SeARCH for MoRe

Loading...
Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

Dilema Lagi


Salam and good day REaDers....


Same old same old dilemma

Isu travelling lagi la....apa lagi la masalah aku....masalah cinta xde...forever alone....masalah keluarga pn x berat sangat....sebab aku dah besar kan....no heart feeling sangat dah....masalah tempat kerja pun masih boleh diatasi...so masalah paling besar adalah minat terbesar aku la...travelling...

Isunya sama macam dulu...nak travel tapi tak de kawan....

Aku dah selesaikan masalah tak de kawan travel dlu dengan travel solo....so kali ni pun sama la...tapi macam biasa la, mak aku tu....risau sesangat....aku pun rasa serba salah ni...dulu jiwa mudah so keraskan hati je...sekarang ni rasa macam tak sampai hati je...

Aku ni dah nak dekat sangat dengan 3 series pun beliau risau lagi...macam tak percaya je aku bleh jaga diri....sebelum aku dah buktikan aku bleh je survive di Kuching...Ho Chi Minh City...tak cukup lagi ke....alahai

Sekarang ni aku masih try tanya2 kawan aku kalau2 de yg nak follow...kalau tak de gak, kena pejam mata...book je tiket...huhu

Nantikan kesinambungan kisah dilema aku ni...huhu

Ok, till next time...bye bye bicycle



I'll be better~sayonara


Solo Trip to Ho Chi Minh City Day 2 Part 2


Salam and good day REaDers....

Sambungan daripada post sebelum ni, hari kedua aku berada di Ho Chi Minh City, Vietnam....oleh sebab hari ni saja yg aku ada utk mengutip pengalaman (esok dah nak balik).... so aku struggle gak la ke sana ke mari...dengan berjalan saja...semua sekitar Ben Thanh saja...tak berpeluang nak pergi ke tempat2 yg femes yang orang slalu pergi kalau dtg ke HCMC ni....faktornya aku sorang je so agak susah la nk join tour tu...tak cukup korum, harga pun mesti mahal kalau sorang kan...kalau join tour org lain, akwkard plak...hukhukhuk

OK, pagi tadi dah beberapa tempat aku lawati, then balik hotel, solat dan rehat2 jap...then sambung pengembaraan...

Setelah mengharungi trafik yang sangat sibuk, berpandukan google maps, sampailah aku ke Fine Art Museum of Ho Chi Minh City....yay

FYI, aku ni bukanlah peminat seni sangat...tapi aku suka je pegi muzium...suka tengok2...bukanlah menghayati sangat pun...just nak tengok....cuci mata...




Cantik bangunannya...nampak cam bangunan English classic...



Beli tiket di satu pondok dekat dgn gate...lupa la harga tiket..nak tau...google la ye...tapi harganya mmg x mahal sangat...


Dalam ni mmg nampak old school..lagipun tak ramai orang la...masa aku dtg tu hanya ada aku dan sorg mat salleh je...so mmg sunyi...scary pun ada...al maklumlah, muzium...tempat barang2 lama kan...mana la tau, ada sejarahnya tersendiri...hihihi














Setelah penat bergambar dgn lukisan2 tu...huhu...aku pun meneruskan perjalanan ke City Hall...dengar citer bangunannya cantik...memang pun...



Tapi aku tak masuk...aku tak pasti la bleh masuk ke tak...aku terserempak dengan satu rombongan mat salleh veteran ni...tour guide dorg tak bawak masuk pun...bergambar dari seberang jalan je cam aku...so aku assume mmg tak bleh masuk kot...

Then aku ke depan lagi untuk ke Saigon Opera House...bangunannya pun cantik...



Bajet nak tengok opera la konon....tapi harga tiketnya sampai beratus...aku pikir gak...mmg la teringin nak de pengalaman tgk opera tapi x berbaloi la sampai beratus sebab aku bkn peminat sgt...malam plak tu show nya...buat aku ngantuk je nti..lagipin mesti dalam bahasa depa, mana nk paham...membazir je...so aku buat keputusan, x mau tgk la...

OK la...cukup perjalanan ptg ni...otw balik aku ternampak projek ni...x lama lgi ada LRT la kat HCMC ni.....semakin maju...bagus2...


Itu saja pengembaraan aku di HCMC ni...esok balik dah...mmg short trip betul kan...at least aku da merasa sampai sini...sebelum ni dgr cerita org je...aku kagum gak dgn diri sendiri berjaya mengumpul kekuatan utk travel sorang ke luar negara....bravo ELLY...keep it up!!... ok la till next time...adios bye bye bicycle... :)



I'll be better~sayonara


Solo Trip to Ho Chi Minh City Day 2 Part 1


Salam and good day REaDers....

Hari ni hari kedua aku di Ho Chi Minh City, Vietnam.... aku menetap di Mai Vuong Sai Gon Hotel.... 4 minit berjalan dari Ben Thanh market...

Hari ni cadangannya aku nak mengexplore sekitar Ben Thanh.....semua attractions yang boleh dicapai melalui berjalan je...

Alhamdulillah, dengan bantuan Google Map, sampai gak aku ke beberapa tempat yang memang da ada dalam list utk aku lawati...

Aku makan roti yang aku beli siap2 di Malaysia...hotel ni de sediakan breakfast tapi tak mau lah... of koz x halal kan... tak banyak pilihan....lagipun tempat makannya betul2 kat tempat receptionist tu...sempit je...masa aku check in pun depa x ckp psl breakfast, maybe dorg faham kan, ramai je org Malaysia menginap kat situ....

Then aku memulakan perjalanan ke tempat pertama, Reunification palace atau nama lainnya, Independence Palace.... beli tiket siap2 kat pintu pagar, ada tempat beli souvenir skali, aku beli fridge magnet siap2...then aku pun mula melawat...
















Sekejap je aku kat situ...snap2 pic then aku pun keluar, masa tu ramai da mula datang....rombongan bdk tadika pun ada....

Aku meneruskan perjalanan ke Central Post Office....


Ternampak plak bangunan ni... Notre Dame Cathedral.. mmg ada dlm list aku utk melawat slps post office...x sangka jm pa dia dulu...bangunan ni church sebenarnya tp sbb bangunannya unik sbb seni bina Perancis, so tangkap gmbr la dpb bangunannya....tp ni bahagian tepi sbnrnya... cdg nak masuk tp malas la...


Terus ke Central Post Office....bangunannya pun cantik....post office ni da lama beroperasi tapi masih teguh...mmg salah satu attraction utk pelancong...




Dalam tu kaunter tepi tempat beurusan hal ehwal post office...yg di tengah tu, dorang jual souvenir dan poskad....ceh nyesal aku beli poskad di night market smlm...sini lg murah dan mcm2 pilihan...aku beli setem di kaunter tepi tu....aku gatal beli setem tapi nak gunanya satu je...huhu...da la sekeping 10500 VND, dalam RM3 gak la...kalau kita nak pos poskad, 50 sen je...



Lepas beli fridge magnet dan pos aku punya poskad, aku pn snap beberapa pic lagi...



Ternampak plak tugu ni di luar post office tu....sambil tu aku duduk jap depan tugu tu kebetulan de kerusi...rehat2 jap sebelum meneruskan perjalanan....


  

Then datang sorang tu, dia tegur aku tanya aku melancong sorg je ke...aku jawab la ye...dia pun kata dia sorg....dia minta aku tgkp gmbr dia berlatarkan bangunan post office tu...then kami sembang2 jap...dia datang dr Korea Selatan....namanya apa tah...tak faham sgt...tp nama Inggerisnya Stella...dia datang situ duk rumah kawannya, org sini, tapi kawannya pegi keje so kwn dia drop dia di post office tu utk jalan2...Stella tanya aku nk pgi mana pasni, aku ckplah War Remnant Museum, dia nak ikut...

Stella ckp dgn aku Englishnya kureng sket...aku pn ngaku la aku pn sama...hehe....so kitorg berkomunikasi mcm ayam dan itik gak la...hehe

Mula2 Stella nak bergambar dpn Notre Dame ni...

 

Kami masuk jap...dpt la tgk dlm church ni...tp tak bleh masuk smpai dlm...tu khas tuk org sembahyang je...pelawat x bleh masuk...


Then kami pun berjalan sambil bersembang...dia tanya aku ni Muslim ke...aku jawab la ye...tau gak dia ye...rupanya Stella ni atheis...aku igt dia Kristian...yela, siap de nama Inggeriskan...mcm2 gak kami sembang...aku ckp la aku minat pada SHINee...dia kata dia tak minat particular pd mana2 kumpulan, dia dgr je semua...hehe...rasa klaka plak org luar lagi obses dgn kpop berbanding org korea sendiri...hehe....tp Stella kata dia suka tgk satu rancangan ni, Infinite Challenge...

Lepas sesat, patah balik, kahirnya jmpa gak, War Remnant Museum...



Gambar pertama aku yang diambil oleh orang lain, bukan selfie...hehe

 







Masa menjengah2 dlm tu, kawan Stella call so aku dan Stella pun berpisah...Stella ikut kawan dia pegi mana tah....aku keseorangan balik...tapi rasa best dpt kenal kwn baru..dr negara lain plak tu...bertambah pengetahuan baru...sebelum berpisah dia add aku kt fesbuk...

Lama gak aku kt situ sebab menjenguk2 tempat souvenir...nak cari fridge magnet tp xde fridge magnet khas utk muzium tu...aku beeli keychain...pastu beli buku psl HCMC...mahal tp hati meronta2 nk beli...kena la beli...hehe





Then, aku berjalan ke Ben Thanh Market....untuk aktiviti shopping....


Sanggup seberang jalan yg sibuk semata2 nk bergambar dpn bangunan ni...huhu


Tah nape la orang suka sangat shopping kat sini...barang2nya tak de la murah sangat pun...peniaga2 pun annoying...tak bleh tgk lebih2...nanti dipaksa beli....tawar lebih murah dorang marah plak..xnak jual...tah la....tension je aku...

 

Sebelum balik hotel, aku singgah satu kedai makan halal ni....banyak je kedai halal keliling Ben Thanh Market ni...da kebetulan aku lalu kedai ni, masuk jela...


Aku order nasi goreng kampung dan telur mata.....tapi lebih kpd nasi goreng biasa je aku tgk...then aku order 2 air, kopi ais dan jus tembikai...dahaga punya pasal..huhu


Sambil makan tu, aku terdengar tokey kedai ni citer kat salah sorg customer yg dia bukan org Islam tapi dia invest kedai makan ni sebab dia tgk kedai makan halal mmg banyak permintaan...oooo....baru aku tau...ingatkan dia org Malaysia gak..pandai betul dia buat bisnes ek....

Makanan halal mmg mahal sket....biasala tu....sbnrnya kat Malaysia pn de je kedai2 yg jual makanan biasa cmni smpai berbelas ringgit...elok je org makan kat situ...huhu

Then aku balik hotel dan berehat seketika....




I'll be better~sayonara