SeARCH for MoRe

Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair!

NaKaMa

One Ring Phone Scam


Salam and good day REaDers...


Hari ni aku nak share pasal something yg menjadi fenomena baru2 ni, iaitu mendapat panggilan telefon daripada nombor yang tak dikenali dan pelik, sometimes ada tulis lokasi panggilan...biasanya dari luar negara la...
Baru2 ni aku pun mendapat panggilan dari Maldives...which I didn't realized when I answered...huhu...nombornya depannya 960... so aku macam terbaca 019 macam tu la...almaklumlah keje aku ni, aku kena aware dengan phone calls sbb aku ni ala2 kaunter pertanyaan gitu...tak jawab rasa bersalah plak....so aku jawab la tp senyap je...macam de bunyi kruk kruk mesin so aku suspicious la dan terus end call...then aku tengok balik nombor, baru perasan, nombor pelik tu...ok so maybe benda ni mcm advertisement nak suruh subscribe ringtones ke ape..

Sampailah aku terbaca satu post kat fb yg org duk share pasal scam nombor from maldives...sape yang angkat maybe kena bayar roaming charge...or worst kena pukau....baca kt komen ramai rupanya yang dapat panggilan macam ni....cuma ramai tak angkat....lucky you poor me...hukhukhuk
Aku pun risau la kalau2 aku kena charge la plkak...da la sebelum ni aku pernah terbaca ada orang kena charge roaming sampai puluh ribu.... huhu

Then aku terus la menggoogle dan terjumpa la beberapa link pasal perkara ni....

Benda ni adalah scam yang dinamakan One Ring Phone Scam...asalnya adalah Wangiri Scam dari Jepun...modus operandinya adalah scammers akan misscall victims dengan harapan victims akan call balik...masa tu la charge roaming akan bermula....actually aku still tak faham cmne roaming charge tu bleh dpt kat dorg...spatutnya pada telco company la kan...(unless telco company yg punya keje ni...hukhukhuk)....hurm...

Rupanya scam ni dah lama dah...dan dari macam2 negara...Pakistan, Malawi, Russia, Tunisia etc..kat Malaysia pun macam da lama gak...cuma maybe tak digembar-gemburkan....dulu tak de viral2 ni...so ramai yang tak tau...dan kalau berlaku pd diri sendiri tak terpikir nak share dgn orang lain...

Melalui pembacaan aku, at least kita jangan call balik jela so kita tajk de la kena charge...simple

Then, aku terbaca plak yang ada kes victims dapat missed call then dorang kena roaming charges sedangkan dorang takde call back pun...rupanya scammer tu hack ke phone victims utk automatic call back...that's why la kena charge...

Alahai macam2 plak la taktik penipu ni kan....pakai fon pun bahaya sekarang ni....hurm

So, solutionnya? jangan call back then berdoa la phone kita tak kena hack....


For further readings, thejournal, techwelkin, telegraph, dailymail

Happy reading.. :)

That's all for now, till next time, bye bye bicycle

I'll be better~sayonara


Seoul Survival Day 1 - KL to Seoul


Salam and good day REaDers...

Hari ni aku nak citer pasal my trip to Seoul, Korea...finally....

Sejak dari aku mula memasuki alam traveling ni aku slalu tertanya2 bilalah aku nak menjejakkan kai ke tempat kegemaran rakyat Malaysia ni....with my interest in kpop, kdramas, variety shows, movies, idols, actors, memang da jatuh wajib utk melawat Korea ni...hehe

Journey planning  aku starting bulan 10 last year sebenarnya...memendam rasa tu dah lama then lepas je takwim persekolahan 2017 keluar (kena tau bila cuti sekolah) aku dan kawan aku pn memejamkan mata book flight ticket...hihihi..kitorang pilih airasia go sebab nak skali dengan penginapan...kira2 dalam 1800 sorang la....utk 8 malam...agak mahal sket sebab kitorang mmg nak private room dan private bathroom...malas plak nak duk hostel kongsi2 dgn orang....

OK, so pada petang Jumaat 17 Mac selepas balik kerja, aku pun bersiap2 dan memulakan perjalanan ke Mantin....hujan renyai2 menemani pemanduanku, chewah...


Sampai di tempat Tiqah, makan, solat dan rehat2 jap (sempat tido sekejap), dalam pukul 11 camtu kawan Tiqah menghantar kami ke KLIA2...flight pagi esoknya tapi kesian plak kawan Tiqah nak hantar pagi2 buta so kami cadang nak bermalam je di KLIA2...tido dalam surau....Alhamdulillah tak kena marah/halau...ramai gak tido dalam tu....sejuk gila...



Awal2 pagi kami pun bersiap2, beratur untuk check in beg then menunggu flight...






Malang sket hari ni flight delayed....mula2 delayed 3 jam..katanya masalah operasi...aku syak pilot tak de sebab aku nmpk de soransg pilot je masuk tadi...



flight yang patutnya 7.30 berlepas, dalam pulul 9.30 baru dapat boarding...then flight da gerak tiba2 pilot announced yang aircraft de masalah teknikal plak so dorang nak check....delayed lagi...mmg rasa tension tp bagi aku lebih baik lah delayed dan check the problems daripada terus fly and crash...



Alhamdulillah dalam kul 11 camtu berlepas la jugak...still rasa cam x caya je aku nak ke korea ni...




Sampai Incheon Airport da gelap....first mission, mencari simcard....puas duk tanya, akhirnya dapat beli...tapi masa register tu prob...seller tu plak mcm tak membantu je...dia suruh buat sendiri..tension je...sebab da lewat sgt, kami pun cadang nak gerak ke hotel terus...kami naik bas...turun di Dongmyo...

Melilau gak la cari hostel...sambil menarik beg, kejap ke kanan, kejap ke kiri, kejap melintas jalan pastu patah balik...hati dah risau sebab hari gelap...kalau x jmpa hostel kami nak tido mana...then kami beranikan diri tanya orang..mmg masalah bahasa sket sebab dorg x berapa faham English...kami tunjuk alamat hostel tu...dorang try cari guna enjin carian kat korea, Naver...google kt sana tak popular sangat....

Alhamdulillah jumpa gak Hostel Korea 10th...rupanya berdepan sket je dengan tempat kami turun tu...bangunan tepi jalan tapi jalan masuknya agak terpencil...

Ni peta yang orang hostekl tu emel kat aku...



Inilah bangunannya...nasibla dorang da bagitau awal2 pintunya di mana...papan tandanya tak berapa jelas, kalau malam lagi la tak nampak...huhu





Sampai hostel tu, pekerja hostel tunjukkan bilik, dia kata dorang upgrade bilik kami besar sket sbb kami duduk lama kat situ...dia bagi bilik utk 3 orang...part last nanti aku tunjuk keadaan dalam bilik ye...

Till next time, bye bye bicycle


I'll be better~sayonara


A Map for Saturday


Salam and good day REaDers....

Baru2 ni aku menonton sebuah dokumentari bertajuk A Map for Saturday. Mula2 aku pun xtau cerita tu dokumentari sebenarnya. Aku ingat filem biasa... Aku download cerita ni drpd torrents berdasarkan satu list yg aku baca, filem2 yg memberi inspirasi utk travel...disebabkan aku ni suka travel, so aku pun download la satu persatu filem drpd list tu termasuklah dokumentari ni...

Sumber gambar: theflicks.asia

Kalau dah namanya dokumentari mmg la bosan sket...huhu...tambahan plak tak de subtitle...terpaksa la mnggunakan serba sedikit english manglish aku utk memahami dialog dlm dokumentari tu, tambah plak dgn slang2 lagi..hukhukhuk

OK, sinopsis yg aku nak bagi ni adalah drpd pemahaman aku sendiri...kalau nak yang detail dan lebih tepat, bleh baca sendiri kat wiki...malas plak aku nak copy dan translate...huhu

Alkisahnya, dokumentari ni dirakam oleh someone yg sedang travel dan dalam masa yg sama merakam dan menemubual travelers lain...dorang share la pengalaman dorang, perasaan dorang, faktor dan kesan travelling...banyak gak la bleh dipelajari kat sini...then ada plak dia temuramah org yg tak travel dan tak suka travel...utk share perasaan dorg pasal travelling...hurm, mmg sekitar kita pun ada org macam tu kan...

Travelling ni memang something yg unik, tak semua orang minat dan mampu melakukannya...terutama solo traveler...banyak pengorbanan dan risiko yg ditempuhi...

Well kalau cerita bab travel ni, banyak je pendapat masing2 kan...slalu je aku baca komen2 kat page2 backpackers, tentang pengalaman dan perasaan mereka travelling ke pelbagai tempaat...cuma satu je yg tak syok, ada sesetengah yg memperlekehkan cara orang lain travelling...

They claimed they are truly backpackers or backpackers sejati la kononnya...aku faham maksudnya, backpackers sejati ni kononnya very cheapskate...travel agency is definitely no-no...travel bawak backpack je, beg beroda ni definetly...no-no...nak travel dgn penerbangan yg murah je, kalau guna jalan darat lagi bagus, naik train ke bas ke, hitchhiking ke...then tido plak kat hostel2 yg murah, bercampur lelaki pompuan pun tak kisah, makan pun yg bawak sendiri je, roti ke, megi ke, biskut ke, tak pun makan kat sana tapi yg murah2 je...souvenir konfem x beli, membazir...then explore street2 yg jarang orang pegi..tangkap gambar, post then claim dorang backpackers sejati...be a traveler, not a tourist.... :P

OK la, up to them la....aku x mau kritik cara dorang, kalau kritik karang, pa beza plak aku dgn dorang kan? aku tak kisah la cara masing2....aku sendiri akui aku bukan backpacker sejati cam dorang..pasal tiket murah tu mmg semua org pun nak cari tiket murah kan...tapi sebab keje aku ni yg hanya cuti pd cuti sekolah, di mana mmg sukar mendapatkan tiket murah, maka aku pun redha dn pasrah jela kalau tiket x brape murah pun..janji dpt travel kan...

Kalau pegi dengan ejen pun aku x kisah pn sebenarnya...relax sket dan rasa selamat...smua da diuruskan...cuma yg aku x suka ikut ejen ni sebab kena ikut jadual dorg...aku ni kan suka berlengah2 dan suka ikut kepala sendiri je...so susah sket la...sbb tu aku suka pegi sendiri je...

Then aku ni suka je beli souvenir...utk diri sendiri dan org yg matters to me...tmpat tido plak aku mmg takkan pilih yg cmpur lelaki pmpuan, pe2 hal pn aku masih perempuan muslim kan...xkan tido pn aku nk pakai tudung....yg share bathroom pn aku x suka....xde privacy, x bleh lama2....huhu

Lagi satu, aku suka pegi tempat2 yg komersil, mcm theme park ke dan landmark2 yg wajib pegi la utk menunjukkan kita dah smpai ke tmpt tu...mcm merlion kat singapore...masjid kubah emas kat Brunei, etc...

Pasal makan aku x kisah sgt...aku bawak je sendiri, tp kalau teringin makan apa2 kat sana aku beli je...

Well, maybe aku nampak mcm tourist more than backpacker, so what? asalkan aku dpt pegi ke tmpt yg aku nak pegi ok la tu...x kisahlah level apa pun...

Kalau tengok dlm A Map for Saturday ni, mmg dorang ni backpackers sejati la...tido campur2 je...berkawan dgn semua org...tak mandi bbrapa hari, pakai baju yg sama je...tak plan bila nak balik...hukhukhuk...mmg takkan berlaku pada aku la...aku ni timid sket...so susah sket nak bersosial ni..lagi satu aku ni jenis cpt suspicious....risau je kalau org de niat x baik pd aku...huhu...thats why la pergerakan aku terbatas sket...susah nk berkomunikasi dan berinteraksi...

Tujuan setiap orang travelling ni pelbagai, ada yang nak cari diri sendiri la....aku pun x faham...kalau aku ni tak de la nak cari diri, diri aku ade je kat sini...huhu....tapi maybe la dlm pengalaman yg aku kutip tu, banyak yg aku pelajari dan sedari....mengubah sedikit sebanyak pemikiran aku...tapi tujuan utama sebenarnya nak merasa tempat orang, nak tgk scenery, lifestyle, culture etc...that's all....xde deep2 meaning or anything...

Untuk orang yang tak suka travelling tu, it's ok...xde masalah pun....tak perlulah nak kondem kan...hak dan pilihan masing2 la....setiap orang ada minat dan kehendak masing2...people don't have to be like us...

OK, thats all for now...cukuplah bebelan aku ni...anyway, aku rekemen tgk citer ni utk para travelers sekalian...mmg tak leh tiru sepenuhnya cara depa ni travelling tapi boleh la ambik sedikit sebanyak pengalaman dan tips mereka....bye bye bicycle


I'll be better~sayonara