SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Hari Pertama Persekolahan 2012



Welcome back to school...

to all students and fellow teachers.....

Busy day.....

First time mengalami hari pertama persekolahan sebagai guru....guru tahun 1 pulak tu...huh

Tengok gelagat budak2 tahun 1 ni aku cuba membayangkan macam mana la aku masa masuk tahun 1 dulu??? Dah lama berlalu...menjadi seorang pelupa seperti aku, tentulah tak ingat....aku rasa aku ok je kot...tak ada menangis2 nak balik....huhu

Alhamdulillah budak2 ni pun ok je....cuma de sorang la mata teary je...asyik tanya jam pukul berapa then asyik tengok luar tingkap jek nak tengoklah kalau2 parents dia da datang nak ambik dia...huhu

Jadual aku pulak agak penuh hari ni....dengan program orientasi tahun 1, kelas BM tahun 3, kelas Moral tahun 5....huh...macam biasa aku awal2 masuk kelas memang muka bengis semacam....singa pun tabik...hehe...bukan apa, tak nak budak2 ni naik kepala kalau aku berlembut...tapi jangan risau...aku ni muka je garang tapi dalam hati ada taman...hihihi

Seronok betul tengok budak2 ni dengan baju dan kasut putih melepak (kecuali pengawas la...hehe)....beg baru...set alat tulis pun baru....ada yang fesyen rambut pun baru...dulu botak jek...sekarang dah pacak2....ada yang makin tinggi dan ada yang makin berisi....rasa macam parents pulak yang terharu tengok anak2 dah membesar...huhu

Aku terkilan jugak sebenarnya dengan sikap sesetengah parents yang agak selfish...dah bagi surat dah bila nak beli buku untuk anak2 tapi still hari pertama ni la gak nak datang beli...mungkin dorang fikir lebih mudah untuk dorang...alang2 nak hantar anak pegi sekolah, beli la buku sekali...x payah la pegi awal2...buang masa...mesti ramai orang...kena tunggu giliran lagi...

Tapi dorang tak fikir plak yang dorang menyusahkan cikgu2....hari pertama ni mestilah busy dengan pendaftaran murid2 terutama murid2 baru...isi buku rekod kehadiran...siapkan senarai nama budak....nak buat RPH...nak buat RPT....nak siapkan buku/fail persediaan mengajar....nak sediakan bahan utk mengajar...isi borang tu la, borang ni la...

Sebab tu la sekolah aku tetapkan tak boleh beli buku pada waktu persekolahan...kalau nak beli tunggu habis waktu persekolahan....itupun kira menyusahkan jugak sebab masa tu la kami nak kena mesyuarat guru la...mesyuarat panitia la....huh

Itupun ada lagi yang tak beli buku....pelik....kalau nak kata tak ada duit...bukan kerajaan ada bagi RM100 ke tahun lepas untuk setiap murid??? Mana pegi duit tu? Duit t la sebenarnya untuk menampung perbelanjaan buku murid2 tu...bukannya untuk pegi bercuti...beli barang dapur...beli mainan dorang...beli perhiasan rumah...bayar bil....modified kereta...dan sebagainya...

Aku nak cadangkan la pada kerajaan supaya duit tu tak payah bagi pada parents...tapi terus bagi pada sekolah...untuk duit buku...bakinya masuk PIBG....kan senang...parents terus datang ambik buku je...tak payah bayar apa2....then duit yang masuk PIBG tu gunanya untuk anak2 mereka jugak...boleh buat macam2 program....daripada bagi terus pada parents mana tau dorang buat apa dengan duit tu....dah la bagi awal2 cuti...confirm la habis masa cuit tu sebab dorang nak support kempen cuti2 Malaysia....huh

OK, dah! Sebelum aku merapu meraban lebih teruk....

Yang penting hari ni busy day untuk aku....harap hari2 mendatang lebih baik lagi...



I'll be better~sayonara



2 comments:

Nurul K said...

waa.. dah berblog kembali.

aku pun heran dgn ibu bapa yg mcm ni.. bagi duit 100, tp buku anak x beli. hmmm.. susah2.

ReDiculousLy said...

berblog tu mcm besar sgt bunyinya....aku ni pn cm x layak je nk dipanggil blogger...tulis blog pn mcm tulis diari sendiri je...xde orang berminat nk baca...hehe

skola ko pn de kes lmbt beli buku ke? alasan dorang gaji baru msk (pekerja swasta)...nmpk sgt la duit seratus tu da habis...huh