle


I'll be better~sayonara


From the Other Side




Salam and good day REaDers...



Selalu je terpampang di dada akhbar, tersiar di kaca televisyen, berkumandang di radio....tentang kes penderhakaan anak terhadap ibu bapa yang telah tua....

Pelbagai kes.... anak tinggalkan ibu bapa di rumah orang-orang tu dah biasa la..... yang luar biasa, anak tinggalkan ibu di hotel.....hurmmmmm

Dalam kes macam ni, tentu ramai akan salahkan anak-anak....pelbagai makian dikeluarkan....tak kenang jasa la, lupa daratan la, kejam la.....

Bagi aku, memang kejam la kalau tinggalkan di hotel macam tu je....

Tapi dalam kes lain, tak pernahkah anda terfikir, apa punca yang menyebabkan anak-anak bertindak sebegitu?

Memang ada yang betul-betul lupa daratan, tak kenang budi, tak kenang jasa, kacang lupakan kulit....

Tapi kena ingat, ibu bapa pun ada saham atas kelakuan anak-anak...

Kena imbas semula, bagaimana didikan yang diberi....? cukup ke kasih sayang dan perhatian yang diberi?

Ada sesetengah ibu bapa, masa anak-anak kecil, mereka abaikan, sibuk bekerja, sibuk dengan urusan dunia, tak beri anak-anak didikan yang cukup, kasih sayang yang cukup, tak pernah ambil tahu tentang keperluan dan kehendak mereka, tak pernah ambil tahu tentang perasaan mereka....

Then, bila anak-anak dah besar, what? nak harapkan anak-anak kenang budi, balas jasa, ambil berat tentang ibu bapa, ambil tahu keperluan dan kehendak ibu bapa? beri ibu bapa kasih sayang dan perhatian yang secukupnya? ambil tahu dan fahami perasaan ibu bapa?

So kena muhasabah diri dulu...

Bagi korang yang ada anak-anak yang masih kecil...cuba tanya diri sendiri...

* Adakah korang beri mereka kasih sayang dan perhatian yang secukupnya?
* Adakah korang ambil tahu keperluan dan kehendak mereka?
* Adakah korang didik mereka dengan agama dan moral yang cukup?
* Adakah korang menunjukkan contoh yang baik?
* Adakah korang memahami perasaan mereka?
* Adakah korang ambil berat tentang pelajaran mereka?
* Adakah korang tau sama ada dorang ada kerja rumah tak?
* Adakah korang tau siapa kawan baik mereka?
* Adakah korang tau makanan dan minuman kegemaran anak-anak korang?
* Adakah korang tau apa yang anak korang suka dan apa yang mereka tak suka?
* Adakah korang tau hobi dan cita-cita anak korang?

Kalau ada jawapan TIDAK di antara soalan di atas, baik korang perbaiki diri korang....baru la nak demand apa-apa....

Kalau nak anak-anak yang baik, yang boleh jaga korang masa tua...tolonglah melabur dari sekarang...jaga anak-anak tu baik-baik....didik mereka supaya menjadi seperti yang korang harapkan iaitu boleh jaga korang masa tua nanti...adios bye bye bicycle


I'll be better~sayonara



I am A Social Freak



Salam and good day REaDers...



Seperti tajuk di atas........

Aku ni tak reti nak bersosial.....

Tak suka nak bersosial...

Tak suka menghadiri majlis2 sosial.....

Aku tak reti nak memulakan perkenalan....

Aku tak reti nak memulakan perbualan....

Aku tak reti nak bermulut manis....

That's why aku tak ramai kawan...

That's why aku tak rapat dengan saudara mara aku....

That's why aku tak berapa kenal jiran2 aku.....

That's why aku tak de boyfriend....

That's wht aku belum kawen lagi...

That's why!


Salah ke?

Aku tak bersosial....

Tak de asyik keluar rumah je...balik lewat malam....

Tak de asyik hangout dengan kawan2...ke sana ke sini.....

Tak de asyik attend majlis2 sosial....

Tak de asyik berkepit dengan boyfriend.....

Aku kurang dosa kot...aku tercegah daripada maksiat......

So, salah ke?

Aku tak ramai kawan bukan bermaksud aku tak de kawan.....

I have few good friends and i really value them.......

I don't have lover.......

Yeah...kadang2 jeles gak tengok orang yang berpacaran dan berkahwin dan berkeluarga dan berbahagia.....

Tapi, dah aku tak de rezeki nak lalui semua tu.....

Aku juga melihat kawan2 aku yang berpacaran dan berkahwin tapi tak bahagia.......

Aku tumpang sedih dan aku bersyukur tak melalui semua tu......

At least aku happy dengan life aku sekarang.....

Banyak benda aku nak buat dalam dunia ni......aku akan mulakan langkah perlahan2...insyaALLAH akan tercapai semuanya......adios, bye bye bicycle



I'll be better~sayonara



Pengkritik vs Kritikan


Salam and good day REaDers...

Aku peliklah tengok perangai manusia ni...ade je bende tak kena di mata...semua bende salah....semua bende nak kritik.....

Dan aku pelik kenapa aku pelik...sedangkan bende tu memang normal pun....perangai manusia memang macam tu.....perasan sendiri bagus....orang lain tak sebagus dia....so dia bertanggungjawab la untuk mengkritik mereka yang tidak sebagus dia....

Well, aku pun macam tu gak...sebab aku manusia....tapi semua bende ada had.....mungkin terdetik di hati rasa tak puas hati....rasa tak betul...rasa salah...rasa tah pe....tapi sebelum nak mengkritik, tolonglah pikir dua bende ni dulu;

1. Ko layak tak?

Kalau tak layak, tak yah kritik....simpan je dalam hati...tak pun luah kat pokok masa tak de orang....sama macam kisah raja yang bertanduk....orang yang tahu rahsia baginda tak tahan sangat nak bagitau rahsia tu sedangkan dia dah janji takkan cerita pada sesiapa...akhirnya dia luah pada pokok sebab pokok takkan bagitau sesiapa....~the rest of story pegi cari sendiri~

Well, kalau layak pulak, sila lihat point di bawah....

2. Wajarkah dikritik?

Ko ada akal kan....so tolonglah timbangkan sama ada perkara / orang yang ko nak kritik tu wajar tak dikritik....??? Besar sangat ke kesalahannya sampai akan memudaratkan? Apa kesannya selepas dikritik? Adakah semuanya akan normal seperti biasa? Adakah akan ada hati yang terguris? Adakah akan ada isu yang timbul?

Well, kalau ko rasa memang PERLU sangat mengkritik, sila lihat point di bawah....

3. Bagaimana ko mengkritik?

Setiap perkara ada caranya...begitu juga mengkritik / menegur / menasihati.... Sila teliti perkataan dan ayat yang digunakan.... Memang pada aku, tak kisah ko guna cara apa pun, orang yang dikritik tu akan terasa.... tapi at least kalau ko guna bahasa yang elok, cara yang sopan, insyaALLAH akan terbuka juga hati orang yang dikritik untuk meneliti semula kritikan tersebut dan memperbaiki diri....

Dengan kata2 yang kesat dan menyinggung hati, bagaimana boleh ko harapkan orang tu akan menyambut baik kritikan ko dan seterusnya mengubah diri untuk menjadi seperti yang ko harapkan? HUH

Kenapa tetiba ada entry macam ni ek?

YES...betul tekaan anda....kalau blog tu dimiliki oleh seorang guru, dalam tempoh masa ni tentunya akan ada entry tentang isu semasa yang melanda dunia perguruan sekarang...kritikan terlampau terhadap profesion keguruan....

Memang dah lama da isu ni...selalu ada je manusia yang bosan cuba mencari publisiti murahan dengan menjadi pengkritik hebat terhadap kerjaya guru ni.....aku senang je cakap, orang yang mengkritik ni biasanya atas dasar jeles...sorry to say, para pengkritik....tak suka dengan kritikan aku? well, we're even then....aku pun tak suka orang kritik aku apatah lagi kerjaya aku...

Biasanya aku memang tak ambik pot sangat isu2 semasa macam ni...aku malas nak tulis sebab tak nak orang cari info pasal isu tu dan terjumpa blog aku dan terbaca entry aku dan........
aku biasanya mengambil sikap berkecuali....tak suka publisiti...hohoho

Tapi kisah kritikan ni da makin melampau...lepas sorang, sorang...ada je yang nak mencuba nasib berbalah dengan golongan guru....apa yang korang dapat ek?

Aku tak nak menyatakan siapakah manusianya....sebab ramai yang da tau...kalau tak tau pegi googling...banyak blog dah post pasal bende ni...aku je outdated sket...saja nak bagi reda dulu....tapi muncul plak attention getter yang lain...HUH...nak tunggu reda lagi, karang muncul lagi yang lain....so aku tulis jela sementara tengah rajin ni....

Banyak isu2 yang diutarakan tentang guru ni....tapi pelik...kalau korang ni faham benar tentang profesion ni, apsal korang tau yang negatif je ek? yang positif mana? takkan tak de langsung????? ke korang saja nak ketengahkan yg negatif je...yg positif tak best, tak bleh jadi isu....?

Korang tak puas hati dengan kerja guru? Aku pun tak puas hati dengan korang yang tak puas hati ni!

Point pertama, Kalau ikhlas jangan berkira tentang gaji....

Point ni aku buat jadi top chart....sebab aku memang pentingkan gaji....normal la...semua orang keje sebab gaji...gaji adalah hak pekerja...ada ke orang keje tanpa gaji??? nak pertikaikan keikhlasan? keje guru je kena ikhlas? keje lain tak payah? kalau korang ikhlas keje, korang tak yah la ambik gaji korang tu....tak pun biar gaji statik...tak de pergerakan gaji...tak yah claim OT or whatsover elaun...boleh?

Guru pun manusia juga wahai manusia2 lain yang bukan guru...kami pun nak makan juga, nak bayar bil, nak beli baju, nak beli kasut....

Korang tak puas hati gaji guru tinggi?

Apasal korang siasat gaji guru je...korang siasat tak tugas guru?

Aku malas nak state tugas guru kat sini....karang kata show off... pastu pertikai keikhlasan....so korang pandai siasat, pegi siasat....

Aku memang nak gaji tinggi.....dan aku akan berikan perkhidmatan aku berbaloi dengan gaji yang aku terima, insyaALLAH.....sebagai manusia, kadang2 aku pun ada rasa kemalasan dan kebosanan terhadap tugas terutama pagi Isnin....rasa lemah je....nak bangun pagi tu pun rasa malas, rasa nak tido balik je terutama kalau hujan....huh bestnya kalau dapat sambung tido....tapi aku akan ingatkan diri aku yang aku ni da bekerja....aku pok pek pok pek kat budak yang suka ponteng, takkan aku nak jadi cmtu plak...da la sedap2 blanja gaji....nak keje malas plak...so aku gagahkan diri.....aku nak duit yang aku terima tu halal....lewat masuk kelas tu biasa la...memang ada...tapi insyaALLAH aku topup sebaik mungkin...kadang2 aku yang keluar lambat dari kelas...nak tunggu budak2 yang tak siap keje....

Tiada niat riak di sini, cuma nak inform....ada percent daripada gaji aku yang aku salurkan ke murid2 aku....aku sambut besday setiap murid kelas aku, mind you, setiap.... bukan 2, 3 bulan skali ye...setiap kali tarikh besday dorang aku sambut...nyanyi sama2....dan aku belanja something...memang tak banyak... nugget....kadang2 kek apollo...kadang2 coklat....macam bulan lepas aku bawak kuih raya....then aku berjual bunga masa hari guru dan kad raya masa sempena hari raya...modal sendiri.....keuntungan aku bagi sikit pd kedai buku skola....yang lain masuk tabung kelas, nak tampung jamuan hujung tahun nanti...modal pun aku tak ambik balik...sebab nak harapkan kutipan daripada murid, memang tak cukup....itupun walau da bulan september ni, masih ada yang tak bayar lagi...mmg aku berhasrat nak topupkan.....tujuan aku bukan nak pujian sapa2...cuma nak dorang makan sedap2 sket masa jamuan nanti....ada ke sape2 siasat bende ni dan ketengahkan? macam tak de je....it's okay then...not my intention anyway...

Itu baru aku yang baru setahun jagung jadi cikgu...cikgu2 lain yang dah berpengalaman, lagi la macam2 yang telah dorang korbankan....tak pernah nak berkira soal duit....aku percaya, kalau da namanya guru, mesti pernah je guna duit sendiri untuk fotostat bahan untuk murid....terutama pada zaman KSSR ni...semua benda nak evidens...peruntukan tak de...nak tak nak kena guna duit sendiri...ni baru dua tahun KSSR dijalankan...da banyak duit yang habis, da banyak kertas yang terkorban....ada ke sape2 yang siasat bende ni dan ketengahkan? macam tak de je....aku harap ada sebenarnya.....susah gak la kalau semua nak guna duit cikgu kan...setiap topik, kali setiap murid, kali bilangan kelas...brape dah? skrg baru tahun 1 dan tahun 2....akan datang????? mintak duit parents karang keluar isu lain...dulu aku mintak seposen untuk fotostatkan jadual pn da bising.....tu aku TOLONG untuk memudahkan dorang tak yah salin jadual...bukan wajib pun aku fotostatkan...kalau nak dijadikan isu, memang macam2...

Well, tak puas hati lagi soal gaji? Sekarang aku nak tanya plak, brape duit korang yang da spent untuk company / office / whatsoever? tak yah bagitau...aku tak minat nak tau sebab aku bukan nak kritik korang pun...kalau ada, Alhamdulillah....duit habis, pahala dan keberkatan ada...

Enough soal gaji, kesimpulannya, jangan pertikai soal gaji orang lain....gaji aku bukan milik aku orang je....tapi hak milik bank, Celcom, TM, TNB, LAP, Tesco dll



Point kedua....Cikgu2 ni bukan semuanya dari kecil nak jadi cikgu kan?

HaHaHa

Apa point ko sebenarnya?

Apa masalahnya?

Adakah orang yang bercita2 sejak kecil tu baru ikhlas?

Macam mana ko ukur keikhlasan orang ni....? Guna kaedah apa?

Aku tak ingatlah amsa kecil aku ada ke tak cita2 nak jadi cikgu....dalam kad 001 tu kena tulis 3 cita2 setiap tahun....aku rasa ada kot melekat GURU tu dalam 2 atau 3 kolum.....macam tu boleh tak? layak tak aku nak jadi cikgu ni??? ikhlaskah aku? ko boleh ukurkan?

Tolonglah....

Fikir logik sket...berapa ramai plak yang bercita2 nak jadi cikgu sejak kecil tapi tak kesampaian? Kiranya dorang layak la jadi cikgu walaupun tak menuntut sebarang ilmu perguruan? Dorang lebih ikhlas?

Masa kecil apa ko tau? Yang aku ingat, masa kecil, cita2 utama aku polis dan peguam...sebabnya...terpengaruh dengan drama Hong Kong.....adik aku nak jadi bomba dan polis trafik....terpengaruh tengok pakaian seragam dan kenderaan dorang....kawan aku masa skola rendah nak jadi doktor haiwan tapi sekarang tengah belajar medik...kiranya tak ikhlas la dia masa rawat orang sebab masa kecil dia nak rawat haiwan, bukannya manusia...gitu?

Kalau sebelum ni ko tak terpikir, sila fikir sekarang....silakan....

Point ketiga, bukan semua cikgu tu baik....

SALAH!!!!

BUKAN .................... tu baik

Tempat kosong tu boleh diisi dengan pelbagai perkara termasuklah pekerjaan....bukan untuk cikgu2 sahaja...harap maklum.....mungkin ramai yang menempuhi pengalaman yang buruk dengan guru sendiri, atau guru anak, atau guru lain yang anda pernah teengok atau dengar cerita buruk tentangnya...

Tapi adilkah nak menghukum semua guru? Kerana nila setitik?

Boleh je nak mengkritik....state je nama guru tu....dan apa yang dia buat.....jangan sebut SEMUA...jangan sebut GURU2....bukan semua ye....harap maklum.....ramai guru2 yang baik....kerana merekalah aku menjadi seperti aku sekarang....sejak tadika sampailah ke IPG....memang masa belajar dulu kadang2 rasa tak puas hati apda dorang....tapi aku sedar mereka hanya nak yang terbaik untuk murid2 mereka...bukan semua menjadi seperti yang mereka dan masyarakat harapkan.....tapi ramai yang menjadi...contohnya terdekat, AKU!


Point keempat, ilmu cikgu tak berkembang, ajar subjek yang sama je....

Ko ni cakap berlandaskan apa? ada buat research tak? Gaji cikgu rajin plak ko buat research ye....kepada mereka yang tidak mengetahui, tak semestinya guru mengajar mengikut opsyen....Alhamdulillah skola aku mengutamakan guru2 mengajar opsyen tapi mesti gak mengajar subjek2 lain yang bukan opsyen mengikut keperluan....skola yang kecil macam skola aku tak layak menerima guru opsyen seni dan opsyen muzik...so ko ingat sapa yang kena ajar subjek2 tersebut?

Aku opsyen PJ/PK/BM...tahun lepas aku mula posting...aku dapat 9 subjek; PJ, PK, BM, PMT4, PMT5, PSK, PS, KH, KT.....memang kalau tengok subjek senang2....pok pek pok pek je...tapi pikir sket bende apa aku kena pok pek pok pek tu? kena study gak subjek2 tu...baru bleh sampaikan pada murid....aku mengajar KT tahun 5 macam mengajar dinding...tak de respon langsung....aku macam syok sendiri je pok pek pok pek....so aku study betul2....cari macam2 bahan....buat powerpoint...semuanya nak tarik minat murid....dah la KT setengah jam sebelum rehat dan setengah jam selepas rehat...kitorang panggil kelas kangkang....masa budak2 rehat, aku duk dalam kelas...sebab laptop ada dalam kelas, connect to projector...tinggal nanti budak2 tu kejekan...terpaksa tunggu waktu rehat habis dan sambung ajar....

Then de cikgu kena tarik ke PPD, aku kena ambik kelas Matematik Tahun 1....memang korang rasa senang, tahun 1....kacang2 je...tapi mind you, aku bukan opsyen....aku tak de pengalaman mengajar Math...aku study balik, rujuk2 dengan cikgu2 math skola tu.....buat soalan sendiri masa exam dan tanda kertas jawapan...semua tu aku blaja balik....tu yang ko kata tak berkembang???? macam2 ilmu yang aku dapat....Alhamdulillah....

Tahun ni masih mengajar Math tahun 1, aku da dapat sesuaikan diri...malah Math da macam part of me....yela sebab bukan opsyen, so kena study balik....sebelum kelas, bukak buku, tengok pe bende yg kena ajar....cari bahan, cari ABM / BBM kalau ada....kalau xde, pakai buku dan pengetahuan sendiri....dan ditambah pulak kena ajar Math tahun 3.....tahun 3 masih PPSMI...aku yang tak teror English ni terpaksalah guna dwibahasa, mostly in BM la....cuma terms saja dalam English....rojak2...sama macam entry ni...huhu

Dan aku masih belajar....susah gak Math tahun 3 ni rupanya....nasib la de guru opsyen Math yang memang hebat...dia lebih muda tapi aku anggap mcm cikgu sbb dia ajar aku....apa2 tak faham, aku sanggup cari dia keliling skola tuk dapatkan tunjuk ajar...Alhamdulillah, makin berkembang Math aku....dengar cerita tahun depan macam akan makin berkembang ke Math tahun 4 plak....so mungkin aku kena study Math tahun 4 plak pasni.....ni kira berkembang tak?

Tahun lepas aku ajar muzik tapi ajar nyanyi2 je sebab aku bukan opsyen dan tak reti nak main alat muzik...tak de guru opsyen muzik pun kat skola aku....so tahun lepas aku terpilih pegi kursus muzik, kompang dan rekoder....Alhamdulillah, berkat pegi kursus tu, aku mula blaja not2 muzik, main kompang, main rekoder.....tahun ni aku tak ajar muzik tapi aku still praktis rekoder once in a while...harap2 bila da mahir nanti aku berpeluang ajar muzik semula dengan pengetahuan baru aku....so, ni dikira berkembang tak?

Banyak lagi point, tapi aku da penat menaip....penat kot nak menaip sambil memikirkan perkataan dan ayat yang insyaALLAH tidak terlalu mengguris hati sesape....kalau ada tu, aku mohon maaf...aku da cuba yang terbaik....tapi people make mistake.....

Pesanan terkahir aku,

GURU PUN MANUSIA BIASA



I'll be better~sayonara