SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Kenapa Aku Jadi Cikgu?



Siapa yang kenal aku dan lama tak jumpa aku then terjumpa aku dan mendapat tau kerjaya aku, tentu akan "miaw" (terkejut kucing)....

Memang sikap aku tak menyesuaikan aku untuk menjadi guru...menurut pendapat umum la...dan juga pendapat aku sendiri....

Memang aku yang apply....tapi mak aku yang suruh....aku isi borang pun saja2 je...tak terpikir pun akan dapat....

Namun, aku masih bersyukur sebab dapat....biasala, bila gain/earn something, kita akan rasa bangga...sebab layak untuk dapat....huhu

Aku dapat tawaraan ke UiTM gak masa tu...jurusan Sistem Maklumat Perakaunan....course yang agak baru di UiTM tersebut....aku yg apply...tapi pastu menyesal...course baru ni prob sket...nak cari bahan...nak cari assignment senior2 susah....

Masa tu, itu je tawaran yg aku dapat.....sebab course tu tak memuaskan hati, dalam hati ni berharap gak dapat tawaran maktab....tapi sebab tak dapat2 lagi, aku pun nak pergi la cash kan cek yang aku dapat, advance PTPTN....sebelum tu, aku pergi CC dulu....check tawaran maktab...Alhamdulillah dapat...aku call my mom, beliau suruh balik dulu...

My mom cakap, terpulang pada aku la nak pilih mana....masa depan aku....tapi aku dapat rasa beliau nak suruh aku masuk maktab....

Aku memang dalam dilema masa tu....jadi cikgu ni bukan kerjaya impian aku...maybe pernah la de cita2....tapi cita2 dengan kerjaya ni lain.....dalam cita2, semua pekerjaan nampak best...tapi kerjaya ni realiti, yg kena ditempuhi seumur hidup, sampai pencen la kiranya...berpuluh tahun gak tu....

Dalam usia 18 tahun yg nampak matang daripada segi umur tapi realitinya tak matang langsung, aku pilih masuk maktab....know why? ni pendapat aku yang tak matang la....kalau aku pilih UiTM, dan akhirnya takde keje macam kebanyakan graduan sekarang ni, people will blame me including myself.....mas atu akan kedengaran la kata2, "tu la, dulu apsal tak masuk maktab...kalau tak, mesti da keje sekarang ni..."...dan masa tu aku tak boleh nak ubah apa2....

Kalau aku masuk maktab plak....dan akhirnya keje cikgu...tapi aku tak berjaya sangat ke, tak happy ke, aku bleh salahkan mak aku....sebab beliau yg suruh aku masuk maktab (bukan secara direct la)....

So I played safe....aku masuk maktab....bukan dengan sepenuh hati....dan aku tak teragak2 angkat tangan kalau org tanya sape yg masuk maktab sebab parents suruh....memang aku ikhlas mengaku aku masuk maktab bukan dengan kerelaan hati....

Di maktab pun hidup aku tak la happy sangat, banyak dugaan yang aku tempuhi...tapi aku tanggung sorang2 je....sampaila de sekali tu aku terluah kat mak...i blamed her....aku tau aku memang teruk sangat masa tu....tapi aku memang tertekan dengan life kat maktab tu...i had nobody....walaupun kawan aku ramai tapi bila tengok life dorang happy je, aku tak sanggup nak bebankan dorang dengan masalah remeh aku ni...emotion complication....

Bila ROS (Rancangan Orientasi Sekolah) / PBS (Pengalaman Berasaskan Sekolah)...aku mula rasa suasana sekolah....bila praktikum, lagi la rasa macam cikgu sebenar....aku dah boleh bayangkan life aku sebagai cikgu nanti bila tengok cikgu2 kat sekolah praktikum tu....

Aku mula involve dengan budak2...actually aku ni de masalah pergaulan sket...social freak....da la tak de sifat keibuan yang mana sifat paling pentings ebagai guru sekolah rendah....awal2 dulu rasa tension gak berhadapan dengan budak2 ni...tapi lama2, aku rasa happy plak...bila rasa budak sayangkan aku....dapat pengetahuan dan pengalaman baru hasil pengajaran aku, aku rasa life aku bermakna....aku semakin sayangkan dorang...walaupun kadang2 dorang menyakitkan hati gak...tapi bagi aku, dorang la racun, dorangla penawar....

Dan sekarang, bila jadi guru sebenar....aku merasa la macam mana kerjaya sebagai guru ni....memang rasa bangga bila dapat title cikgu, orang panggil aku cikgu....budak2 respect/takut...dengar cakap (bila naik suara la baru dengar cakap...huhu)...rasa macam i'm queen of my own kingdom.....huhu

Awal2 keje dulu memang rasa tension....maklumla, cikgu baru ni banyak tekanan...macam2 keje dapat....aku pasrah sebab aku tau sumer yang baru memang akan jadi camtu untuk diberi pengalaman....dan orientasi la kiranya....

Aku jadi guru kelas Tahun 2, di mana kelas yang paling nakal la kiranya kat skola tu, budak sampai 39 orang, paling ramai untuk satu kepas di sekola tu....kebanyakan cikgu memang tak sanggup nak ajar dorang....

Aku pun pasrah jela....tapi lama2 aku semakin kenal dorang, faham dorang....dorang pun da kenal aku, faham aku....dah jadi kebiasaan, so dan bukan bebanan la...setakat naik darah dalam kelas dorang tu da b ukan benda besar dalam hidup aku...tp da jadi satu rutin, kalau tak mengamuk kat dorang, memang rasa lain je....huhu

Tahun ni, aku jadi guru kelas Tahun 1...aku memang tak rela sebenarnya...aku nak follow budak2 tahun 2 tahun lepas naik tahun 3....tapi saya yang menurut perintah....aku layankan je...dan sekarang aku rasa happy...budak2 tahun 1 kan fresh2 belaka....masih rebung, boleh dibentuk...memang la dorang nakal2 gak, tapi still ada respect dan takut pada aku...so masih boleh dihandle la....budak pun sket...awal2 daftar 29...sekarang 26 orang.....

Jujur aku cakap, aku sayangkan dorang macam anak sendiri...walaupun aku macam muda je nak ada anak umur 7 tahun...huhu...setiap birthday dorang aku celebrate...ala bg nugget seketul sorang pun dorang da happy...sebab yang pentingnya rasa diraikan, dihargai tu....aku ajar dorang Matematik, PJ dan PK....sebab tu la dorang suka aku ajar sebab waktu PJ memang feveret budak2....huhu

Tahun 3 pun aku ajar lagi...BM...dan sekarang tambah Mathematics....walaupun English berterabur, layankan je....aku ajar dwibahasa....aku cakap terms dalam English then aku translate...bila aku translate tu je dorg da rasa kagum sebab nampakla yg aku tau berbahasa Inggeris...walaupun sebenarnya kalau aku speaking, hancussss....but they never know...huhu

Masa aku dengan dorang, 19 masa seminggu....biasalah kalau cikgu BM akan rapat dengan murid2 sebab hari2 jumpa...12 masa seminggu....tambah plak dengan Math, 7 masa seminggu....tahun lepas aku ajar dorang BM, PJ, PK dan Muzik....memang banyak gak masa dengan dorang...so kitorang agak rapat la....aku kenal dorang, dan dorang pun faham dengan cara aku....tahun ni, 12 budak pompuan aku wat team ELITE untuk bola baling...so lagi la slalu jumpa...

Sebenarnya dorang tu bijak2 belaka....selalu je aku dapat soalan luar silibus daripada dorang....kadang2 nampak macam rude...tapi aku da tak kisah sangat sebab da biasa dengan dorang.....dengan dorang aku tegas gak....kalau aku dengar atau tau dorang mencarut, terus aku tampar....sebab bagi aku, tengah dorg kecik ni la aku bleh tampar dan didik dorg untuk tak mencarut lagi....kalau dorang da besar, baru nak tampar, da terlambat...da jadi buluh....aku tampar karang, kete aku plak yg kot2 pancit...huhu

Masa tension2 ngaja dorang, aku ade gak terpikir, yang mana terjal tu abaikan jela...ajar je budak yg nak belajar....tp rasa tak sanggup plak...bila aku mengajar, aku harap semua dalam kelas tu dapat pengajaran aku....tak nak de yang tertinggal....aku dibayar gaji untuk ajar sumer...tak kisah la apa kaler, apa keturunan, apa agama, apa budaya pun, aku treat dorang all the same....

Baru2 ni aku macam kena jadi guru pemulihan khas LINUS, aku rasa berat hati sangat...nak tinggalkan murid2 aku...memang la akan jumpa gak sebab satu skola...tapi kalau tak ajar, closeness tu akan kurang....

Hari tu aku tanya dorang, sape yang suka aku ajar BM....ramai yg angkat tangan (x pasan plak kalau de yg x angkat)...so aku tanya plak.....sape yang tak suka aku ajar...tak de sorang pn angkat tangan...xtau la dorang memang ikhlas ke atau takut...huhu

Then aku mintak dorang doakan supaya aku kekal ajar dorang...doa budak kan mustajab sebab dorang masih innocent....

Masa kat maktab dulu de sorang lecturer (yang aku benci tapi masa tu belum benci lagi) tanya kenapa nak jadi cikgu....aku jawab aku harap dorang akan doakan aku terutama selepas aku meninggal dunia....lecturer tu anggap jawapan aku macam tak ikhlas, macam saja aku jawab untuk nampak hebat....tp sebenarnya memang aku rasa macam tu....aku pernah dengar Aznil Nawawi cakap dalam satu temuramah, dia suka jadi mengacarakan rancangan kanak2 sebab dia harap kanak2 yaang menonton akan doakan dia....aku pun nak macam tu...advantage nya aku jadi cikgu...involve dengan budak2...aku doakan dorang dan aku harap dorang doakan aku...insyaALLAH....

Sebenarnya cita2 aku nak jadi lawyer....sebab aku membesar tengok drama Hong Kong...banyak citer pasal lawyer...dorang nampak cool...life dorang pun nampak best....tapi aku tak layak sebab English aku dalam SPM teruk....aku frust sangat tp sekarang aku bersyukur plak aku jadi cikgu instead of lawyer....kalau aku jadi lawyer, aku kena berhadapan dengan people yang pelbagai...yg selfish, yg ada niat tersembunyi, yg aku pn xtau betul atau salah, tapi aku bela dia sebab tu keje aku....aku tak tau sama ada aku bleh handle sumer tu...tp jadi cikgu ni aku berhadapan dengan budak2 yg masih kecik, innocent....memang de yang nakal2...tp dorang tak matang lagi...sebab tu kena didik.....

Kawan2 aku yang skola menengah de cakap dengan aku yang murid2 dorang agak susah doikawal...kurang ajar....nakal2....nakal budak sekola rendah dengan nakal budak sekola menengah lain....aku simpati dengan dorang...pada masa yg sama aku bersyukur ajar skola rendah....

Dulu aku selalu cakap dengan kawan2 aku...yang aku tak suka jadi cikgu tapi buat masa ni sebab perasaan bleh berubah...aku tak tau masa akan datang...mungkin aku akan suka kerjaya ni...dan sekarang, aku mengaku aku suka akan kerjaya ni...maybe belum 100% tapi aku berani cakap aku sayang murid2 aku 100%...aku harap sangat aku akan terus ajar dorang...aku nak tengok dorang membesar sampaila dorang tinggalkan skola tu....at least sampai tahun 1 tahun ni habis tahun 6.....doakan aku ye....;)

By the way, selamat berpuasa kepada semua terutama kepada muridku...tahun 1, sapa yang pose penuh, cikgu bagi hadiah....tahun 3 tak bleh janji sebab ramai gak pose penuh....huhu



Aku dan murid2 tahun 2 tahun lepas, sekarang dorang da tahun 3....



Aku bagi taklimat pada parents semasa pendaftaran murid tahun 1 hujung tahun lepas.....gambar dengan tahun 1 belum sempat ambik lagi...soon insyaALLAH...;)



Evolusi Handphone



Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga, evolusi bermaksud perkembangan secara beransur-ansur, terutama pada bentuk yang lebih kompleks.

Benda yang jelas menunjukkan evolusi adalah telefon bimbit atau dalam bahasa Inggerisnya, 'handphone' / 'handset' / 'mobile phone'.

Handphone sekarang ni makin lama makin canggih....dulu hanya boleh call dan sms je...pastu bleh dengar muzik, pastu sekarang ni boleh melayari internet.

Jenama2 handphone pun berebut2 untuk menghasilkan telefon2 yang lebih cantik dan canggih daripada jenama pesaing mereka. Syarikat2 telekomunikasi pun mengambil kesempatan dengan menawarkan pelbagai pakej, pelbagai plan. Malah mereka bekerjasama pulak dengan syarikat handphone untuk menawarkan pakej yang hebat contohnya kerjasama antara Maxis dan Blackberry.








Ini adalah handphone pertama yang aku miliki, Nokia 3315. Bentuk dan fungsinya sama saja dengan Nokia 3310 atau lebih femes dengan nama 33 sekupang (10 sen). Kakak aku punya first handphone pun model ni gak. Mak aku belikan handphone ni masa aku form 5, tak tau sebab apa. Mungkin sebab aku masuk asrama dan senang untuk contact kot. Masa tu harganya 500 lebih kalau tak silap, skali dengan simkad. No aku yang mula2, 0174694191. Simkad masa tu mahal. Dalam 60 ringgit. Then turun jadi 20 ringgit. Aku beli nombor kedua sebab simkad aku yg first tu kena reject akibat main code. Second number aku, 0175546191. Tak reti tapi gatal nak main. Padan muka..huhu. Nombor aku yang kedua ni aku pakai lama gak. Then aku da tak pakai sebab aku pakai Celcom plak. Nombor ni aku bagi kat adik perempuan aku. Tapi sebab dia menggatal, aku pun ambik balik simkad. Tah mana pun simkad tu.

Handphone ni la yang paling femes pun. Fungsinya untuk call dan sms je. Paling hebat pun bleh main game. Adalah game ular, pastu game space war camtula...huhu. Pastu bila handphone2 lain kuar yang lebih cantik bentuknya dan lebih canggih, orang tak pandang sangat handphone ni. Orang kata hanya untuk baling kat anjing je (untuk halau). Yela, sebab handphone ni besar dan berat. Tapi sekarang susah nak cari balik handphone ni. Handphone aku ni ada lagi padaa adik aku. Elok lagi katanya tapi dia tak guna pun.








Ini handphone kedua aku, Nokia 6610. Aku tak tau pun nama handphone ni sebenarnya masa beli. Beli pun tak dirancang. Masa tu aku da masuk IPG. Adik aku yang lelaki tu nak sangat pakai handphone. Masa mak dan adik aku hantar aku ke stesen bas, terpergi plak kedai handphone dan terbeli handphone ni. Mahal jugak harganya, 500 lebih kalau tak silap. Nokia 3315 tu aku bagi pada adik aku. Aku kinda menyesal gak beli handphone ni sebab function sama je dengan handphone Nokia tu. Cuma bentuk kecik sket je dan ada kamera. VGA pun masa tu. Dah la tak de cable, infrared ada tapi tak bleh guna. So kalau ambik gambar pun tak bleh pindah mana2. Dah la gambar tak lawa.








Handphone ni kakak aku punya masa dia belajar di poli dulu, NEC E238. Aku pernah tukar handphone aku sekejap dengan dia. Saja nak merasa. Aku suka handphone ni sebab bentuknya cantik. Gambarnya pun cantik walaupun kamera VGA dan saiznya kecil. Jenama NEC ni tak berapa femes untuk handphone tapi aku tetap suka. Bayangkan gambar kamera VGA NEC lebih cantik daripada nokia yang kameranya 1.3 megapixel. Handphone ni still ada lagi kat rumah aku tapi kondisinyaa dah tak berapa elok. Al-maklumlah handphone flip / kepak ni memang akan de masalah kat bahagian tengahnya sebab slalu bukak tutup.. so lama2 akan longgarlah.








Aku sangat gembira dan bangga memiliki handphone ni sebab handphone ni antara handphone slide yang pertama la, Nokia Express Music 5300. Aku beli handphone ni menggunakan duit kutu yang aku dapat. Harganya rasanya dalam 600 lebih. Aku main kutu dengan mak aku menggunakan duit elaun yang aku dapat stiap semester. Masa tu sanggup makan megi je hari2, semata2 nak berjimat. Aku suka handphone ni sebab bentuknya comel, senang nak dengar muzik, dan ada warna merah kegemaran aku. Cuma 1 je prob, gambar tak cantik dan pecah2 walaupun 1.3 megapixel. Gambar NEC E238 yang VGA tu jauh lebih cantik. Handphone ni masih ada lagi pada aku. De masalah sket time call orang...orang tak boleh dengar sangat aku cakap apa. So aku simpan sebagai kenangan je la.







Pembeian handphone ni tidak dirancang. Masa tu temankan member, Dayah pegi beli handphone, then ternampak handphone ni, LG KS360. Aku dan roommate aku, Zam terus terpikat, love at a first sight. Terus kitorang pakat naak beli, Zam warna biru dan aku warna merah. Handphone ni memang stylo tapi lembap. Memang menyakitkan hati gak la. Tapi tetap suka sebab comel dan gambar boleh tahan lawa gak. handphone ni hilang masa aku pergi Pahang, majlis pertunangan Zam dan wedding kakak dia. Aku dengan member aku, Wardah tido rumah Zam. Aku letak handphone tu atas meja solek Zam sebab takut jatuh dari katil. Aku letak sebelah handphone Zam. Zam tak pakai da handphone tu sebab dia da ada handphone baru yang lebih canggih, bf (sekarang da jadi suami) dia bagi. Meja solek tu dekat dengan tingkap. Esoknya bangun dah tak de handphone tu dua2 skali. Cermin tingkap tu da ditanggalkan. Maksudnya ada orang curi la. Hurm, da sampai sini je jodoh aku dengan handphone ni. Yang klakanya aku dengan Zam beli sama2, hilang pun sama2...huhu. Tak pela, bagi jela kat pencuri tu merasa betapa lembapnya handphone tu...huhu







Sejak handphone LG tu hilang, aku pakai Nokia 5300 tu balik tapi mak marah sebab mak asyik tak dengar aku cakap apa bila call so mak suruh pakai handphone ni dulu, Sony Ericsson W205. Handphone ni originallynya milik adik lelaki aku, Loppy. Kakak aku yang blikan. Then Loppy tukr handphone dengan adik perempuan aku, Caah. Caah bukan pakai sangat sebab dia skola lagi. Lagipun dia de handphone lain yg kurang canggih. Tapi aku pulangkan balik handphone ni pada dia. Tak tahan dia asyik mengungkit je.








Ekoran kejadian tu, mak aku bagi aku guna handphone dia ni, LG KF300 atau Wine. Mak aku plak pakai handphone adik aku yang kurang canggih tu. Handphone ni kakak aku belikan tuk mak aku. Aku guna handphone ni sampailah aku kerja. Handphone ni ok, tapi kondisi dia da kurang baik, yela, da lama mak aku pakai. Mak aku bukan jaga sangat fizikal handphone ni, so kotor sket la luarannya.








Bila da keje, aku pun merasakan sudah sampai masanya aku tukar handphone yang lebih canggih. Beli handphone ni pun tak dirancang. Aku tengah jalan2 dengan mak dan adik2 kat shopping mall. Tetibe rasa nak beli handphone dan tengok handphone ni lawa pulak. Masa tu aku belum gaji. So aku guna kad kredit mak aku dan aku bayar tiap2 bulan (da habis bayar..kad kredit tu pun da terminate...tak nak berhutang da). Handphone ni pun prob gak. Lembap. Aku suka sebab tak fully touch screen. Aku de masalah sket dengan touch screen ni. Lagipun handphone ni mengingatkan aku dengan handphone LG yang da hilang tu...huhu. Handphone ni aku bagi pada Loppy bila aku tukar handphone. Loppy nak sangat handphone ni. Dia ada kumpul duit nak beli handphone. Masa mak aku tak de duit, mak aku suruh dia pakai duit dia dulu untuk perbelanjaan sekolahnya. So aku kena tolong mak aku gantikan balik la handphone yang sepatutnya dia beli tu. Handphone ni masih ada pada Loppy dan dia sedang menggunakannya.








Pembelian handphone ni memang dirancang. Si Loppy tak sabar nak ambik handphone Sony aku. So aku bercadang la nak tukar handphone. Dan alang2 tukar, baik tukar yang canggih terus. Mula2 dalam dilema gak nak Notes atau S2. Tapi aku pilih Notes sebab senang sket nak taip, skrin besar (tu pun still de typo masih typing). Dan nak tengok senang, aku ni kan rabun sket...huhu. Aku beli dua ribu dua ratus kalau tak silap. Setakat ni ok je aku pakai. Cuma lembap sket tu biasa la. Aku ni sumer nak cepat so sumer pun aku rasa lembap...huhu.


Tak tau la lepas ni pe lagi function2 canggih handphone. Setakat ni aku tak rasa nak tukar handphone. Tak tau la pasni kalau de yg lebih canggih melampau2...huhu