SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

One Ring Phone Scam


Salam and good day REaDers...


Hari ni aku nak share pasal something yg menjadi fenomena baru2 ni, iaitu menadapat panggilan telefon daripada nombor yang tak dikenali dan pelik, sometimes ada tulis lokasi panggilan...biasanya dari luar negara la...
 
Baru2 ni aku pun mendapat panggilan daripada Maldives...which I didn't realized when I answered...huhu...nombornya depannya 960... so aku macma terbaca 019 macam tu la...sebab keje aku ni, aku kena aware dengan phone calls sbb aku ni ala2 kaunter pertanyaan gitu...tak jawab rasa bersalah plak....so aku jawab la tp senyap je...macam de bunyi kruk kruk mesin so aku suspicious la dan terus end call...then aku tengok balik nombor, baru perasan, nombor pelik tu...ok so maybe benda ni mcm advertisement nak suruh subscribe ringtones ke ape..

Sampailah aku terbaca satu post kat fb yg org duk share pasal scam nombor from maldives...sape yang angkat maybe kena bayar roaming charge...or worst kena pukau....baca kt komen ramai rupanya yang dapat panggilan macam ni....cuma ramai tak angkat....lucky you poor me...hukhukhuk
 
Aku pun risau la kalau2 aku kena charge la plkak...da la sebelum ni aku pernah terbaca ada orang kena charge roaming sampai puluh ribu.... huhu

Then aku terus la menggoogle dan terjumpa la beberapa link pasal perkara ni....

Benda ni adalah scam yang dinamakan One Ring Phone Scam...asalnya adalah Wangiri Scam dari Jepun...modus operandinya adalah scammers akan misscall victims dengan harapan victims akan call balik...masa tu la charge roaming akan bermula....actually aku still tak faham cmne roaming charge tu bleh dpt kat dorg...hurm...

Rupanya scam ni dah lama dah...dan dari macam2 negara...Pakistan, Malawi, Russia, Tunisia etc..kat Malaysia pun macam da lama gak...cuma maybe tak digembar-gemburkan....dulu tak de viral2 ni...so ramai yang tak tau...dan kalau berlaku pd diri sendiri tak terpikir nak share dgn orang lain...

Melalui pembacaan aku, at least kita jangan call balik jela so kita tajk de la kena charge...simple

But no, aku terbaca plak yang ada kes victims dapat missed call then dorang kena roaming charges sedangkan dorang takde call back pun...rupanya scammer tu hack ke phone victims utk automatic call back...that's why la kena charge...

Alahai macam2 plak la taktik penipu ni kan....pakai fon pun bahaya sekarang ni....hurm

So, solutionnya? jangan call back then berdoa la phone kita tak kena hack....


For further readings, thejournal, techwelkin, telegraph, dailymail

Happy reading.. :)

That's all for now, till next time, bye bye bicycle

I'll be better~sayonara


A Map for Saturday


Salam and good day REaDers....

Baru2 ni aku menonton sebuah dokumentari bertajuk A Map for Saturday. Mula2 aku pun xtau cerita tu dokumentari sebenarnya. Aku ingat filem biasa... Aku download cerita ni drpd torrents berdasarkan satu list yg aku baca, filem2 yg memberi inspirasi utk travel...disebabkan aku ni suka travel, so aku pun download la satu persatu filem drpd list tu termasuklah dokumentari ni...

Sumber gambar: theflicks.asia

Kalau dah namanya dokumentari mmg la bosan sket...huhu...tambahan plak tak de subtitle...terpaksa la mnggunakan serba sedikit english manglish aku utk memahami dialog dlm dokumentari tu, tambah plak dgn slang2 lagi..hukhukhuk

OK, sinopsis yg aku nak bagi ni adalah drpd pemahaman aku sendiri...kalau nak yang detail dan lebih tepat, bleh baca sendiri kat wiki...malas plak aku nak copy dan translate...huhu

Alkisahnya, dokumentari ni dirakam oleh someone yg sedang travel dan dalam masa yg sama merakam dan menemubual travelers lain...dorang share la pengalaman dorang, perasaan dorang, faktor dan kesan travelling...banyak gak la bleh dipelajari kat sini...then ada plak dia temuramah org yg tak travel dan tak suka travel...utk share perasaan dorg pasal travelling...hurm, mmg sekitar kita pun ada org macam tu kan...

Travelling ni memang something yg unik, tak semua orang minat dan mampu melakukannya...terutama solo traveler...banyak pengorbanan dan risiko yg ditempuhi...

Well kalau cerita bab travel ni, banyak je pendapat masing2 kan...slalu je aku baca komen2 kat page2 backpackers, tentang pengalaman dan perasaan mereka travelling ke pelbagai tempaat...cuma satu je yg tak syok, ada sesetengah yg memperlekehkan cara orang lain travelling...

They claimed they are truly backpackers or backpackers sejati la kononnya...aku faham maksudnya, backpackers sejati ni kononnya very cheapskate...travel agency is definitely no-no...travel bawak backpack je, beg beroda ni definetly...no-no...nak travel dgn penerbangan yg murah je, kalau guna jalan darat lagi bagus, naik train ke bas ke, hitchhiking ke...then tido plak kat hostel2 yg murah, bercampur lelaki pompuan pun tak kisah, makan pun yg bawak sendiri je, roti ke, megi ke, biskut ke, tak pun makan kat sana tapi yg murah2 je...souvenir konfem x beli, membazir...then explore street2 yg jarang orang pegi..tangkap gambar, post then claim dorang backpackers sejati...be a traveler, not a tourist.... :P

OK la, up to them la....aku x mau kritik cara dorang, kalau kritik karang, pa beza plak aku dgn dorang kan? aku tak kisah la cara masing2....aku sendiri akui aku bukan backpacker sejati cam dorang..pasal tiket murah tu mmg semua org pun nak cari tiket murah kan...tapi sebab keje aku ni yg hanya cuti pd cuti sekolah, di mana mmg sukar mendapatkan tiket murah, maka aku pun redha dn pasrah jela kalau tiket x brape murah pun..janji dpt travel kan...

Kalau pegi dengan ejen pun aku x kisah pn sebenarnya...relax sket dan rasa selamat...smua da diuruskan...cuma yg aku x suka ikut ejen ni sebab kena ikut jadual dorg...aku ni kan suka berlengah2 dan suka ikut kepala sendiri je...so susah sket la...sbb tu aku suka pegi sendiri je...

Then aku ni suka je beli souvenir...utk diri sendiri dan org yg matters to me...tmpat tido plak aku mmg takkan pilih yg cmpur lelaki pmpuan, pe2 hal pn aku masih perempuan muslim kan...xkan tido pn aku nk pakai tudung....yg share bathroom pn aku x suka....xde privacy, x bleh lama2....huhu

Lagi satu, aku suka pegi tempat2 yg komersil, mcm theme park ke dan landmark2 yg wajib pegi la utk menunjukkan kita dah smpai ke tmpt tu...mcm merlion kat singapore...masjid kubah emas kat Brunei, etc...

Pasal makan aku x kisah sgt...aku bawak je sendiri, tp kalau teringin makan apa2 kat sana aku beli je...

Well, maybe aku nampak mcm tourist more than backpacker, so what? asalkan aku dpt pegi ke tmpt yg aku nak pegi ok la tu...x kisahlah level apa pun...

Kalau tengok dlm A Map for Saturday ni, mmg dorang ni backpackers sejati la...tido campur2 je...berkawan dgn semua org...tak mandi bbrapa hari, pakai baju yg sama je...tak plan bila nak balik...hukhukhuk...mmg takkan berlaku pada aku la...aku ni timid sket...so susah sket nak bersosial ni..lagi satu aku ni jenis cpt suspicious....risau je kalau org de niat x baik pd aku...huhu...thats why la pergerakan aku terbatas sket...susah nk berkomunikasi dan berinteraksi...

Tujuan setiap orang travelling ni pelbagai, ada yang nak cari diri sendiri la....aku pun x faham...kalau aku ni tak de la nak cari diri, diri aku ade je kat sini...huhu....tapi maybe la dlm pengalaman yg aku kutip tu, banyak yg aku pelajari dan sedari....mengubah sedikit sebanyak pemikiran aku...tapi tujuan utama sebenarnya nak merasa tempat orang, nak tgk scenery, lifestyle, culture etc...that's all....xde deep2 meaning or anything...

Untuk orang yang tak suka travelling tu, it's ok...xde masalah pun....tak perlulah nak kondem kan...hak dan pilihan masing2 la....setiap orang ada minat dan kehendak masing2...people don't have to be like us...

OK, thats all for now...cukuplah bebelan aku ni...anyway, aku rekemen tgk citer ni utk para travelers sekalian...mmg tak leh tiru sepenuhnya cara depa ni travelling tapi boleh la ambik sedikit sebanyak pengalaman dan tips mereka....bye bye bicycle


I'll be better~sayonara


Dilema Lagi


Salam and good day REaDers....


Same old same old dilemma

Isu travelling lagi la....apa lagi la masalah aku....masalah cinta xde...forever alone....masalah keluarga pn x berat sangat....sebab aku dah besar kan....no heart feeling sangat dah....masalah tempat kerja pun masih boleh diatasi...so masalah paling besar adalah minat terbesar aku la...travelling...

Isunya sama macam dulu...nak travel tapi tak de kawan....

Aku dah selesaikan masalah tak de kawan travel dlu dengan travel solo....so kali ni pun sama la...tapi macam biasa la, mak aku tu....risau sesangat....aku pun rasa serba salah ni...dulu jiwa mudah so keraskan hati je...sekarang ni rasa macam tak sampai hati je...

Aku ni dah nak dekat sangat dengan 3 series pun beliau risau lagi...macam tak percaya je aku bleh jaga diri....sebelum aku dah buktikan aku bleh je survive di Kuching...Ho Chi Minh City...tak cukup lagi ke....alahai

Sekarang ni aku masih try tanya2 kawan aku kalau2 de yg nak follow...kalau tak de gak, kena pejam mata...book je tiket...huhu

Nantikan kesinambungan kisah dilema aku ni...huhu

Ok, till next time...bye bye bicycle



I'll be better~sayonara