SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Hari Ibu yang Tidak Haram


Salam and good day REaDers...

Dah 25 tahun aku hidup.........tahun ke-25 ni la first time aku mendapat tau yang menyambut Hari Ibu adalah haram.....huh

Mula2 tau tu bila sorang colleague aku baca kat fesbuk dan menghebohhebahkan.....kononnya sebab orang (tak pasti Kristian atau Yahudi atau zaman Greek dulu) ada menyambut hari untuk memuliakan Mother God dorang.....so kalau kita pun sambut maka menyerupai la....

So macam2 la pendapat...ada yang setuju...tak kurang juga membantah....termasuklah aku.....

Come on la....sejak bila plak masa menyambut hari ibu, kita memuja2 ibu kita? Ada ke kita menganggap ibu kita Mother God???? Setau aku, di Malaysia ni, sambutan hari Ibu bukan sambutan keagamaan....sama la macam Hari Guru, Hari Polis, Hari Merdeka, Hari Jururawat, Hari Kanak2 Sedunia, Hari Pekerja, Hari Tandas Sedunia...dan lain2 lagi yang aku malas nak taip....

Well sebelum ni aku tak de la sambut mana pun hari2 macam ni....setakat tau jela...tapi tak pernah berfikiran negatif pun...cuma tahun ni, de rezeki lebih sket, ingat nak belanja mak aku makan besar.....nak menunjukkan penghargaan....bagi mak aku hepy sket....tapi bila dengar benda2 nonsense ni, hurmmmm

Tak taula orang lain sambut macam mana....mungkin meriah, beria2...tapi aku rasa xdela sama macam mempersembahkan apa2, lembu ke...kerbau ke....darah ke....dan xde plak mengorbankan apa2...bayi ke...anak dara ke....

Memang ada orang kata, penghargaan untuk ibu tu perlu setiap hari, bukan untuk hari tertentu je...tapi fikirlah sikit...ada ke hari2 orang bawak mak dorang makan besar? hari2 bagi hadiah? atau hari2 wish selamat hari ibu? Kita manusia yang memang slalu lalai ni memang memerlukan excuse untuk satu hari ditetapkan untuk buat benda2 tu semua....

Sama la macam Hari Guru...bukan 16 Mei je murid kena hargai dan hormati guru...hari2 pun kena...tapi takkan hari2 murid kena wish selamat hari guru, bagi hadiah....takkan hari2 plak guru kena nyanyi lagu Kami Guru Malaysia....so ditetapkanlah satu hari tu khas untuk memperingati guru....

Sama la dengan Hari Ibu ni....

Masa tengah heboh2 dengan Hari Ibu yang haram ni, aku adalah terbaca blog keretamayat...aku hepy sebab pendapat beliau lebih kurang sama macam aku....dan aku sangat2 setuju dengan pendapat beliau....common sense......

Pendapat iniwootwoot pun boleh diterima...nak sambut, sambut, tak nak sambut, sudah....senang......

Bagi aku manusia sekarang ni dah banyak disogokkan dengan reality show...semuanya nak jadi juri....semuanya nak jadi pengkritik....so benda2 macam ni pun bleh dikritik...apa2 saja di dunia ni nak dijadikan modal....next week dah Hari Guru....then pasni Hari guru pun haram gak???? yela, barat kan yang mula sambut Teacher's Day....so kita tak blehla mencontohi barat....

Then pasni birthday pun tak bleh sambut....

Huh

Tolong faham konsep ok.....menyerupai sesuatu kaum tu kalau kita cakap, pakai atau buat sumthing yang bila orang dengar atau tengok, terus assume kita adalah dari kaum tersebut....contohnya pemakaian salib....sape2 yang nampak terus orang assume Kristian...so kita yang Islam tak boleh la pakai...kalau sape2 pakai, orang anggap Kristian, akan tergolonglah si pemakai tadi ke dalam kaum tersebut....

Kalau nak ikut menyerupai memang banyak yang kita serupa dengan kaum tersebut tapi tidaklah sampai melanggar akidah....contohnya dari segi pemakaian (kemeja, jeans, tali leher), tulisan dari kiri ke kanan (bak kata encik Hamka dalam keretamayat)....kalendar, sistem pentadbiran negara, perniagaan, perubatan, pendidikan, perundangan...dll....kenapa serupa? sebab kita banyak belajar daripada dorang....untuk kebaikan kita sendiri juga...asalkan benda2 tu tidaklah sampai menyebabkan kita meniru agama dorang pulak....kita ada akal....ada iman...guna la....

Ok

Aku nak orang bersikap rasional so I'll do the very same....

Korang ada pendapat sendiri....aku pun ada pendapat sendiri....

Manusia ni ada penyakit kritikal....kalau dah percaya kat sesuatu tu akan jadi taksub....then nak semua orang percaya benda yang sama...then condemn orang yang tak nak percaya benda yang sama....

You can't tell me what to believe!

Aku pun takkan paksa orang percaya pada apa yang aku percaya.....

Kita ikut jalan masing2 la...sukati ko nak percaya apa tapi tak perlu condemn orang lain.....

Tahun ni first time aku sebetul2nya nak celebrate Hari Ibu sebab tahun2 lepas tidak berkesempatan....insyaALLAH Hari Ibu yang aku dan adik2 aku sambut ni tidak haram sama sekali kerana kami meraikan mak kami dan mak kami sama sekali bukan Mother God or whatever....kami makan di Pizza Hut yang insyaALLAH makanannya halal2 belaka dan aku membayar menggunakan duit gaji aku yang insyaALLAH halal....tak nampak pun celah mana yang haram.....;?

Oh ye, kalau nak kata sambutan ni menyerupai kaum bukan Islam tu, don't worry...setakat kitorang makan tadi, tak de sape pun yang kata kitorang bukan Islam....tak menyerupai langsung....

Selamat Hari Ibu mak......semoga bahagia selalu.....;)

 













I'll be better~sayonara




Konsert A7X yang Best


Salam and good day REaDers....

Aku nak cakap konsert ni the bestest tapi macam tak patut plak sebab ni la first concert yang pernah aku pergi....

Tak tau macam mana nak gambarkan perasaan aku...like a dream comes true....huhu

Memang sebelum ni aku risau sangat kalau ada halangan untuk aku menyaksikan konsert ni....memang dah beli tiket tapi kita hanya merancang...Tuhan yang menentukan...dan Alhamdulillah, tertunai juga hasrat aku....;)

Dalam entry aku yang lepas, aku mention nak buat istikharah sama ada nak beli tiket konsert tu atau tak....then ada satu komen mengatakan aku stupid nak buat istikharah untuk benda maksiat...aku baca komen tu pun lepas aku dah beli tiket....dan memang aku tak buat pun istikharah tu...aku main cakap je....memang benda ni mengarut...aku pun tau nak bezakan yang betul dan salah....seriously komen tersebut mengganggu-gugat perasaan aku sampai rasa malas nak menulis di blog lagi....aku ni nampak je tough tapi dalam hati ada taman....memang jiwa sensitif....aku sangat2 offense membaca perkataan stupid tu....komen tu aku dah delete sebab aku tak nak baca lagi...ni blog aku so aku ada hak la nak tulis apa dan nak delete apa....

Well macam agak childish kalau aku nak defense diri aku kat sini...nak kata aku betul dan orang tu salah....setiap orang ada perasaan, minat, pemikiran dan pendapat tersendiri...aku minat benda ni....dia tak minat....aku rasa aku jujur pada diri sendiri untuk tulis apa yang aku rasa di blog ni...dia pulak rasa aku ni stupid....itu apa yang dia rasa....tak salah....yang salahnya dia secara anonymously komen di entry aku dengan kata2 yang sangat harsh....

Masa aku menulis entry tu memang aku tak fikirkan perasaan sape2 pun sebab ni blog aku...keutamaannya adalah perasaan aku sendiri....aku tak pernah pegi promote blog aku ajak sape2 baca entry aku pun....tapi dia yang kebetulan terbaca dan komen dengan pengetahuan bahawa aku definitely akan baca komen tu, ada dia fikir perasaan aku?

It's okay kalau sesape nak rasa benda2 dalam blog ni rubbish or penulisnya iaitu AKU adalah stupid....tapi tak perlu bagitau aku....

OK...emo plak.....nampak sangat childish...

OK back to the point....

Aku nak citer pasal konsert ni sebenarnya.....

Sebelum ni aku risau sangat2 kalau tak berjaya pergi....tu yang aku jarang mention pasal konsert ni...aku tawakal je....kalau ada rezeki nak pergi, aku akan pergi, kalau tak ada, aku pasrah.....

Tanggal 29 April 2012 adalah detik bersejarah untuk aku dan adik aku, Loppy.....tengah hari tu kami berangkat ke kL...dengan kereta yang dalam keadaan tak stabil (kereta aku de prob tayar)...aku redah juga demi menunaikan hasrat.....aku drive sampai Tg. Malim then aku bagi peluang pada Loppy yang baru je dapat lesen untuk drive....sebabnya, aku ngantuk sangat...so dapatlah aku tido jap....kredit kepada GPS hasil cabutan bertah Bank rakyat, akhirnya kami sampai gak...

Lepas parking, kitorang pun menghabiskan masa kat Sunway Pyramid....solat dulu...jamak siap....then window shopping la bajetnya....jalan2 cuci mata je...tapi penat plak..last2 ambik keputusan nak tengok wayang....punyalah ramai manusia...aku rasa majoriti sama macam kitorang, nak kill time sementara menunggu konsert tu kot...huhu

Aku nak tengok Battleship atau The Avengers tapi full plak...yg available Uncle Usin....hurm layan jela....cerita mengarut....huh.....endingnya lagi mengarut....tak mau cerita kat sini...jadi spoiler plak....korang tengok la sendiri...mana aci aku je kena....huhu

Lepas tu makan jap....kat nasi ayam penyet....Loppy makan nasi ayam penyet...aku makan feveret aku, ikan keli...bleh tahan la...












Dalam 5.30 kitorang kluar...konon nak kuar awal la....gate bukak kul 7....tapi tengok2 da ramai yang beratur depan gate...cepat2 kitorang beratur gak...aku punya tiket rock zone...so aku assume satu line tu rock....



Punyalah lama kitorang menunggu...aku paksa Loppy beli air...huhu....masa beratur tu de la orang ambik kesempatan jual tshirt dan tag.....aku pun sambarlah sebagai kenang-kenangan...hehe

Orang Tune Talk pun ada mengedarkan simcard....cuma bg nama dengan no ic je...mula2 aku taknak tapi bila tangok kat simcard tu de gambar A7X terus aku ambik...hihihi

Tengah2 beratur tu gak kadang2 de orang2 depan tu menjerit...maybe dorang nampak A&X kot...tah la...kitorang kat belakang so tak nampak...;(

Lebih kurang kul 7 gate pun bukak...maka bertolak-tolakan gak la nak masuk tu...punyalah lama...rupanya dorang check sorang2....siap check beg...tak bagi bawak air masuk....kamera DSLR pun tak bleh....orang2 yang bawak tu terpaksa tinggalkan kat meja urusetia tu tapi keselamatan tak terjamin....dorang terpaksala...tak bleh buat apa...takkan nak patah balik ke kereta....dengan orang bersesak2 kat belakang....sian plak....hurmmm

Jauh gak dari gate tu nak ke venue konsert tu kat surf beach....mengah jugaklah kitorang berkejar ke sana....de orang jual air tapi mineral botol kecik tu sampai rm5...gile apa....

Rock zone tu kawasan tengah...agak belakang gak la...kat tengah2 tu da ramai orang so terpaksa cari port kat tepi yang dekat dengan pagar...senang nak berpaut...huhu

Lama giler nak tunggu start...kata pukul 8.30...pukul 9 pun tak start lagi...mula2 de satu group wat persembahan opening...aku tak pasti kumpulan apa...aku tak kenal...tapi femes gak kot sebab de je crowd yang tau lagu2 dorang...sing along....then habis persembahan tu urusetia pasang lagu2 Metallica (kalau tak silap) to kill time...urusetia sibuk menguruskan pentas..make me wonder...apsal tak uruskan awal2 lagi????

Sempat gak la aku tengok gelagat crowd kat tune talk zone...zone yang depan skali....banyak budak2 muda....pelik gak...banyak duit dorang beli tiket...satu tiket tu dekat rm300 kot....anak orang kaya kot...then ada yang muntah2....pakwenya terpaksa bawak keluar sat...baring2 sat....maybe sebab tunggu lama sangat.....tak de daya tahan...huhu...setakat yang aku kira...dua pompuan termuntah2...sorang laki pengsan terus...kawan2 kena angkat kuar...huhu...kelakar plak tengok budak2 muda ni....excited punya pasal....nasib la aku dengan adik aku tak jadi cmtu...huhu

Akhirnya dalam 9.30 berkumandanglah lagu Nightmare....mcm yang aku jangka, lagu2 daripada album Nightmare confirm ada....dah la aku tak berapa hafal lagu2 tu...hurmmmm

Lagu2 yang dorang main pastu, Critical Acclaim, Second Heartbeat, Afterlife, Welcome to The Family, Bat Country, Buried Alife, Beast and The Harlot, So far Away, A Little Piece of Heaven...

Best giler rasanya dengar secara life.....walaupun agak jauh taapi mata ni dapat gak la tengok life guitarist kacak, Synyster Gates tu...aku harap dia main solo tapi hurmmmm...tak pela.....yang penting lagu2 feveret aku ada....walaupun aku agak sedih lagu2 lain yang aku suka tak de, Seize The Day, Blinded in Chain, Scream, Sidewinder, M.I.A, I Won't See You Tonight Part 1....etc...tapi kalau pikir, bleh kata kebanyakan lagu dorang aku minat...matila kalau dorang kena main semua tu...huhu

Ramai yang sing along dengan M. Shadow sepanjang konsert tu....agak obvious kalau tengok fancam (cari kat utube ye)....tapi nasibla dari tempat aku tu masih bleh dengar suara M. Shadow.....

Aku paling suka masa lagu A Little Piece of Heaven...M. Shadow cakap dia nak nyanyi love song...pasal sorang lelaki propose pada girlfriendnya dan perempuan tu said NO....dan lelaki tu pun buat seperti apa yang lelaki lain akan buat...stabbed her....hehehe...kelakar...sarkastik betul M. Shadow tu....yang best crowd jerit "Eat it! Eat it! Eat it!"....rasa meriah je....

(Memang lagu2 A7X banyak mengarut...tapi aku suka dengar...so what?)

Then they said goodbye...sedihnya.....konsert da tamat...ramai jerit encore tapi punya lama tak kuar2 pun lagi...so ada crowd yang dah kuar nak balik....aku dengan loppy still tunggu sebab aku yakin mesti ada encore....

Dan ada......

Dorang nyanyi lagu Fiction, God Hates Us dan Unholy Confession....

Aku baca dekat Fesbuk A&X Malaysia, yang A7X ada main lagu Crossroads tapi aku tak dapat recall pun..lagu tu aku suka gak so agak pelik aku tak ingat....maybe main masa M. Shadow suruh crowd buat mega Circle Pit kot....aku ralit tengok crowd so tak perasan lagu tu dimainkan...maybe la....hurmmmm

Then benar2 penutup........thanks A7X...you all have made my night.......

Penat giler...tekak sakit sebab menjerit tanpa air.....nak kuar dari situ sesak plak tu...kuar je aku terus beli air....then cari balik kete...tah parking mana...huhu...si Loppy bleh plak bawak ikut jalan jauh...menyesal aku percaya kat dia....huhu

Balik tu aku drive sebab mak aku tak bagi Loppy drive...masih tak percaya....memang aku ngantuk sangat tapi terpaksalah...tak bleh lawan cakap mak....huhu...singgah Shell...isi minyak dan solat.....then rasa segar sket dan aku teruskan memandu....

Alhamdulillah sampai gak rumah dekat pukul 2...cepat2 aku mesej mak...aku tau beliau risau....sorry ye mak...anakmu ini jiwa muda....nak enjoy je kejenya...tapi insyaALLAH tak akan tersasar jauh...masih tau bezakan yang baik dan buruk....;)

Esoknya aku keje macam biasa....walaupun rasa ngantuk...still do what i've paid for....

Petang tu ingat nak balik awal...nak qada tido tapi colleagues ajak makan2 kat Kenny Rogers....first time ni kuar dengan colleagues so i said yes la.....tido bile2 pun bleh...tapi having good times with friends bukan slalu dapat kan...;)

Sampai sekarang macam susah nak percaya aku da menghadirkan diri ke konsert tu.....the bestest concert ever setakat ni...hehe

Hasil from da concert......
 
 













I'll be better~sayonara